Geen stress meer met kerst? 11 handige tips

Kan je al weken voor kerst stressen over zo’n beetje alles? Vind je de feestdagen in december vooral een ‘moetje’ in plaats van een feest waar je energie van krijgt? Dan zijn de onderstaande tips tegen kerststress speciaal voor jou! Met deze 11 handige tips worden komende kerstdagen namelijk een stuk relaxter en kan je weer gaan genieten van dit fijne decemberfeest.

Tips tegen kerststress: zo wordt het feest een stuk gezelliger

Vul kerst in zoals jij het fijn vindt

Probeer even alle conventies (van anderen) rondom de kerstdagen los te laten en te kijken naar jouw perfecte kerst. Hoe zou die er dan uitzien? Waar word jij heel gelukkig van? Vind je het lastig om hier echt concreet antwoord op te bedenken, dan helpt dit lijstje je misschien:

  • Uitgebreid tafelen met familie, allemaal chic gekleed
  • Drie dagen lang met een bak ijs op schoot alle kerstfilms bingen die er maar op Netflix en Videoland te vinden zijn
  • Een kerstwandeling maken met het hele gezin
  • In ieder geval één avond met je eigen gezin doorbrengen, de rest vul je later in
  • Eten bestellen of uit eten gaan
  • Lekker gourmetten met goede vrienden en hun gezinnen
  • Spelletjes spelen
  • Koken met de hele familie

Neem de tijd om hier goed over na te denken: waarvan word je écht enthousiast? Waarbij voel je de energie door je lijf stromen? Kijk vervolgens hoe haalbaar dat is. Misschien kan je niet drie dagen lang onderuit met een bak ijs, maar is één dag vrijhouden voor jezelf wél een optie. Uiteindelijk is het net zo goed jouw kerst en is er niets mis mee om daar ook gehoor aan te geven.

Ga voor gemak tijdens het kerstdiner op school

Het kerstdiner op school kan het zoveelste stressvolle item worden op je to-do-list voor kerst. Maar dat hoeft echt niet! Hoe belangrijk vinden kinderen het dat jij bijna bezwijkt onder de enorme stapel kerstcupcakes met zorgvuldig uitgestoken marsepeinen kerstboompjes? Maakt het hen ook maar één seconde uit hoelang jij ermee bezig was? Nee, natuurlijk niet. Alleen de smaak telt.

Dus: hoe hard je ook je best doet, de favorieten van het kerstdiner blijven stokbrood, patat, pannenkoeken, poffertjes, bladerdeeghapjes en een lekker toetje. En laten die nu net hartstikke simpel zijn! Houd dit in je gedachten wanneer je jullie keus moet opschrijven op school. Ga voor stokbrood met kruidenboter, mini pizza of poffertjes op een satéprikker. Bespaart je tijd én stress.

Houd jullie kerstdiner thuis simpel

Kijk, er is helemaal niks mis mee als je ervan geniet om dagenlang te kokkerellen. Past het niet bij jou? Forceer jezelf dan ook niet. Zeker als je kerst viert met jonge kinderen, dan kan gezeur over het avondeten de sfeer behoorlijk verzieken en mogelijk extra kerststress veroorzaken. Kies dan gewoon een gerecht dat iedereen lekker vindt. Of, misschien nog leuker, kies voor kleinere gerechtjes en laat de kinderen meehelpen met het maken.

Heb maling aan wat een ander daarvan zou kunnen vinden en laat de opvattingen van ‘hoe het hoort’ los. Als jullie hier blij van worden, is dat toch het belangrijkste?

Extra tip om stress te voorkomen: tenzij je chef-kok bent of een goede amateur, kook nooit een recept dat je nog niet eerder hebt gemaakt. Zeker exclusieve hapjes kan je beter overslaan. Onder tijdsdruk koken is sowieso stressvol, en nieuwe recepten zijn niet altijd een succes in de uitvoering. Ga liever voor dat ene gericht waar je ontzettend goed in bent, zodat iedereen geniet.

Koop je cadeaus ruim van tevoren

Misschien een beetje laat als je dit vlak voor kerst leest, maar een goede tip voor volgend jaar. Het kopen van cadeaus over het jaar verspreiden, heeft meerdere voordelen:

  • Je verdeelt de kosten
  • Je hoeft niet vlak voor kerst de drukte in om nog snel dat ene pakje te scoren
  • Wanneer je een perfect cadeau tegenkomt voor je ouders, broer of kind, kan je het meteen meenemen (doe je dat niet, dan vergeet je het wellicht)
  • Op deze manier voorkom je dat je de hoofdprijs betaalt, aangezien prijzen nog weleens stijgen voor de feestdagen

Houd bij in een lijstje welk cadeau je voor wie hebt gekocht en bewaar alles op één vaste plek. Zo raak je niets onverhoopt kwijt én houd je goed in de gaten of je voor iedereen iets hebt. Kan je echt niets verzinnen? Kijk dan in dit lijstje met 5 luxe cadeaus die iedereen wil hebben, haal een fles wijn, een parfum of een waardebon van iemands favoriete winkel.

kerst stress voorkomen tips
©Monkey Business Images – Shutterstock

Laat verwachtingen los

Of beter gezegd: verwacht wat je van tevoren al kan uittekenen.

Er bestaat (helaas) geen perfecte kerst. Je kinderen kunnen ruzie krijgen, het gekibbel tussen je schoonouders stopt niet ineens omdat er ‘vrede op aarde’ zou moeten zijn, je oom wordt geheid stomdronken en maakt vieze grapjes en het eten kan mislukken. Is dat een ramp? Nee, niet zolang je daarop bent voorbereid en er (toepasselijk) vrede mee kunt hebben. Dat bespaart je stress. En zie je er echt zodanig tegenop dat je een knoop in je maag voelt als je er alleen al aan denkt? Overweeg dan toch om kerst met de familie dit jaar over te slaan en spreek af met goede vrienden.

Verdeel de taken met anderen

We zijn in Nederland nogal geneigd om alles zelf te willen doen, zo ook kerst. Dat betekent echter ook dat de complete mentale last van het feest bij één of twee personen ligt en dus stress kan veroorzaken. Door de taken met elkaar te verdelen, ervaart iedereen meer rust:

  • Iedereen verzorgt een gang van het kerstiner
  • Persoon A kookt, B haalt de cadeaus voor iedereen en C stelt zijn huis beschikbaar voor het feest

Op die manier ben je allemaal verantwoordelijk voor het kerstfeest. Nog gezellig ook!

Vind je het lastig om voor iedereen een geschikt cadeau te verzinnen? Trek dan lootjes voor kerst en koop cadeaus voor elkaar binnen een afgesproken budget of vraag een concreet verlanglijstje. Zo hoef je niet te veel na te denken, alleen iets te halen.

Betrek de kinderen bij jullie organisatie

Kinderen vinden het fijn wanneer ze onderdeel zijn van het gezin en als hun ouders hen serieus nemen. Het organiseren van de kerstdagen is daarvoor bij uitstek geschikt en (vanaf een bepaalde leeftijd) minimaliseert bij jou de gevoelens van stress, omdat je het niet allemaal in je eentje hoeft te doen. Hoe je dit aanpakt?

  • Laat je kinderen helpen bij het voorbereiden van het kerstdiner. Jonge kinderen laat je tomaatjes wassen, oudere kinderen kunnen helpen bij het snijden van de groenten. En je puber kan misschien wel een lekkere cheesecake bakken als toetje of chocolademousse maken?
  • Doe samen inkopen voor kerst en haal de cadeautjes.
  • Geef ze de vrijheid om hun eigen kerstoutfit te kiezen (en ja, dan zal je misschien soms met een eclectische kerstbal op pad moeten, maar dat is beter dan met een jengelende kleuter die het niet eens is met zijn kriebeltrui/de jurk die jij wel mooi vindt/die afzakkende maillot/een ’te strak’ vlinderdasje).
  • Zet kerstmuziek op om in de sfeer te komen en laat de dag een beetje zijn beloop; door ruim te plannen heb je sowieso al meer rust en minder stress.

Bijkomend voordeel? Doordat de kinderen echt meedoen en mogen helpen, hebben ze vaak minder tijd om onderling te gaan klieren. Zorg alleen wel dat je op tijd een nieuw taakje geeft als de oude is afgerond!

Houd je agenda buiten de kerstdagen om leeg

Omdat juist die kerstdagen een bron van stress kunnen vormen, is het slim om voor- en achteraf te zorgen voor rust. De kinderen kunnen zich zo voorbereiden op de dagen die komen en na afloop spelen met hun nieuwe cadeaus. Jij hebt in de aanloop meer tijd om van alles te regelen en daarna kan je bijkomen – uiteindelijk staat de jaarwisseling ook op de stoep.

Spreek met de gasten af dat iedereen aantrekt waar hij of zij zin in heeft

Vind jij het heerlijk om je op te tutten? Vooral doen. Maar heb je juist zin in een comfortabele outfit of je normale kleding? Waarom niet! Per slot van rekening ben je met familie of vrienden – mensen die je, als het goed is, het liefst zien op een manier die bij jou past. En wat dacht je van de kinderen: geen strijd, geen stress.

Ga niet (nooit!) op pad in de kerstdrukte

Als er iets is waar je wel stress van krijgt dan is het een drukke massa mensen die tot het asociale aan toe bezig is met de laatste inkopen. Boodschappenkarretjes tegen je bovenbeen, duwende mensen die even vergeten lijken dat vragen of ze er even bij mogen ook een optie is, hamsteraars die jou het gevoel geven iets te missen als je niet ook nú roomboter in kerstboomvorm meeneemt, lege schappen die voor wanhoop zorgen…

Ga je naar een kerstmarkt? Doe dat dan liever zonder vooropgesteld plan en met het voornemen je lekker te laten verrassen. Je zal merken dat de ervaring echt anders wordt: is het te druk of niet gezellig meer, dan ga je gewoon lekker naar huis en heb je kunnen genieten van wat er wél was.

Ga naar het buitenland met kerst

Wil je echt ontkomen aan alle vormen van kerststress? Boek dan een vakantie naar de zon en proost vanuit je hangmat op het goede leven.

De oorzaken van kerststress?

We voelen ons regelmatig gestrest tijdens de kerstdagen, maar waar komt dat nu eigenlijk door? Hieronder staan de belangrijkste oorzaken van kerststress:

  • Veel feestdagen Wist je dat december de enige maand is waarin je maar liefst drie verschillende feestdagen achter elkaar viert (Sinterklaas, kerstmis en oud en nieuw)? Dit heeft niet alleen zijn weerslag op jou, maar zeker ook op de kinderen. Dat versterkt het gevoel van stress.
  • Het kerstdiner op school Dit kan best stressvol zijn, zeker als je geen idee hebt wat je moet maken en/of het gevoel hebt te moeten opboksen tegen andere ouders.
  • Streven naar perfectie De kerstdagen vormen voor veel mensen een belangrijk moment: samen zijn met familie, een groots kerstdiner, de juiste cadeaus vinden voor iedereen. Daardoor ervaren veel mensen toch een vorm van druk om het goed te doen.
  • Drukte op je werk Aan het eind van het jaar is het bij veel bedrijven druk, omdat lopende zaken ‘nog even’ moeten worden afgerond. Hierdoor begin je al gestrest aan de kerstdagen.
  • Organisatorische uitdagingen Bedenken wat je gaat maken tijdens kerst, wat je aantrekt, wie je uitnodigt en wanneer – en, in het geval van een samengesteld gezin, de vraag wie wanneer de kinderen heeft met kerst.
  • De boom versieren Het versieren van de boom kan ook een bron van stress zijn, zeker als je kinderen en/of huisdieren hebt.

Het is dus niet zo gek als je opziet tegen de kerstdagen. Loslaten en meer luisteren naar je eigen gevoel kunnen daarom helpen om wat meer rust te ervaren.

Hoe ervaar jij kerst? Vind je het een heerlijke periode of levert het jou vooral kerststress op? Laat het ons weten in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Crazy Bride – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven