Press "Enter" to skip to content

Geen bitch, wel succesvol! Zo blijf je gewoon jezelf

Bij een succesvolle vrouw denk je waarschijnlijk al snel aan een pittige tante die weet wat ze wil. Zo iemand die keihard is, op het onvriendelijke af. Dat hoeft echter zeker niet. Succesvolle zakenvrouwen kunnen zeker ook vriendelijk zijn. Vind je het lastig om niet te bazig over te komen? Met deze 5 tips komt het helemaal goed.

Geen bitch, wel succesvol!

Het klinkt bijna als de titel van een boek, toch? Maar er zit natuurlijk een kern van waarheid in: succesvolle vrouwen komen vaak naar over. Ze moeten zich bewijzen in een mannenwereld, waar ze vaak niet serieus genomen worden en liepen daarom vijf tandjes harder. Dat verwachten ze van jou ook. Gaandeweg verloren ze zichzelf misschien, omdat nice girls niet altijd verder komen.

En we willen zeker niet ontkennen dat je door zakelijker te denken verder komt in je carrière. Dat betekent echter niet dat je als een soort onvriendelijke feeks over anderen heen hoeft te walsen. Daarom 5 vriendelijke tips om bij jezelf te blijven, zonder meteen minder zakelijk te worden.

Met deze tips blijf je dichter bij jezelf

Behoud je vriendelijkheid

Als je van nature geen schreeuwer bent, zal je het waarschijnlijk ook niet worden. En dat hoeft ook niet – we hebben er al genoeg van 😉 Dit betekent trouwens niet dat je geen assertiviteit hoeft te tonen. Het is wel belangrijk dat je voor jezelf leert opkomen en je niet laat passeren, maar dat hoeft zeker niet op een onvriendelijke manier. De sleutel zit – zoals zo vaak – in het houden van balans. Klaarstaan voor anderen, maar ook je grenzen bewaken.

Een tweede voordeel hiervan is dat je soms verder komt. Misschien doet een klant een heel bijzonder (laag) bod voor een opdracht die veel werk inhoudt. Soms kan het zijn dat de ander geen weet heeft van je werkzaamheden. Een andere keer heeft hij of zij ook te maken met een opdrachtgever. Door vriendelijke te blijven, bestaat de kans dat ze met een groter budget graag bij je terugkeren.

Je zal ellebogen tegenkomen, maar verlaag je nooit tot dat niveau

Of je nu succesvol bent of niet, waar je ook werkt zal je mogelijk collega’s tegenkomen die zich op een hele nare manier gedragen om er zelf beter van te worden. Ze zadelen je expres op met de verkeerde informatie, proberen je in een positie te dwingen waar je geen trek in hebt of willen je expres laten falen.

Het enige dat je dan kan doen? Gewoon de fatsoenlijke paden bewandelen, eventueel hulp vragen bij een leidinggevende, je eigen werk naar behoren uitvoeren en deze persoon verder zoveel mogelijk negeren. En ja, je kan iemand zeker uitleggen dat je niet gediend bent van gedrag. Maar laat eventuele rancuneuze gevoelens liever los. Ze komen zichzelf wel een keer tegen.

Merel: ‘Ooit werkte ik bij een grote verzekeringsmaatschappij. Ik was 22 jaar oud, twintig weken in verwachting en ik zat inmiddels gedeeltelijk in de ziektewet. Op Goede Vrijdag probeerde een mannelijke collega me te dwingen te blijven tot 17.00 uur, omdat iemand bij de telefoon moest blijven en de rest van het team ook wel eens vroeg klaar wilde zijn. Later die middag wilde hij gaan klagen bij mijn teamleider, maar die had het verhaal gelukkig al van mij gehoord. Sindsdien had ik geen last meer van hem.’

Doe je werk goed

Succesvol worden zit namelijk in een aantal dingen:

  • De kansen die je krijgt
  • Of je die kansen daadwerkelijk pakt
  • Succes durven opeisen: jij hebt net zoveel recht als ieder ander
  • Hoe goed je je werk doet

Dat laatste punt is een belangrijke. Wanneer jij expert wordt op een bepaald gebied, zullen anderen sowieso naar je toekomen. Dus zorg dat je je deadlines haalt, je betrouwbaar bent voor opdrachtgevers en/of je baas, je niet onnodig ziek thuis bent en soms een stapje harder loopt. Ze weten je echt vanzelf wel te vinden.

Durf kansen te pakken of op te eisen

Dit is best een spannende. Want wat als je eigenlijk vindt dat ze jou moeten zien? Dat de ander jou een aanbod moet doen waar je eigenlijk recht op hebt?

Soms werkt de wereld helaas niet zo. Oneerlijk, maar wel waar. In dat geval kan het helpen om actief te ‘eisen’ waar je recht op hebt. Ga het gesprek aan. Vertel jouw kant van het verhaal en vraag eventueel om hulp aan een collega. Als jij bijvoorbeeld een klus van € 20.000,00 hebt binnengehaald en je directe collega kreeg een bonus, dan heb jij daar toch ook recht op? En als iemand in een vergelijkbare positie die ene studie mag gaan doen, waar jij ook wel interesse in hebt, dan kan je best vragen wat de mogelijkheden zijn voor jou.

Help anderen en besteed tijd aan netwerken

Door anderen te helpen, kom je verder. Natuurlijk mag je best spaarzaam zijn met je adviezen: niet iedereen kan hier goed mee omgaan. Sommigen zullen je gebruiken. Maar ook dat leer je snel genoeg herkennen. Wat het voordeel van hulp bieden is? Op het moment dat jij hulp nodig hebt, zal de ander ook sneller bereid zijn jou tegemoet te komen.

Ook netwerken kan heel prettig zijn, ondanks dat het woord voor sommigen een vieze bijsmaak heeft. Het draait om de intentie. Als jij oprecht in contact wil komen met de ander uit interesse, dan is dat heel anders dan alleen maar aardig doen omdat er misschien een voordeel uit te halen valt. Blijf vriendelijk, geïnteresseerd en praat zeker ook met mensen die jou geen direct zakelijk voordeel bieden.

Vind jij het soms lastig om de balans te vinden tussen aardig en succesvol zijn? Hoe probeer jij daarvoor te zorgen?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids