Feelgoods lezen met De Mamagids: deel 2!

DEEL 2 – Regelmatig lees ik feelgoods. Om je te helpen wegwijs te worden in het enorme aanbod van Kobo (en betaalde e-books) besloot ik alle reviews samen te voegen. Bovenaan vind je de meest recente boeken die ik heb gelezen en verder een categorisering op: aanraders, boeken die oké zijn geen must om te lezen en tot slot boeken die je naar mijn mening beter kunt laten liggen. Alles staat verder op alfabetische volgorde van auteur (achternaam), zodat je makkelijker kunt zoeken. Per boek vind je een korte samenvatting én de review; zo weet je wat je kunt verwachten.

Als je nog een mooi boek hebt gelezen in het genre feelgood, laat het dan zeker weten in de comments! Ik kan altijd nieuwe tips gebruiken. En vind jij een bepaald boek wel heel mooi, mag je dat natuurlijk ook delen! Wie weet inspireer je een andere lezeres die het ook graag zou lezen.

Lees hier deel 1

Maart 2023

Bailey, Tessa – Een zomer vol verrassingen (deel 1)

Piper is een echte it-girl. Ze is dol op feesten, een graag geziene gast in LA en een echte influencer. Maar dan loopt het zoveelste avondje uit compleet uit de hand. Daarop eist haar stiefvader dat ze afstand neemt en écht iets met haar leven gaat doen. Hij stuurt haar naar het havenstadje waar Pipers vader vandaan kwam met een klein bedrag. Lukt het haar om te overleven tussen de stugge vissers?

Piper lijkt een oppervlakkig meisje, zoals haar omgeving haar ook ziet, maar heeft zoveel meer diepgang. Dat ontdek je al snel tijdens het lezen. De spanning tussen Brendan en haar spat van de bladzijden (of het scherm), maar toch lijken ze om elkaar heen te blijven draaien. Het boek is erg grappig geschreven. Hier staat wel tegenover dat er behoorlijk expliciete seksscènes in zitten. Dat is behoorlijk schakelen. Het ene moment houden ze liefdevol elkaars hand vast, het volgende moment lees je over stomende seks en een gedetailleerde beschrijving van Brendans enorme lul (nee, dat zijn niet mijn woorden). Nu ben ik daar normaal niet van, maar in dit geval is het verhaal te leuk om te laten liggen.

Gratis te downloaden via KOBO

Bailey, Tessa – Aan het lijntje (deel 2)

Fox Thornton heeft een nogal roemruchte reputatie als player. Hij gaat liever niet de diepte in met meisjes en zoekt ze het liefst buiten Westport. Tot Hannah Bellinger in zijn leven komt. Vanaf dat moment lijkt alles anders. Toch lukt het hem niet goed om van zijn eigen reputatie en zelfbeeld af te komen, wat zijn vriendschap met Hannah in de weg staat. Lukt het hem zijn eigen onzekerheden te overwinnen?

In dit deel maak je kennis met Hannah en haar liefde voor goede muziek. Ook deze roman heeft een hoog 50-shadesgehalte. En tegelijkertijd is het nu en dan hilarisch. Ik heb echt hardop zitten lachen om het stukje waarin Hannah vertelt over de mondharmonica (verder moet je het zelf maar lezen, wil de grap niet verklappen). Zag het helemaal voor me. Hoe verzin je het! Zo zijn er meer dingen. Hoewel het einde best voorspelbaar is, vind ik het in dit geval niet erg. Absoluut een aanrader.

Gratis te downloaden via KOBO

Douwes, Marieke – Iets nieuws onder de zon (serie: de duinen van Westzand)

‘Soms moet je van huis gaan om thuis te komen’ is de omschrijving. Treffend. Daphnes leven is na het overlijden van haar vader wel oké, maar het maakt haar niet echt gelukkig. Ze zorgt voor haar moeder, heeft een matige baan bij een makelaarskantoor en haar sociale leven laat te wensen over. Wanneer ze wordt ontslagen, krijgt ze een buitenkans die ze niet kan afslaan en die alles op zijn kop zet.

Het is het leven zoals je stiekem toch altijd hoopt dat het loopt, als je het mij vraagt. Daphne verhuist tijdelijk naar de kust en komt terecht in een warm, gezellig bad. Er komen uitdagingen op haar pad waar ze eerder niet over na heeft hoeven denken maar die haar leven zoveel mooier maken.

Gratis te downloaden via KOBO

Douwes, Marieke – Als water en vuur (serie: de duinen van Westzand)

Fernando’s zus Maggie heeft in deel 1 van deze serie al eens laten vallen dat haar grote liefde Renze de enige is die echt haar hart heeft gebroken. In dit deel staat hij plots weer voor haar neus. Hoewel ze op haar hoede reageert, is ze toch nieuwsgierig. Is de vonk van vroeger er nog? En hoe is het hem eigenlijk vergaan nadat hij vertrok uit Westzand? Ze raken in gesprek, maar is dat echt verstandig?

Zijn dit de beste boeken die ik heb gelezen in dit genre? Misschien niet. Toch ga je door de verhalen heen van de hoofdpersonen houden en wil je gewoon weten hoe het iedereen vergaat. Hoewel deel 2 opnieuw best voorspelbaar is (zo wist ik al vanaf het moment dat hij genoemd werd in het eerste deel dat de komst van Renze ongetwijfeld vanzelf voorbij zou komen), maakt dat allemaal niet zo uit. Na het lezen van deel 2 wil je het liefst gelijk lekker naar de kust rijden en een duik in het water nemen.

Gratis te downloaden via KOBO

Harrewijn, Astrid – De eerste keer (serie: de eerste)

Het derde en laatste deel in deze serie gaat over Soda. De architecte die in de eerste twee delen alles voor elkaar leek te hebben, ziet haar toekomst in elkaar storten wanneer haar vriend een punt achter hun relatie zet en de verwachte promotie op haar werk niet doorgaat. Balend vertrekt ze naar Noorwegen, naar een ex-collega uit een eerder project. Daar blijkt toch weer een sprankje hoop te liggen om de toekomst naar haar hand te zetten.

Ik geloof dat ik dit wel het allerleukste deel van de serie vind. Sowieso kreeg ik meteen weer zin om richting Scandinavië te reizen, maar ook genoot ik van de dialogen en de onverwachte wendingen in het verhaal. Er zit iets meer diepgang in en het is wat realistischer misschien ook dan de eerdere twee delen.

Gratis te downloaden via KOBO

Kerseboom, Madelein – De Hot Daddy list

Alice werkt als leidster op de BSO. Ze geniet van haar werk en heeft leuke collega’s: Arie en Kiki. Samen met hen heeft ze een hot daddy list opgesteld van de vaders op de opvang. Gewoon als grapje. Bovenaan staat John, vader van Sara. Niet dat ze daar iets mee doet, want Alice is gelukkig samen met Daan. Ze kopen een huis en niks lijkt hun geluk nog in de weg te staan, tot een onverwachte gebeurtenis alles op zijn kop zet.

De verhaallijn is op zich leuk verzonnen. Toch pakt het verhaal me een stuk minder dan Een vlucht naar jou, waarvan ik dacht dat het haar officiële debuut was. De verhaallijn is voorspelbaar. Bovendien vind ik sommige passages niet helemaal geloofwaardig. Dat je bijvoorbeeld zomaar ontslag kunt nemen en vervolgens weer teruggaat, maar ook hoe bepaalde zaken worden uitgesproken – het is hem net niet voor mij. Wel oké voor tussendoor, maar niet per se een must-read.

Gratis te downloaden via KOBO

Kerseboom, Madelein – Verleidelijk lekker

Ilse werkt al lange tijd voor het vrouwenblad Claire. Haar droom is een eigen column in het blad. Wanneer ze die op een goede dag krijgt, lijkt niets haar nog in de weg te staan – tot ze hoort wat het onderwerp moet zijn: de strijd tegen de kilo’s. Tegen haar gevoel in gaat Ilse ervoor, samen met een personal trainer en alles wat ze maar nodig heeft. Is het echt zo zaligmakend als ze vooraf hoopte?

Verleidelijk lekker is best een leuk boek. Je leeft mee met Claire en wordt zelf, tussen de regels door, ook nog maar eens met je neus op de feiten gedrukt dat een slank lijf niet alles is. (En een tweede voordeel: het boek leest snel weg, waardoor je weer een nieuwe op je leeslijst kan schrijven – mocht je die hebben).

Gratis te downloaden via KOBO

Kerseboom, Madelein – Vol verwachting

Zussen Anouk en Hanne hebben een hechte band, maar hun karakters lijken compleet het tegenovergestelde. Anouk vliegt als single purser de hele wereld over en wil haar vrijheid nog lang niet opgeven, Hanne en haar man Bas zouden alles over hebben voor een kindje. Het lot beslist echter anders. Anouk komt zwanger thuis van een wilde nacht, terwijl Hanne en Bas aan de vooravond staan van een IVF-traject. Lukt het hen de zussenband overeind te houden?

Het boek Vol verwachting is leuk. Niet heel spannend of diepgaand, ondanks de verhaallijn, maar wel gewoon leuk voor tussendoor. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik zojuist weer even moest opzoeken waar het boek ook alweer over ging, want het was niet echt blijven hangen. Ik denk wel dat dit boek een hart onder de riem kan zijn voor vrouwen die een kinderwens hebben en bij wie het zwanger raken niet vanzelfsprekend is: het erkent de gevoelens die daarbij komen kijken.

Gratis te downloaden via KOBO

King, Gillian – Zwart-wit

Wanneer Elin per ongeluk de achttienjarige Vicky van haar fiets rijdt, verandert ze daarmee in één klap haar hele leven. In positieve zin, gek genoeg. Die zag ze (net als de fiets van Vicky) niet aankomen. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Want Vicky’s foute vriendje en de onmogelijk irritante, maar ook charmante Nick zorgen voor behoorlijk wat kopzorgen.

Gillian King stelt opnieuw niet teleur. Zwart-wit is een wat ouder boek (2014) maar niet minder leuk dan haar andere romans. Wat me het meest aansprak is dat ze de verschillende verhaallijnen op zo’n natuurlijke manier met elkaar weet te verweven, dat je het prima kan blijven volgen. Daarnaast is het een originele invalshoek om te kiezen voor een ongeval met positieve afloop. Dat zie je niet vaak!

Gratis te downloaden via KOBO

Moorcroft, Sue – Die zomer in Italië

Nadat Sofia jarenlang voor haar vader Aldo zorgde, moet ze hem op zijn sterfbed een paar beloftes doen. Een ervan is dat ze terugkeert naar zijn geboorteplaats, het leven gaat proeven en leert genieten zoals ze nog nooit heeft gedaan. In het bergdorpje doet ze bijzondere ontdekkingen. Niet alleen over haar eigen, verdrietige, familiegeschiedenis, maar misschien meer nog over zichzelf en wie zij eigenlijk is.

Heb je zin om een af te dwalen naar een pittoresk Italiaans bergdorpje? Dan is Die zomer in Italië een aanrader om te lezen. De Brits-Italiaanse Sofia gaat op zoek naar zichzelf in de geboorteplaats van haar vader, maar vindt zoveel meer dan dat. Een mooi verhaal over vriendschap, liefde en het hervinden van wie je zelf bent.

Gratis te downloaden via KOBO

Petersen, Lotte – Een verrukkelijk fiasco

Mia krijgt de kans om aan de slag te gaan als nanny in Rome – een kans die ze met beide handen grijpt. Ze komt terecht in het huis van een bekend Italiaans stel: actrice Vanessa en regisseur Luca. Hun zoontjes Tomasso en Leo blijken echter geen makkelijk duo. Bovendien ligt het roddelcircuit op de loer, schitteren beide ouders door afwezigheid en blijkt het overleven in een onbekende stad een uitdaging. Gelukkig helpen haar collega-nanny’s haar op weg, net als de knappe chef Andrea.

Net als haar tweede boek heb ik echt genoten van Een verrukkelijk fiasco. Lotte Petersen weet de karakters realistisch neer te zetten en schrijft met veel humor. Persoonlijk miste ik op het eind wel iets van een afsluiting van bepaalde verhaallijnen, nu bleef het een beetje hangen en stiekem hoop ik dan toch op een ‘eind goed, al goed’. Maar aan de andere kant is het nu wel realistisch en bovendien leest het boek ontzettend lekker weg.

Gratis te downloaden via KOBO

Stam, Lisanne – Volgzaam (serie: Aura)

In deel 2 van de serie ‘Aura’ vertrekt influencer Aurora naar Curaçao. Hier loopt ze acteur James tegen het lijf, maar de paparazzi ligt op de loer en is nog lang niet vergeten hoe ze uit Nederland vertrokken is. Lukt het Aurora om enigszins onder de radar te kunnen blijven? En overleeft hun liefde de spotlights?

Tja… Het boek wordt gepresenteerd als het nieuwe deel in de hilarische serie, maar echt heel erg grappig vind ik het niet. Met alle respect overigens, want ga er maar aan staan om een boek te schrijven, ook dit deel voelt soms echt als moeizaam. En dat heeft opnieuw te maken met de details. Soms ga je gaandeweg van een karakter houden, in deze serie mis ik dat component. De overdaad aan levenslessen die tussen de regels door gepropt lijken, voelen onnatuurlijk. Jammer!

Gratis te downloaden via KOBO

Stam, Lisanne – Opgevolgd (serie: Aura)

Wanneer één van Aurora’s beste vriendinnen overlijdt, staat haar hele leven op zijn kop. Ze twijfelt – iets dat ze in het normale leven al heel vaak doet, maar nu helemaal. Wil ze wel influencer blijven? Hoe zit het met de liefde? En haar toekomst?

*** SPOILER ALERT ***
Deel 3 van de serie begint met een plottwist. In potentie eentje die je als lezer net zo hard van je voeten slaat als bij Aurora zou moeten gebeuren, alleen mis ik ook hier de chemie die je hoopt te vinden in een boek. En hoewel het verhaal me af en toe raakte, is het ook inconsequent. Zo raakt Aura op een gegeven moment zwanger, maar eindigt ze met een fles wijn – zonder ook maar een moment uit te wijden waar de baby dan gebleven is.

Gratis te downloaden via KOBO

Turner, Sarah – Vallen en opstaan

Anders dan haar zus Emmy is Beth nogal een flierefluiter. Totaal niet de persoon die de zorg voor een puber en een peuter op zich zou moeten krijgen, op het eerste gezicht. Het leven is echter grillig en zo komt het dat Beth op een goede dag eindeloos veel pogingen doet om een verhaaltje te vertellen voor het slapengaan en een nukkige, zwijgzame puber op het rechte pad moet zien te krijgen. Wanhopig, maar niet bereid om op te geven probeert ze er toch iets van te maken. Maar hoe dan?

Soms zie je dat in vertalingen de Britse humor en ‘schwung’ uit het verhaal gehaald wordt. Bij Vallen en opstaan is dat zeker niet het geval. Wat een heerlijk boek! Hoewel het verhaal zelf best pittig is en diepgaander dan de meeste feelgood romans, zit er gelukkig ook genoeg humor in en leef je mee me Beths pogingen er nog iets van te maken. Het open einde vond ik enigszins jammer, maar is wel realistisch. Ik ga dus op zoek naar meer boeken van Sarah Turner!

Gratis te downloaden via KOBO

Visser, Iris – Liefs uit Londen (serie: Liefs uit)

Het nieuwe jaar starten terwijl je vriend in een avocadopak een onbekende paradijsvogel de hoeken van de bezemkast laat zien? Als Hannah dacht dat het allemaal nog niet slechter kon, heeft ze het mis. Een paar dagen later vertelt haar baas, de jonge directeur van het warenhuis waarvoor ze werkt, dat ze mee moet op zakenreis naar Londen. Eenmaal daar zijn de voorbereidingen voor Valentijnsdag volop aan de gang en komt de vrouwelijke marketingexpert uit Nederland haar wel heel bekend voor.

De serie begint goed. Het verhaal leest vlot weg, bevat echt leuke humor en is beeldend geschreven, waardoor je je regelmatig in Londen waant. Bovendien zijn de verhaallijnen leuk en verrassend. Dit is het eerste boek dat ik van Iris Visser las, maar ik ben meteen verder gaan kijken welke nog meer op Kobo staan. Ik ben fan!

Gratis te downloaden via KOBO

Visser, Iris – Liefs uit Ibiza (serie: Liefs uit)

Deel twee van de serie ‘Liefs uit’ neemt je, zoals de titel natuurlijk al verklapt, mee naar het eiland Ibiza. Eva kwam hier als kind jarenlang, omdat haar opa en oma er een strandtent runnen. Wanneer haar nichtje belt dat het financieel niet goed gaat, twijfelt ze geen moment en gaat naar het Spaanse eiland. Samen met haar nicht zet ze haar schouders eronder en dat lijkt goed te gaan, tot iemand niet blijkt te zijn wie ze hoopte dat hij was.

Dit tweede deel gaat over heel andere mensen dan het eerste deel. Dat vond ik zelf wel een beetje verwarrend, omdat het wordt gepresenteerd als serie. Alleen zijdelings komt Hannah uit deel 1 voorbij – in eerste instantie door de beschrijving en daarna met naam. Goed, dat neemt niet weg dat ook deel twee echt heerlijk is om te lezen en weer veel humor bevat. En na afloop voel je je goed, dus deze feelgood doet echt zijn naam eer aan.

Gratis te downloaden via KOBO

Visser, Iris – Liefs uit New York (serie: Liefs uit)

Emma mag naar New York om werkervaring op te doen bij een goedlopend filiaal van het evenementenbureau waarvoor ze ook in Nederland werkt. Toch start ze op zijn zachtst gezegd stroef – zowel op haar werk als in het appartementencomplex waar ze woont. Haar buurman maakt fantastische muziek, maar wel tot in de late uurtjes. Gaandeweg blijkt hij echter een gouden keel te hebben en het klikt tussen de twee. Alleen optreden met kerst tijdens het evenement dat Emma organiseert? De kans is groter dat de Grinch zich vrijwillig aanmeldt…

Opnieuw constateerde ik na het lezen dat het niet echt een serie is. Je ziet tussendoor wel verschillende karakters terugkomen, maar dat had op zich ook wel gekund in op zichzelf staande boeken. Wel ben ik blij dat ik de boeken heb gelezen, want het is opnieuw een heel leuk deel met een paar toffe wendingen. Zeker downloaden voor je op vakantie gaat (als je dat nog niet had gedaan)!

Gratis te downloaden via KOBO

Heb je toevoegingen, een andere mening of echte aanraders die je nog niet in dit rijtje terugvindt? Laat het me zeker weten in je reactie!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©PIC Snipe, lezen – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven