Geen zin in oud en nieuw? 7 fijne oplossingen

Oud en nieuw is zo’n feest waar je óf al maanden naar uitkijkt en ver van tevoren je outfit en planning voor klaar hebt liggen. Of je gaat tegen heug en meug toch maar weer naar vrienden of familie, terwijl je eigenlijk liever thuis was gebleven. Als je geen zin hebt in oud en nieuw zijn daar gelukkig oplossingen voor. Zoals de 7 in dit artikel!

Geen zin in oud en nieuw?

De redenen om op te zien tegen oudejaarsavond en nieuwjaarsdag kunnen uiteenlopend zijn:

 • Je vindt het irritant dat mensen het zolang uitstellen om te beslissen wat ze waar en met wie gaan doen, en jij geen idee hebt waar je aan toe bent.
 • De stress! Wat trek je aan, waar ga je heen?
 • FOMO: de feestjes lijken bij anderen toch altijd een stuk gezelliger.
 • Het is zonde van je tijd om te feesten tot diep in de nacht, zeker omdat de kinderen de volgende ochtend niet te genieten zijn/om 6 uur opstaan.
 • Je vindt het zo’n opgeklopt feest, alles moet per se leuk zijn en onvergetelijk en dat voert de druk enorm op.
 • Vaak lijkt het vooraf leuk, maar valt de praktijk behoorlijk tegen. En dat is dan weer zonde van het geld, omdat alles met oud en nieuw twee keer zo duur lijkt te zijn.
 • Je hebt geen hekel aan een feestje tot diep in de nacht, maar wel aan de nieuwjaarsvisite die je de dag erop verplicht moet aflopen.
 • Afgelopen jaar was behoorlijk pittig en je hebt gewoon even geen zin in gezelschap. De afsluiting is een verdrietig moment dat je liever alleen beleeft.

Kortom, 31 december kan vooraf voor een boel weerzin zorgen. Jammer, want het is echt niet nodig! Onderstaande oplossingen zijn perfect voor wanneer je – om welke reden ook – geen zin hebt in oud en nieuw dit jaar.

7 oplossingen voor als je geen zin hebt in oud en nieuw

Doe niks

Wil je het liefst fris opstaan in het nieuwe jaar? Moet je er niet aan denken je door een berg oliebollen heen te worstelen of champagne te drinken die je eigenlijk niet te nassen vindt? Doe het dan gewoon een keertje niet. Laat dit meteen je goede voornemen zijn voor het nieuwe jaar: alleen afspreken als je er volledig achter staat en het oprecht voelt.

De voordelen?

 • Je doet waar jij je goed bij voelt
 • In het nieuwe jaar sta je fris en fruitig op, waar de rest van de wereld als zombies richting de nieuwjaarsvisite strompelt
 • Je hoeft niet op pad te gaan

Heb je zin om lekker op tijd te gaan slapen? Vooral doen. Het is jouw feestje!

Organiseer zelf iets leuks

Misschien vind je het vooral lastig dat de feesten waar jullie heen gaan het dan weer net niet zijn. In dat geval kan je natuurlijk ook het feest naar huis halen. Zorg voor lekkere hapjes, genoeg partyspellen en goede muziek. Wil je je een keer niet optutten? Maak er dan een pyjamaparty van. Lekker in je gemakkelijke outfit op de bank, onooglijke berensloffen eronder en iedereen kan na afloop blijven logeren. Nog een tip: vraag je gezelschap ruim op tijd, zodat iedereen die avond gelijk kan vastzetten. Hoef je ook niet meer wekenlang te wachten op wie wel of geen plannen heeft.

Maak er een filmavondje van

Weer de zoveelste cabaretier die het jaar doorneemt of terugblikken in spelshows… Als je er niet van houdt, duurt zo’n avond eindeloos en zijn de grappen op een gegeven moment ook wel klaar. Geen zin in? Maak er dan gewoon lekker een filmavondje van – eventueel tot 12 uur. Je kan kiezen voor New Year’s Eve en andere typische films die hierbij passen; niet zo jouw ding? Dan ga je voor wat jullie wél leuk vinden.

Laat de stress los

Geen avond is zo beladen als oud en nieuw. Het móet leuk zijn, je móet op het juiste feestje zijn, iedereen lijkt het leuker te hebben dan jullie… Om die reden lijkt misschien niks goed genoeg en is je potentiële gezelschap zolang afwachtend. Dit jaar kan je het echter anders doen. Stress? Nee, je ziet wel hoe het loopt. Desnoods plan je op het laatste moment wat je doet en met wie – hoe lager je verwachtingen liggen, des te gezelliger het vaak wordt.

Boek een vakantie richting de zon

Echt een aanrader: vuurwerk is mooier als je het bekijkt op een tropisch eiland. De feestjes zijn gezelliger. De nachten duren langer. Daarbij kan je meteen even wat extra vitamine D opdoen tijdens je vakantie, maak je herinneringen voor het leven en hoef je in elk geval niet meer na te denken over wat je dit jaar toch moet gaan doen met oud en nieuw.

Maak een keus: oudejaarsavond of nieuwjaarsdag

Een leuk feestje met veel drank én nieuwjaarsdag bij je (schoon)ouders? Moet je niet willen. Maak vooraf een duidelijke keus, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Ga je voor oudejaarsavond? Spreek dan bijvoorbeeld met de familie af dat je de tweede of derde langskomt. Je hebt uiteindelijk nog tot Driekoningen. Voelt een stuk lekkerder!

Leg je lot eens in andermans handen

Misschien vindt je partner of een vriendin het wel leuk om alles te organiseren deze avond? Laat hem of haar je dan verrassen dit jaar. Jij zoekt alleen een geschikte outfit uit en ziet wel waar ze je mee naartoe nemen. Goed geregeld toch?

Heb jij ook geen zin in oud en nieuw dit jaar? Of vind je het juist een avond die je voor geen goud zou willen missen? We lezen graag hoe jullie het dit keer gaan invullen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven