Wanneer je kindje geboren is, wil je dit het liefst zelf online vertellen. Het kan daarom heel vervelend zijn als anderen je al op je Facebook timeline of via Instagram openbaar feliciteren. Het ontneemt jullie de kans om het nieuws te brengen en bovendien wilde je misschien juist bewust nog even genieten van je babybubbel in de kraamtijd. Daarom vind je in dit artikel handige tips voor als je zelf graag de eerste bent die het nieuws van jullie baby op social media deelt. Zeker in een digitale tijd als de onze geen overbodige luxe…
We leven in een wereld waarin nieuwswaardige gebeurtenissen aan de andere kant van de aardbol binnen een milliseconde op onze beeldschermpjes verschijnen. In het geval van een ramp kan je meteen meelezen met de online liveverslagen en we delen bijna ieder aspect van ons leven. Ook van de kinderen.
In zo’n wereld kan je je bijna niet meer voorstellen hoe dat tien tot twintig jaar geleden ging. Een ander denkt er waarschijnlijk geen tweede keer over na wanneer hij zijn goedbedoelde felicitaties aan het kersverse ouderpaar online zet. Toch is het belangrijk erbij stil te staan dat dit niet altijd gewenst is. Vaak wil je als ouders zélf de eerste zijn die de geboorte deelt.
Soms gaat het mis
Wanneer je als ouders wel het mooie nieuws deelt, maar niet vertelt dat het nog even stilgehouden moet worden dan kan het weleens misgaan…
M.L.: ‘Ik ben gescheiden en mijn dochter was bevallen van haar dochter. Het contact met mijn kinderen en ex vrouw is niet optimaal. Dus nadat ik was gebeld met de mededeling dat ik opa was geworden, was ik uiteraard trots en dolblij. Zij gaf aan dat de schoonouders nog van niets wisten, daar ze niet te bereiken waren, dus die konden we nog even niet feliciteren.
Mijn huidige partner en ik hebben echter wel mijn twee andere kinderen en mijn broers en zussen gefeliciteerd en geïnformeerd. Later bleek dat mijn zoon en dochter ook niet bereikbaar waren en nog van niets wisten! Zij hoorden dus via ons dat ze geboren was. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn kinderen al vier maanden geen contact meer met mij willen. Het kwam door ons enthousiasme waardoor we het bericht (te) snel de wereld in hebben gestuurd. We hebben spijt, maar onze spijtbetuiging (via telefoon, whatsapp en e-mail) is helaas niet voldoende om de breuk te herstellen. Mijn advies aan alle toekomstige opa’s en oma’s is dan ook om de eerste dag helemaal niets te zeggen, hoe moeilijk dat ook is.’
Waarom je zelf als eerst het nieuws wil delen?
- Je hebt, even plastisch gezegd, zojuist met grote moeite tien centimeter door een bijzonder klein gaatje geperst. Laat jou dan ook alsjeblieft de eerste zijn die bepaalt wanneer het nieuws wereldkundig gemaakt wordt.
- Wanneer je geen vliegende start hebt gehad, wil je misschien graag de tijd om dat te verwerken. Misschien zit je in het ziekenhuis naast de couveuse en hoop je elke dag keihard dat je kindje over mag naar een normaal bedje. Het laatste waar je dan waarschijnlijk op zit te wachten, is een stroom van felicitaties. Je wil steun van mensen die jij zelf uitkiest.
- Als je erg emotioneel bent na de bevalling. Per slot van rekening is het allemaal nogal overweldigend. Je hebt een kind gekregen, bent moeder. En misschien voel je je helemaal niet zo euforisch als je had verwacht. Wie weet zit je vol onzekerheden of denk je dat je het helemaal niet kan. Je hoofd staat er simpelweg nog niet naar om de geboorte online te delen.
- Je wil graag pas delen dat jullie kindje er is wanneer je in staat bent te genieten van en reageren op de reacties. Als één persoon het al online heeft gedeeld, bestaat de kans dat al je Facebook vrienden een felicitatie hebben gestuurd en je dus eigenlijk geen nieuws meer kan delen. Toch jammer.
Jessica: ‘Ik kreeg er grijs haar van en heb hier veel over gepiekerd. Ik heb iedereen gevraagd om eerst aan ons te vragen voor er een foto online kwam. Maar de rust was toch weg, nog geen 12 uur na de bevalling kwam de eerste horde toch al langs. Ik hou van onze technologie, maar soms zou ik hem ook kunnen wurgen. Vooral ook omdat heel veel mensen een online ‘proficiat’ genoeg vinden. Bij ons kwamen dan ook weinig mensen langs, want ze hadden de foto’s online al gezien of hun wensen geuit.’
Hoe voorkom je dat anderen vertellen dat je baby is geboren?
Vertel in je naaste omgeving wat jullie wensen zijn
Het is logisch dat oma’s, opa’s, tantes en ooms hartstikke enthousiast en trots zijn. Misschien willen ze dolgraag meteen online delen dat ze bij je op kraamvisite zijn geweest. Juist om die reden is het belangrijk voor de geboorte al (een paar keer) duidelijk te vertellen dat jullie zelf als eerst het bericht willen delen en waarom.
Deel een bericht op Facebook en/of Instagram
Lieve vrienden en kennissen,
Komende tijd zal ik bevallen van ons (eerste/tweede/derde/…) kindje.
Ik zou het heel fijn vinden als jullie mij zelf de kans geven dit bericht met jullie te delen.
Felicitaties mag je altijd sturen, maar dan graag in een privébericht.
Dan kan ik daar later op reageren, zodra ik er de tijd en energie voor heb.
Alvast bedankt voor je begrip.
Schrijf in het geboortekaartje eventueel nog een paar regels
Wanneer je een select groepje geboortekaartjes stuurt, kan je hierin ook vermelden dat je de geboorte op een later moment zelf wil delen via social media. Eventueel kan je deze mensen ook een WhatsApp bericht sturen. Zo weet je zeker dat je er zelf alles aan hebt gedaan om te voorkomen dat anderen de geboorte delen.
Merel: ‘Na de geboorte van onze tweede dochter wilden we bewust het nieuws nog even stil houden. Dat hadden we vooraf ook expliciet bij onze naasten aangegeven. Toch voorkwam dat niet dat er al snel berichtjes via Facebook binnen druppelden. En hoe lief ik dat ook vond, in mijn hormonale staat kon ik het toch echt niet waarderen. De keer daarna voorkwamen we dit gelukkig door nog duidelijker te zijn en een bericht op Facebook te plaatsen.’
Schakel de optie om berichten te sturen via Facebook uit
Ben je bang dat er alsnog iemand in een vlaag van enthousiasme berichtjes wil sturen? Dan kan je de optie om een bericht op je pagina achter te laten uitzetten.
Zet je telefoon uit
Weliswaar een (erg) drastische maatregel, maar als je echt geen zin hebt om tijdens je kraamtijd uit je bubbel te komen, dan kan je ook kiezen om je smartphone uit te zetten. Uiteindelijk is het jullie tijd met de baby en hoe je die inricht, mag je ook zelf weten. Of anderen dat nu snappen of niet. Wanneer de tijd rijp is, kan je er zelf voor kiezen om het nieuws rondom de geboorte te delen.
Niels: ‘Gelukkig hier geen last mee gehad. Ondanks dat mijn schoonmoeder het liefst alles op straat gooit, konden we dit wel voorkomen. Ik wil het graag zelf vertellen en het lijkt me vooral voor anderen vervelend om het van iemand anders te horen dan van mijzelf… Wel al een keer iemand aan z’n haren moeten trekken die een herkenbare foto online had gezet, maar dat was gelukkig ook van korte duur.’
Wanneer mag je dan wel feliciteren met de baby?
De intentie van de felicitatie of het delen van de geboorte is natuurlijk gewoon heel lief. Je bent zo enthousiast dat je er misschien helemaal niet bij stilstaat wat jouw berichtje kan doen met een ander. Dan kan je de onderstaande vijf ‘geboden’ in je achterhoofd houden.
- Vraag de ouders voor de bevalling wat ze graag willen.
- Je wacht tot de ouders zelf online zetten dat hun kindje geboren is.
- Hoor je het nieuws via iemand anders en wil je graag iets sturen, doe dat via een privé berichtje of WhatsApp.
- Vertel het nieuws over de bevalling nog niet tegen anderen als je dat expliciet gevraagd wordt. Ook als je het eigenlijk maar onzin vindt.
- Gaat het om een bekende van je die moet bevallen? Vertel dan eventueel aan jouw naasten wat de wens is van de (aanstaande) ouders.
Of het daadwerkelijk lukt de geboorte nog even stil te houden tot je het zelf kan vertellen? Dat weet je natuurlijk nooit. Niet iedereen heeft je verzoek gelezen of onthouden. Maar met bovenstaande tips hou je het blijde nieuws vaak in elk geval nog iets langer stil, tot je er zelf aan toe bent het te delen. Hoe stonden jullie hierin? Vond je het fijn om iedereen direct na de geboorte in te lichten? Of had je juist nog even behoefte aan tijd voor jullie zelf?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding, Nadezhda Zaitceva – Shutterstock
wij ontkwamen er niet aan, schoonzus was bij de geboorte van beide meiden en onze buren waar we ook close mee zijn die stonden na een half uur al binnen hahah. wij vonden dat niet erg maar snap best dat er stellen zijn die dat niet leuk vinden
Wij hebben het direct bekend gemaakt (voordat een ander het zou doen) . Dit was namelijk zo bij onze eerste en dat vond ik écht niet leuk! Dus bij de 2de en 3de direct maar bekend gemaakt
Bij ons hadden Mijn broer en schoonzus het expres niet meteen gedeeld. Alles stil gehouden. Na twee weken hebben we wat mensen gebeld met de mededeling dit telefonisch door te spelen en langs te komen voor een babysterfte. Foto’s waren welkom maar niets mocht op social media. Tot nu toe heeft iedereen zich eraan gehouden.
Wat een bijzonder probleem! Deze kende ik nog niet, en ik heb altijd vele issues ; )
Mijn jongste zoon is 17 en toen was dit nog niet zo aan de orde. Je geeft handige tips.
Gelukkig is het hier altijd goed gegaan. Maar het is dan ook al even geleden. Ik zou het zelf zeer zeker niet hebben kunnen waarderen als iemand anders het op social media zou hebben gedeeld. Vaak herhalen op social media dat je het niet wilt dus.
Hier weet ik het eigenlijk niet zo goed, nu was het hele social media in die jaren nog minder, maar ik was zo trots dat ik het na een paar uur op de app heb gezet naar mensen toe.
Zeker iets om goed bij stil te gaan en duidelijk aan iedereen te vertellen wat je wensen zijn. Ik denk dat iedereen dat toch wel zal begrijpen
Heel goed dat je dit onderwerp ter sprake brengt. Toen mijn kinderen werden geboren was er nog geen sociale media, dus ik kan me voorstellen dat de tips in deze blogpost voor de generatie jonge en aanstaande ouders van nu heel nuttig is.
Ah dat is wel zo een spannende tijd en ik denk dat veel niet kunnen wachten om het leuke nieuws te vertellen. Wel goed om stil te staan bij dit onderwerp.
Ja de wonderlijke wereld van social media . wij vonden 2,5 jaar geleden ons zoontje van 11 weken dood in zn bedje terwijl de ambulancebroeders nog volop een poging deden tot reanimatie stroomde de condoleances bij ons al binnen terwijl wijnog de hoop hadden op een andere afloop. Dit ook dankzij iemand uit de wijk die iets gezien dacht te hebben en dat alvast begon te verspreiden .. laat mensen toch ongeacht watvoor nieuw het istoch eerst zelf iets bekend maken.
O wat verschrikkelijk! Inderdaad, laat mensen echt eerst zelf verwerken wat er gebeurt (of dat nu de geboorte is of, helaas zoals in dit verdrietige geval, het overlijden van je kindje) en stuur pas een berichtje als iemand het zelf vertelt. Zeker als je daar zelf nog hoopt op een andere afloop. Veel sterkte; zoiets draag je toch de rest van je leven mee.