Twee fulltime banen zonder opvang? Dit is ons geheim!

Allebei een fulltime baan zonder opvangkosten? Het klinkt als een utopie, maar dat hoeft het zeker niet te zijn! Wij kiezen voor de onderstaande constructie en geloven erin dat het voor meer mensen is weggelegd. In dit artikel vind je naast de voorwaarden voor twee fulltime banen zonder betaalde kinderopvang ook de voor- en nadelen. Hoe lossen jullie dit thuis op? Ik lees graag jullie reacties.

Twee fulltime banen naast het ouderschap

Van zijn ouderschapsverlof naar thuiswerken

Ro nam kort na de geboorte van onze tweede dochter ouderschapsverlof op. Dat was best nieuw in de, door mannen gedomineerde, sector waar hij werkt: zijn collega’s waren gemiddeld ouder en kregen zelf kinderen in een tijd en omgeving waarin het gebruikelijk was dat vrouwen de zorg voor het gezin op zich namen. In het begin liep hij daarom regelmatig tegen onbegrip op. Ze noemden hem parttimer en maakten flauwe grappen. Op zijn beurt pareerde hij hen lachend: “Het echte werk doe ik thuis.”

Hij bleek een inspiratie voor anderen. Een paar maanden nadat hij zijn aanvraag indiende (en dus vier dagen per week ging werken), kwam er een collega naar hem toe met de vraag hoe hij zelf ouderschapsverlof kon regelen. Anderen vertrouwden hem toe dat ze baalden dat dit slecht geregeld was toen hun eigen kinderen klein waren. Uiteindelijk volgden collega’s op managementniveau.

Hiermee wil ik vooral laten zien dat verandering soms lef vergt, doorzettingsvermogen en een stevige ruggengraat. Het is niet altijd leuk wanneer iemand voor de zoveelste keer dezelfde quasi-lollige opmerkingen maakt. Hij had gelijk: het echte werk, zeker met jonge kinderen, vindt thuis plaats. Tegelijkertijd bood hij mij hiermee ruimte om mijn eigen ambities waar te maken.

Zelf aan de slag als zelfstandig ondernemer

In die periode gebruikte ik zijn ouderschapsverlof als werkdag. In één dag schreef ik vaak 5-8 artikelen, deed mijn freelance schrijfwerk en werkte aan het technische gedeelte van de website. Het waren monsterdagen van soms wel twaalf uur achter elkaar, maar langzaam begon de website ergens op te lijken. Bovendien verdiende ik weer geld, kon ik even iets anders zijn dan alleen maar mama. Met de tijd groeide het bedrijf. Zodra de jongste twee op de peuterspeelzaal zaten, kreeg ik er meer werktijd bij en met Ro sprak ik af dat ik de weekenddagen ook zou gebruiken. Zo zaten we al snel op twee volledige banen.

Allebei fulltime werken zonder opvang?

Inmiddels maken we allebei fulltime weken. De oudste drie gaan naar school, de jongste is nog lekker bij mij. Ik creëer daar bewust tijd voor: wanneer hij wakker is, spelen we of gaan we een rondje wandelen en naar de speeltuin. Slaapt hij, dan werk ik. Als de meiden op bed liggen, werk ik ook of besteed ik tijd aan mijn recent opgepakte studie. Daarnaast past mijn moeder donderdag op en heb ik het weekend om te werken.

Ouderschapsverlof is voor Ro helaas geen optie meer bij de afdeling waar hij werkt. Bij bepaalde projecten is hij eindverantwoordelijke en die functie kan niet iedereen vervullen. Desondanks redden we het met deze constructie. Dat is schipperen en soms ontzettend druk, maar toch zou ik niet anders willen. We hoeven geen betaalde opvang te regelen. Volgend jaar, wanneer Sean naar de peuteropvang gaat, verandert daar iets in.

Voorwaarden om fulltime te werken zonder opvang te hoeven afnemen

Je kinderen zijn oud genoeg

Wanneer je een baby hebt, is het volgens mij bijna onmogelijk om fulltime te werken. In elk geval, zonder opvang. Zelfs als je ’s avonds laat werkt tijdens zijn of haar slaaptijden en/of gekke uren maakt, put je jezelf helemaal uit. Dus in die zin: kies liever voor je gezondheid boven je werk. Of ga toch voor betaalde opvang, zodat je de uren krijgt die je nodig hebt.

Een van jullie werkt vanuit huis

Als je naar kantoor moet, wordt het al een lastiger verhaal om fulltime weken te maken zonder opvang. Vanuit huis werken biedt veel mogelijkheden:

  • Je kan de kinderen op tijd uit school halen
  • Er is ruimte om spontaan bij te springen in geval van nood
  • Door de flexibiliteit van je werkplek kan je ook sneller beslissen om iets op een ander tijdstip af te maken

Je hebt flexibele werktijden

Zeker wanneer je als zelfstandige werkt vanuit huis, kan je je eigen tijden indelen. Het voordeel is dus ook dat wanneer het zonnetje schijnt, je spontaan in de tuin kan gaan zitten met je laptop. Of als één van de kinderen eerder uit school komt, je er gewoon bent. Tenzij je een hijgende deadline in je nek hebt, zal je veel makkelijker kunnen schuiven in je werkschema dan iemand in loondienst.

Je steunt elkaars ambities

Wanneer Ro niet in me had geloofd of ik hem andersom niet stimuleerde zijn ambities na te jagen, zouden we niet allebei kunnen doen wat we leuk vinden. Nu halen we allebei een deel van ons geluk uit het werk dat we doen. Dat is een groot goed!

Het is ook de belangrijkste reden waarom we de situatie kunnen oplossen zoals nu. We steunen elkaar blind. Daardoor zoeken we ook naar mogelijkheden als er eens iets wegvalt: moet hij langer werken of naar een cursus in Utrecht – waardoor je gegarandeerd in de file komt? Dan houd ik het thuis draaiend en schuif ik mijn werk door naar een ander moment. Andersom, wanneer ik eens weg moet of werk moet inhalen, staat hij voor de volle honderd procent voor me klaar. Samen sta je sterk.

twee fulltime banen geen opvang tips ervaringen
©Dean Drobot – Shutterstock

Voordelen als je geen gebruik hoeft te maken van kinderopvang

Je bent er voor de kinderen

Stel dat één van de twee kleintjes ziek wordt of er gebeurt iets op school waardoor je meteen daarheen moet: je bent altijd in de buurt. Voor mij is het slechts een minuutje fietsen. Toen de oudste in groep 4 zat, moest ik een keer vanaf mijn werk in Rotterdam komen. Ik kwam in de file terecht en onverhoopt was ik te laat bij school. Een andere moeder loste het op en nam haar mee, maar het is niet de leukste situatie. Daar heb ik nu geen last meer van.

Tot slot geldt ook dat in geval van lerarenstaking of studiedag, je ook altijd aanwezig bent. Of wanneer een leerkracht wegvalt wegens ziekte en er geen vervanging is. Hetzelfde gold voor de lockdowns in de coronaperiode. Hoewel het vervelend was, hadden wij geen probleem. Zou ik in loondienst werken daarentegen…

Ze merken niet dat je zoveel werkt

Natuurlijk, een kleine nuance is op zijn plaats. De kinderen weten wel degelijk dat hun beide ouders werken. Maar ze hebben geen idee van de hoeveelheid. Dat ik elke vrije minuut die ik heb besteed aan het werk dat ik doe? Voor hen geldt vooral dat ik na schooltijd weer aan de poort sta, ze omhels en meeneem naar huis. Dus doordat ik vanuit huis werk en mijn eigen werktijden bepaal, kan ik toch de moeder zijn met een kopje thee en zelfgebakken koekjes.

Altijd een bekend gezicht

Hoewel ze zelf weleens aangaven naar de BSO te willen, denk ik dat het voor hen heel waardevol is dat ze altijd bij bekenden zijn. Als je pijn en verdriet hebt, hartstikke moe bent na school, niet lekker in je vel zit of zelfs wordt gepest, wil je toch het liefst bij je moeder (of oma) zijn? Ik ben dankbaar dat het mogelijk is als de situatie daarom zou vragen. Al hoop ik liever dat ze enthousiast en gelukkig thuiskomen.

Het scheelt geld

Zeker zolang de kinderopvang nog niet gratis is. Andere ouders vertellen me weleens wat ze maandelijks kwijt zijn en dat is een behoorlijk bedrag, ondanks de tegemoetkoming vanuit de overheid. Dus letterlijk moeten werken voor de opvang is ons bespaard gebleven. Ik kan me ook zo voorstellen dat het behoorlijk demotiverend werkt.

Bovendien zetten dit soort financiële zaken je carrière ook vaak onder druk: mannen verdienen nog altijd gemiddeld meer, alleen al omdat ze er niet tussenuit hoeven om kinderen te baren en gewoon hun fulltime uren blijven draaien. Als vrouw ben je sneller geneigd te minderen in je werkuren, al is het maar omdat je toch al minder verdiende. De manier waarop wij alles oplosten, scheelt geld en stimuleert je ambitie.

Nadelen van kiezen voor deze constructie?

Je zou na het bovenstaande jubelverhaal bijna denken dat er geen nadelen zitten aan de constructie. Om wel een realistisch beeld te schetsen, wil ik toch wel een paar nadelen noemen:

  • Als er een deadline is en je kind ligt half-ziek (lees: te ziek voor school, maar te energiek om stil te liggen) op de bank, dan levert dat stress op
  • Soms zal je moeten schipperen doordeweeks, waardoor je op een onmogelijk tijdstip toch nog werk verricht. Dat kan behoorlijk vermoeiend zijn.
  • Na een intensieve werkdag heb je soms aan de schoolpoort helemaal geen energie meer om kinderen mee naar huis te nemen.
  • Het is sowieso erg intensief. Ik regel de organisatorische zaken, het huishouden, mijn bedrijf, doe een HBO studie en een creatieve schrijfcursus en ben er zoveel mogelijk voor de kinderen. Soms loop ik ongemerkt een tandje te hard en daarvoor moet ik mezelf af en toe terugfluiten. Het gevaar van thuiswerken zit hem dan ook in dit soort zaken: overbelasting, oververmoeidheid en vastlopen door je eigen ambitie.
  • Anderen verwachten vaak van jou hetzelfde als van een ouder die hele dagen thuis zit. Dat je kan bijspringen bij sportdagen. Of ‘even’ een vrijwillige klus op je kan nemen. Meegaat naar de bieb. Wil rijden naar excursies…
  • Buiten schooltijd om is het werken klaar. Je kunt ervoor kiezen je kind achter de tablet te parkeren, maar dat past niet bij onze opvoeding.

Kortom, er zijn zeker ook nadelen. Het moet bij je passen denk ik; de één vindt het vooral een rijkdom om zo betrokken te kunnen zijn in het leven van je kinderen. Een ander zou hier helemaal de kriebels van krijgen. Ik denk zelf daarom dat het vooral belangrijk is dat je een constructie vindt waar jullie als gezin op vooruit gaan. Welke dat ook is!

Welke vorm van opvang hebben jullie gekozen? Of ben je thuis voor de kinderen (naast je werk)?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Jacob Lund – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven