Het ideale familieweekend organiseer je zo

Familieweekend: sommigen moeten er niet aan denken, maar veel mensen vinden het juist heerlijk om een weekendje met de familie weg te gaan. Behalve een fijne accommodatie is ook de invulling van belang. Het is leuk om iets nieuws te gaan doen, zoals een djembe workshop op locatie. Moet jij dit jaar het familieweekend organiseren? We helpen je in dit artikel op weg.

Wie organiseren het weekend?

Zeker als je een grote familie hebt, kan het organiseren van het familieweekend leiden tot een kakofonie van meningen waar je niet per se op zit te wachten. Om duidelijk te houden wie wat doet, kan het slim zijn een groepje van maximaal vijf personen te kiezen die dit jaar de organisatie voor hun rekening nemen. Zijn anderen het niet eens met jullie keuzes? Dan is het aan hen om het volgend jaar anders te doen.

Welke locatie is geschikt?

Kies een locatie die voor de hele familie goed te bereiken is: vanuit jullie woonplaatsen gezien, voor zover mogelijk, in het midden. De ideale keus voor een familieweekend is een huisje in de natuur op een gezellig vakantiepark. Let er goed op dat in de omgeving genoeg te doen is. Zoek vast uit of er geschikte restaurantjes in de omgeving zijn en of de supermarkt op loopafstand zit.

Wie slaapt waar?

Voor sommige mensen, zeker als je met kinderen bent, kan het best een uitdaging zijn om ergens anders te slapen. Als organisator is het daarom een goed idee om toch even bij de familie na te vragen wat ze prettig vinden. Voor de één geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd en die willen waarschijnlijk niets liever dan met de hele familie in één groot vakantiehuis zitten. Andere mensen zijn meer op zichzelf en huren bij voorkeur met hun eigen gezinnetje een blokhut. Zo zijn ze wel in de buurt van de familie, maar hebben ze ook de mogelijkheid om hun eigen plan te trekken als de situatie hierom vraagt. Probeer hierin een consensus te vinden.

Wat staat er op het programma?

Je hoeft niet elke minuut te plannen, maar een globale planning is prettig tijdens een familieweekend. Bedenk een gevarieerd programma. Wat ideeën:

  • Een speurtocht, museum of dierentuin in de buurt
  • Spelletjes in het huisje, op het park of in de omgeving
  • Gezamenlijke lunch en/of diner
  • Workshop

Geef iedereen ook ruimte om iets voor zichzelf te doen. Een dagdeel per activiteit is daarom voldoende. Zo krijgen de mensen die graag op zichzelf zijn hier ruimte voor en kunnen anderen elkaar opzoeken om lekker bij te kletsen.

Waar gaat jullie volgende familieweekend naartoe?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Ivanko80 – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven