Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Twee fulltime banen zonder opvang? Dit is ons geheim!

Allebei een fulltime baan zonder opvangkosten? Het klinkt als een utopie, maar dat hoeft het zeker niet te zijn! Wij kiezen voor de onderstaande constructie en geloven erin dat het voor meer mensen is weggelegd. In dit artikel vind je naast de voorwaarden voor twee fulltime banen zonder betaalde kinderopvang ook de voor- en nadelen. Hoe lossen jullie dit thuis op?

Twee fulltime banen naast het ouderschap

Van zijn ouderschapsverlof naar thuiswerken

Ro nam kort na de geboorte van onze tweede dochter, Rose, ouderschapsverlof op. Hij stond daarin vrij alleen in de mannenwereld waarin hij werkt: zijn collega’s zijn vaak wat ouder en komen nog uit de tijd dat hun vrouw de zorg voor het gezin op zich nam. In het begin liep hij daarom best tegen onbegrip op: ze noemden hem regelmatig parttimer en maakten flauwe grappen. Gelukkig trok hij zich er weinig van aan. ‘Het echte werk doe ik thuis,’ reageerde hij dan lachend.

En zoals vaak: zodra er één schaap over de dam is, volgen er meer. Zo ook in zijn geval. Enkele maanden nadat hij zijn aanvraag indiende en vier dagen per week ging werken, kwam een collega op hem af met de vraag hoe je dat eigenlijk moest regelen. Anderen vertrouwden hem toe dat ze baalden dat het ouderschapsverlof slecht geregeld was toen hun kinderen klein waren. En uiteindelijk volgden er collega’s op managementniveau. Een omschakeling, maar wel een mooie.

Zelf aan de slag als zelfstandig ondernemer

In die periode gebruikte ik zijn ouderschapsverlof als werkdag. In één dag schreef ik vaak 5-8 artikelen, deed mijn freelance schrijfwerk en werkte aan de website. Het waren monsterdagen van soms wel twaalf uur achter elkaar, maar langzaam begon de website ergens op te lijken. Bovendien verdiende ik weer geld. Met de tijd groeide het bedrijf. Zodra de jongste twee op de peuterspeelzaal zaten, kreeg ik er meer werktijd bij en met Ro sprak ik af dat ik de weekenddagen ook zou gebruiken. Zo zaten we al snel op twee volledige banen.

Allebei fulltime werken zonder opvang?

Inmiddels maken we allebei fulltime weken. Nu de kinderen allemaal naar school gaan, heb ik doordeweeks veel meer tijd. Wat niet afkomt, doe ik soms in de avonduren en in geval van nood pak ik er een zaterdag of zondag bij. Het ouderschapsverlof is voor Ro ook afgelopen. En hoewel hij even twijfelde om vier dagen per week te gaan werken, besloot hij toch weer terug naar fulltime te gaan.

We maken eigenlijk geen gebruik van opvang. Mijn moeder past alleen op donderdagmiddag enkele uurtjes op – iets waar zowel zij als de kinderen van genieten. Daarnaast gaan ze elke maandag, dinsdag en donderdag naar de overblijf, maar dat heeft gedeeltelijk ook te maken met het gehaast van school naar huis en weer terug. Het kinderdagverblijf kennen ze niet.

Voorwaarden om fulltime te werken zonder opvang te hoeven afnemen

Je kinderen zijn oud genoeg

Wanneer je een baby hebt, is het volgens mij bijna onmogelijk om fulltime te werken. In elk geval… Zonde opvang. Want zelfs als je ’s avonds laat zou gaan werken, tijdens zijn of haar slaaptijden en/of gekke uren maakt, put je jezelf helemaal uit. Dus in die zin: kies liever voor je gezondheid boven je werk. Of ga toch voor betaalde opvang, zodat je de uren krijgt die je nodig hebt.

Een van jullie werkt vanuit huis

Als je naar kantoor moet, wordt het al een lastiger verhaal om fulltime weken te maken. Vanuit huis werken biedt veel mogelijkheden:

  • Je kan de kinderen op tijd uit school halen
  • Er is ruimte om spontaan bij te springen in geval van nood
  • Door de flexibiliteit van je werkplek kan je ook sneller beslissen om iets op een ander tijdstip af te maken

Je hebt flexibele werktijden

Zeker wanneer je als zelfstandige werkt vanuit huis, kan je je eigen tijden indelen. Het voordeel is dus ook dat wanneer het zonnetje schijnt, je spontaan in de tuin kan gaan zitten met je laptop. Of als één van de kinderen eerder uit school komt, je er gewoon bent. Tenzij je een hijgende deadline in je nek hebt, zal je veel makkelijker kunnen schuiven in je werkschema dan iemand in loondienst.

Je steunt elkaars ambities

Wanneer Ro niet in me had geloof of ik hem andersom niet stimuleerde zijn ambities na te jagen, zouden we niet allebei kunnen doen wat we leuk vinden. Nu halen we allebei een deel van ons geluk uit het werk dat we doen. Dat is een groot goed!

Het is ook de belangrijkste reden waarom we de situatie kunnen oplossen zoals nu. We steunen elkaar blind. Daardoor zoeken we ook naar mogelijkheden als er eens iets wegvalt: moet hij langer werken of naar een cursus in Utrecht – waardoor je gegarandeerd in de file komt? Dan houd ik het huishouden draaiend. Andersom, wanneer ik eens weg moet of werk moet inhalen, staat hij voor de volle honderd procent voor me klaar. Samen sta je sterk.

Voordelen als je geen gebruik hoeft te maken van kinderopvang

Je bent er voor de kinderen

Stel dat één van de twee kleintjes ziek wordt of er gebeurt iets op school waardoor je meteen daarheen moet: je bent altijd in de buurt. Voor mij is het slechts een minuutje fietsen. Toen June in groep 4 zat, moest ik een keer vanaf mijn werk in Rotterdam komen. Ik kwam in de file terecht en onverhoopt was ik te laat bij school. Een andere moeder loste het op en nam haar mee, maar het is niet de leukste situatie. Daar heb ik nu geen last meer van.

Tot slot geldt ook dat in geval van lerarenstaking of studiedag, je ook altijd aanwezig bent. Of wanneer een leerkracht wegvalt wegens ziekte en er geen vervanging is. We maakten het een tijdje geleden mee. En hoewel het vervelens was, hadden wij geen probleem. Zou ik in loondienst werken daarentegen…

Ze merken niet dat je zoveel werkt

Natuurlijk, een kleine nuance is op zijn plaats. De kinderen weten wel degelijk dat zowel papa als mama werken. Maar ze hebben geen idee van de hoeveelheid. Dat ik elke vrije minuut die ik heb besteed aan het werk dat ik doe? Voor hen geldt vooral dat ik na schooltijd weer aan de poort sta, ze omhels en meeneem naar huis. Dus doordat ik vanuit huis werk en mijn eigen werktijden bepaal, kan ik toch de moeder zijn met een kopje thee en zelfgebakken koekjes. In theorie…

Altijd een bekend gezicht

Hoewel ze zelf weleens aangaven naar de BSO te willen, denk ik dat het voor hen heel waardevol is dat ze altijd bij bekenden zijn. Als je pijn en verdriet hebt of wordt gepest, wil je toch het liefst bij je moeder (of oma) zijn? Het voelt voor mij als rijkdom dat het mogelijk is.

Het scheelt geld

Misschien is dit vanuit egoïstisch oogpunt gezien wel de prettigste. Als ik soms hoor wat andere ouders allemaal kwijt zijn aan kinderopvang – ondanks de genereuze tegemoetkoming vanuit de overheid – dan ben ik heel blij dat wij dat niet hoeven te betalen.

Het letterlijk moeten werken voor de opvang? Nee, dat is ons bespaard gebleven. Het zet je eigen carrière vaak toch onder druk. Mannen verdienen vaak meer – alleen al omdat zij er niet tussenuit hoeven om de kinderen te baren. Bovendien ben je als vrouw sneller geneigd minder te gaan werken. Het lijkt me verschrikkelijk als je graag op je werk zit, maar bijna alles weer moet afdragen.

Nadelen van kiezen voor deze constructie?

Je zou na het bovenstaande jubelverhaal bijna denken dat er geen nadelen zitten aan de constructie. Om wel een realistisch beeld te schetsen, wil ik toch wel een paar nadelen noemen:

  • Als er een deadline is en je kind ligt half-ziek (lees: te ziek voor school, maar te energiek om stil te liggen) op de bank, dan levert dat een flinke berg stress op
  • Soms zal je moeten schipperen doordeweeks, waardoor je op een onmogelijk tijdstip toch nog werk verricht
  • Na een intensieve werkdag (wat in mijn geval dus elke dag is) heb je soms helemaal geen energie meer om dan nog kinderen mee naar huis te nemen.
  • Anderen verwachten vaak van jou hetzelfde als van een ouder die hele dagen thuis zit. Dat je kan bijspringen bij sportdagen. Of ‘even’ een vrijwillige klus op je kan nemen. Meegaat naar de bieb. Wil rijden naar excursies…
  • Buiten schooltijd om is het werken klaar. Je kunt ervoor kiezen je kind achter de tablet te parkeren, maar dat past niet bij onze opvoeding.

Kortom, er zijn zeker ook nadelen. Het moet bij je passen denk ik; de één vindt het vooral een rijkdom om zo betrokken te kunnen zijn in het leven van je kinderen. Een ander zou hier helemaal de kriebels van krijgen. Ik denk zelf daarom dat het vooral belangrijk is dat je een constructie vindt waar jullie als gezin op vooruit gaan. Welke dat ook is!

Welke vorm van opvang hebben jullie gekozen? Of ben je ook thuis voor de kinderen?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids