Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Waarom zeggen mensen geen gedag in de wachtkamer?

Een tijdje geleden stapte ik de wachtkamer van de huisarts binnen, begroette iedereen maar kreeg nul respons. Is het echt zo dat mensen geen gedag meer zeggen in de wachtkamer? Waarom niet? En wat vind jij daarvan? Discussieer mee in de reacties.

In de wachtkamer bij de huisarts

Soms overkomen veranderingen je. En wanneer dat gebeurt, twijfel je of het allang zo gaat of dat het een nieuwe ontwikkeling is. Zo ook bij de huisarts. Na het binnenkomen en begroeten van iedereen die al daar zat, bleef het vrij stil. Slechts een enkele oudere reageerde, de rest leek verzonken in zijn telefoon. Is het niet meer van deze tijd om gedag te zeggen in de wachtkamer? Komt het door de individualiserende maatschappij dat we geen moment meer kunnen wijken van ons schermpje?

Waarom blijven mensen eigenlijk stil in de wachtkamer?

Er is een duidelijk verschil tussen ouderen en de jongere generatie, zo viel me op. Waar senioren in de wachtkamer zonder uitzondering anderen begroeten, zie je dat jongeren (vanaf twintig jaar) nauwelijks opkijken als iemand gedag zegt. De redenen dat mensen weinig reageren?

  • Verlegenheid
  • Sociale desinteresse (ze kennen je immers niet persoonlijk)
  • Nooit meegekregen van huis uit dat het netjes is om mensen te begroeten bij binnenkomst
  • Ongemakkelijkheid: het is doorgaans vrij stil in de wachtkamer, dus om dan ineens met luide stem ‘Goedemorgen!’ te zeggen, kan een vervelend gevoel geven
  • Je hoort het niet
  • Je voelt je te ziek om iets te zeggen; uiteindelijk zit je niet zonder reden bij de huisarts

Alternatief voor als je geen gedag wil of kan zeggen?

Telefoon weren uit wachtkamers?

Je zou kunnen stellen dat je een nieuwe etiquette invoert waarbij iedereen zijn telefoon opbergt in de wachtkamer. Maar doe je iemand kwaad met een potje Wordfeud? En is die telefoon daadwerkelijk de oorzaak van stilte in de wachtkamer? Vermoedelijk niet. Als je van nature verlegen bent, is hij hoogstens een handig hulpmiddel om je achter te ‘verschuilen’. Dus nee, dit is geen oplossing – al is luid bellen natuurlijk niet netjes.

Glimlachen

Een glimlach kost je niks, ook als je verlegen bent of introvert. Gewoon even laten zien dat je het hebt gehoord, kan best. Het is een kleine moeite en je hoeft er geen hele happening van te maken, maar het is in elk geval socialer dan stug op je scherm blijven kijken.

Hoe denk jij hierover? Vind jij het asociaal als mensen geen gedag zeggen in de wachtkamer? Ben je zelf ook liever stil bij binnenkomst? Of hang je ergens in het midden?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids