Lezen vormt een belangrijk onderdeel van het aangeboden curriculum op de basisschool. Logisch: alle andere vakken zijn beter te volgen als je goed bent in lezen. Maar wat nu als je kind een hekel heeft aan lezen? Bij iets dat zo belangrijk is, ontkom je er niet aan hier tijd in te steken. In dit artikel delen we 8 handige tips waarmee je je kind plezier leert hebben in lezen.
Kind heeft geen plezier in lezen
Voor je verder gaat, is het belangrijk dat je kijkt of er geen onderliggende problemen zijn bij je kind. Zou dyslexie eventueel een rol kunnen spelen? Of ziet je kind misschien minder goed van dichtbij, waardoor lezen een grote uitdaging is? In overleg met de leerkracht en/of deskundigen kan je vanaf een bepaalde leeftijd leesproblemen uitsluiten. Dit is belangrijk, omdat je in het geval van dyslexie en eventuele verziendheid (in eerste instantie) weinig aan onderstaande tips hebt.
Plezier in lezen is belangrijk. Het vormt de basis van het basisonderwijs, maar ook van je verdere leven. Je wil immers een recept kunnen volgen, de ondertiteling van je favoriete serie of nieuwsberichten lezen. Als je onvoldoende hebt leren lezen op de basisschool dan loop je daar in je verdere leven tegenaan. Bovendien is het een vicieuze cirkel: geen plezier in lezen leidt tot minder lezen. Des te belangrijker dus om je kind vol enthousiasme aan het lezen te krijgen!
Tips om weer plezier te krijgen in het lezen
Zoek leesmateriaal in het interessegebied van je kind
We zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde. Sommige kinderen verslinden boeken alsof het snoepjes zijn, maar – zeker in onze digitale wereld – dat geldt lang niet voor allemaal. Kijk daarom echt naar je kind en waar haar of zijn interessegebied ligt. Is je dochter dol op dino’s? Dan vindt ze dat ene informatieve boek waarschijnlijk fantastisch. Helpt je zoon graag in de keuken? Laat hem dan maar het recept voorlezen.
Op de middelbare school wordt het leesplezier bovendien nog altijd vaak de kop in gedrukt met verplichte literatuurlijsten. Je puber haakt af en krijgt, als hij dat nog niet had, weerzin tegen lezen. Probeer ook op die leeftijd het lezen op een alternatieve manier aan te bieden: in de vorm van blogs, boeken over make-up en styling, tijdschriften, stripboeken of een e-reader.
Gebruik een beproefde methode om plezier te stimuleren
Sinds kort kan je Hey Reader bestellen: een boekenbox die elke maand (of af en toe – net wat je fijn vindt) bij je in de bus valt. Aan de hand van de leeftijd van je kind zit daar een boek in dat je kan voorlezen of waarin ze zelf kan (leren) lezen. Hiermee kom je in aanraking met boeken die je zelf misschien niet had gekocht of die je nog niet kende. Daarnaast zit er een magnetischeplakken superleeskalender in de eerste box voor 6-7 jaar: hierop kan je kindje aankruisen op welke dagen er gelezen is en sterretjes plakken. Verder krijg je bij een nieuwe box ook een nieuw boekenmagneetje. Dit beloningssysteem stimuleert om vaker te lezen.
Blijf voorlezen
Misschien vindt je kind het niet zo leuk om zelf te lezen; verhaaltjes voorlezen blijft vaak lange tijd belangrijk. Je kan gaandeweg kijken of je zoon of dochter openstaat voor een gezamenlijke voorleessessie. Eerst lees jij een alinea, dan je kind. Door af te wisselen, maar ook door haar mee te laten kijken in je boek, leren ze steeds beter en sneller lezen.
Zoek een boek dat bij het leerniveau van je kind past
Ook als het lezen zelf nog niet altijd soepel gaat, kan het schelen om een boek uit te zoeken dat wellicht iets moeilijker is maar wel interessanter. ‘Mus in de boom. Mus pakt een bus.’ Het is belangrijk dat je kind alle woorden leert lezen, heel boeiend is het echter niet. Soms kan het schelen om een iets moeilijker boek te pakken waar wat spanning in zit en waarbij je kind graag wil doorlezen. Door hem te helpen, leert hij bovendien dat je soms meer kan dan je vooraf dacht. Bijkomend voordeel: je kan meteen werken aan de woordenschat.
Toon zelf hoe leuk lezen is
Als je zelf veel plezier hebt in lezen, is de kans groter dat je kinderen er in elk geval voor openstaan hier ook lol in te krijgen. Goed voorbeeld doet immers nog altijd goed volgen. Bovendien is het voor jou een mooi moment om je bewust te zijn hoeveel tijd je kunt overhouden als je je telefoon af en toe inruilt voor een goed boek of fijn tijdschrift. Daarnaast is het ook belangrijk om door te lezen tijdens de vakantie. Zo leren ze dat lezen niet alleen wordt geassocieerd met ‘moeten’ en school, maar vooral ook met ontspanning en plezier.
Ga naar de bibliotheek
Vaak onderneemt school ook eens in de zoveel tijd een uitstapje naar de bibliotheek. Voor kinderen tot 18 jaar is dat in Nederland gratis. Zonde toch om daar geen gebruik van te maken? Hier vind je allerlei boeken die aansluiten bij hun leeftijd, leesniveau en interessegebied, maar ook verschillende alternatieven. Bovendien organiseert de bieb eens in de zoveel tijd een leuke activiteit die het plezier in lezen bij kinderen aanwakkert.
Spelenderwijs
Tussen de bedrijven door kan je natuurlijk ook bezig zijn met lezen. Zo is een potje kwartet niet alleen gezellig om te doen, maar moet je kind op de kaartjes kunnen lezen welke kaart hij nog nodig heeft. Doe je een weetjeskwartet, dan leren ze er nog van ook. Je zou daarnaast kunnen voorstellen dat als je kind iets van je vraagt, om het samen op te zoeken in de encyclopedie (of op internet). En tot slot zijn er spelletjes die volledig draaien om (het herkennen van) letters en lezen. Dan ben je er alsnog mee bezig.
Geef het de tijd
Zeker wanneer kinderen ouder worden, verdwijnt het leesplezier. Meestal tijdelijk. Is dat erg? Ja, je zou kunnen stellen dat het niet heel handig is tijdens je middelbare schoolperiode of studie. Maar vaak komt het ergens wel weer goed. Met de tijd krijgt je kind vanzelf weer plezier in lezen – met name wanneer het niet meer moet. Dan pakken ze die ene roman op, zien ze wellicht zelfs de waarde in van de bestsellers op hun leeslijst of vinden op een andere manier hun weg in het lezen.
Over Hey Reader
Het team van Hey Reader startte in 2020 en wil graag de liefde voor lezen doorgeven. Zo simpel is het. Met de boekenboxen ontvang je maandelijks een boek voor € 15,95. Je kind kan zelf aan de slag of samen met jou lezen – net wat bij jullie past en wat je kind fijn vindt. Leuk om cadeau te doen, maar ook om in huis te halen wanneer je kind normaal niet zo snel een boek pakt of het lastig vindt om te kiezen.
Onze ervaring met Hey Reader
May vindt lezen echt heel erg leuk. Waar ik voorheen zelf voorlas, zijn de rollen nu omgedraaid. Ze leest elke dag een stukje uit een boek dat ze zelf uitkiest. De sterretjes op de Hey Reader kalender zijn dan ook snel binnen. Wat ik erg leuk vind, is dat je hiermee ook gemakkelijk kan stimuleren iets anders te doen. Zo kan je je kind bijvoorbeeld voor die week een keer met oma laten lezen, of samen op zoek gaan naar een boek over hamburgers – om maar iets te noemen.
We maken ons leven tegenwoordig gemakkelijker met thuisbezorgde boodschappen, maaltijdboxen en meer van die zaken. Waarom niet ook met boeken? Ik vind Hey Reader dan ook echt een handig concept. Je hoeft niet zelf op zoek naar de leukste nieuwe boeken, je kind wordt op een leuke en laagdrempelige manier gestimuleerd te lezen (of om dat op een andere manier te doen dan gewend). En als ouder sta je toch weer even bewust stil bij de boeken die je aanbiedt: past dit bij het niveau en de interesse van mijn kind?
Bij de eerste box zat het boek Kees en Keetje van Jantien Buisman. Het gaat over twee egeltjes die nogal mopperen op elkaar en elkaar zelfs een beetje zat raken. Maar wanneer ze zonder elkaar proberen verder te leven, ontdekken ze dat het samen toch zo slecht niet was. Een lief boekje. We vonden het allebei grappig om te lezen en ik kende het nog niet, dus extra leuk.
Heeft jouw kind veel plezier in lezen? Of heb je alternatieve manieren om het te stimuleren? En kende jij het concept Hey Reader al?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
hier hebben ze lezen nooit echt leuk gevonden en nu nog niet maar dat komt denk ik ook omdat wij ook geen lezers zijn 😉
Mijn kids hebben dyslexie, lezen is altijd een grote hobbel geweest en nu nog , ze gaan het uit de weg.
Ik las mijn zoon elke avond voor en zo nu en dan pakt hij een boek uit de kast. Maar zo leuk als zijn moeder dat vind die het niet.
Hele goede tips. Weinig kinderen willen lezen tegenwoordig.