Press "Enter" to skip to content

Geen zin in kraambezoek? 6 slimme alternatieven

Tijdens de kraamtijd heb je misschien helemaal geen zin in bezoek. Maar hoe pak je dat aan? Zijn er alternatieven voor de standaard kraamvisite (die met een beetje pech tot een halfjaar na de geboorte kant duren)? In dit artikel vind je 7 andere mogelijkheden om je kraambezoek te ontvangen en tips over hoe je dat kunt brengen.

Geen zin in kraamvisite

Niet elk gezin zit te wachten op kraamvisite. Een beetje jammer dat het in onze cultuur wel zodanig gebruikelijk is, dat je er moeilijk onderuit lijkt te kunnen komen. Toch zijn er mogelijkheden om het kraambezoek uit te stellen of af te houden. Soms is dat nu eenmaal veel fijner:

 • Als jullie start niet zo soepel liep, kan je in de kraamtijd veel meer behoefte hebben aan tijd voor elkaar en het gezin.
 • Visite ontvangen terwijl jij op je kraamverband worstelt met een baby die geen zin heeft om te eten? Niet iedere vrouw heeft daar zin in.
 • Je bent loeichagrijnig en hormonaal en hebt eigenlijk helemaal geen zin in bezoek.
 • De bevalling was behoorlijk zwaar, waardoor je geen energie hebt om voor gastvrouw te spelen. Het is lastig als je kraamvisite dit wel verwacht.

Gelukkig kan je onderstaande alternatieven gebruiken voor de kraamtijd (en daarna).  

echt geen zin in kraamvisite alternatieven
Afbeelding, Trendsetter Images – Shutterstock

Alternatieven voor de kraamtijd

Stuur de geboortekaartjes later en vraag je directe omgeving de geboorte stil te houden

Misschien heb je een heftige bevalling achter de rug? Is je kindje prematuur ter wereld gekomen? Wil je gewoon even geen bezoek over de vloer? Je weet pas hoe je je voelt als het eenmaal zover is. De één zal het heerlijk vinden om mensen langs te laten komen, maar jij misschien niet. En dat is prima. Door de geboortekaartjes later te sturen, bied je jezelf een rustige start.

Voordelen? Je hebt nog even rust in de eerste weken. De kraamverzorgster is er echt alleen voor jou en je gezin, je kunt je naaste familieleden en beste vrienden wel gewoon ontvangen wanneer je daar zin in hebt en start pas met bezoek wanneer je daaraan toe bent.

De nadelen? Het kan vervelend overkomen als je pas weken later een kaartje in de bus krijgt. Ook vervliegt daardoor misschien de zin om langs te komen. En tot slot kan het voor je naasten ook lastig zijn om hun mond te houden, zeker als ze zich zorgen maken of hun gevoelens van blijdschap en trots met iemand willen delen.

Laat mensen in groepjes langskomen (juist in de kraamweek)

Het voordeel van de kraamweek is natuurlijk dat de kraamverzorgster voor je klaar staat en de visite kan ontvangen. Het kan daardoor juist prettig zijn om mensen in groepjes te laten langskomen:

 • Familieleden die iets verder weg staan
 • Goede vrienden
 • Collega’s
 • Collega’s van je man

Je kan een maximum aantal instellen en bijvoorbeeld met ze afspreken dat ze een halfuur op bezoek komen. Zo kan je wel een aantal mensen zien die redelijk dichtbij staan, zonder dat je jezelf voorbij rent. Bovendien, juist in de kraamweek hebben mensen veel meer begrip dat je niet alles kunt. Een paar weken later ben je misschien vermoeider, maar verwacht de buitenwereld wel veel meer van je.

Voordelen? Je smeert je bezoek niet uit over het eerste halfjaar, maar houdt het behapbaar. Ook hoef je geen vrienden teleur te stellen en is het fijn iedereen even te zien.

De nadelen? Als mensen niet kunnen in de eerste kraamweek, dan komt er wellicht alsnog een alternatieve afspraak. En afhankelijk van hoe groot je familie/vriendenkring is, kan dat nog best even duren.

Start pas met kraamvisite vanaf een aantal weken

Zeker de eerste dagen na de bevalling kan het makkelijk dat je nog helemaal geen zin hebt in bezoek. Althans, niet in die ene vage oom en tante. Of de buurvrouw van verderop.

Voordelen? Je bent iets meer gewend aan het leven met jullie kindje erbij en bovendien voel je je fysiek hopelijk iets meer de oude. Ook ben je mobieler, zijn de kraamtranen geweken en is de kans kleiner dat je hele gênante details over de bevalling eruit floept.

De nadelen? Jullie kraamverzorgster is lang en breed vertrokken. Dat betekent dus ook dat het ontvangen en vermaken van de gasten op jouw (of jullie) schouders terecht komt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je binnenkort weer aan de slag moet op je werk. Om de laatste weken daarvoor door te brengen als gastvrouwe is misschien niet hoe je je zwangerschapsverlof voor je zag.

Vier een kraamfeest na een aantal maanden

Je ziet vaker dat nieuwbakken ouders ervoor kiezen een kraamfeest te vieren. Daarbij nodig je bijna iedereen uit voor een algemeen feest ter ere van de geboorte van jullie kindje. Dit duurt meestal een paar uur. Het kan best druk zijn, maar je hebt geen afzonderlijke bezoeken. Tenzij mensen na afloop het gevoel hebben je nog écht te willen spreken en vragen om binnenkort af te spreken.

Het voordeel? Je bent iets frisser en fruitiger, krijgt ineens alle visite over de vloer en bent er daarna ‘vanaf’. Ook kan iedereen kort jullie kindje bewonderen. Als het bij je past, is het een goed alternatief om de ergste drukte in de eerste weken te voorkomen.

De nadelen? Je krijgt te maken met een bulk hoeveelheid visite, bent iets meer kwijt aan eventuele catering (toch anders dan beschuit met muisjes) en het kan best overweldigend zijn. Ook voor je baby. Daarbij heb je niet echt tijd om te praten met anderen en zijn er altijd mensen die alsnog een aparte afspraak willen maken, omdat ze die dag niet kunnen. Andersom ervaart het bezoek een kraamfeest (of babyborrel) soms ook als onpersoonlijk.

Ga zelf langs op je werk zodra je hieraan toe bent

Dit geldt ook voor je man. Als jullie geen zin hebben in collega’s over de vloer en/of geklets over werk terwijl je nog heerlijk in je babybubbel zit? Dan draai je het gewoon om! Ga op een bepaald moment langs je werk met de baby.

Voordelen? Je hebt de regie zelf in handen. Heb je geen zin meer om te blijven hangen of ben je moe? Dan kan je gewoon lekker naar huis terug. Ook hoef je niet na te denken over wie je wel kan laten langskomen en wie niet; je ziet iedereen in één keer.

De nadelen? Je moet zelf op pad met je kindje. Hoewel een uitje soms juist ook wel weer lekker kan zijn. Daarnaast bestaat de kans dat je wordt aangeklampt door die ene irritante collega die je met een thuisbezoek had kunnen mijden.

Raamvisite

Corona heeft een flinke impact op ons dagelijks leven. Ouders die hun pasgeboren kindje het liefst hadden willen delen met kraamvisite, moeten het nu doen met een karig alternatief. Maar als jij toch al geen zin had in kraambezoek, dan is die zogeheten ‘raamvisite’ natuurlijk een uitkomst.

De voordelen? Je hoeft geen gastvrouw te zijn en kan het gesprek beëindigen als je niet meer goed kan staan. Daarbij blijven mensen toch minder lang hangen en, als je daar geen behoefte aan hebt, dat kan heel prettig zijn.

De nadelen? Ook mensen die je wel graag langs zou krijgen in je kraamweek (ouders, broers, zussen) kunnen nu niet binnenkomen. En dan voelt zo’n raamvisite waarschijnlijk wel behoorlijk leeg en jammer.  

Kies er bewust voor geen kraamvisite te ontvangen

Een laatste optie is om helemaal geen kraamvisite te ontvangen (behalve naasten). Je ziet de mensen die je toch al zou zien vanzelf weer een keer. Je directe (schoon)familie kan je laten langskomen wanneer je daar behoefte aan hebt en de rest komt vanzelf wel een keertje. Dit is vooral geschikt als je graag op jezelf bent en/of zelf ook niet houdt van verplichte bezoekjes. Rory koos hier bijvoorbeeld voor en is nog steeds blij met haar keus.

Voordelen? Je kan in alle rust wennen aan jullie nieuwe gezinssituatie. Ook hoef je geen gastvrouw te zijn als je daar eigenlijk fysiek en mentaal nog niet helemaal aan toe bent, is er rust in huis en kies je zelf uit wie je wanneer ziet.

De nadelen? Het is niet zo gezellig en kan best een beetje ‘leeg’ voelen. Daarnaast kan het vervelend en kwetsend overkomen bij mensen die het goed met jullie voorhebben en heel graag komen kijken naar jullie wondertje. Al zou dat laatste geen doorslaggevend argument mogen zijn als je er zelf niet aan toe bent.

Ervaring met de bewuste keus voor geen kraambezoek

Rory: ‘Ik heb in de loop der jaren geleerd steeds meer en beter naar mijzelf te luisteren. De zwangerschap was in ons geval een wonder. De bevalling zou je best traumatisch kunnen noemen met een spoedkeizersnede en nog veel meer wat erbij kwam kijken. De verloskundige zei niet voor niets: “Deze mevrouw heeft het heel zwaar gehad. Houd haar in de gaten”. Waar ik altijd de neiging heb gehad voor anderen te kiezen en ‘te doen wat hoort’ ben ik alweer een hele tijd dat niet meer aan het doen.

Zou ik het nu anders doen? Nee, ik denk het niet. Ik had het destijds niet aangekund. Spijt met terugwerkende kracht? Spijt vind ik een zinloze emotie eigenlijk. Tuurlijk is het in bepaalde gevallen toch wel jammer geweest, dat ik veel mensen destijds niet heb gezien. Maar het is zoals het is. En op dat moment was dat het enige juiste. En ja, mensen hebben – helaas – altijd een oordeel tegenwoordig. Maar ja, boeien. Het ging en gaat om ons, en niet om hoe het hen doet voelen…’

Hoe vertel je anderen dat je geen kraamvisite wil?

Je wil waarschijnlijk niet in je geboortekaartje zetten: ‘Komende tijd is voor de kleine Loek, wij hebben even geen zin in kraambezoek’. Maar wat doe je dan wel? Zijn er vriendelijke versjes? Of kan je met een persoonlijke tekst kenbaar maken dat je voorlopig nog geen kraamvisite wil?

 • Rep met geen woord over teentjes tellen, op visite komen en deel ook je telefoonnummer niet. Dan is de eerste uitnodiging er al niet en zullen een aantal mensen geen contact opnemen om langs te komen.
 • Stop een apart insteekkaartje in de geboortekaarten van mensen die je liever pas na een paar maanden ziet, zoals kennissen die verder weg staan. Hierop kan je persoonlijk schrijven dat je komende tijd in alle rust wil bijkomen met je gezin, maar … graag over een paar maanden ziet.
 • Wees vooraf duidelijk. Als je bijvoorbeeld die ene vriendin spreekt, vertel haar dan eerlijk dat je opziet tegen het vele bezoek de kraamtijd en dat je daarom besloten hebt het maar helemaal even af te houden. Zo bied je haar de kans om haar gevoel te uiten en er samen over te praten. Ook voelt dat voor haar wellicht fijner dan een mededeling in het geboortekaartje.

Aan de andere kant is er misschien geen echte vriendelijke manier. Het kan als ongastvrij worden ervaren en een ander zal je mogelijk even niet meer hoeven spreken. Aan de andere kant is het ook belangrijk, zeker in de kraamtijd, om te luisteren naar jouw gevoel. Als jij niet lekker in je vel zit, erg moet wennen aan de komst van jullie kindje, je veel zorgen maakt, daadwerkelijk opziet tegen het bezoek en/of aan je spreekwoordelijke water voelt dat je nu rust wil, luister daar dan naar. Grenzen zijn er ook om te respecteren.

Hoe ging jij om met je kraambezoek? Heb je gekeken naar alternatieven omdat je geen zin had, zoals een kraamfeest? Of dacht je juist hoe meer zielen, hoe meer vreugd?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids