Geen zin in een verjaardag? Zo kom je er onderuit

Misschien herkennen we het allemaal wel: soms heb je gewoon even nergens zin in, zeker niet in sociale verplichtingen. Maar hoe ga je ermee om als je écht niet naar dat feestje toe wil zonder de jarige te kwetsen? In dit artikel vind je 5 tips voor als je helemaal geen zin hebt in andermans verjaardag. 

Geen zin in andermans verjaardag?

Sommige dagen kunnen ze je wakker maken voor een feestje, maar er zijn ook momenten waarop die verjaardag je gestolen kan worden. Soms omdat je helemaal niet lekker in je vel zit of net iets heftigs hebt meegemaakt, een andere keer ben je moe. Zeker als introvert kan andermans verjaardag veel van je vergen, waardoor je er helemaal geen zin in hebt. Herken je dit (en zoek je op dit moment een reden om niet te hoeven gaan)? Lees dan snel verder, want hieronder staan 5 tips die helpen als je absoluut geen zin hebt in andermans verjaardag.

5 tips voor als je geen zin hebt in andermans verjaardag

Laat je keuze afhangen van jullie band

Iemand die heel dichtbij staat

Voor sommige mensen mag je een stapje harder lopen:

 • Een goede vriend(in)
 • Dierbare familieleden
 • Die ene goede bekende die jou afgelopen jaar uit de brand hielp
 • Mensen die ook altijd de moeite doen om naar jou te komen

Als je ergens de energie kunt vinden om toch te gaan, doe dat dan. Misschien valt het hartstikke mee als je er eenmaal bent. En zo niet? Dan heb je in elk geval je gezicht laten zien en de moeite gedaan om zijn of haar verjaardag te vieren. Het kan soms schelen als je vooraf al aangeeft dat je maar een (half)uurtje komt.

Iemand die verder van je afstaat

Bij verre familieleden, goede bekenden en kennissen kan je minder putten uit plichtsgevoel. Je hoeft dan niet te gaan. Per slot van rekening is jullie bang ook weer niet zó goed. Daar komt ook bij kijken dat je op de verjaardag zelf mogelijk maar weinig mensen kent. Als je hoofd daar niet naar staat, voegt het waarschijnlijk weinig toe om naar het feestje te gaan. Het is dan wel zo netjes om dit op tijd te laten weten en eventueel een kaartje te sturen.

Informeer wie nog meer naar de verjaardag gaan

Soms kan het helpen als je weet wie nog meer gaan. Misschien heb je geen zin in de verjaardag zelf, maar helpt het als die ene goede vriend(in) er ook is. Of rij samen die kant op, dat is nog gezellig ook!

Denk aan jullie fijne momenten samen

Vind je het op zich belangrijk om naar de verjaardag te gaan, maar mis je nog steeds de motivatie? Haal dan herinneringen op aan jullie samen. Die heerlijke vakantie van afgelopen jaar, uren klussen in je nieuwe huis en alle toffe dagjes weg. Hopelijk groeit de zin om te gaan dan alsnog. Lukt dat echt niet? Dan is er geen andere optie dan oplossing 4 of 5: het verzinnen van een alternatief of eerlijk bekennen dat je echt geen zin hebt.

Verzin een alternatief voor de verjaardag

Dat je geen zin hebt in de verjaardag kan door verschillende redenen komen:

 • Je ziet enorm op tegen één van de andere gasten (je bemoeizieke schoonzus, een vriend van de familie die je absoluut niet kan uitstaan, de schelle stem van een vroegere klasgenoot van je zus – noem het maar op)
 • De verplichting om sociaal te doen.
 • Je hebt iets heftigs meegemaakt (scheiding, verlies) en wil hier liever niet over praten, maar ontkomt daar bijna niet aan tijdens de verjaardag.
 • Je hebt een drukke werkweek achter de rug.

Soms kan je gewoon eerlijk zijn tegen de jarige, maar dat hoeft niet altijd. Je kunt ook een alternatief voorstellen. “Ik kan niet op je verjaardag zelf komen, maar het lijkt me leuk om volgende week woensdag te gaan lunchen op mijn kosten.”

Wees eerlijk tegen de ander over je weerzin tegen de verjaardag

Tegen bepaalde mensen kan je gewoon eerlijk zijn dat je geen zin hebt in de verjaardag. Zeker als iets is dat jaarlijks terugkomt. Als je niet zo van verplichte feestjes houdt, kan je misschien sowieso beter aangeven hoe je erin staat. En als je iets heftigs achter de rug hebt, zal je vriend(in) of familielid vast wel begrijpen dat je nu liever even thuisblijft.

Wat je sowieso kan doen als je geen zin hebt in andermans verjaardag?

 • Laat het op tijd weten, het liefst vooraf. De ander houdt immers wel rekening met je komst (tot je afzegt) en stemt hier ook zijn boodschappen op af.
 • In sommige gevallen is een leugentje om bestwil geoorloofd, zeker als je de ander niet wil kwetsen. Let er alleen wel op dat je niet claimt ziek te zijn, en vervolgens op Instagram post dat je zit te lachen in de bioscoop.
 • Maar liever nog: wees eerlijk. Maak het niet persoonlijk (‘Ik heb geen zin in jouw verjaardag’), maar hou het algemeen (‘Mijn hoofd staat even niet naar feestjes, omdat…’)

Wat doe jij als je geen zin hebt in andermans verjaardag?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding van Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven