Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Ingezonden vraag | Geen kinderwens meer; zij wel

Soms krijgen we een ingezonden vraag van één van onze lezers. Wil jij ook meer weten over een bepaald onderwerp of heb je een idee voor een nieuw artikel? Laat het in een reactie weten of stuur ons een mailtje. Wie weet staat jouw vraag binnenkort ook op De Mamagids.

Ingezonden vraag | Ik heb geen kinderwens meer, maar zij wel. Wat nu?

Met de komst van onze tweede zoon was ons gezin compleet voor mij. Het voelt goed. Maar bij mijn vrouw merk ik dat zij toch nog graag voor een derde zou gaan, misschien een meisje dit keer. Het vervelende aan de situatie is dat het nog behoorlijk wat discussie oplevert en dat vind ik jammer. De kwestie staat steeds meer tussen ons in, niks wat ik zeg lijkt nog goed te vallen. Wat moet ik nu?

Kinderwens terwijl de ander echt klaar is

Vrouwen en hun kinderwens

Voor ik inga op je vraag, denk ik dat het goed is om iets meer uitleg te geven aan het hebben van een kinderwens. Het vervelende is dat je hormonen meespelen in deze kwestie. Soms heb je dus een diepgewortelde wens voor nog een kindje – ook als het misschien minder verstandig is. De redenen?

  • Je zou graag nog eens zwanger zijn
  • Het lijkt je leuk een baby te krijgen van het andere geslacht
  • Er is genoeg ruimte in je hart voor een volgende

Als de ander dit niet voelt, kan dat leiden tot emotionele discussies. Zeker wanneer je elkaar heel erg duidelijk wil maken wat je ervaart en het idee hebt dat de ander je niet begrijpt.

Sterilisatie versus de anticonceptiepil

Een lastig aspect is dat vrouwen in deze situatie meer zeggenschap lijken te hebben. Zij gebruiken een vorm van anticonceptie die iets minder definitief is dan wanneer een man een definitief eind wil maken aan de kinderwens. Sterilisatie is immers bijna niet terug te draaien en wordt tot een bepaalde leeftijd ook niet altijd uitgevoerd.

Je zal hier dus veel over moeten praten en een dergelijke grote stap is raadzaam om alleen zetten wanneer je daar beiden aan toe bent.

Hoe praat je over dit verschil in gevoel?

Los van onderstaande: ik ben geen deskundige, maar geef advies vanuit mijn vrouwelijke perspectief. Heb je echt hulp nodig bij het voeren van de (zware) gesprekken, zoek dan iemand die jullie hier professioneel bij kan begeleiden.

Praat met elkaar en luister echt naar wat de ander zegt

Hoe moeilijk het ook is om de ander te vertellen dat jij duidelijk geen kinderwens meer hebt (of andersom), het is de enige manier om dichter tot elkaar te kopen. Gebruik dan geen verwijten, maar leg alles uit vanuit je eigen emoties.

  1. Je wil niet verhuizen en in jullie huidige woning is onvoldoende ruimte voor een kindje.
  2. Voor jouw gevoel is het helemaal klaar, de zorg voor een derde (in dit geval) lijkt je zwaar.
  3. Jullie twee kinderen zouden iets te kort komen (financieel, emotioneel) wanneer je toch voor een volgend kindje gaat.

Probeer ook andersom te luisteren naar wat zij vertelt en daar geen oordeel over te vellen. Ga er ook niet tegenin met tegenargumenten. Als zij nog een kinderwens heeft, dan is dat zo. Voor haar is dat gevoel waarschijnlijk minstens zo sterk als jouw gebrek daaraan.

Komen jullie er samen niet uit? Schroom dan niet om een gesprek te voeren onder begeleiding van een deskundige. Hij of zij kan jullie woorden ‘vertalen’ naar de ander en jullie weer dichter bij elkaar brengen.

Wees duidelijk in je gevoel

Mannen hebben, met alle respect, de neiging om hun woorden te verzachten. Ook omdat hun vrouw niet willen kwetsen – en je weet dat je dat doet als je haar kinderwens keihard afwijst. Toch is het wel belangrijk dat je hardop uitspreekt dat je echt geen volgend kindje wil, wanneer het moment daar is. Alleen door duidelijk te zijn in wat je echt wil, kan zij concreet aan de slag met het verwerken van haar eigen gevoel.

Maar: herhaal die woorden niet te vaak. Elke keer dat jij hardop zegt écht geen kinderen meer te willen, open je een wond. Het heeft tijd nodig om te helen. Ook als de redenen voor nog een kindje in jouw ogen niet logisch zijn (om maar iets te noemen: een meisje willen, hoeft natuurlijk niet te lukken in de praktijk – en wanneer houdt het dan wel op?), neemt dat niet weg dat het veel verdriet kan doen om afscheid te nemen van je laatste kinderwens. Zelfs als je al twee geweldige kinderen hebt rondhuppelen.  

Ook hier geldt dat het soms kan helpen om te praten met een deskundige. Al dan niet alleen, om het verlies van je kinderwens een plekje te geven.

Probeer niet te oordelen

Voor jou kan het als een paal boven water staan dat een derde kind niet logisch/praktisch/wenselijk is, maar voor de ander is dat niet zo. Probeer daar niet over te oordelen. Het is aan jullie beiden om een weg te vinden in je eigen gevoel en weer nader tot elkaar te komen. Ook wanneer ze verdriet heeft, is het fijn als je er toch voor haar kan zijn.

Blijf ook voldoende dingen samen ondernemen

Wanneer je zo lijnrecht tegenover elkaar staat, bestaat misschien ook de neiging om de ander te willen blijven overtuigen van jouw mening. De gesprekken gaan regelmatig over dit beladen onderwerp en dat brengt een bepaalde sfeer met zich mee. Blijf daarom regelmatig samen leuke dingen ondernemen. Vergeet niet waarom je samen bent en investeer daarin.

Investeer in het gezin dat je samen hebt

Samenhangend met de voorgaande tip, is het ook belangrijk om samen te blijven focussen op de kinderen die jullie wel kregen. Zonder daarbij te refereren naar de sluimerende kinderwens, met opmerkingen als: ‘Het is wel fijn zo met zijn vieren’ of ‘Je moet er niet aan denken dat er nog een vijfde bij zou zijn, toch?’ Probeer de discussie echt te bewaren tot de gesprekken die jullie over dit onderwerp hebben.

Het heeft tijd nodig

Voor je samen op dezelfde lijn staat, zal je best weer even verder zijn. Soms is het de tand des tijds die de mening van je vrouw doet veranderen. Zeker als ze een periode heeft gekregen om haar gevoel te verwerken en wellicht goede gesprekken heeft gevoerd met een psycholoog of andere deskundige, kan het zomaar zijn dat ze ineens beseft dat het eigenlijk goed is zoals het is. Of dat ze accepteert dat jij geen kinderwens meer heeft en jouw gevoel hierin kan erkennen. Door haar die tijd en ruimte te gunnen en haar niet te veroordelen, steun je haar het best in deze moeilijke periode.

Veel sterkte en ik wens jullie alle wijsheid en geluk om hier samen uit te komen.

Wil je graag meepraten over dit onderwerp of jouw mening/inzicht geven? Laat het dan weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Evgeny Atgamanenko – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids