Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

9 gedachten die ik heb als we weer naar school gaan

De vakantieweken vlogen voorbij en we mogen weer bijna aan een nieuw schooljaar beginnen. Een jaar waarin ongetwijfeld ongelooflijk veel gaat gebeuren, kleine meisjes weer wat groter worden, ze emotioneel en fysiek zullen groeien, nieuwe en mooie herinneringen gaan maken… In dit artikel deel ik mijn rauwe gedachten. Van afschuwelijke playdates tot ambitieuze voornemens. 

En toen was de vakantie alweer voorbij

De vakantie is zo goed als voorbij voor de kinderen en komende maandag persen we ons weer in het strakke ritme dat school met zich meebrengt. Vind ik het erg? Ja en nee. Ik weet het niet zo goed. Aan de ene kant vind ik het heerlijk dat we nu in theorie kunnen lummelen wanneer we daar zin in hebben. Tegelijkertijd voelde afgelopen weken niet echt als vakantie, omdat we als familie vooral bezig waren met het leegruimen van de huizen van beide opa’s, zorgen voor en om mijn oma, verdriet verwerken tussen de bedrijven door en een kleine huiselijke verbouwing bij ons thuis. De weken zijn in elk geval omgevlogen, zoveel is zeker! En daar heb ik zo mijn gedachten bij…

9 gedachten die ik heb nu we weer naar school mogen

Nu al? Stop de tijd!

Ik bedoel, even serieus: hoe dan? We kregen zes weken de tijd, maar ze voelden als drie. Komende maandag starten twee van onze meiden op een nieuwe school (groep 1 en de brugklas) en de vakantie is voorbij gevlogen. Weliswaar met bijzondere redenen, maar toch.

Hoe zullen ze het vinden?

Ik ben zo benieuwd naar wat ze ervan zullen vinden. Of June niet omvalt van ellende op dag 2, als ze ziet hoe vol haar agenda staat ten opzichte van groep 8. Hoe ze reageert wanneer ze ontdekt dat naar buiten gaan en vrije tijd zó 2017/2018 zijn. Of Rose niet ineens weer haar middagdutjes wil oppakken (die ze ergens twee jaar geleden al achter zich liet) en hoe May dit alles gaat vinden. Zal ze genieten van de exclusieve aandacht? Gaat ze het verschrikkelijk vinden om haar bijna-tweelingzus te moeten missen – aangezien ze nu bijna elke dag 24/7 samen zijn…

Hoera, we krijgen weer wat ritme!

Eén van de fijnste dingen van september is het ritme dat school meebrengt. Je dagen krijgen weer eenzelfde soort kabbelend karakter. Je weet dagelijks wat er van je verwacht wordt en zit nog vol goede energie om lekker te gaan starten. Dus ja, hoera voor ritme!

O ja, vroeg opstaan hoort er ook bij

Het ritme brengt natuurlijk ook met zich mee dat ik elke ochtend stipt acht uur de deur uit moet. De eerste weken worden appeltje-eitje, omdat Ro thuis is. Hij is koning timemanagement bij ons thuis, dus daar maak ik me absoluut geen zorgen over. Die weken daarna echter… Nu scheelt het misschien dat ik al een doorwinterde schoolpleinmoeder ben en me niet druk maak over of ik keurige schoenen draag en hippe kleding, of ik de juiste moeders aan mijn squad kan toevoegen en waarover je je allemaal nog meer druk zou kunnen maken. Ik heb maar één zorg: de kinderen op tijd, gevoed, zonder noemenswaardige vlekken en bulten/bloed/blauwe plekken in de klas krijgen.

Er komt weer wat vrije tijd. Toch?

De grootste misvattingen wanneer je kinderen naar school gaan, is het idee dat je er vrije tijd voor terug krijgt. As if! Vaak ben je net lekker bezig en dan kan je alweer die kant op hobbelen om ze weer mee te nemen voor de lunch. En in de middag precies zo. Dus het aantal klussen dat je afkrijgt is relatief. Bovendien zijn er nog de lunchdates – mijn volgende punt.

Lunchdates

Kijk, je kinderen kan je misschien zo nu en dan nog verwennen met een witte boterham met chocopasta. De kinderen van een ander doen mogelijk aan één of ander anti-suikerdieet, hebben gluten/tarwe/pinda/fruit-allergieën (en ja, ik ben die moeder die er dan per ongeluk even geen erg in heeft of redeneert dat in de Nutella vast geen noten zitten, met een anafylactische shock tot gevolg) of ik had nog geen tijd gehad om brood te halen. Kortom, genoeg redenen te verzinnen om er stress van te krijgen. Jammer ook dat die stress nog steeds niet leidt tot een aanpassing van mijn eigen gedrag… Een goede reden om ze straks lekker allebei naar de overblijf te laten gaan in elk geval!

Speelafspraakjes

De één is heel leuk en als moeder stimuleer je dan vooral om lekker vaak met kindje Y. te spelen. Alleen blijft het een soort van natuurkundige wet dat je kind dan veel liever met R. afspreekt, wiens bloed je bij de eerste aanblik eigenlijk al kan zuipen en die tijdens playdates je halve huis sloopt/je dochter voorziet van een heel scheldwoordenarsenaal/alle kasten opentrekt/niet luistert. Maar goed, ik geloof dat ik in dezen van mijn eigen dochters en Ro kan leren dat je daar soms gewoon doorheen moet prikken. Bovendien is er genoeg te doen tijdens zo’n speelafspraakje.

Tijd voor nieuwe voornemens

  • Nooit meer te laat komen! (Wat prima lukt, zolang het niet regent. Of stormt. Of die ene Netflix serie zo leuk was)
  • Lekker knutselen in de sfeer van het seizoen of de feestdagen. Fantastisch! Ware het alleen niet dat ik helemaal niet zo van het knutselen ben. Na afloop zit je dan met een berg versierde eikeltjes waar je helemaal niks mee kan en moet ik weer gaan nadenken hoe we ze ongemerkt kunnen wegsluizen. En ergens tussen de glazen wijn rondom kerst en champagne met oud en nieuw vervagen die voornemens weer tot vage schimmen waar ik niks meer mee doe. Tot in september van het jaar daarop dus.
  • Lekker gezond en gevarieerd eten. Dat lukt vaak één week. Misschien maximaal twee. Maar het bikini-seizoen is voorbij en mijn lijf schreeuwt gewoon om een warm winterlaagje.
  • Die ene moeder worden die alles voor elkaar heeft: werk en gezin in balans, haar altijd in model en die nooit twijfelt om toch dat ene jurkje maar uit de wasmand te trekken, omdat de kast nagenoeg leeg is.

Terug naar school betekent ook vrijwillig helpen

Dit bezorgt me elke keer een innerlijke tweestrijd. Want aan de ene kant vind ik het meer dan logisch dat je klaarstaat en de juf af en toe even helpt, waardoor de kinderen leuke dingen kunnen ondernemen. Tegelijkertijd werk ik ook zo’n 40-50 uur per week en heb drie dochters. Zoveel tijd heb ik helemaal niet over.

Nou ja, gelukkig hebben we nog een paar dagen vakantie. Kan ik me in elk geval mentaal een beetje voorbereiden!

Kijk jij uit naar het begin van het nieuwe schooljaar? Of zou de vakantie van jou nog wel een paar weken mogen duren?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Evgeny Atamanenko – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids