Tijdens de kraamtijd heb je misschien helemaal geen zin in bezoek. Maar hoe pak je dat aan? Zijn er alternatieven voor de standaard kraamvisite (die met een beetje pech tot een halfjaar na de geboorte kant duren)? In dit artikel vind je 7 mogelijkheden voor wanneer je helemaal geen zin hebt om kraambezoek te ontvangen en tips over hoe je dat kunt brengen aan je familie en vrienden.
Geen zin in kraamvisite
Waarom je geen zin hebt in kraamvisite
Niet elk gezin zit te wachten op kraamvisite. De redenen daarvoor zijn uiteenlopend en persoonlijk.
- Jullie hadden een minder soepele start en willen graag bijkomen in alle rust. Elke dag visite op de stoep kan dan behoorlijk intensief en uitputtend zijn.
- Je bent kwetsbaar in je kraamtijd en net bevallen. Visite ontvangen als je nog worstelt met de borstvoeding, nauwelijks ritme hebt, moet wennen aan de gebroken nachten en af en toe flink vloeit? Niet iedereen voelt zich daar gelukkig bij.
- Het kan ook zijn dat je loeichagrijnig bent en hormonaal. Misschien wortel je wel met een draak van een kraamverzorgster en voel je je helemaal niet fijn in je eigen huis.
- De bevalling viel je behoorlijk tegen. Of dit nu op mentaal vlak is of omdat het niet wilde vlotten en je best wat fysieke pijn hebt. Hierdoor mis je de energie om voor gastvrouw te spelen; het is lastig wanneer je kraamvisite dat wel van je verwacht.
- Je kent je familie. Sommigen voelen slecht aan dat ze niet te lang moeten blijven hangen en met sommige familieleden heb je eigenlijk weinig, maar je kan het niet maken om tante Truus thuis te laten zitten als je oom Marcos wel vraagt.
Kwestie van cultuur?
In de meeste andere culturen is het ongebruikelijk dat visite gelijk na de geboorte op de stoep staat. Vaak vier je de komst van je baby wel met naaste (vrouwelijke) familieleden of na een week met bijvoorbeeld het dorp of je omgeving. Bij ons is het echter wel gewoon dat mensen op kraamvisite komen. Het kan daardoor moeilijk zijn om aan te geven dat je helemaal niet zo’n zin hebt om nu (al) gastvrouw te spelen.
Toch is het belangrijk om je eigen grenzen te respecteren. De kraamtijd is immers soms al moeilijk en emotioneel genoeg. Misschien ontbreekt de roze wolk of wil je gewoon lekker genieten van je eigen bubbel. Dat zou toch gewoon moeten kunnen? Hieronder staan alternatieven voor de standaard kraamtijd én tips die je hopelijk helpen om toch nee te durven zeggen als mensen willen langskomen. En onthoud: jullie gevoel is het belangrijkst in deze situatie.
Alternatieven voor de kraamtijd
Stuur de geboortekaartjes later en vraag je directe omgeving de geboorte stil te houden
Misschien heb je een heftige bevalling achter de rug? Is je kindje prematuur ter wereld gekomen? Wil je gewoon even geen bezoek over de vloer? Je weet pas hoe je je voelt en waar je behoefte aan hebt zodra je kindje eenmaal geboren is. Waar de één misschien niet kan wachten om de hele wereld over de vloer te hebben, ervaar jij dat anders. Als jij liever even wacht met kraambezoek, gebruik dan het sturen kaartjes als eerste middel om het enigszins uit te stellen.
Vraag ook expliciet aan je naaste omgeving (de mensen die wel op kraamvisite komen) of ze willen wachten met het wereldkundig maken van de geboorte. Uit enthousiasme kunnen opa’s en oma’s nog weleens een foto of berichtje op Facebook delen of met goede bekenden, zonder erbij stil te staan wat dit voor jullie betekent. Op die manier kun je voorkomen dat het balletje alsnog gaat rollen.
Voordelen? Je hebt nog even rust in de eerste weken. De kraamverzorgster is er echt alleen voor jou en je gezin, je kunt je naaste familieleden en beste vrienden wel gewoon ontvangen wanneer je daar zin in hebt en start pas met bezoek wanneer je daaraan toe bent.
De nadelen? Het kan vervelend overkomen als je pas weken later een kaartje in de bus krijgt. Ook vervliegt daardoor misschien de zin om langs te komen. En tot slot kan het voor je naasten ook lastig zijn om hun mond te houden, zeker als ze zich zorgen maken of hun gevoelens van blijdschap en trots met iemand willen delen.
Laat mensen in groepjes langskomen (juist in de kraamweek)
Misschien heb je er niet zoveel zin in, maar juist in de kraamweek is de kraamverzorgster er nog voor jullie gezin. Zij bewaakt de rust en zorgt dat mensen op tijd naar huis gaan. Dus staan je oom en tante, waar je nu even geen zin in hebt, buren of collega’s van jou en/of je man te trappelen om op bezoek te komen? Doe dat dan toch die eerste dagen. Gewoon een halfuurtje, langer hoeft niet. En de week daarop, als de kraamzorg weg is, neem je de rust alsnog. Je kunt ervoor kiezen iedereen in groepjes te laten langskomen.
Maak er goede afspraken over met elkaar: bijvoorbeeld een maximum aantal bezoekers, een tijdsbestek en alleen overdag (buiten de rusttijden). Zo kan je alsnog een aantal mensen zien die redelijk dichtbij staan, zonder dat je jezelf voorbij rent. Bovendien, juist in de kraamweek hebben mensen veel meer begrip dat je niet alles kunt. Een paar weken later ben je misschien vermoeider, maar verwacht de buitenwereld wel veel meer van je.
Voordelen? Je smeert je bezoek niet uit over het eerste halfjaar, maar houdt het behapbaar. Ook hoef je geen vrienden teleur te stellen en is het fijn iedereen even te zien.
De nadelen? Als mensen niet kunnen in de eerste kraamweek, dan komt er wellicht alsnog een alternatieve afspraak. En afhankelijk van hoe groot je familie/vriendenkring is, kan dat nog best even duren.
Start pas een aantal weken na de geboorte met kraamvisite
Zeker de eerste dagen na de bevalling kan het makkelijk dat je nog helemaal geen zin hebt in bezoek. Althans, niet in die ene vage oom en tante. Of de buurvrouw van verderop. Stel het dan gewoon een maandje uit. Je kunt dan zeggen: ‘We vinden het hartstikke gezellig dat jullie willen langskomen, maar voorlopig willen we graag even met het gezin wennen aan de nieuwe situatie. Over een paar weken (of maanden) starten we met kraambezoek.’
Voordelen? Je bent iets meer gewend aan het leven met jullie kindje erbij en bovendien voel je je fysiek hopelijk iets meer de oude. Ook ben je mobieler, zijn de kraamtranen geweken en is de kans kleiner dat je hele gênante details over de bevalling eruit floept.
De nadelen? Jullie kraamverzorgster is lang en breed vertrokken. Dat betekent dus ook dat het ontvangen en vermaken van de gasten op jouw (of jullie) schouders terecht komt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je binnenkort weer aan de slag moet op je werk. Om de laatste weken daarvoor door te brengen als gastvrouw is misschien niet hoe je je zwangerschapsverlof voor je zag.
Vier een kraamfeest na een aantal maanden
Je ziet vaker dat nieuwbakken ouders ervoor kiezen een kraamfeest te vieren. Daarbij nodig je bijna iedereen uit voor een algemeen feest ter ere van de geboorte van jullie kindje. Dit duurt meestal een paar uur. Het kan best druk zijn, maar je hebt geen afzonderlijke bezoeken. Tenzij mensen na afloop het gevoel hebben je nog écht te willen spreken en vragen om binnenkort af te spreken.
Het voordeel? Je bent iets frisser en fruitiger, krijgt ineens alle visite over de vloer en bent er daarna ‘vanaf’. Ook kan iedereen kort jullie kindje bewonderen. Als het bij je past, is het een goed alternatief om de ergste drukte in de eerste weken te voorkomen.
De nadelen? Je krijgt te maken met een bulk hoeveelheid visite, bent iets meer kwijt aan eventuele catering (toch anders dan beschuit met muisjes) en het kan best overweldigend zijn. Ook voor je baby. Daarbij heb je niet echt tijd om te praten met anderen en zijn er altijd mensen die alsnog een aparte afspraak willen maken, omdat ze die dag niet kunnen. Andersom ervaart het bezoek een kraamfeest (of babyborrel) soms ook als onpersoonlijk en willen graag na afloop een aparte nieuwe afspraak maken ‘om echt goed bij te kletsen’.
Ga zelf langs op je werk zodra je hieraan toe bent
Dit geldt ook voor je man. Als jullie geen zin hebben in collega’s over de vloer en/of geklets over werk terwijl je nog heerlijk in je babybubbel zit? Dan draai je het gewoon om! Ga op een bepaald moment langs je werk met de baby.
Voordelen? Je hebt de regie zelf in handen. Heb je geen zin meer om te blijven hangen of ben je moe? Dan kan je gewoon lekker naar huis terug. Ook hoef je niet na te denken over wie je wel kan laten langskomen en wie niet; je ziet iedereen in één keer.
De nadelen? Je moet zelf op pad met je kindje. Hoewel een uitje soms juist ook wel weer lekker kan zijn. Daarnaast bestaat de kans dat je wordt aangeklampt door die ene irritante collega die je met een thuisbezoek had kunnen mijden.
Raamvisite
Corona heeft een flinke impact op ons dagelijks leven gekregen. Ouders die hun pasgeboren kindje het liefst hadden willen delen met kraamvisite, moeten het nu soms doen met een karig alternatief. Maar aan de andere kant: als jij toch al geen zin had in kraambezoek, dan is die zogeheten ‘raamvisite’ natuurlijk een uitkomst.
De voordelen? Je hoeft geen gastvrouw te zijn en kan het gesprek beëindigen als je niet meer goed kan staan. Daarbij blijven mensen toch minder lang hangen en, als je daar geen behoefte aan hebt, dat kan heel prettig zijn.
De nadelen? Ook mensen die je wel graag langs zou krijgen in je kraamweek (ouders, broers, zussen) kunnen niet altijd binnenkomen – als ze bijvoorbeeld besmet zijn met corona. En dan voelt zo’n raamvisite waarschijnlijk wel behoorlijk leeg en jammer.
Kies er bewust voor om helemaal geen kraamvisite te ontvangen
Een laatste optie is om helemaal geen kraamvisite te ontvangen (behalve naasten). Je ziet de mensen die je toch al zou zien vanzelf weer een keer. Je directe (schoon)familie kan je laten langskomen wanneer je daar behoefte aan hebt en de rest komt vanzelf wel een keertje. Dit is vooral geschikt als je graag op jezelf bent en/of zelf ook niet houdt van verplichte bezoekjes. Rory koos hier bijvoorbeeld voor en is nog steeds blij met haar keus.
Voordelen? Je kan in alle rust wennen aan jullie nieuwe gezinssituatie. Ook hoef je geen gastvrouw te zijn als je daar eigenlijk fysiek en mentaal nog niet helemaal aan toe bent, is er rust in huis en kies je zelf uit wie je wanneer ziet.
De nadelen? Het is niet zo gezellig en kan best een beetje ‘leeg’ voelen. Daarnaast kan het vervelend en kwetsend overkomen bij mensen die het goed met jullie voorhebben en heel graag komen kijken naar jullie wondertje. Al zou dat laatste geen doorslaggevend argument mogen zijn als je er zelf niet aan toe bent.
Ervaring met de bewuste keus voor geen kraambezoek
Na een traumatische bevalling
Rory maakte een traumatische bevalling mee en was na afloop toe aan tijd voor zichzelf. Dit keer besloot ze haar gevoel ook te volgen en heeft daar nog altijd geen spijt van. In tegendeel, ze zou het met terugwerkende kracht opnieuw zo doen.
Rory: ‘Ik heb in de loop der jaren geleerd steeds meer en beter naar mijzelf te luisteren. De zwangerschap was in ons geval een wonder. De bevalling zou je best traumatisch kunnen noemen met een spoedkeizersnede en nog veel meer wat erbij kwam kijken. De verloskundige zei niet voor niets: “Deze mevrouw heeft het heel zwaar gehad. Houd haar in de gaten”. Waar ik altijd de neiging heb gehad voor anderen te kiezen en ‘te doen wat hoort’ ben ik alweer een hele tijd dat niet meer aan het doen.
Zou ik het nu anders doen? Nee, ik denk het niet. Ik had het destijds niet aangekund. Spijt met terugwerkende kracht? Spijt vind ik een zinloze emotie eigenlijk. Tuurlijk is het in bepaalde gevallen toch wel jammer geweest, dat ik veel mensen destijds niet heb gezien. Maar het is zoals het is. En op dat moment was dat het enige juiste. En ja, mensen hebben – helaas – altijd een oordeel tegenwoordig. Maar ja, boeien. Het ging en gaat om ons, en niet om hoe het hen doet voelen…’
Na stilgeboorte
Merel van De Mamagids verloor haar dochter Nova met 39 weken zwangerschap. De impact op het gezin was, zoals je kan begrijpen, behoorlijk groot. Toen ze een halfjaar later opnieuw in verwachting bleek en later dat jaar beviel van een (premature) zoon, besloot ze dit keer haar gevoel te volgen. Geen bezoek, alleen de heel naaste familie kwam langs. Begrip of geen begrip, ook is blij dat ze deze keus maakte.
Merel: ‘Na het verlies van onze dochter Nova stortte de wereld in. Ons meisje, waar we zo naar uitkeken, bleek met ruim 39 weken zwangerschap onverwachts niet meer in leven en niet veel later werd ze stil geboren. De daaropvolgende zwangerschap werd een behoorlijk spannende emotionele achtbaan die vooral bestond uit ziekenhuisbezoeken. Toen hij vervolgens prematuur ter wereld kwam, was ik helemaal op. Alle onderzoeken, een bloedafname voor het één en dan weer voor het ander… Ik moest er niet aan denken om daarnaast ook nog eens bezoek langs te krijgen. Bovendien, wat nu als iemand corona zou meebrengen? Prematuren zijn nu eenmaal toch vatbaarder voor virussen.
In plaats van doen ‘wat hoort’, besloot ik te kiezen voor mijn mentale gezondheid en de rust binnen ons gezin. Bezoek? Alleen mijn ouders, zusje en zwager kwamen langs, net als een lieve vriendin die me door het hele proces heeft heengetrokken. De rest volgde later. Op deze manier nam ik voor het eerst eigenlijk tijd voor het vierde trimester en ik begreep waarom dit zo belangrijk is. Zowel op fysiek als emotioneel gebied herstelde ik veel sneller, we vonden ons eigen ritme in ons tempo en ik vond het heerlijk. Sterker nog, als ik er nu op terugkijk, denk ik: hadden we dit ook maar gedaan bij de meiden!’
Hoe vertel je anderen dat je geen kraamvisite wil?
Kijk, het klinkt op papier (of scherm, in dit geval) allemaal heel mooi en misschien voel je aan alles dat je dit ook wil, maar hoe breng je het? Uiteindelijk willen de meeste mensen alleen maar langskomen omdat ze van je houden, omdat ze nieuwsgierig zijn naar de baby en om je te kunnen feliciteren. Daardoor kan het best lastig zijn om toch voor jezelf te kiezen. En tja, je kan moeilijk in je geboortekaartje zetten: ‘Komende tijd is voor de kleine Loek, wij hebben even geen zin in kraambezoek’.
Wat doe je dan wel? Zijn er vriendelijke versjes? Of kan je met een persoonlijke tekst kenbaar maken dat je voorlopig nog geen kraamvisite wil?
- Rep allereerst met geen woord over teentjes tellen, op visite komen en deel ook je telefoonnummer niet. Dan is de eerste uitnodiging er al niet en zullen een aantal mensen geen contact opnemen om langs te komen.
- Stop een apart insteekkaartje in de geboortekaarten van mensen die je liever pas na een paar maanden ziet, zoals kennissen die verder weg staan. Hierop kan je persoonlijk schrijven dat je komende tijd in alle rust wil bijkomen met je gezin, maar hem of haar graag over een paar maanden ziet. De rest stuur je een persoonlijk berichtje via de app en nodig je uit wanneer je daar zin in hebt.
- Wees vooraf duidelijk. Als je bijvoorbeeld die ene vriendin spreekt, vertel haar dan eerlijk dat je opziet tegen het vele bezoek de kraamtijd en dat je daarom besloten hebt het maar helemaal even af te houden. Zo bied je haar ook de kans om haar gevoel te uiten en er samen over te praten. Dat voelt voor haar waarschijnlijk fijner dan een mededeling in het geboortekaartje.
Toch kan dit alsnog als ongastvrij worden ervaren en een ander zal je mogelijk even niet meer hoeven spreken. Dat maakt de situatie best lastig. Vergeet alleen niet dat jullie gezin nu even het belangrijkste is. Als je niet lekker in je vel zit, erg moet wennen aan de komst van jullie kindje, je veel zorgen maakt, daadwerkelijk opziet tegen het bezoek en/of aan je spreekwoordelijke water voelt dat je nu rust wil, luister daar dan naar. Grenzen zijn er ook om te respecteren.
De meeste mensen zullen het bovendien heus wel snappen – al dan niet na een tijdje. Je kunt het altijd nog uitleggen tijdens een (verlaat) kraambezoek of iets meer informatie sturen over de app. Daarna is het aan hen wat ze ermee doen, maar ben jij in elk geval trouw gebleven aan je gevoel én deed je wat voelde als de beste keus voor je gezin.
Hoe ging jij om met je kraambezoek? Heb je gekeken naar alternatieven omdat je geen zin had, zoals een kraamfeest? Of dacht je juist hoe meer zielen, hoe meer vreugd?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Pixel-Shot – Shutterstock