Geen ja, geen nee (Megableu) | Review

Geen ja, geen nee – wie kent het spel niet? Megableu bracht dit populaire spelletje uit in de vorm van een bordspel en wij mochten dit testen met het gezin. Of het een succes is? In deze review vertel ik hoe onze meiden (7 en 8) het vinden en of de kaarten voor volwassenen een toevoeging zijn.

Populair spelletje

Geen ja, geen nee was in de jaren zeventig van vorige eeuw een populair radiospelletje (bron). Het is natuurlijk ook een uitgelezen spel om onderweg in de auto te spelen als je een lange rit moet maken en daarbij even iets anders wil dan alleen maar schermpjes. De regels zijn heel simpel: je mag geen ja of nee zeggen. Doe je dat wel, ben je af.

Geen ja, geen nee van Megableu werkt ongeveer hetzelfde. Enige toevoeging is dat je punten kunt verdienen als jij degene bent die een ander betrapt op ja of nee zeggen. Of het een toevoeging is aan je spelletjeskast?

geen ja geen nee inhoud spel doos megableu

Inhoud van de speldoos

 • Spelbord
 • Pionnen in diverse kleuren
 • Een bel
 • Vragenkaartjes (junior en volwassenen)
 • Reisvariant (pakje kaarten voor onderweg)
 • Speluitleg

Wat is het doel van Geen ja, geen nee?

Eigenlijk vrij simpel: de vragen zodanig stellen dat je tegenspeler even vergeet dat hij dit spelletje speelt, waardoor hij toch met ja of nee antwoordt. Zodra dat gebeurt sla je op de bel en mag je een plekje vooruit op het spelbord. Lukt het je tegenspeler om zonder kleerscheuren door de vragen heen te komen? Dan mag hij of zij vooruit. Wie het eerst in het midden is, wint.

Review Geen ja, geen nee

Persoonlijk hou ik van simpele spelletjes waarbij je niet continu de spelregels hoeft te herlezen. Geen ja, geen nee is er zo één. De regels zijn duidelijk, het is prima te spelen met twee jongere kinderen en het gaat lekker snel. Dit is dus een perfect spelletje voor tussendoor. Ook hebben ze het al mee naar school genomen op een vrijdag voor de vakantie, om te spelen met klasgenoten. Groot succes!

Wat maakt Geen ja, geen nee zo’n succes?

 • Het spel is laagdrempelig en kan snel en makkelijk worden gespeeld
 • De kinderen vinden het leuk
 • Voor onze jongste dochter een goede manier om spelenderwijs te oefenen met (voor)lezen
 • Ideaal om te spelen tijdens het wachten op je eten in een restaurant (al zou ik het belletje dan wel achterwege laten)

Verder vind ik het erg leuk om hierbij weer het verschil in karakter terug te zien tussen onze jongste twee dochters. De een is scherp en goed bij de les, dus die neem je niet zomaar in de maling. De ander kan je iets makkelijker afleiden en daardoor ja of nee laten zeggen. Wanneer we Geen ja, geen nee spelen zie je duidelijk dat de onderlinge competitiedrang hen helpt om beter te worden in het spelletje.

De kaarten voor volwassenen

Eigenlijk is er maar één maar: met kinderen is het spelletje Geen ja, geen nee echt superleuk. De kaarten voor volwassenen bieden niet dermate veel uitdaging dat je het de ander écht heel moeilijk kan maken. Is dat erg? Volgens mij niet; ik zou dit spel niet zo snel tijdens een spelletjesavond met mijn vrienden doen. Maar om de review volledig te maken, vind ik dat deze informatie er wel bij hoort.

Algemene informatie

 • Uitgever Megableu
 • Aantal spelers 2-4
 • Geschikt vanaf 7 jaar (of eigenlijk: vanaf het moment dat je kind goed kan voorlezen)
 • Spelduur 30 minuten
 • Kosten € 24,99 via Bol.com

Ken jij Geen ja, geen nee nog van de radio (of vroeger, als je zelf een stuk moest rijden)? En ben jij goed in dit soort spelletjes?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven