Press "Enter" to skip to content

Hoe vertel je het geheim van Sinterklaas aan je kind?

Wanneer vertel je het geheim van Sinterklaas? En hoe pas je dat aan op de belevingswereld van je kind? Pedagoge Melissa legt uit welke ontwikkelstadia kinderen precies doormaken en geeft tips over hoe je daarop kunt inspelen. 

Het grote geheim van Sinterklaas

‘Het geheim van S.,’ noemde dochterlief, destijds acht jaar oud, het weldoordacht: ‘Ja mam, anders weten de kinderen gelijk waar je het over hebt.’ Vanaf een bepaalde leeftijd gaan kinderen vragen stellen bij deze periode. Dat levert nieuwe uitdagingen op als ouder: wanneer ga je het geheim van Sinterklaas met je kind(eren) bespreken, hoe zal hij of zij dit ervaren? Ieder kind reageert op zijn eigen manier. De één heeft al vlot door dat bepaalde details niet kloppen, de ander wil juist vasthouden aan dat oeroude verhaal, omringd door gezelligheid en natuurlijk cadeautjes. In dit artikel vertel ik vanuit mijn vakgebied hoe kinderen zich ontwikkelen en hoe je het vertellen van Sints geheim kunt aanpakken.

Sints geheim vertellen: kijk naar het ontwikkelstadium van je kind

Peuters en kleuters: magisch denken

Kinderen gaan verschillende ontwikkelstadia door. Tot een jaar of zes à zeven kunnen zij nog magisch denken. Dit houdt in dat je kindje gelooft wat anderen hem bijbrengen en aanneemt wat gezegd wordt. Hieronder vallen de verhalen over kaboutertjes, de tandenfee, striphelden, maar ook Sinterklaas. En geef ze eens ongelijk: Sinterklaas en zijn pieten zijn vriendelijk, vrolijk en brengen vaak leuke cadeaus en snoep mee. Wie wil hier nu niet in geloven?

Vanaf ongeveer 7 jaar leren kinderen logisch redeneren

Vanaf een jaar of zeven komt hier verandering in. Kinderen leren rond deze leeftijd namelijk logisch redeneren. Deze fase is voor ouders vaak leuk en spannend, maar ook weleens moeilijk. Je moet toch ‘gedwongen’ afscheid nemen van de mooie verhalen. Als ouders kun je nu twee dingen doen met betrekking tot Sinterklaas: je laat het op zijn beloop en kijkt wanneer je kind er zelf achter komt (bijvoorbeeld op school of doordat hij het zelf ontdekt) of je gaat het gesprek met hem aan. In dat laatste geval vertel je dus op een geschikt moment zelf het Grote Geheim.

Op welke leeftijd vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Er zit niet echt een leeftijdsgrens aan geloven in Sinterklaas. Het is vooral goed om onderliggende vragen en opmerkingen van je kind eruit te pikken. Als hij/zij veelvuldig vraagt hoe het nu zit met de schoorsteen, opmerkt dat Sinterklaas er steeds heel anders uitziet of wanneer je gewoonweg betrapt wordt op het vullen van schoenen, is het handig om te peilen wat hij/zij nu al weet of vermoedt. Hier kan je dan verder op bouwen en er (leeftijds- en ontwikkelingsgericht) makkelijker mee omgaan.

Praten over het geheim van Sinterklaas

Zoals ieder kind een eigen individu is, zal ook geen reactie hetzelfde zijn. Sommige kinderen reageren bijvoorbeeld boos of teleurgesteld. Het is goed hierover te praten, al dan niet op een later tijdstip, om meer duidelijkheid te krijgen of vragen te stellen. Ook helpt het soms wanneer je vertelt hoe jij het ervaarde toen je dezelfde ontdekking deed. Hierdoor voelt het kind zich niet alleen staan; hij maakt nu immers deel uit van de groep die het geheim van Sinterklaas kent.

Maar zo hoeft het niet te gaan: vaak zal hun reactie je zelfs verbazen. Gezamenlijk deel uitmaken van een geheim maakt je als kind natuurlijk wel groot. En aangezien kinderen op deze leeftijd graag de erkenning krijgen ‘al zo groot’ te zijn, past deze situatie daar goed bij.

Wat zegt de wetenschap over het verklappen van geheimen?

Psychologisch en pedagogisch gezien zijn er (nog) geen wetenschappelijke bewijzen wat goed of fout zou zijn rondom dit soort geheimen. Maar eerlijk gezegd… Is elk kind en dus elke (gezins-)situatie niet sowieso uniek?

Mijn dochter kwam achter het grote geheim toen ze zes jaar oud was. Ze had natuurlijk wel even gewacht tot ze de cadeautjes van 5 december binnen had en zei tijdens het in elkaar bouwen van haar Lego Friends nog geen week later doodleuk : ‘Oh, mam, maar dat wist ik toch al lang… Ik wist alleen dat het slim was hier voor pakjesavond nog niks over te vertellen.’ Zo zie je maar: ieder zo zijn eigen geheimpje!

Vanaf welke leeftijd wil jij je kinderen het grote geheim van Sinterklaas vertellen? Of wanneer koos je ervoor om dit te doen? En weet je nog hoe je zelf reageerde toen je hoorde dat hij eigenlijk niet bestaat: was je verontwaardigd of kwam het niet als verrassing? Laat het ons weten in de reacties.

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids