Leuke games voor jonge kinderen (vanaf 3)

Een spelletje spelen op de Switch of PS4 met jonge kinderen? Echt gerichte spelletjes zijn er nog niet zo heel veel, maar gelukkig komen er steeds meer op de markt. Onderstaande spelletjes zijn specifiek geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar oud.

Paw Patrol: Grand Prix

De bedoeling van het spel

Paw Patrol: Grand Prix is, zoals de naam al verklapt, een racespel. Maar let op! Burgemeester Humdinger probeert je te dwarsbomen door van alles naar beneden te gooien. Rijd je daar tegenaan, dan ga je tijdelijk iets langzamer en is het dus lastiger om te winnen.

Je kind kan zijn favoriete pup uit de serie kiezen om te racen tegen de andere pups. De race gaat door heel Avonturenbaai en de jungle, en per gewonnen race krijg je meer mogelijkheden. Het spel is geschikt voor maximaal vier spelers.

Review Paw Patrol: Grand Prix

Sophie: ‘Dit spel perfect voor kinderen die dol zijn op racespelletjes. Door hondenpootjes en andere dingen te verzamelen kan je een iets snellere auto krijgen of een sirene. Dit is minder geschikt voor kinderen de ook andere uitdagingen zoeken, zoals het oplossen van problemen. Mijn zoon van zes vond het daardoor iets minder leuk, onze jongste van drie vindt het geweldig.’

Meer informatie over Paw Patrol: Grand Prix

 • Geschikt vanaf 3 jaar
 • Verkoopprijs € 27,00-32,59 via Bol.com
 • Game platform Xbox One, Xbox Series X, Xbox Series S, Nintendo Switch en Switch Lite, PS4 en PS5

Peppa Pig: World Adventures

De bedoeling van dit spel

Heb je thuis een echte Peppa fan in huis? Dan vindt hij of zij het ongetwijfeld fantastisch om zich in dit nieuwe spel te laten meenemen door de bekende karakters uit Peppa Pig in een reis om de wereld. Je kan allerlei grote steden bezoeken, zoals New York, Londen en Parijs. Ook is het mogelijk om een huis te bouwen in de buurt van Peppa en daar al je verzamelde souvenirs tentoon te stellen. Je speelt dit spel met één speler.

Wanneer je in een andere stad of op een ander werelddeel terechtkomt, zoals je ziet op het filmpje hieronder, krijgt je kind een beetje informatie over het land of de stad. Bovendien kan je onderweg op meerdere manieren meespelen met het spel.

Meer informatie over Peppa Pig: World Adventures

 • Geschikt vanaf 3 jaar
 • Verkoopprijs € 33,10-40,11 via Bol.com
 • Game platform Xbox One, Xbox Series X, Xbox Series S, Nintendo Switch, PS4 en PS5, Windows

Big Brain Academy: Knappe Koppen

De bedoeling van dit spel

In Big Brain Academy: Knappe Koppen doe je verschillende korte games waarbij je diverse vaardigheden test. Je kunt kiezen tussen vijf categorieën: visie, geheugen, analyse, rekenen en inzicht. Je speelt tegen anderen (familieleden of vrienden, maar je kan ook online spelen) of in je eentje en kan daarbij kiezen voor verschillende niveaus. Het expertniveau is erg moeilijk, beginner erg makkelijk en daarmee prima geschikt voor jongere kinderen. Als je het spel met meerdere spelers doet, kan iedereen afzonderlijk van elkaar zijn eigen spelniveau kiezen. Dit maakt het extra leuk om te doen met het hele gezin.

Review van Big Brain Academy: Knappe Koppen

Merel: ‘Big Brain Academy: Knappe koppen is een leuk spel voor de hele familie. Je kan tegen elkaar strijden, maar wel allemaal op je eigen niveau. Officieel staat de adviesleeftijd wel op 3, maar niet ieder kind zal het dan al kunnen meespelen. Wel is dit spel al een paar jaar erg populair bij ons thuis, omdat we allemaal kunnen meedoen.’

Meer informatie over Peppa Pig: World Adventures

 • Geschikt vanaf 3 jaar
 • Verkoopprijs € 26,99 via Bol.com
 • Game platform Nintendo Switch, Switch Lite en Switch OLED
https://www.youtube.com/watch?v=u9VMZVWGMzg

Hoelang laat je jonge kinderen gamen?

Bijna iedereen vindt het leuk om af en toe een (online) spelletje te spelen, maar het is wel aan te raden dat je dit begrenst. Als je vanaf jonge leeftijd duidelijke afspraken maakt en deze consequent uitvoert, zie je vaak dat het op latere leeftijd ook makkelijker lukt om je hieraan te houden. Af en toe een spelletje spelen kan prima. Onderstaande tips zijn richtlijnen die je kunnen helpen regels op te stellen rondom schermtijd en gamen bij jonge kinderen:

 • Houd maximaal 5-10 minuten per dag aan. Dat lijkt weinig, maar zo leert je kind dat het ook prima is te stoppen als je nog bezig bent. Een les die op latere leeftijd opnieuw van pas komt.
 • Zet een timer op je telefoon of de kookwekker om de tijd aan te geven. Zo voorkom je dat je zelf de tijd vergeet.
 • Laat je kind het liefst niet gamen voor bedtijd.
 • Help je kind of speel een spelletje mee.

Meer adviezen over gamen en (jonge) kinderen vind je hier.

Welk spel zou jouw peuter geweldig vinden?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven