Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Geen zin in een verjaardag? Zo kom je er onderuit

Misschien herkennen we het allemaal wel: dat je gewoon even nergens zin in hebt, zeker niet in sociale verplichtingen. Maar hoe ga je ermee om als je écht niet naar dat feestje toe wil zonder de jarige te kwetsen? In dit artikel vind je 5 tips voor als je helemaal geen zin hebt in andermans verjaardag. 

Geen zin in andermans verjaardag

We kennen het allemaal wel, waarschijnlijk. Soms kunnen ze je wakker maken voor een feestje, maar andere dagen sla je ze liever over. We hebben allemaal weleens geen zin in andermans verjaardag. Herkenbaar? Dan kan je onderstaande 5 tips gebruiken om ermee om te gaan (en er eventueel onderuit te komen, als je echt niet wil).

5 tips voor als je geen zin hebt in andermans verjaardag

Laat het afhangen van jullie onderlinge band

Iemand die heel dichtbij staat

Voor een naast familielid of hele goede vriend loop je een stapje harder. Zijn ze er ook altijd voor en bij jou? Dan is het de moeite waard om de zin voor die verjaardag uit je tenen te persen en toch maar te gaan. Misschien valt het allemaal wel mee als je er eenmaal bent. En zo niet, dan heb je in elk geval je gezicht even laten zien. Het kan helpen om vooraf aan te geven dat je maar een uurtje komt.

Een goede bekende, kennis, familielid dat verder van je afstaat

Als je geen zin hebt, voel je dan niet verplicht. Zo goed is jullie band niet en wanneer je op die verjaardag vrijwel niemand kent, heb je ook weinig toe te voegen. Laat het dan wel op tijd weten en stuur eventueel een kaartje.

Informeer wie nog meer naar de verjaardag gaan

Soms kan het helpen als je weet wie nog meer gaan. Ondanks dat je vooraf niet veel zin had in de verjaardag, kan je het wel krijgen door de rest van het gezelschap. Of je gaat samen, dat is nog gezellig ook. Aan de andere kant kan dit natuurlijk ook een reden zijn om een alternatief te verzinnen (punt 4).

Denk aan jullie fijne momenten samen

Als je een sterk plichtsgevoel hebt naar de ander, kan je proberen de weerzin tegen die verjaardag nog om te buigen. Denk bijvoorbeeld aan alle fijne momenten samen. Soms maakt dat dat je alsnog op pad kan. Helpt dat echt niet? Dan rest je niks anders dan over te gaan tot punt 4 of 5.

Verzin een alternatief voor de verjaardag

Stel dat je enorm op kijkt tegen één van de andere gasten, zoals je bemoeizieke schoonzus of die goede vriend van de familie die je werkelijk niet kan uitstaan: wat let je om de jarige eerlijk te vertellen waar het aan ligt? Of (als dat geen optie is) stel een leuk alternatief voor. ‘Ik kan niet op je verjaardag zelf komen, maar het lijkt me erg leuk een week later op woensdag te gaan lunchen op mijn kosten.’

Wees eerlijk tegen de ander over je weerzin tegen de verjaardag

Afhankelijk van de relatie die je met iemand hebt, zijn er mensen aan wie je gewoon kunt toegeven dat je geen zin hebt in de verjaardag. Misschien is je relatie net verbroken en zie je enorm op tegen sociale toestanden vol gelukkige stelletjes en bekenden die steeds bezorgd vragen hoe het nu met je gaat. Of je hebt net iets zwaars te verwerken gekregen. En wie weet heb je sowieso niks met verplichte feestjes…

Soms staat je hoofd gewoon niet naar vrolijk lachen en doen alsof alles prima gaat. Dan kan je dat best aangeven bij de jarige (eventueel inclusief zo’n alternatief om de verjaardag nog eens samen te vieren op een ander tijdstip). Vind je verjaardagen pertinent niet leuk? Ook dan is het beter om het maar gewoon eerlijk te vertellen. Uiteindelijk heeft de ander er ook niks aan als je altijd met tegenzin binnenstapt.

Wat je sowieso kan doen als je geen zin hebt in andermans verjaardag?

  • Laat het op tijd weten, het liefst vooraf. De ander houdt immers wel rekening met je komst tot je afzegt en stemt hier ook boodschappen op af.
  • Gebruik eventueel een leugentje om bestwil, als je de ander niet wil kwetsen. Let er alleen wel op dat je niet claimt ziek te zijn, en vervolgens op Instagram post dat je zit te lachen in de bioscoop.
  • Maar liever nog: wees eerlijk. Maak het niet persoonlijk (‘Ik heb geen zin in jouw verjaardag’), maar hou het algemeen (‘Mijn hoofd staat even niet naar feestjes, omdat…’)

Wat doe jij als je geen zin hebt in andermans verjaardag?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding van Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids