Kan je al weken voor kerst stressen over zo’n beetje alles? Vind je de feestdagen in december meer een ‘moetje’ dan iets waar je energie van krijgt? Dan zijn deze handige tips tegen kerststress er speciaal voor jou! Met deze 11 handige tips worden komende kerstdagen namelijk een stuk relaxter.
Tips tegen kerststress: zo wordt het feest een stuk gezelliger
Vul kerst in zoals jij het fijn vindt
Waan jezelf in de ideale wereld en bedenk voor jezelf hoe jouw perfecte kerst eruit zou zien. Waar word jij gelukkig van? Denk aan:
- Uitgebreid tafelen met familie, allemaal chic gekleed
- Drie dagen lang met een bak ijs op schoot alle kerstfilms bingen die er maar op Netflix en Videoland staan
- Een avond met je eigen gezin doorbrengen, de rest zie je nog wel
- Eten bestellen
- Lekker gourmetten met goede vrienden en hun gezinnen
- Koken met de hele familie
Als je bovenstaand lijstje leest, waarvan word je enthousiast? En is dat (enigszins) haalbaar? Zo kan je best beslissen om dit jaar de schoonfamilie over te slaan of je man met de kinderen op pad te sturen. Wil je geen tien bezoekjes afleggen in drie dagen? Kerst vieren tot oudejaarsdag? Doe het niet! Het is uiteindelijk ook jouw kerst en het schiet niet op als je er een week van moet bijkomen. En als die drie dagen met Ben & Jerry’s geen optie zijn, leg dan in elk geval één dag vast waarop je in je rendieronesie alle klassiekers gaat kijken en doe de andere twee dagen je best voor de rest.
Kerst na het verlies van een dierbare
Merel: ‘Tweeënhalve maand nadat Nova overleed, was het alweer kerst. Dat bracht me aan het twijfelen. Ik zag er enorm tegenop om aan tafel te moeten zitten en me groot te houden, terwijl ik het liefst thuis in mijn foute kerstpyjama kerstfilms wilde kijken met een voorspelbare afloop, in goed gezelschap van een pizza salami. Hoewel ik nog nooit kerst heb geskipt, besloot ik dit jaar naar mijn gevoel te luisteren. We bestelden pizza, gooiden de frituur aan en aten een simpele pasta in plaats van een uitgebreid diner, gingen op tijd naar bed, keken films en speelden spelletjes met het gezin. En ja, ik miste mijn familie ook, maar dit voelde zo fijn. Als je rouwt is het extra belangrijk je gevoel te volgen en ik besefte meer dan ooit dat eigenlijk iedereen dat zou moeten doen, ook als je je verder wel goed voelt.
Maak het jezelf makkelijk tijdens het kerstdiner op school
Vinden kinderen het belangrijk dat je een vervaarlijke stapel kerstcupcakes naar binnen torst, opgesierd met secuur uitgestoken kerstboompjes van zelfgemaakte marsepein? Maakt het hen ook maar een minuut uit of je dagenlang bezig bent geweest? Het simpele antwoord op die vraag is: nee.
Voor kinderen doet het er eigenlijk alleen maar toe of iets lekker smaakt. En, hoe hard je ook je best doet, tijdens het kerstdiner op school bestaan de favorieten nog altijd uit stokbrood, patat, pannenkoeken, poffertjes, bladerdeeghapjes en een lekker toetje. Hoe het eruit ziet zal ze een worst wezen, want als het goed is verdwijnt het binnen vijf minuten in hun buik.
Moet je dus een keus opschrijven op school? Maak het je dan makkelijk en kies voor stokbrood en kruidenboter of minipizza’s. Ideaal, bespaart je tijd en stress, en de kinderen zijn er dol op.
Houd jullie kerstdiner simpel
Tenzij je enorm veel zin hebt om dagen in de keuken te staan, is er echt helemaal niks mis met patat en kip – om maar iets te noemen. Zeker wanneer je kerst viert met jongere kinderen kan gezeur over het eten een behoorlijke domper leggen op je avond en vooraf kerststress veroorzaken. Kies gewoon een gerecht waar iedereen blij van wordt en heb maling aan wat een ander daarvan zou kunnen vinden of de traditionele opvattingen over ‘hoe het hoort’. Scheelt je geld, energie en gezeur aan tafel.
Extra tip: kook (tenzij je chefkok bent of een goede amateur) nooit iets dat je nog niet eerder hebt gedaan. Waarom beginnen aan een exclusief hapje als het nogal nauw ligt met de bereidingstijd? Maak liever dat ene gerecht waar je ontzettend goed in bent, dan weet je zeker dat iedereen ervan geniet.
Koop je cadeaus ruim van tevoren
Misschien een beetje laat als je dit vlak voor kerst leest, maar een goede tip voor volgend jaar. Leg de lat verder niet te hoog óf koop gewoon iets wanneer je het tegenkomt – ook al duurt kerst nog maanden. Soms zie je bijvoorbeeld ineens een boek liggen dat echt perfect is voor je moeder of een mooie tas voor je vader; zonde om het niet gelijk mee te nemen, want geheid ben je het cadeau vergeten tegen de tijd dat de feestdagen zich aandienen. En wees ook hier niet te streng voor jezelf: vergeet niet dat een goede fles wijn of lekker luchtje een prima cadeau is. Of vind hier 5 mooie luxe cadeaus die iedereen wil hebben.
Laat verwachtingen los
Of beter gezegd: verwacht wat je eigenlijk al kan uittekenen.
Er bestaat (helaas) geen perfecte kerst. Je kinderen kunnen ruzie krijgen, het gekibbel tussen je schoonouders stopt niet ineens omdat het ‘vrede op aard’ zou moeten zijn, je oom wordt geheid stomdronken en maakt vieze grapjes, en het eten kan mislukken. Is dat een ramp? Nee, niet zolang je daarop bent voorbereid en er (toepasselijk) vrede mee kunt hebben. Dus bespaar je de stress, alles dat wel goed gaat is ineens een meevaller.
Verdeel de taken met anderen
Hoe leuk is het bijvoorbeeld om een kerstdiner te eten waarbij iedereen een gang verzorgt? Of kies eens voor een invulling waarbij je broer of zus kookt, jij de cadeaus haalt en je het viert bij je ouders thuis. Zo ben je slechts verantwoordelijk voor één onderdeel in plaats van allemaal. Een ander idee is om lootjes te trekken met elkaar, zodat je niet te lang hoeft na te denken over het perfecte cadeau: dat krijg je immers al op een blaadje aangereikt.
Betrek de kinderen bij jullie organisatie
- Laat ze helpen bij het voorbereiden van het kerstdiner (jonge kinderen laat je de tomaatjes wassen, oudere kinderen kunnen helpen bij het snijden en je puber kan misschien wel een lekkere cheesecake bakken als toetje)
- Doe samen inkopen voor kerst
- Geef ze de vrijheid om hun eigen kerstoutfit te kiezen (en ja, dan zal je misschien soms met een eclectische kerstbal op pad moeten, maar dat is beter dan met een jengelende kleuter die het niet eens is met zijn kriebeltrui/de jurk die jij wel mooi vindt/die afzakkende maillot/een ’te strak’ vlinderdasje)
- Zet kerstmuziek op om in de sfeer te komen en laat de dag een beetje zijn beloop; door ruim te plannen heb je sowieso al meer rust en minder stress
Doordat de kinderen echt meedoen en mogen helpen, hebben ze vaak minder tijd om onderling te gaan klieren. Zorg alleen wel dat je op tijd een nieuw taakje geeft als de oude is afgerond!
Houd je agenda verder leeg
Zowel voor en na kerst helpt het om niet te veel te plannen. Daardoor heb je veel minder het gevoel dat je honderd dingen moet regelen in twee tot drie dagen tijd en dus ook minder kerststress. Voor de kerstdagen heb je meer tijd om je voor te bereiden, erna kan je even bijkomen (oud en nieuw komt er immers ook nog aan).
Spreek met de gasten af dat iedereen aantrekt waar hij of zij zin in heeft
Vind jij het heerlijk om je op te tutten? Vooral doen. Maar heb je juist zin in een comfortabele outfit of je normale kleding? Waarom niet! Per slot van rekening ben je met familie of vrienden – mensen die je, als het goed is, het liefst zien op een manier die bij jou past. En wat dacht je van de kinderen: geen strijd, geen stress.
Ga niet (nooit!) op pad in de kerstdrukte
Als er iets is waar je wel stress van krijgt dan is het een drukke massa mensen die tot het asociale aan toe bezig is met de laatste inkopen. Karretjes tegen je bovenbeen, duwende mensen die even vergeten lijken dat vragen of ze er even bij mogen ook een optie is, graaiers die jou het gevoel geven iets te missen als je niet ook nú roomboter in kerstboomvorm meeneemt, lege schappen die voor wanhoop zorgen… Ga je wel naar een kerstmarkt? Doe dat dan liever zonder vooropgesteld plan en met het voornemen je lekker te laten verrassen. Je zal merken dat de ervaring echt anders wordt: is het te druk of niet gezellig meer, dan ga je gewoon lekker naar huis.
Ga naar het buitenland met kerst
Wil je echt ontkomen aan alle vormen van kerststress? Boek dan een vakantie naar de zon en proost vanuit je hangmat op het goede leven.
De oorzaken van kerststress
We voelen ons regelmatig gestrest tijdens de kerstdagen, maar waar komt dat nu eigenlijk door? Hieronder staan de belangrijkste oorzaken van kerststress:
- December is de enige maand waarin je maar liefst drie verschillende feestdagen achter elkaar viert (Sinterklaas, kerstmis en oud en nieuw). Dit heeft niet alleen zijn weerslag op jou, maar zeker ook op de kinderen. Geen beste combinatie.
- Het kerstdiner op school kan behoorlijk wat stress opwekken, zeker als je geen idee hebt wat je moet maken en/of het gevoel hebt te moeten opboksen tegen andere ouders.
- De juiste cadeaus vinden voor iedereen (waar je veel te laat mee begint).
- Lopende zaken afronden op je werk voor je kerstvakantie begint, waardoor je nog gestrest aan de kerstdagen begint.
- Bedenken wat je gaat maken tijdens kerst, wat je aantrekt, wie je uitnodigt en wanneer – en, in het geval van een samengesteld gezin, de vraag wie wanneer de kinderen heeft met kerst.
- Het versieren van de boom, zeker als je kinderen en/of huisdieren hebt.
Een mens zou van minder gestrest raken…
Hoe ervaar jij kerst? Vind je het een heerlijke periode of levert het jou vooral kerststress op? Laat het ons weten in de reacties.
Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Wees de eerste om reactie te geven