5 tips om een financiële buffer op te bouwen

Herken jij jezelf hierin? Je hebt al meerdere keren geprobeerd te sparen, maar het is je nooit gelukt om een significant bedrag op te bouwen. Je wilt het wel, maar het mislukt iedere keer en je weet eigenlijk niet precies waardoor dat komt. Geen zorgen, je bent niet de enige. Daarom delen we in dit artikel 5 praktische tips die je helpen om een mooie financiële buffer op te bouwen. De stappen zijn eenvoudig te volgen, waardoor je over een tijdje een fijn bedrag op je spaarrekening hebt staan.

Financiële buffer opbouwen? 5 handige tips

Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven

We trappen deze lijst met spaartips af met misschien wel de belangrijkste. Goed sparen begint met het maken van een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Pak er een papiertje of Excel bij en open je bankrekening. Kijk vervolgens naar de afgelopen twee maanden en noteer precies wat er binnen kwam en wat eruit ging – dus ook op het gebied van kleding, een kappersbezoek en broodjes onderweg.

Trek nu je uitgaven van je inkomsten af om te berekenen hoeveel je met je huidige levensstijl maandelijks zou kunnen sparen. Je wilt elke maand geld opzij kunnen zetten, zelfs al zit het af en toe een beetje tegen.

Bepaal een doel

De volgende stap is om een spaardoel te bepalen. Waar wil je voor gaan sparen? Een auto, een vakantie, of bijvoorbeeld voor de studie voor je kinderen? Zoek uit hoeveel dit kost, en schrijf dit ook op je papiertje. Reken uit hoeveel maanden het nog duurt tot je dit bedrag nodig hebt en bepaal zo hoeveel geld je iedere maand opzij zou moeten zetten.

Is het berekende bedrag hoger dan wat je nu elke maand zou kunnen sparen? Dan is het tijd om te besparen! Daarover straks meer.

Kies een goede spaarrekening

Bij sparen moet veel vanuit jezelf komen, maar je kunt hier en daar ook gebruik maken van wat hulpmiddelen. Rente is een van die hulpmiddelen. Op je huidige spaarrekening krijg je waarschijnlijk amper rente. Bij de Nederlandse grootbanken ontvang je momenteel circa 1% rente. Er zijn ook andere spaarrekeningen, zoals MeDirect.nl, waar je meer dan 3% rente op je spaargeld kunt krijgen. Wanneer je twijfelt om over te stappen, kijk dan waar de nieuwe bank in investeert met jouw geld en waarin je zelf eventueel zou kunnen beleggen met je spaargeld. Zo kan je producten en bedrijven steunen die een positieve impact maken op de wereld.

Kijk waarop je kunt besparen

Als je eerder berekend hebt dat je momenteel te weinig kunt sparen om je spaardoel op tijd te halen, dan is het tijd om te gaan bezuinigen. Een grote maandelijkse kostenpost is de supermarkt. Als je minder van A-merken koopt en meer van huismerken, dan kan dit aardig wat geld schelen. Maar ook abonnementen opzeggen als je ze niet meer gebruikt, kan je zomaar 50 euro per maand extra opleveren. Zo komt dat spaardoel steeds meer in zicht.

Disclaimer

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld om juridisch of ander professioneel advies te geven, noch verplicht het MeDirect Bank (Malta) plc tot welke verplichting dan ook. De verstrekte informatie is niet bedoeld als een suggestie, aanbeveling of verzoek om effecten te kopen, te houden of te verkopen en is niet gegarandeerd met betrekking tot nauwkeurigheid of volledigheid. Als u in een product investeert, kunt u een deel of al het geld dat u investeert verliezen. De waarde van uw investering kan zowel dalen als stijgen. Een commissie of verkoopvergoeding kan in rekening worden gebracht op het moment van de eerste aankoop voor een investering. Elk inkomen dat u uit een investering haalt, kan zowel dalen als stijgen. Producten kunnen worden beïnvloed door veranderingen in wisselkoersbewegingen, waardoor uw beleggingsrendement daaruit wordt beïnvloed. MeDirect Bank (Malta) plc, een onderneming geregistreerd onder nummer C34125, heeft een licentie om bankactiviteiten uit te voeren onder de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsservices onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370)

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Evgeny Atamanenko – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven