Wanneer een basisschool ervoor kiest definitief het trakteren af te schaffen, ontstaat er vaak ophef. Vooral vanuit de ouders trouwens, die het sneu vinden dat hun kind nu geen traktaties meer kunnen uitdelen. Maar is het wel zo zielig allemaal? Wij zien vooral de voordelen!
Waarom geen traktaties meer op school?
Inmiddels zijn er een aantal basisscholen die bewust kiezen om het trakteren af te schaffen op school en de verjaardag in alternatieve vorm te vieren. Zo verzorgt de oudervereniging soms een traktatie die voor iedereen gelijk is en op andere basisscholen mag de jarige een cadeautje uitkiezen. De redenen lopen uiteen:
- Gezond trakteren is geen discussiepunt meer: iedereen heeft hetzelfde (of niets)
- Alle kinderen zijn hierdoor gelijkwaardig, financiële verschillen doen er niet meer toe
- De ‘wedloop’ op steeds grotere, uitgebreidere traktaties wordt een halt toegeroepen
- In elke klas zitten kinderen die op basis van een allergie, levens- of geloofsovertuiging bepaald voedsel niet mogen – het is soms onmogelijk om overal rekening mee te houden (en dat hoeft nu niet meer)
Tegenstanders vinden het vooral sneu voor de kinderen. Die mogen nu niet meer trakteren. Maar is dat ook echt zo zielig? Of vinden we het vooral een gek idee, omdat we zelf van jongs af aan gewend zijn overal te kunnen trakteren? Waarschijnlijk is het ook een kwestie van gewenning en weet je over een tijd niet beter. Voor kinderen is het vaak vooral leuk dat ze een dag in het zonnetje staan.
De voordelen van het afschaffen van klassikaal trakteren
Nooit meer de vraag wat je ze dit jaar moet voorschotelen
Het afschaffen van traktaties is een uitkomst voor alle ouders die jaarlijks worstelden met de vraag: wat is verantwoord genoeg, maar wel lekker én levert niet te veel afval op. Of voor wie zonder uitzondering op het laatste moment de supermarkt moest inrennen, omdat ze wéér vergeten was de traktatie te regelen. Geen pijnlijke vingers meer van het dagenlang knutselen of bakken van ingenieuze cakejes. Nee. Gewoon lekker simpel: helemaal niks in huis halen. Hoe vervelend is dat nu echt?
Kinderen interesseert het werkelijk niks
Sterker nog, tijdens de coronaperiode kwamen er er genoeg reacties van klasgenootjes die juist jaloers waren op de anderen omdat zij een cadeautje kregen van de juf, nadat het trakteren werd afgeschaft. Voor kinderen is trakteren ook niet echt een must om je verjaardag compleet te maken. Het gaat om de beleving: het zingen, voor een ochtend in de belangstelling staan en een cadeautje krijgen.
Marjo: ‘Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie wel vreemd opkeek toen onze basisschool de traktaties afschafte, maar inmiddels ben ik om. Het geeft rust, zowel in de klas als hier thuis. Je hoeft nergens meer aan te denken en voor mijn zoon maakt het niks uit. Die vindt het allemaal wel prima.’
Alle kinderen zijn gelijk
Wat sommige ouders nog weleens vergeten, is dat in hun enthousiaste pogingen om de Traktatie van het Jaar prijs in de wacht te slepen, andere kinderen daar nog weleens de dupe van zijn. Niet iedereen heeft evenveel te besteden. En dan is het natuurlijk fantastisch als jouw kind op emmers stoepkrijt kan trakteren of dure hapjes van de traiteur, maar het kan een vervelend gevoel opleveren als je ouders net genoeg geld hebben om je een zak Haribo met uitdeelzakjes mee te geven.
Door het afschaffen is iedereen weer gelijk. Geen uitschieters meer, kinderen die zich ongemakkelijk voelen en geen ouders meer die een wedloop voeren op traktatiegebied.
Geen traktatie is per definitie gezond!
Je hoeft niet langer in een soort morele spagaat te zitten tussen traktaties die niet zo gezond zijn, maar wel onwijs lekker en verantwoord snoep. Niet trakteren is sowieso gezond en afvalvrij.
Het is wellicht een wake-up call voor iedereen die een beetje doorslaat
Dat geldt voor kinderfeestjes, het kerstdiner op school en ook voor traktaties: alles lijkt tegenwoordig groter (en idioter) te moeten. Een simpel zakje nibbits, fruit op een schaal of dropveters kunnen niet meer. Je moet op zijn minst aankomen met een frietbakje vol cake en snoep, roomijs met slagroom en snoep of gesmolten Olaf. Liefst in cellofaan, omhuld met en berg linten.
Hoe leuk het allemaal ook is en oogt, het simpele trakteren (waar het uiteindelijk om draait) raakte op de achtergrond. Met de beslissing om helemaal geen traktaties meer te doen, geeft school een duidelijk signaal af. Het mag wel een tandje minder. Voor het milieu, voor de gezondheid en voor onze portemonnee.
Hoe denk jij erover? Zou het jou een verademing lijken om nooit meer op zoek te hoeven naar een traktatie? Of vind je het juist belangrijk om je kind te laten trakteren? Discussieer mee onder het artikel!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding, JeniFoto – Shutterstock
Heel verstandig. Was er zelf erg blij mee geweest. Vond het al n probleem om de zakjes chips leuk in n mand te deponeren.
Persoonlijk heb ik ook n trakteerfrustratie. In mijn tijd op school trakteerde je gewoon een snoepje uit n zak. In de 6e klas (groep 8) trakteerden bijna alle kinderen op spekkies, lolly’s etc. Ik kreeg n zak snoepjes mee en werd uitgelachen. Niet trakteren, ik ben voor
Wat erg! Nooit geweten, maar ik vind dat persoonlijk inderdaad ook een van de redenen om ermee te stoppen. Het zou niet mogen uitmaken wat je trakteert, of het nu een berg speelgoed is of gewoon een snoepje. Gaat toch om het gebaar? Maar het lijkt tegenwoordig nog groter en uitgebreider te moeten, dat vind ik oprecht jammer. Bovendien maakt het kinderen werkelijk geen klap uit of ze nu trakteren of niet, heb ik afgelopen maanden gemerkt. Het is vooral even wennen voor de ouders.
Hi, geef nu al een aantal jaar als (bijna) enige een klassenkado en bevalt erg goed. Ben ook erg blij dat het nu moet.
Veel minder verspilling van voedsel en plastic rommeltjes. En gedoe voor mij. Heb weleens gevraagd of ze liever wilde trakteren maar dit vinden ze leuker.
Ik vraag ook altijd aan de juf wat ze willen hebben. Scholen hebben vaak minder geld dus zei zijn dan geholpen en ik weet zeker dat het gebruikt wordt.
Ik zie alleen maar voordelen.
Gr. Jeanine
O wat een leuk idee! Ja, op die manier heb je echt een win-win situatie en zo heeft iedereen er plezier van. Goed bedacht!
Pingback: Wat is het effect van een afvalvrije school in de praktijk? -
Pingback: Inspiratie! 21 zero waste traktaties voor op school -