Geen zin om te koken? 5 handige (en lekkere) tips

We kennen het allemaal wel: je hebt een lange (werk)dag achter de rug, je energiepeil ligt ergens vier dagen terug en het liefst zou je op de bank kruipen met een vette pizza. Soms heb je simpelweg gewoon geen zin om te koken. Het pleidooi dat zelf iets maken altijd gezonder is, zullen we hier niet houden. Wel hebben we 5 handige en lekkere tips voor het geval dat je het liefst de pollepel erbij neergooit.

Handige tips voor als je niet wil koken

Verzamel makkelijke en snelle recepten

Het liefst heb je al een mapje in je telefoon opgeslagen met lekker snelle recepten, anders moet je dat nu ‘ook nog eens’ gaan doen. Gelukkig staan er een aantal op deze website:

Het liefst hebben ze maar een paar ingrediënten, bevat het recept groenten (al dan niet voor het idee) en zijn ze binnen no time klaar. Wat ook altijd werkt is macaroni opwarmen en een simpele saus maken met gehakt en een pot tomatensaus. Of spekreepjes met een potje rode pesto en cherrytomaat. Verdient misschien niet de hoofdprijs, maar is altijd beter dan dat je een koerier laat langskomen.

Warm iets op dat je in de vriezer hebt liggen

Ideaal! Je hoeft het alleen maar in de magnetron te zetten, de boel te ontdooien en daarna kan je eten. Alternatief is een gekochte diepvriesmaaltijd uit de supermarkt. Die zijn lang niet meer altijd zo ongezond als vroeger, zoals de Iglo Roerbaksensaties, en ideaal voor dit soort momenten.

Heb je niks? Dan is het een goede tip om daarmee te beginnen als je volgende keer iets voedzaams kookt en overhoudt of in elk geval iets te halen uit de diepvries.

Kook niet

Waarom moet je per se alle dagen koken en jezelf overstelpen met groenten? Oké, omdat het feitelijk beter voor je is, maar niemand is perfect. Maak het jezelf gewoon makkelijk en eet iets met brood:

 • Tosti
 • Spiegelei of omelet
 • Broodje gezond
 • Hotdogs
 • Wentelteefjes
 • Boterhammen met beleg

Zo simpel is het soms. Als je echt geen zin hebt om te koken, mag je het jezelf best weleens makkelijk maken. En wil je toch wat groenten? Dan eet je er wat snacktomaatjes of een stuk komkommer bij.

Trakteer jezelf op een borrelplank

Heerlijk toch? Gewoon allemaal snacks op een plank gooien en eten maar. Het voordeel van een borrelplank maken is dat je vanzelf weer trek krijgt als je nadenkt. Bovendien kost het je nauwelijks werk. Doe er eventueel wat stokbrood met kruidenboter bij en klaar ben je.

Ga eerst douchen en laat de dag van je afspoelen

Soms helpt het om even uit de situatie te stappen en onder de douche alle opties te overwegen. Ga je toch nog even snel naar de supermarkt en wat koken, flans je een borrelplank in elkaar of geef je toe aan de ellende en bestel je toch die pizza? Aan jou de keus!

Structureel geen zin of inspiratie om te koken

Ook iets wat de meesten van ons vast wel enigszins herkennen. Sommige periodes heb je helemaal geen zin om te koken, bijvoorbeeld omdat het druk is op je werk, en/of je inspiratie om weer iets nieuws te bedenken is volledig weg. In dat geval kan je:

 • Een abonnement nemen op een maaltijdbox (die komen tegenwoordig in alle vormen en maten, dus kijk vooral wat bij jullie past)
 • Bestel de boodschappen vooruit: zo hoef je maar eens per week na te denken en voer je de rest van de dagen gewoon uit wat op je lijstje stond
 • Maak af en toe een moment vrij om te kijken op de websites van Jumbo en Albert Heijn en sla alle recepten op die je daar aanspreken (De Makkelijke Maaltijd van 24Kitchen is ook een aanrader!)
 • Maak gebruik van de Hello Fresh recepten generator voor inspiratie om te koken met de producten die je op dat moment in huis hebt
 • Vraag een ander of hij zin heeft om te koken: misschien wil je man/vrouw de honneurs komende weken waarnemen, heb je een enthousiaste puber die je graag zelfstandiger wil maken 😉 Zoek in oplossingen!
 • Kook vooruit voor een paar dagen en vries in
 • Werk keihard en trakteer jezelf op een etentje, zodat niemand hoeft te koken
 • Kies in elk geval een paar keer per week voor hele simpele en lekkere recepten: broodje shoarma, hamburgers, (zoete aardappel) patat uit de frituur of Airfryer, stamppot, makkelijke pasta

Heb jij nog lekkere en makkelijke recepten? Merk jij soms ook de weerzin tegen het koken aan het eind van de dag of heb je daar een fantastische tip voor? We lezen het graag terug in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven