tips flexitarisch eten voor beginners

Flexitarisch dieet: handige tips voor beginners

We eten steeds vaker flexitarisch, zo blijkt uit dit onderzoek van het CBS. De belangrijkste reden is dierenwelzijn, met klimaat op de tweede plek. Dat is natuurlijk een interessante ontwikkeling, maar hoe zit het verder? Wat houdt zo’n flexitarisch dieet precies in en hoe houd je dit vol?

Wat is flexitarisch eten?

De naam zegt het eigenlijk al. Iemand die flexitarisch eet, is flexibel vegetarisch. Je eet dus bewust minder vlees (en vis), vaak vanuit principiële overwegingen. Deze tussenvorm is vooral geschikt voor wie wel graag mindert met de vis- en vleesconsumptie, maar (nog) niet helemaal kan stoppen. Ben je nieuwsgierig naar een flexitarischer dieet? Dan kan je met de volgende tips aan de slag.

Handige tips voor beginnende flexitariërs

Stap voor stap

Meteen in het diepe springen werkt niet. Zeker niet als je te maken hebt met een paar onwillige huisgenoten. Introduceer een flexitarisch dieet daarom stap voor stap. Je begint met een dag per week zonder vlees, voegt daarna nog eentje toe, koopt soms vleesvervangers voor op brood en kijkt waarin je plantaardig(er) kunt worden. Denk aan havermoutpap met amandelmelk als ontbijt, vegan margarine zonder palmolie en ontbijtmuffins. Zo is de vega filet americain van AH een aanrader voor op je brood of cracker en Like Chicken een goede vervanger voor kipfilet.

Bereken eens hoeveel het je scheelt als je twee dagen vlees laat staan

Hoewel financiële argumenten niet altijd doorslaggevend (hoeven te) zijn, is het een belangrijk aspect dat je kunt meenemen. Ik ga er hierbij even vanuit dat je alleen biologisch vlees eet en niet dagelijks T-bone steaks op tafel zet 😉 Denk bijvoorbeeld aan:

  • 365 gram biologische kipdijfilet (€ 8,61)
  • 300 gram rundergehakt (€ 4,29)

Wanneer je dit vlees weglaat uit je maaltijd, bespaar je je dus € 13,90 per week (en dus meer dan vijftig euro in de maand). Dit bedrag is nog groter wanneer je normaliter nog meer vlees eet. Naast dierenwelzijn, is het financiële effect van vlees laten staan dus ook behoorlijk interessant.

Let op je vitaminen en mineralen

Als je geen of minder vlees eet, moet je goed opletten dat je geen tekorten oploopt aan o.a. ijzer, eiwit, vitamine B1 en B12. Soms bevatten vegetarisch vleesvervangers B1 en B12 (toegevoegd), maar vaak zit hier ook veel zout in. De enige plantaardige B12 producten zijn bovendien zeewier en algen. Dus tenzij je meer eieren gaat eten (wat vaak niet past in een flexitarisch dieet) of vis, is het de overweging waard om veganistische supplementen te gaan slikken. Plantaardig ijzer en eiwit zit in met name in peulvruchten, noten en zaden.

Zoek goede vleesvervangers

Verder is het goed om te beseffen dat vleesvervangers het meestal niet halen bij ‘het echte werk’. Een vegetarisch spekje mist het sappige vet, een vegaburger smaakt vaak wat muffig en de vervanger van biefstuk is weliswaar smaakvol (ideaal als je zwanger bent), maar nog altijd niet echt. Dit punt speelt wellicht meer bij flexitariërs dan vegetariërs, omdat je dan nog weleens vlees eet en dus direct vergelijkingsmateriaal hebt. Kijk daarom vooral of je de spekjes in je pasta met spinazie kunt vervangen door tomaatjes en het gehakt in je lasagne door aubergine. Dan heb je minder het gevoel ‘nepvlees’ te eten.

Focus op de voordelen

Naast het eerdergenoemde financiële voordeel zitten er meer positieve kanten aan het volgen van een flexitarisch dieet:

  • Beter voor het milieu De productie van dierlijke producten kost veel energie en water en er komen broeikasgassen vrij. Eet je minder vlees, dan levert dat kort gezegd dus voordelen op voor de aarde.
  • Beter voor de dieren Kijk, wil je dierenleed volledig voorkomen, dan is een volledig veganistisch dieet waarschijnlijk de beste keus. Daarbij eet je plantaardig en koop je geen producten waarvoor een dier heeft moeten lijden. Met flexitarisme maak je in elk geval een begin.
  • Beter voor je gezondheid Zeker rood vlees en bewerkt vlees kunnen uiteindelijk leiden tot vervelende kwalen, zoals diabetes II. Daarbij komt kijken dat we tegenwoordig nauwelijks nog vlees eten zoals onze voorouders ooit deden. Het vlees zoals dat nu op ons bord ligt is doorgaans niet erg gezond en dus kunnen we prima zonder.

Natuurlijk is bovenstaande niet zwart-wit, wel kan je stellen dat minder vlees eten uiteindelijk beter is voor iedereen.

Kies jij voor een bepaald dieet (vegetarisch, vegan of flexitarisch)? Of vind je je stukje vlees te lekker om te laten staan?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Foxys Forest Manufacture – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *