Fruitvliegjes bestrijden en voorkomen? Het geheim!

Bij sommige dieren vraag je jezelf toch oprecht af waarom Noah die destijds in zijn ark geladen heeft? Dat gaat zeker op voor fruitvliegjes: twee vliegen in één klap was destijds mooi van toepassing geweest. Maar goed, ze zijn er nu eenmaal en in die zin doe je er weinig meer aan: in huis, bij de supermarkt – overal verspreiden ze zich en in rap tempo! Hoe kom je van die vervelende fruitvliegplaag af? In dit tip vertellen we eerst wat de fruitvlieg doet, of hij kwaad kan en delen we onze beste tips met je om ze te bestrijden en te voorkomen!

Wat is een fruitvlieg (of bananenvlieg)?

Deze soort vliegjes staat ook wel bekend als de bananenvlieg. En dat heeft natuurlijk alles te maken met zijn favoriete plek: de vlieg vindt niets lekkerder dan zich voortplanten op je fruit of een gistende ondergrond, en met name zoete soorten als banaan, aardbei en ananas vindt hij leuk. Vandaar dus de enorme kolonie die je helaas vaak ook in supermarkten treft. Aangezien ze niet houden van extreme kou, lijkt het erop dat we deze maanden veroordeeld worden tot diepvriesfruit.

Verwar fruitvliegen niet met rouwvliegjes, die ook een plaag kunnen vormen binnenshuis – maar dan voor je kamerplanten. Inge vertelt je hier hoe je rouwvliegjes kan voorkomen.

Kan een fruitvliegje veel kwaad?

Binnen zeven dagen ontwikkelt de vlieg zich van ei tot volwaardig vliegend insect. Per bevruchting legt een vliegje ruim 100 eitjes in totaal! Dat betekent dus ook dat als je niet regelmatig schoonmaakt en oplet, je binnen no time een totale hoeveelheid in huis hebt waar de gemiddelde horrorfilm nog een puntje aan kan zuigen. Die eitjes legt hij op je fruit (dus niet erin). Je kan fruit en groenten dus nog steeds eten, maar zal het wel goed moeten wassen.

Het ei verandert in een larve, dan in een pop en uiteindelijk in één van de bekendste plaagdieren ter wereld. De vliegjes kunnen in principe geen kwaad, maar versnellen wel het rottingsproces en dragen schimmels, bacteriën en gistcellen over van de ene naar de andere fruitsoort.

Zo voorkom je fruitvliegjes in huis

Hou je huis goed en regelmatig schoon

Laat niet onnodig lang je fruit- en groenteresten liggen. Dit heeft namelijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht op fruitvliegjes en daarmee weet je zeker dat ze in huis blijven rondzweven. Let ook op:

  • Lege limonadeglazen (na gebruik spoelen, de fruitvliegjes komen op de zoete geur af)
  • Pannen die je tijdens het avondeten gebruikt (zeker als je niet alles in één keer op eet, is het slim je eten goed af te dekken)
  • Losse broodjes en boterhammen: niet laten liggen, net als een open broodzak – die kan je beter afsluiten nadat je een boterham hebt gepakt
  • Borden (na gebruik afspoelen en meteen opbergen in de vaatwasser)
  • Je kookplaat
  • Geurkaarsjes (ook hier kunnen ze op af komen, zeker als er geen etensresten te vinden zijn)

Als er geen voedselbronnen en zoete geuren in huis zijn, heb je aanzienlijk minder last van fruitvliegjes.

Tip! Tijdens het koken kan je alles verzamelen in een bakje dat je daarna in de GFT container gooit. Wil je overdag niet continu heen en weer lopen naar de groene bak? Verzamel je groenafval dan in een afsluitbaar bakje. Dit kan je best op het aanrecht laten staan.

Laat je GFT bak regelmatig schoonmaken door een gecertificeerd bedrijf

Het kan enorm schelen als je de groene bak regelmatig laat schoonspuiten. Er zijn speciale bedrijven die dit voor je kunnen doen tegen een kleine vergoeding per maand. Het voordeel is dat zij ecologisch schoonmaakmiddel gebruiken dat niet schadelijk is voor het milieu, maar je bak wel onaantrekkelijk maakt voor fruitvliegjes. Zeker in de zomermaanden, wanneer de plaag op zijn ergst is, scheelt het aanzienlijk. Doe je dit niet, dan vermenigvuldigen de vliegjes zich in rap tempo in je bak: het is namelijk een grote bron van voedsel.

Hou je raam aan de kant van je GFT bak zoveel mogelijk dicht

Als ze buiten zitten, is de kans groot dat zich – als gezegd – verzamelen in de groene bak. Zorg ervoor dat je tijdens het koken je raam aan die kant goed dicht houdt. Zo komen er een stuk minder naar binnen. Je kunt de kooklucht op andere manieren afvoeren:

  • Via een afzuigkap
  • Door de ramen aan de andere kant open te zetten
  • Via het ventilatiekanaal van je huis

Gebruik (milieuvriendelijke) vallen tegen fruitvliegjes

Dieronvriendelijke val (wel effectief)

Zelf maken:

  • Zet een glaasje neer met een mix van afwasmiddel en schoonmaakazijn, evt. vershoudfolie erover met wat gaatjes – de fruitvliegjes vliegen erin, maar komen er niet meer uit en verdrinken uiteindelijk
  • Zelfde idee: kommetje met fruit, zoals stukken citroen, vershoudfolie erover met gaatjes en wachten tot het schimmelt

Kopen:

Bij Kruidvat haal je voor 3,49 deze val die zeer effectief is, zeker bij een fruitvliegjesplaag. Hij bestaat eigenlijk uit een soort plakstrip die je opvouwt tot een driehoek. Aan de binnenkant zet je een meegeleverd flesje met een geurige substantie. Binnen een dag ben je van het grootste deel van de plaag af, omdat ze allemaal aan de binnenkant blijven plakken.

Diervriendelijke val (kan je ze later nog vrijlaten)

Pak een potje, doe hier wat los fruit in met een beetje wijn eroverheen (niet zoveel dat ze kunnen verdrinken). Aan de bovenkant zet je een papieren trechtertje. Zo kunnen ze wel in je val vliegen, maar er niet meer uit. Wanneer je voldoende vliegen hebt gevangen, laat je ze buiten vrij. Uiteraard niet voor de deur, want voor je het weet komen ze allemaal weer naar binnen.

Bewaar je fruit en groenten vanaf nu in de koelkast

Is weliswaar niet altijd optimaal voor je fruit en groenten – zo kan je bananen officieel beter buiten de koelkast bewaren – maar je voorkomt dat er fruitvliegjes op gaan zitten. Die houden namelijk niet van kou en kunnen zich daar aanzienlijk slechter voortplanten. Dus wil je geen extra fruitvliegjes? Dan is het zaak om echt alle groenten en fruit in de koelkast te zetten. Alternatief is invriezen.

Hebben jullie ook zoveel last van die irritante fruitvliegjes? En wist jij dat ze zich zo razendsnel vermenigvuldigden? Met bovenstaande tips kom je er in elk geval (grotendeels) vanaf. Sterkte! En mocht je nog een extra tip hebben, laat je het ons dan weten in de reacties?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven