Fien & Teun Vogelvoerdennenappel | Review

Vanaf deze winter (2018) brengt Van Hoorne Entertainment het Winterschap op de markt: allerlei items om de dieren te helpen en in de tuin te werken. Zo kan je met de vogels in je achtertuin een handje helpen. Wij kregen de vogelvoerdennenappel en het boekje Fien & Teun en de Vogeltjestaart voor onze meiden. In deze review vertel ik wat we ervan vonden.

Fien & Teun Winterschap

Vorig jaar verscheen bij Intratuin de eerste succesvolle productlijn van Fien & Teun met tuingereedschap. Deze winter zijn ze terug met een nieuw winterassortiment. Denk aan pakketjes om een eigen vogelvoertaart te maken of goed gevulde dennenappeltjes, maar ook voedersilo’s en vetbollen. Daarnaast kan je een boekje kopen: Fien & Teun en de Vogeltjesverjaardag. Wij probeerden het pakket uit om zelf een vogelvoerdennenappel te maken en lazen het boekje. Wat de kinderen ervan vonden?

fien en teun en de vogeltjesverjaardag review

Fien & Teun Vogelvoerdennenappel

Inhoud van de verpakking

Hier draaide het natuurlijk om.

We trokken de laarzen en jassen aan en gingen buiten aan de picknicktafel zitten. Ik pakte het doosje en stalde alles uit:

 • Vogelpindakaas (niet geschikt voor menselijke consumptie, dus niet te gebruiken bij kinderen die daar nog geen controle op hebben)
 • Drie dennenappels in verschillende maten
 • Vogelzaad (waarin o.a. ‘kippenpitjes’ zitten – maïs – en zonnebloempitten, dus bij kleine kinderen ook even uitkijken dat ze dat niet in hun mond steken en zich verslikken)
 • Touwtjes
 • Gebruiksaanwijzing

Belangrijke tip: lees vooraf de gebruiksaanwijzing!

Achteraf had ik dus beter eerst de gebruiksaanwijzing kunnen lezen, want je moet wat dingen klaar zetten voor je begint. Doe hier je voordeel mee 😉

 • Een kom heet water om de pindakaas in te zetten. Dat mag echt kokend water zijn. Ik was in eerste instantie voorzichtig en gebruikte heet water uit de kraan, maar daarin werd het niet zo snel zacht. Heet water werkte beter en sneller. Laat het alleen niet te lang staan, voor het té smeuïg wordt!     
 • Bordje voor het vogelzaad
 • Lepel of mes om de vogelpindakaas tussen de schubben van de dennenappel te smeren

Een vogelvoerdennenappel maken

Hoe maak je precies de vogelvoerdennenappel?

 1. Je bindt een touwtje om de dennenappel heen (tussen de schubben door). Het kortste uiteinde draai je eromheen, het lange uiteinde moet straks om een tak heen kunnen.
 2. Controleer of de pindakaas zacht genoeg is (zoals op deze foto is hij eigenlijk nog te hard)
 3. Zodra je pindakaas wel zacht genoeg is, smeer je hem tussen de schubben van de dennenappel.Kleine kinderen hebben hier nog wel een beetje hulp bij nodig. Laat zien hoe het moet en vertel dat ze met hun vingertjes de pindakaas mogen aanduwen.
 4. Duw het vogelzaad stevig vast op de dennenappel. 
 5. Als hij klaar is, mag je hem in de boom hangen. 

Wat vinden de vogeltjes ervan?

Hier draait het natuurlijk om. Maar die zijn bijzonder blij met hun nieuwe, met liefde gemaakte dennenappels. Gistermiddag zaten er een paar spreeuwen op en ik zag laatst ook een koolmeesje. Dus het doet de diversiteit in onze tuin ook meteen goed. Kon ik er meteen een vogellesje aan vast plakken. Rose en May waren natuurlijk hartstikke trots dat ze van hún appels zaten te eten.

vogelvoerdennenappel review

Vanaf welke leeftijd zijn de vogelvoerdennenappels van Fien & Teun geschikt?

Persoonlijk denk ik dat je prima met peuters aan de slag kan, maar zij hebben wel best wat hulp nodig. Vooral met het stevig aandrukken van de zaadjes. Kleuters zullen makkelijker zelf aan de slag kunnen, al zal je ook hen moeten begeleiden.

Eindoordeel over de Vogelvoerdennenappel uit het Winterschap

Ik vind het een hele leuke manier om kinderen bewust te maken van het feit dat je kunt zorgen voor de dieren in je achtertuin. Daarbij bevat het pakket alles dat je nodig hebt om een paar mooie vogelvoerdennenappels te maken, echt heel erg leuk. Ze hebben best een tijd stevig gehangen in de sering achter ons huis, tot de vogels alles eruit hadden gegeten.

Review Fien & Teun en de Vogeltjesverjaardag

Rose en May stuiterden alle kanten op toen we het pakketje uitpakten. Ze hebben de show Fien & Teun – Feest op de boerderij natuurlijk nog vers in gedachten en zijn helemaal dol op alles dat met de boer en het boerinnetje te maken hebben. Daar komt bij dat ze gek zijn van vogels in de tuin. Win-win dus. Voor we begonnen te doe-het-zelven, pakte ik eerst het boekje erbij en las voor. Het leuke is dat de producten die je in de lijn kan kopen ook terugkomen in het verhaal. Zo maken ze een eigen vogelvoertaart en kun je dus de dennenappels ook zelf maken. Ik vond het erg leuk geschreven en onze kritische peuters luisterden ademloos. 

Is het boekje van Fien & Teun een aanrader?

Ik vind het boekje heel leuk en leerzaam voor kinderen. Ze laten zien dat sommige dieren een winterslaap houden en dat vogeltjes in de winter niet altijd genoeg voer kunnen vinden, waardoor wij ze een handje helpen. En tot slot gaat het ook even in op speciale pindakaas voor vogels. Zo leren kinderen dat je ze niet klakkeloos Calvé kan aanbieden, maar dat je moet nadenken over wat je geeft. Dus dat vind ik ook heel positief. Het boekje is mooi geïllustreerd en als gezegd erg leuk geschreven. Toch prettig als jij degene bent die moet voorlezen

Wel een klein nadeel: de karakters zijn vrij stereotyperend. Past niet helemaal in ons beeld dat we de meisjes willen meegeven. Maar daar staat tegenover dat ze wel weer veel aandacht schenken aan goed zijn voor de natuur en het belang van goede producten die speciaal geschikt zijn voor vogels.

Algemene informatie over Fien & Teun en de Vogeltjesverjaardag

 • Titel Fien & Teun en de vogeltjesverjaardag
 • Auteur René Noorderveen
 • Illustraties Anet van de Vorst
 • ISBN/EAN 978-90-826227-1-3
 • Prijs 8,99

Verkrijgbaar via de webshop van Van Hoorne of bij een vestiging van Intratuin.

Het Fien & Teun Winterschap (en dan zeker de doe-het-zelf Vogelvoerdennenappel) is dus een aanrader als jullie een achtertuin hebben en de vogels een handje willen helpen deze winter. Hebben jullie al iets gekocht uit de Fien & Teunserie?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven