Flesvoeding geven vanaf de geboorte: zo pak je dat aan

Waar je ook bent of kijkt, borstvoeding luidt het devies. Het liefst zes maanden en als het even kan ook de minimaal 2 jaar die de WHO voorschrijft. Maar niet iedereen kan of wil dat. Wat moet je weten als je direct wil (of moet) starten met flesvoeding vanaf de geboorte? Hoe bouw je de hoeveelheid op de juiste manier op en wat doe je als je alleen colostrum wil geven? Lees alles in dit uitgebreide artikel over kiezen voor de fles na de bevalling.

Flesvoeding vanaf de geboorte

Sommige vrouwen weten al direct vanaf het moment dat ze zwanger zijn dat het geven van borstvoeding niet voor ze is weggelegd. Het gevoel lijkt hen onprettig of ze vinden het niet nodig in deze tijd. En soms ligt er een medische oorzaak aan ten grondslag. Ongeacht de reden waarom je wil starten met flesvoeding na de geboorte, het wordt je niet makkelijk gemaakt. Niet alleen zal je je door commentaar moeten heen worstelen van deskundigen die menen dat je het een kans moet geven, ook voel je jezelf misschien wel vervelend over dit besluit. En anders zijn er nog wel de ongevraagde adviezen die je krijgt.

Hoe dan ook, je bent hier waarschijnlijk beland omdat je graag meer informatie krijgt over hoe je begint met de fles na de bevalling. Er zijn verschillende opties mogelijk die we met jullie behandelen:

  • Je geeft wel colostrum, maar stopt daarna met de borstvoeding en stapt over op de fles
  • Je wil vanaf de geboorte beginnen met flesvoeding

Gedurende de gehele zwangerschap neigde Casandra al naar flesvoeding. De oorzaak ligt in haar chronische migraine: wanneer ze een aanval krijgt, kan ze niet zonder medicatie. En die medicijnen mogen op hun beurt weer niet samen met borstvoeding. Direct na de bevalling besliste ‘het lot’. Casandra kreeg een fikse aanval, nam haar medicijnen en daarmee de definitieve keus. Bijkomend voordeel is dat haar man nu ook vanaf het eerste moment een hechte band kan opbouwen met hun kinderen. ‘Zelf ben ik van mening dat dit beter gaat met fles- dan borstvoeding, direct na de geboorte.’ Nare reacties kregen ze niet. ‘Ons kind, onze beslissing,’ merkt ze nuchter op.

Starten met flesvoeding direct na de geboorte

Als je al tijdens je zwangerschap weet dat je nooit borstvoeding zal geven

Wanneer je tijdens je zwangerschap al weet dat je direct na de geboorte wil beginnen met de fles, kan je ervoor kiezen om de borstvoeding te onderdrukken. In overleg met je huisarts of verloskundige kan je vooraf medicatie slikken om stuwing tegen te gaan – over het algemeen Dostinex®. Daarnaast is het verstandig om de hele dag een strakke beha te dragen. Je kan namelijk alsnog enigszins last krijgen van pijnlijke borsten, maar het zal altijd minder zijn dan wanneer je wel borstvoeding had gegeven.

Het verschil tussen borstvoeding en flesvoeding

Los van de inhoud van een flesje melk (kant-en-klaar) tegenover de samenstelling van borstvoeding (uniek en aangepast op de behoeften van je kind), zijn er meer verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo valt flesvoeding wat zwaarder op de maag en is het darmkanaal van jonge baby’s eigenlijk nog niet rijp genoeg om deze te verteren. Verder drinkt je baby van de borstvoeding automatisch op verzoek, terwijl ouders hun kinderen vaak een afgepaste hoeveelheid flesvoeding geven. Al kan je hierin ook meer de behoeften van je baby volgen. Hierover verderop meer onder het kopje ‘Flesvoeding geven op verzoek’.

Richtlijn: hoeveel melk heeft een pasgeboren baby nodig?

Om te bepalen hoeveel flesvoeding een jong kind ongeveer nodig heeft, is het belangrijk te kijken naar wat de maag aan kan. Aan de hand daarvan kan je de voeding aanpassen. Zo is de 30-60 milliliter per voeding, die een pasgeboren baby volgens de verpakking in principe zou mogen, pas eigenlijk na een week echt past. Maak het dus niet te gek, zeker de eerste week niet. Zoals je in deze folder van het Catharinaziekenhuis kunt lezen, start je met 10 ml. per voeding per keer. Dit bouw je geleidelijk op in overleg met de kraamzorg of lactatiekundige.

Flesvoeding geven op verzoek

Als je na de bevalling begint met het geven van flesvoeding, zal je waarschijnlijk op de zijkant van de verpakking kijken naar de hoeveelheden die je kindje nodig heeft. Maar wist je dat dit maximale hoeveelheden zijn? Het is dus zeker niet noodzakelijk dat je baby de hele fles leegdrinkt. Met die kennis in je achterhoofd is het eigenlijk logischer om te voeden op verzoek – net zoals je zou doen wanneer je borstvoeding geeft.

Schema voor flesvoeding op verzoek

Vlak na de geboorte kan je uitgaan van 10-12 voedingen op een dag. Aan de hoeveelheid natte luiers kan je zien of je baby inderdaad voldoende binnen krijgt. In het begin is het babymaagje nog maar klein en hoeft hij nog niet zoveel te drinken. Het is daarom belangrijk om goed op te letten:

  • Drinkt je baby gulzig of verliest hij interesse?
  • Heeft hij duidelijk genoeg gehad en hapt hij niet goed aan?
  • Loopt er melk uit zijn mondhoeken?

Als je baby voldoende heeft gekregen, mag je stoppen. Ook als je dus nog niet aan de hoeveelheid voeding zit die op de zijkant van de verpakking staat. Daarnaast is er geen eenduidige regelmaat te vinden in wanneer je baby wil drinken. Het ene moment is het twee keer per uur, de andere keer pas na drie tot vier uur. Dat is zijn schema en daar kan je best in meegaan.

Waarom maximaal vier uur tussen de voedingen?
Je leest en krijgt doorgaans het advies om maximaal vier uur tussen de voedingen te laten. Dat heeft ermee te maken dat de bloedsuikerspiegel van jonge baby’s meer schommelt. Als de bloedsuikerspiegel daalt, kan dat schadelijk zijn voor de hersenen. Door je kindje in elk geval tussen de 3-4 uur een voeding te geven, houd je de bloedsuikerspiegel stabiel. Vanaf vier weken zou je kindje in theorie mogen doorslapen, maar het is niet gebruikelijk.

Starten met flesvoeding na de colostrum

Waarom is colostrum belangrijke melk?

De eerste borstvoeding die je geeft heet colostrum. Hierna gaat je lichaam geleidelijk over op de dunnere voeding die een andere samenstelling heeft. Je kan overwegen om deze eerste voeding wel te geven. Waarom? Colostrum bevat relatief veel eiwitten, minder suiker en de samenstelling is anders dan de melk die daarop volgt. Het is meer vergelijkbaar met vruchtwater. Wie weet besluit je hierna toch verder te gaan met borstvoeding, maar als je bij je besluit blijft kan je hierna gaan afbouwen.

Hoe bouw je af na het geven van colostrum?

Je kunt beginnen met het vervangen van een voeding door een flesje melk. Het voordeel van snel stoppen na de bevalling, is dat je voeding ook sneller ophoudt. Het is belangrijk dit wel rustig op te bouwen om ernstige stuwing te voorkomen. Dus eerst een flesje, dan na enkele dagen de volgende – tenzij je merkt dat je melkproductie vlotter stopt. Op een gegeven moment ben je klaar met afbouwen – wanneer dit is, merk je aan je lijf – en kan je volledig overstappen op flesvoeding.

Denise begon na de geboorte van haar jongste twee direct met flesvoeding. Ze wilde haar dochters in eerste instantie wel borstvoeding geven, maar bleek na de geboorte van haar oudste te weinig melk te produceren. Haar meisje bleef huilen en ze besloot dat ze niet ten koste van alles wilde doorgaan met de borst. Na de geboorte van haar tweede dochter was ze voorbereid. Denise probeerde de borst, maar ging over op Nutrilon toen ze dezelfde ervaring had als bij haar oudste. Haar laatste twee meiden kregen de fles vanaf hun geboorte.

Hoe ga je om met reacties van de buitenwereld op de flesvoeding?

Het kan heel vervelend zijn als anderen je beoordelen (of eigenlijk veroordelen) op het feit dat je vanaf de geboorte kiest voor flesvoeding. Onterecht uiteraard – jullie kind, jullie beslissing – maar je doet er weinig tegen. Hoe je hiermee kan omgaan?

  1. Sta 100% achter je besluit. Dat maakt dat opmerkingen van de buitenwerlend toch minder hard binnen komen. Je weet waarom je hiervoor kiest en bent niemand verantwoording verschuldigd.
  2. Weet dat de keus voor flesvoeding niks zegt over hoe je bent als moeder. Te vaak voelen moeders zich toch ergens schuldig of niet voldoen aan ‘de norm’, terwijl dat niet nodig is. Of je nu wel of geen colostrum geeft, je hebt deze beslissing bewust genomen.  
  3. Laat je niet ompraten door anderen.
  4. Geniet van het feit dat je de zorg voor je kindje kan verdelen met je man en dat hij ook mooie momenten heeft met jullie baby.
  5. Haal je schouders erover op. Het zegt uiteindelijk meer over degene die commentaar heeft dan over jou.

Heb jij vanaf de geboorte gekozen voor flesvoeding? En heb je misschien nog aanvullende tips voor andere moeders? Bijvoorbeeld welke fles jullie het liefst gebruikten en hoe jij omging met commentaar van de buitenwereld. Laat het ons weten in de reacties!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Hananeko_Studio – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven