Geen bitch, wel succesvol! Zo blijf je gewoon jezelf

Bij een succesvolle vrouw denk je waarschijnlijk al snel aan een pittige tante die weet wat ze wil. Iemand die keihard is, ,waarschijnlijk tot op het onvriendelijke af. Dat hoeft echter zeker niet. Succesvolle zakenvrouwen kunnen zeker vriendelijk zijn. Vind je het lastig om niet te bazig over te komen? Met deze 5 tips komt het helemaal goed.

Geen bitch, wel succesvol!

Het klinkt bijna als de titel van een boek, toch? Maar er zit natuurlijk een kern van waarheid in: succesvolle vrouwen komen vaak onaardig over. Ze moeten zich bewijzen in een mannenwereld, waar ze vaak niet serieus genomen worden en liepen daarom vijf tandjes harder. Dat verwachten ze van jou ook. Gaandeweg verloren ze zichzelf misschien, omdat nice girls niet altijd verder komen.

Kijk, we willen zeker niet ontkennen dat je door zakelijker te denken verder komt in je carrière. Dat betekent echter niet dat je als een soort onvriendelijke feeks over anderen heen hoeft te walsen. Daarom 5 vriendelijke tips om bij jezelf te blijven, zonder meteen minder zakelijk te worden.

Met deze tips blijf je dichter bij jezelf

Behoud je vriendelijkheid

Als je van nature geen schreeuwer bent, zal je het waarschijnlijk ook niet worden. En dat hoeft ook niet – we hebben er al genoeg van 😉 Dit betekent trouwens niet dat je geen assertiviteit hoeft te tonen. Het is wel belangrijk dat je voor jezelf leert opkomen en je niet laat passeren, maar dat hoeft zeker niet op een onvriendelijke manier. De sleutel zit – zoals zo vaak – in het houden van balans. Klaarstaan voor anderen, maar ook je eigen grenzen bewaken.

Bijkomend voordeel is dat je soms verder komt met een aardige reactie. Misschien doet een klant een heel bijzonder laag bod voor een opdracht die veel werk inhoudt. Maar wat nu als dat komt doordat de ander geen weet heeft van je werkzaamheden? Een andere keer heeft hij of zij ook te maken met een opdrachtgever die zo laag mogelijk wil inzetten. Door vriendelijk te blijven, bestaat de kans dat ze nu inderdaad beslissen dat samenwerken geen optie is, maar dat ze met een groter budget (of andere opdrachtgever) graag bij je terugkeren.

Je zal andermans ellebogen tegenkomen, maar verlaag je nooit tot dat niveau

Of je nu succesvol bent of niet, waar je ook werkt zal je mogelijk collega’s tegenkomen die zich op een hele nare manier gedragen om er zelf beter van te worden. Ze zadelen je expres op met de verkeerde informatie, proberen je in een positie te dwingen waar je geen trek in hebt of willen je expres laten falen.

Het enige dat je dan kan doen? Gewoon de fatsoenlijke paden bewandelen, eventueel hulp vragen bij een leidinggevende, je eigen werk naar behoren uitvoeren en deze persoon verder zoveel mogelijk negeren. En als je dat durft: je kan iemand uitleggen dat je niet gediend bent van dit gedrag. Maar laat eventuele rancuneuze gevoelens liever los. Ze komen zichzelf wel een keer tegen.

Merel: ‘Ooit werkte ik bij een grote verzekeringsmaatschappij. Ik was 22 jaar oud, twintig weken in verwachting en ik zat door lichamelijke klachten gedeeltelijk in de ziektewet. Op Goede Vrijdag probeerde een mannelijke collega me te dwingen te blijven tot 17.00 uur, omdat iemand bij de telefoon moest blijven en de rest van het team ‘ook wel eens vroeg klaar wilde zijn’. Ik voelde me verschrikkelijk schuldig, want ik zat niet voor mijn lol in de ziektewet. Later die middag wilde hij gaan klagen bij mijn teamleider, maar die had het verhaal gelukkig al van mij gehoord en me verzekerd dat we gewoon de ARBO-afspraken zouden volgen. Sindsdien had ik geen last meer van hem.’

Doe je werk goed

Succesvol worden zit namelijk in een aantal dingen:

  • Het aantal kansen die je krijgt
  • Of je die kansen daadwerkelijk pakt
  • Succes durven opeisen: jij hebt net zoveel recht als ieder ander
  • Hoe goed je je werk doet

Dat laatste punt is een belangrijke. Wanneer jij expert wordt op een bepaald gebied, zullen anderen sowieso naar je toekomen. Dus zorg dat je je deadlines haalt, je betrouwbaar bent voor opdrachtgevers en/of je baas, je niet onnodig ziek thuis bent en soms een stapje harder loopt. Ze weten je echt vanzelf wel te vinden.

Durf kansen te pakken of op te eisen

Dit is best een spannende. Want wat als je eigenlijk vindt dat ze jou vanuit zichzelf zouden moeten zien? Dat de ander jou een aanbod moet doen waar je eigenlijk recht op hebt – zonder dat je daarvoor de aandacht extra op jezelf hoeft te vestigen?

Soms werkt de wereld helaas niet zo. Oneerlijk, maar wel waar. In dat geval kan het helpen om actief te ‘eisen’ waar je recht op hebt. Ga het gesprek aan. Vertel jouw kant van het verhaal en vraag eventueel extra informatie of om hulp aan een collega. Als jij bijvoorbeeld een klus van € 20.000,00 hebt binnengehaald en je mondige collega kreeg de bonus, dan heb jij daar toch ook recht op? En als iemand in een vergelijkbare positie die ene studie mag gaan doen, waar jij ook wel interesse in hebt, dan kan je best actief vragen wat de opleidingsmogelijkheden zijn voor jou.

Help anderen en besteed tijd aan netwerken

Door anderen te helpen, kom je verder. Door te vertrouwen op je eigen kunnen en minder te vervallen in het wantrouwen van je collega’s, zullen ze je gaan zien als een betrouwbare factor. Houd hierbij wel een aantal factoren in je achterhoofd:

  • Help nooit ten koste van je eigen werkzaamheden: is er geen tijd? Leg het dan bij iemand anders neer of maak een afspraak op een ander tijdstip.
  • Mensen die jouw advies tegen je gebruiken, door er bijvoorbeeld mee aan de haal te gaan en doen alsof het hun eigen idee was, leer je snel genoeg (her)kennen. Hen houd je vanzelf op afstand.
  • Durf zelf ook om hulp te vragen. Je hoeft niet alleen maar te geven, maar mag ook nemen.

Ook netwerken kan heel prettig zijn, ondanks dat het woord voor sommigen een vieze bijsmaak heeft. Het draait om de intentie. Als jij oprecht in contact wil komen met de ander uit interesse, dan is dat heel anders dan alleen maar aardig doen omdat er misschien een voordeel uit te halen valt. Blijf vriendelijk, geïnteresseerd en praat zeker ook met mensen die jou geen direct zakelijk voordeel bieden. Wie weet kennen ze iemand die dat wel doet. En anders heb je misschien gewoon een heel leuk gesprek met een onbekende. Dat is ook wat waard!

Vind jij het soms lastig om de balans te vinden tussen aardig en succesvol zijn? Hoe probeer jij daarvoor te zorgen?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven