Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Alcohol tijdens kinderverjaardagen? Wij schenken niks

Misschien is alcohol voor jou de enige manier om een kinderverjaardag vol te houden 😉 Toch besloten we na de geboorte van onze dochter Rose om een aantal jaar geen alcoholische dranken meer te schenken tijdens de verjaardag. We blijken daarin vrij uniek: bijna iedereen schenkt wijn en bier. Daarom besloot ik onze kant van het verhaal eens op papier te zetten.

Alcohol tijdens een kinderverjaardag

Doe mij maar een biertje!

Het is net 15.00 uur geweest als één van onze gasten vraagt om een glas bier. Ik kijk op de klok en trek mijn wenkbrauw een stukje op. Zo vroeg al? En ja, ik weet best dat het ergens op de wereld 17.00 uur is. We moeten hem teleurstellen, want we hebben het bewust niet in huis gehaald, omdat de verjaardag voor onze dreumes (net één jaar) en peuter (bijna twee) van 13.00-16.00 uur duurt. Naarmate de tijd vordert, vragen meer mensen om alcohol, maar dat is er niet. Vooraf hebben Ro en ik namelijk eenduidig afgesproken dat we tijdens deze kinderverjaardag geen alcohol gaan schenken – al roept het dus verwonderde reacties op. ‘Een biertje of glas wijn moet toch kunnen?’

Geen alcohol

Los van de andere redenen waarom we geen alcohol schenken, waarop ik zo terugkom, is het tijdstip van de feestjes voor ons een doorslaggevende factor. Waarom? De verjaardagsfeestjes waarover ik het in dit artikel heb, duren maar een paar uur en vinden overdag plaats, ver voor het avondeten. De kinderen zijn nog erg jong en iedereen rijdt voor het avondeten weer naar huis. Het is wat ons betreft niet nodig om in korte tijd zeven biertjes te drinken.

alcohol tijdens verjaardag kleine kinderen

Waarom schenken we geen alcohol tijdens de kinderverjaardagen?

Geen trauma, wel ergernis

Nee, wij hadden allebei vroeger geen opa Piet of oom Klaas die onzedelijke opmerkingen begon te maken met een biertje achter de kiezen. Of een verre aangetrouwde achterneef die handtastelijk werd of een kwade dronk had. Niks van dat alles. Bij ons thuis schonken mijn ouders altijd bier of wijn aan wie daar trek in had en dat vond ik ook heel normaal. Ro weet ook niet beter of er was alcohol tijdens (kinder)verjaardagen. Dus onze afspraak komt echt niet voort uit een traumatische gebeurtenis.

Maar wat ik wel had – zeker in de tijd dat ik dit artikel schreef – is de ergernis aan een gast over de vloer die destijds nog regelmatig op onze feestjes kwam. Hij kon geen maat houden met alcohol. Als we hem de kans zouden geven, had hij tijdens de verjaardag van onze piepjonge dochters makkelijk een halve krat bier weggetikt. Om die ergernis te voorkomen, haalden we het gewoon niet in huis.

We drinken zelf bijna geen alcohol (meer)

Wat misschien ook meespeelt, is dat zowel Ro als ik eigenlijk vrijwel geen alcohol drinken. Ja, hij neemt weleens een biertje (of drie) na het voetballen en ik wijn met kerst. Het is dus niet zo dat we geheelonthouders zijn en de kinderen ons helemaal niet zien drinken, maar we zijn wel vrij matig. En verder is het hier dus bijna niet in huis. Daardoor ben je er waarschijnlijk ook minder mee bezig.

Kan het niet gezellig zijn zonder alcohol?

Ja, ik kan me best voorstellen dat je op een hysterische kinderverjaardag of zomers feest snakt naar een wijntje 😉 Maar toch merk ik dat we in Nederland een bepaalde cultuur kennen. Neem je geen gebak, dan ben je ongezellig. Drink je geen alcohol? Dan ben je saai. En dat terwijl ik echt denk dat je ook een prima tijd kan hebben zonder dat wijntje. Zeker die paar uurtjes die je doorbrengt op de verjaardag van een heel jong kind.

Gedragsverandering door drank

Daarbij vind ik ook dat de gedragsverandering, die onlosmakelijk samenhangt met alcohol, niet thuishoort op een kinderverjaardag. De joligheid, het gebrek aan nuance tijdens een discussie, de plaatsvervangende schaamte die ik ervaar wanneer een ander duidelijk aangeschoten is, maar dat zelf niet door heeft… Dat kan prima op een gewoon feestje, maar niet met jonge kinderen. Zeker niet als je de verjaardag overdag viert.

Hoe doen andere ouders dat?

Ik besloot anderen te vragen naar hun mening: schenken zij alcohol tijdens een verjaardag? Sommigen bleken toch wel iets kritischer tegenover alcohol schenken te staan dan ik verwachtte.

Alcohol hoort bij het leven

Aldus Miriam. ‘Wij gaan er vanuit dat de ouders zelf verantwoordelijk genoeg zijn om hun inname te matigen. Manlief drinkt ook gewoon waar de kinderen bij zijn. Bovendien vind ik dat door niet in het bijzijn van je kinderen te drinken, je er gelijk een taboe van maakt. Wij willen onze kinderen meegeven dag drinken mag vanaf 18 jaar, maar dat er ook grenzen zijn.’

Miriam blogt op Meervanmir.eu

Enkele drankjes moet kunnen

Casandra: ‘We halen wel alcohol in huis. Een glaasje of flesje, misschien twee of drie per persoon. In elk geval is het geen binge drinking zuipfestijn 😉 Het is meer voor als gasten er behoefte aan hebben.’

Geen sterke drank, wel bier en wijn

Fleur: ‘Hier wordt ook gewoon alcohol geschonken aan de gasten. Wel enkel bier en wijn, niets sterkers. Normaal drinken wij dit ook in het bijzijn van de kinderen. Dat is geen bewuste afweging trouwens, al drinken we natuurlijk wel bewust met mate.’

Fleur blogt op Mamasliefste.nl

We vieren verjaardagen vaak in de ochtend

Marijke: ‘Ja hoor geen probleem. Alleen vieren we het meestal in de ochtend en dan houden mensen het bij koffie of thee haha. Maar op andere tijdstippen schenken we het gewoon.’

Marijke blogt op Mamasmetthee.nl

Een glaasje moet kunnen

Karin: ‘Een glaasje alcohol moet kunnen, al zou ik dat niet doen wanneer mijn gasten zich helemaal dronken zouden drinken.’

Karin blogt op Maakhetvrolijk.nl

We drinken wel, maar nooit veel

Charlotte: ‘Wij schenken en drinken alcohol waar Ifan bij is. Maar we drinken eigenlijk nooit veel, zeker niet bij anderen. Bovendien moet altijd één van ons nuchter blijven voor het geval er iets gebeurt, omdat we geen ouders in de buurt hebben wonen. En even serieus… Hoe overleef je anders zo’n kinderverjaardag? 😉

Charlotte blogt op Lovelycharlotte.nl

Alcohol op een kinderverjaardag? Ik kende het niet

Miryam: ‘Eigenlijk snap ik je wel heel goed hier. Ik moet heel eerlijk zeggen, voor mij was alcohol op een kinderverjaardag compleet nieuw. Vroeger toen ik de meiden klein had, deed ik het eigenlijk niet. Het lijkt alsof het de afgelopen jaren is genormaliseerd. Al was het vroeger ook vrij normaal. Voor mij hoeft t niet, ik vind het niet passen. Maar, mijn man en vrienden en familie doen het wel, dus ik ga er wel in mee en drink zelf ook wel een wijntje op een kinderverjaardag.’

Wat is er mis met koffie en thee?

Joandi: ‘Ik heb zelf als kind vaak genoeg van die zatte mensen toestanden meegemaakt van tantes en nonkels waardoor ook hier eigenlijk op geen één verjaardag drank wordt geschonken. Koffie en thee moet ook gewoon kunnen dus ik snap je volledig.’

Stomdronken? Nee, dan maar geen alcohol

Marije: ‘Ik heb Fons’ verjaardag nog niet gevierd, maar ik denk dat ik ook geen alcohol ga schenken. In mijn omgeving al vaak kinderfeestjes meegemaakt waarbij de volwassenen stomdronken waren en dat vind ik niet kunnen als er kleintjes bij zijn. Als ze op bed liggen, mogen ze los gaan haha!’

Marije blogde op Mrsmama.nl

Waarom niet roken en wel alcohol?

Augustine: ‘Het valt me op dat bijna iedereen vindt dat het moet kunnen, maar zodra je het woord alcohol vervangt met sigaretten dan verandert waarschijnlijk 80% van de mensen van toon denk ik. Vroeger stond de woonkamer ook blauw van de rook. Dat vond men toen ook kunnen. Tijden veranderen en de algemene opvattingen over alcohol en sigaretten ook.’

Hoe zit het in de toekomst? Nooit meer alcohol tijdens een feestje?

[Update 2020]

Inmiddels zijn we drie jaar verder en de kinderen een stuk groter dan toen. Nog steeds kan het bij mij enige ergernis opwekken wanneer mensen simpelweg niet eens twee uur zonder alcohol kunnen op zaterdagmiddag, maar we zijn wel van ons ‘geen-alcoholbeleid’ af. Weet je wat het is? We vinden ook dat er geen taboe op drank moet komen en alcohol op zijn tijd moet kunnen. Maar het scheelt hierin voor ons wel dat Rose en May een stukje ouder zijn en de verjaardagen langer duren.

Uiteindelijk vind ik het echt een ander verhaal als iemand een biertje neemt richting het eind van de middag, richting het avondeten, dan dat je al om 14.00 uur het eerste flesje opentrekt. Zelf drink ik nog steeds weinig. De laatste keer was geloof ik zelfs in 2019 (al heeft dat natuurlijk ook te maken met de zwangerschap tussendoor). Het hoeft voor mij niet per se. Maar ik vind het wel een stukje gastvrijheid naar je gasten toe om het toch in huis te halen. Uiteindelijk houdt iedereen gewoon maat en de persoon die eerder de druppel was, komt niet meer. Dat scheelt ook 😉

Dat de discussie wel of geen alcohol tijdens een kinderverjaardag de discussie aanwakkert, mag duidelijk zijn. Is ook goed denk ik: het houdt je scherp. In dat kader zijn we wel erg benieuwd naar jullie mening: vind jij het oké om bier en wijn (of sterker) te schenken tijdens kinderverjaardagen? Of bij jullie geen druppel zolang de feestjes overdag zijn en maar kort duren?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids