Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

10 favorieten die je niet wil missen tijdens je kraamtijd

We kennen allemaal de uitzetlijsten voor na de geboorte. Maar wat je eigenlijk als ouders wil weten, is wat je nodig hebt naast 6 rompertjes en katoenen mutsjes. Daarom dit lijstje met favorieten, omdat je soms gewoon het liefst de ervaring leest van een andere ouder. Deze 10 wil je, volgens ons, zeker hebben in je kraamtijd!

Onze 10 favorieten voor de (newborn) babytijd

Sophie de Giraf muziekknuffel

We kregen de Sophie de Giraf Lullaby Light en Dreams knuffel. Dat is een liggende giraf met in het midden van haar rug een muziekdoosje en sterrenprojector ineen. Je kan zelf kiezen of je gaat voor lieve babymuziekjes of ‘witte ruis’ – zoals een hartslag, natuurgeluiden of echt ruis. Bij ons zijn die laatste favoriet. Als ons zoontje Jason wat onrustig is voor het slapengaan, kalmeert hij zichzelf snel bij het horen van een hartslag.

Daarnaast kan hij, als hij wat ouder is, ook gaan genieten van de sterrenprojector die een blauwe, groene en rode sterrenhemel op het plafond projecteert. En als je het muziekdoosje eruit haalt, kan hij hem ook nog eens gebruiken als heerlijk zachte knuffel. Daardoor kan je de knuffel trouwens ook in de wasmachine doen, als dat nodig is, of het muziekdoosje apart meenemen. Kortom, de giraf is mooi om te zien, multifunctioneel en maakt onze zoon dus heerlijk rustig.

tips uitzet baby kraamtijd sophie de giraf

Voedingskussen

Al snel ontdekten we in het ziekenhuis dat een voedingskussen een musthave is. Zeker bij prematuur geboren kindjes, die extra behoefte hebben aan geborgenheid en waarbij wordt geadviseerd ze nog niet in de rugligging te laten drinken. Met het kussen op schoot geef je je lijf ondersteuning waar nodig, ligt je kindje stabiel en kan je hem precies op borsthoogte tegen je aan leggen. Valt in de categorie: had ik dit maar eerder geweten.

Draagdoek of -zak

Hier was ik al fan van sinds de geboorte van Rose. Voordeel van een draagdoek is dat je kindje echt helemaal ingewikkeld tegen je aan ligt in een soort permanente knuffelstand. Het nadeel is, althans zo ervaar ik het, dat het iets bewerkelijker is. Als je snel wil dragen, is een draagzak juist fijner. Die klik je vast, je zet je kindje erin en klaar ben je. Dit kan vanaf de geboorte, maar sommige dragers zijn beter geschikt voor wat grotere kinderen – let hier goed op bij de aanschaf.

Luiertas

Onze luiertas is van Dooky (inderdaad, die van de doeken die je over je kinderwagen kunt spannen – eveneens een echte aanrader trouwens, zowel bij koud als warm weer). Een kleiner, handzaam formaat waar alles dat je nodig hebt inpast. Bovendien, en daar hou ik van, zijn er allemaal ‘verborgen’ extra vakken waardoor je uiteindelijk veel meer plek hebt dan je vooraf zou denken.

Difrax S-fles

Kort na de geboorte probeerden we te voeden met een Dr. Brownfles. Hoewel de speen daarvan soepeler is dan die van de Difrax, merkten we al snel dat Jason er minder makkelijk uit dronk. Dit resulteerde weer in meer sondevoeding. Toen we wisselden naar de S-fles ging het vrij snel soepeler. Daarbij zien we ook dat hij in liggende stand gewoon de hele fles leeg krijgt, zonder dat je van positie hoeft te wisselen. Dat is toch anders dan bij een recht model waarbij je hem toch op zijn rug zou moeten leggen. Los van het feit dat we al fan waren van Difrax is dit maar weer de bevestiging voor ons waarom.

Eerstje Jaar en Kraambezoekboek van nijntje

Ik hou van nijntje. Dus alleen al daarom! Maar er is meer wat het Eerste Jaar invulboek en Kraambezoekboek zo leuk maakt. Ik ben namelijk ook dol op lijstjes en vind het leuk een blijvend aandenken te maken voor hem aan zowel de kraamtijd als het eerste jaar. Nu weet ik niet of ik het volhoud om dat laatste boek echt consequent bij te houden, maar ik hoop het wel. Zeker nu we een maandabonnement hebben op Klikkie en foto’s bestellen veel laagdrempeliger is – wat trouwens ook een tip is met een baby, dan komen die boeken eindelijk echt vol. De boeken zijn echt mooi vormgegeven, van stevig papier en passen goed bij elkaar.

Nijntje boxkleed

Het boxkleed lag eigenlijk al een paar jaar klaar om gebruikt te worden, en nu ligt er eindelijk een baby’tje op. Alleen dat maakt me eigenlijk al zo dankbaar. In dit geval ben ik echter om meerdere redenen heel blij. Zo zitten in het boxkleed (mint, safari hebben we) zelf meerdere speelvlakken: een spiegeltje, knisperpapier en bijvoorbeeld ook een heel zacht gedeelte. Op die manier kan je kindje lekker ontdekken. De kleuren zijn mooi neutraal; al is dat een kwestie van smaak, ik vind dit zelf mooier dan hele felle kleuren. En het kleed is lekker dik, waardoor je kleintje op een comfortabele ondergrond ligt.

Elektrische (draagbare) kolf

Kolven? Nee, dat wilde ik nooit meer doen. Tot hij geboren was en ik besloot door te zetten. Inmiddels wil ik niet anders meer en hoop ik komende maanden in elk geval fulltime te blijven kolven. Op die manier kunnen Ro en ik ook mooi allebei de fles geven. De draagbare kolf van Medela is misschien een luxe product. Het had ergens niet gehoeven, omdat ik nu nog vooral kolf op plekken waar een stopcontact in de buurt is. Toch is het fijn dat je eventueel onderweg kunt kolven als dat nodig is of op andere plekken waar een stopcontact minder makkelijk bereikbaar is, zonder dat je schema in de war komt. Ook handig: bewaarzakjes voor moedermelk om in te vriezen.

Zachte doek om je kindje in te wikkelen

Deze witte doek kreeg ik toen ik wekelijks flessen wilde gaan laten ophalen door Moeders voor Moeders. Dat deed ik tijdens de zwangerschap van Nova. Voor de bevalling twijfelde ik dan ook of ik hem wel voor onze zoon wilde gaan gebruiken, vanwege het gevoel dat er misschien aan vast zat. Inmiddels ben ik blij dat we het toch hebben gedaan. De doek is zo heerlijk zacht, geeft hem een extra comfortabel gevoel als hij tegen je aan ligt te slapen en het is bijna jammer dat ze deze niet in volwassen formaat maken 😉

Inbakerslaapzak

Bij kindjes die te vroeg geboren zijn, is geborgenheid extra belangrijk. Door de armpjes en beentjes te begrenzen, voelen ze zich veiliger en slapen rustiger. Een inbakerslaapzak kan dan echt uitkomst bieden. Wij kochten de Puckababy, waarna we merkten dat hij een stuk sneller in slaap viel en kalmer werd. Althans, dat wil zeggen tot hij hongerig wordt; dan wringt hij zich als een kleine Houdini los. Afwachten dus hoelang dit nog zinvol is, maar voor nu echt een fijne aankoop!

En nu ben ik natuurlijk heel benieuwd naar jullie favorieten! Wat vond jij echt de aankoop van de eeuw toen je een baby had? Welke items mogen niet ontbreken in je babyuitzet? Laat het weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Eén reactie

  1. Judith Judith 01/12/2021

    Heel veel billendoekjes en hydrofiele luiers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids