Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Ingezonden vraag | Wat kan je foetus al horen?

Soms krijgen we een ingezonden vraag van één van onze lezers. Wil jij ook meer weten over een bepaald onderwerp of heb je een idee voor een nieuw artikel? Laat het in een reactie weten of stuur ons een mailtje. Wie weet staat jouw vraag binnenkort ook op De Mamagids.

Ingezonden vraag: wat kan je foetus al horen in de baarmoeder?

Soms zie je zwangere vrouwen liedjes zingen of kletsen tegen hun buik. Heeft dat eigenlijk al zin? Kan je foetus al iets horen in de buik?

Wat krijgt een ongeboren kindje mee van de buitenwereld?

Gehoorontwikkeling van je foetus

Vanaf het tweede trimester begint je foetus geluiden te onderscheiden. Zo leert hij de stem van zijn moeder vast kennen, hardere geluiden die je om je heen hoort en hij raakt vertrouwt met jullie huiselijke geluiden (wasmachine, stofzuiger, föhn). Daarbij kan hij dus ook schrikken van onverwachts lawaai.

Wat hoort je kleintje dan precies?

Vergelijk het een beetje met hoe je zelf geluiden hoort wanneer je onder water bent (in bad of het zwembad). Je hoort ze wel, maar er zit een soort demping overheen.

Heeft het nu al zin om bepaalde melodietjes af te spelen?

Absoluut.

Je kan ook alvast voorlezen tegen de buik, een liedje kan zingen (bijvoorbeeld een lief slaapliedje) en je foetus laat wennen aan bepaalde geluiden. Zo raakt hij vertrouwd en zal je zien dat dat ene liedje dat je tijdens de zwangerschap altijd zong, hem na de bevalling kan kalmeren. Sowieso zullen jullie stemmen heel veilig voelen, omdat hij ze herkent.

Verschillende manieren om contact te maken met je baby

Via je handen

Door je handen op je buik (of de buik van je vrouw) te leggen, kan je contact maken met jullie foetus. Hij zal naar je handen toe bewegen. Vaak voelt dit als een lichte vorm van druk tegen je aan. Ook het bekende ‘schoppen‘ van de baby is hier een bijzondere vorm van.

Liedjes zingen of muziek afspelen

Liedjes zingen en muziek afspelen maken je kleintje vertrouwd met jouw stem en de melodie geeft hem een veilig gevoel. Daarbij is het natuurlijk wel handig om je te beperken tot enkele liedjes, zodat het herkenbaar blijft. Muziek afspelen kan ook. Hoewel het effect van klassieke muziek nog altijd niet onomstotelijk wetenschappelijk is vastgesteld, kan het geen kwaad je Einstein vast te laten luisteren naar Mozart of Beethoven.

Zwangerschapsketting

Een zwangerschapsketting is een ketting met een belletje eraan. Vrouwen dragen deze tijdens de zwangerschap om hun baby vast gewend te laten raken aan het geluid. Na de bevalling herkent je kindje het geluid en kan er weer rustig van worden.

Sommigen beweren trouwens dat een zwangerschapsketting laat in de zwangerschap een stuitligging kan veroorzaken bij je kindje. Dit is niet bewezen. Bij twijfel hierover kan je contact opnemen met je verloskundige en haar/hem om advies vragen.

Heb jij bepaalde verhaaltjes voorgelezen, gepraat of gezongen tegen je baby tijdens de zwangerschap? En merkte je daar naderhand nog effect van? (Dat hij bijvoorbeeld rustiger werd)

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids