Press "Enter" to skip to content

Geen stress meer met kerst? 11 handige tips

Kan je al weken voor kerst stressen over zo’n beetje alles? Vind je de feestdagen in december meer een ‘moetje’ dan iets waar je energie van krijgt? Dan zijn deze handige tips tegen stress tijdens kerst er voor jou! Het is namelijk helemaal niet nodig. Lees snel verder hoe jouw kerst dit jaar relaxed wordt.

Waarom zou je stress ervaren met kerst?

Eigenlijk kan je hier wel gewoon van maken ‘in december’, want de laatste maand van het jaar zit behoorlijk vol:

  • De enige maand waarin je maar liefst drie verschillende feestdagen achter elkaar viert (Sinterklaas, kerstmis en oud en nieuw)
  • Het kerstdiner op school
  • De juiste cadeaus vinden voor iedereen (waar je vaak veel te laat mee begint)
  • Afsluiten op je werk voor je kerstvakantie begint
  • Bedenken wat je gaat maken tijdens kerst, wat je aantrekt, wie je uitnodigt en wanneer – en, in het geval van een samengesteld gezin, de vraag wie wanneer de kinderen heeft met kerst
  • (Dit jaar: hoe je er, ondanks de complete lockdown en beperking van je visite, toch nog een onvergetelijk leuke kerst van kunt maken)

Een mens zou van minder gestrest raken…

Tips tegen stress tijdens kerst: zo wordt het feest een stuk gezelliger

Vraag jezelf af: waar voel jij je goed bij?

Probeer het feest even los te zien van alle verplichtingen die erbij komen kijken en vraag jezelf af waar jij gelukkig van wordt. Is dat drie dagen kerstfilms bingen met een bak ijs in je handen? Of in elk geval één avond met je eigen gezin? Eten bestellen of juist uitgebreid koken met zijn allen?

Zodra je vast hebt gesteld waar je zelf energie van krijgt, is het tijd om te kijken in hoeverre dat haalbaar is. Heb je geen zin in de (schoon)familie? Las dan een jaartje rust in en geef aan dat jullie kerst dit jaar met elkaar vieren. Wil je geen tien bezoekjes afleggen in drie dagen? Of kerst vieren tot aan oudejaarsdag? Doe dat dan niet. Hoewel anderen daar misschien anders over denken, ben jij niemand iets verplicht. Kies dan liever één of twee groepen uit waarmee je kerst viert en wissel volgend jaar af. Of spreek met de een af tijdens kerst en de ander voor oud en nieuw.

Kerst na het verlies van een dierbare
Merel: ‘Tweeënhalve maand nadat Nova overleed, was het alweer kerst. Ik voelde me vooraf zo ongemakkelijk. Het idee om met anderen aan tafel te zitten en me groter te moeten houden dan ik me op dat moment voelde en überhaupt vrolijk doen? Het liefst bleef ik lekker thuis in mijn foute kerstpyjama, met een berg kerstfilms en makkelijk eten. Ik besloot me toch maar uit te spreken, ondanks dat ik niemand voor het hoofd wilde stoten, en zo ging het. We bestelden pizza, aten een keer patat en een (gezondere) pasta, speelden spelletjes, keken films en gingen op tijd naar bed. Natuurlijk miste ik de familie wel, maar tegelijkertijd was ik blij dat we hiervoor hadden gekozen. Als je rouwt, is het zo belangrijk je gevoel te volgen, besefte ik. Dat zou ik iedereen aanraden – ook als je je verder wel gewoon goed voelt.’

Maak het je niet te moeilijk tijdens het kerstdiner op school

Vinden kinderen het belangrijk dat je een vervaarlijke stapel cupcakes naar binnen torst vol secuur uitgestoken kerstboompjes van zelfgemaakte marsepein? Maakt het hen ook maar een minuut uit of je dagenlang bezig bent geweest? Het simpele antwoord op die vraag is: nee.

Voor kinderen doet het er alleen toe of iets lekker is. En tijdens het kerstdiner op school bestaan de favorieten nog steeds uit stokbrood, patat, pannenkoeken, poffertjes, bladerdeeghapjes en een lekker toetje. Hoe het eruit ziet zal ze een worst wezen, want als het goed is verdwijnt het toch binnen vijf minuten naar binnen. Moet je dus een keus opschrijven op school? Maak het je dan makkelijk en kies voor stokbrood en kruidenboter. Of minipizza’s. Ideaal, bespaart je tijd en stress, en de kinderen vinden het heerlijk.

Houd het kerstdiner simpel

Tenzij je enorm veel zin hebt om dagen in de keuken te staan, is er niks mis met patat en kip – om maar iets te noemen. Zeker wanneer je kerst viert met jongere kinderen kan gezeur over het eten een behoorlijke domper leggen op je avond en vooraf stress veroorzaken. Kies gewoon een gerecht waar iedereen blij van wordt en heb maling aan wat een ander daarvan zou kunnen vinden of de traditionele opvattingen over ‘hoe het hoort’. Scheelt je geld, energie en gezeur aan tafel.

Extra tip: kook (tenzij je chefkok bent of een goede amateur) nooit iets dat je nog niet eerder hebt gedaan. Waarom beginnen aan een exclusief hapje als het nogal nauw ligt met de bereidingstijd? Maak liever dat ene gerecht waar je ontzettend goed in bent, dan weet je zeker dat iedereen ervan geniet.

Koop je cadeaus ruim van tevoren

Misschien een beetje laat als je dit vlak voor kerst leest, maar een goede tip voor volgend jaar. Leg de lat verder niet te hoog óf koop gewoon iets wanneer je het tegenkomt – ook al duurt kerst nog maanden. Soms kom je bijvoorbeeld een boek tegen dat echt perfect is voor je moeder of een mooie tas voor je vader; zonde om het niet mee te nemen, want geheid ben je dat vergeten tegen de tijd dat de feestdagen zich aandienen. En wees ook hier niet te streng voor jezelf: vergeet niet dat een goede fles wijn of lekker luchtje een prima cadeau is.

Laat verwachtingen los

Of beter gezegd: verwacht wat je eigenlijk al kan uittekenen.

Er bestaat niet zoiets als een perfecte kerst. Je kinderen kunnen ruzie krijgen, het gekibbel tussen je schoonouders stopt niet ineens omdat het ‘vrede op aard’ zou moeten zijn, je oom wordt stomdronken en maakt vieze grapjes, en het eten kan mislukken. Is dat een ramp? Nee, niet zolang je daarop bent voorbereid en er (toepasselijk) vrede mee kunt hebben. Alles dat wel goed gaat is dan ineens een meevaller.

Verdeel de taken met anderen

Hoe leuk is het bijvoorbeeld om een kerstdiner te eten waarbij iedereen een gang verzorgt? Of kies eens voor een invulling waarbij je broer of zus kookt, jij de cadeaus haalt en je het viert bij je ouders thuis. Zo ben je slechts verantwoordelijk voor één onderdeel in plaats van allemaal. Een ander idee is om lootjes te trekken met elkaar, zodat je niet te lang hoeft na te denken over het perfecte cadeau: dat krijg je immers al op een blaadje aangereikt.

Betrek de kinderen bij jullie organisatie

  • Laat ze helpen bij het voorbereiden van het kerstdiner (jonge kinderen laat je de tomaatjes wassen, oudere kinderen kunnen helpen bij het snijden en je puber kan misschien wel een lekkere cheesecake bakken als toetje)
  • Doe samen inkopen voor kerst
  • Geef ze de vrijheid om hun eigen kerstoutfit te kiezen (en ja, dan zal je misschien soms met een eclectische kerstbal op pad moeten, maar dat is beter dan met een jengelende kleuter die het niet eens is met zijn kriebeltrui/de jurk die jij wel mooi vindt/die afzakkende maillot/een ’te strak’ vlinderdasje)
  • Zet kerstmuziek op om in de sfeer te komen en laat de dag een beetje zijn beloop; door ruim te plannen heb je sowieso al meer rust en minder stress

Doordat de kinderen echt meedoen en mogen helpen, hebben ze vaak minder tijd om onderling te gaan klieren.

Houd je agenda verder leeg

Zowel voor en na kerst helpt het om niet te veel te plannen. Daardoor heb je veel minder het gevoel dat je honderd dingen moet regelen in twee tot drie dagen tijd en dus ook minder stress. Voor de kerstdagen heb je meer tijd om je voor te bereiden, erna kan je even bijkomen (oud en nieuw komt er immers ook nog aan).

Spreek met de rest af dat je aantrekt waar je zin in hebt

Vind jij het heerlijk om je op te tutten? Vooral doen. Maar heb je juist zin in een comfortabele outfit of je normale kleding? Waarom niet! Per slot van rekening ben je met familie of vrienden – mensen die je, als het goed is, het liefst zien op een manier die bij jou past. Scheelt je in elk geval weer stress en ongemak.

Ga niet (nooit!) op pad in de kerstdrukte

Als er iets is waar je wel stress van krijgt dan is het een drukke massa mensen die tot het asociale aan toe bezig is met de laatste inkopen. Karretjes tegen je bovenbeen, duwende mensen die even vergeten lijken dat vragen of ze er even bij mogen ook een optie is, graaiers die jou het gevoel geven iets te missen als je niet ook nú roomboter in kerstboomvorm meeneemt, lege schappen die voor wanhoop zorgen… Ga je wel naar een kerstmarkt? Doe dat dan liever zonder vooropgesteld plan en met het voornemen je lekker te laten verrassen. Je zal merken dat de ervaring echt anders wordt: is het te druk of niet gezellig meer, dan ga je gewoon lekker naar huis.

Ga eens op vakantie met kerst

Wil je echt ontkomen aan alle vormen van kerststress? Boek dan een vakantie naar de zon en proost vanuit je hangmat op het goede leven.

Hoe ervaar jij kerst? Vind je het een heerlijke periode of levert het jou vooral stress op? Laat het ons weten in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids