Geld sparen? Handige tips om meer opzij te zetten

Het hebben van een financiële buffer is verstandig als je kinderen heb. Denk aan een huishoudelijk potje waarmee je een defecte wasmachine kunt vervangen, maar ook het vakantiepotje en een bedrag dat je apart kunt zetten voor later, zoals wanneer je kiest voor banksparen. Toch kan sparen best lastig zijn. Daarom vind je in dit artikel tips waarmee je slimmer kunt omgaan met je geldzaken.

Geld sparen: hoe doe je dat?

Het Nibud adviseert om 10% van je inkomen opzij te zetten en heeft zelfs een bufferberekenaar om te ontdekken welk bedrag je streefbedrag zou moeten zijn. Los van deze tips is het belangrijk om eerst goed op papier te hebben welk bedrag jullie maandelijks ontvangen en hoeveel je moet betalen aan vaste lasten. Hieronder vallen ook de boodschappen, contributie voor sporten, gemeentebelastingen, kapper, huishoudelijke- en verzorgingsproducten. Maak dus eerst een overzicht voor je begint aan één of meerdere spaarpotjes.

Van het bedrag dat overblijft, kan je een deel gebruiken voor fluctuerende kosten. Denk aan verjaardagscadeaus, benzinekosten etc. De rest kun je gaan sparen voor verschillende doeleinden.

Hoe begin je met sparen?

Zet allereerst voor jezelf op een rijtje welke spaardoelen je hebt:

 • Kleding
 • Vervangen van defecte huishoudelijke apparaten
 • Vakantie
 • Garagekosten voor de auto
 • Verbouwingen
 • Pensioenopbouw/banksparen, waarover later meer
 • Operaties voor je huisdier

Ook de gemeentebelastingen zou je in bovenstaand overzicht kunnen opnemen. Bij de meeste banken kun je kosteloos spaarrekeningen aanmaken met daarin een spaardoel. Verder is het verstandig om zaken als de kinderbijslag en het kindgebonden budget niet op een grote hoop te gooien, maar aan je spaarrekeningen toe te voegen. Zo kan je altijd wat geld van je spaarrekening halen als de kinderen nieuwe kleren nodig hebben, en heb je dus altijd iets achter de hand.

En bedenk: zelfs als je maandelijks maar een paar tientjes wegzet, heb je na een jaar toch een paar honderd euro opgebouwd.

Nog een aantal tips om beter te sparen

Automatische afschrijving

Een handige manier om maandelijks te sparen, is het automatisch laten afschrijven van bepaalde bedragen. Hierdoor voel je het niet zo, omdat het geld niet meer op je rekening staat. Bovendien geeft het een fijn gevoel om je vakantiepotje te zien groeien tot de € 7.000,00 die je nodig hebt voor de reis en de kosten daar, en dat je dus niet meer last minute geld bij elkaar hoeft te schrapen. Dit zorgt dus ook voor een zekere rust.

Onderscheid maken tussen noodzaak en luxe

Zolang je de basis hebt, kan je overleven: eten en drinken, een basisgarderobe en een aantal handige huishoudelijke apparaten. De rest is luxe. Wellicht voelt dat niet zo, omdat je gewend bent jaarlijks minimaal één keer op vakantie te gaan, maar vergelijk jezelf met iemand die in de Parijse banlieus woont en alles staat weer in perspectief.

Door dit onderscheid leer je de luxe uitgaven meer waarderen. Dan is dat duurdere parfum een cadeautje aan jezelf, net als die nieuwe sneakers of dat avondje uit eten. Je zal bovendien merken dat je eigenlijk minder nodig hebt dan je misschien dacht. En dat biedt dus weer meer ruimte om te sparen.

Besparen op je vaste lasten

Loop regelmatig (één of twee keer per jaar) de vaste lasten eens door. Welke zaken zijn nodig? Wat zou je kunnen veranderen of opzeggen? Denk aan:

 • verzekeringen
 • gas/licht
 • glazenwasser
 • telefoonabonnement
 • internet
 • loterijen
 • abonnementen op streamingsdiensten, tijdschriften
 • de kosten voor een sportschool waar je eigenlijk niet meer heen gaat

Banksparen

Banksparen is een aanvulling op je pensioen. Misschien lijkt dat nu nog verre toekomstmuziek, maar toch slim om vast over na te denken. Je zet hierbij financieel vermogen op een aparte bankrekening waar je pas aan kunt komen wanneer je het laat uitkeren (tot vijf jaar na je AOW-leeftijd). Het voordeel daarvan is dat je ongemerkt een mooi bedrag kunt opbouwen én rente krijgt. Daarbij levert het je mogelijk belastingvoordeel op, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Marktplaatsverkopen

We hebben bijna allemaal overvolle huizen en van alles waar we helemaal niets meer mee doen. Zonde van de ruimte. Bovendien kan je een gedeelte op Marktplaats zetten om te verkopen. Wat je hiermee verdient, kan je op een aparte spaarrekening zetten. Als je een leuk bedrag hebt opgespaard, gebruik je het om bijvoorbeeld naar een pretpark te gaan met de kinderen of, als je heel veel hebt opgespaard, voor een leuke citytrip met de kinderen naar Barcelona of een andere mooie stad.

Hopelijk heb je met bovenstaande tips inspiratie om meteen aan de slag te gaan en meer geld te sparen. Je zal merken dat beter sparen meer rust geeft en uiteindelijk ook een leuker leven. Hoe doen jullie dit thuis? Heb je al meerdere spaarrekeningen of ga je dat gelijk instellen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Elle Aon – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven