De everything shower is een trend dankzij TikTok. Maar wat houdt het eigenlijk in? En waarom hebben we dit nodig in ons leven? Lees snel verder hoe jij ook deze weldadige douchebeurt in je leven kunt verweven en wat je daarvoor nodig hebt!
Wat is een everything shower?
Het was zaterdagmiddag, een paar weken geleden, en mijn oudste dochter zei dat ze even een uur van de radar zou zijn. “Ik ga mijn everything shower doen,” alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Ik, de moeder die ooit claimde de verbinding met ‘de jeugd van tegenwoordig’ niet kwijt te zullen raken, had geen idee waar ze het over had. Wat is in vredesnaam een everything shower?
Een rondje Google bracht al snel verlossing. Logisch, aangezien er miljoenen video’s over gemaakt zijn op TikTok – net dat ene medium waar ik nauwelijks tijd doorbreng. Spannend is het trouwens allerminst. Waarschijnlijk ken je het fenomeen sowieso al, maar nu heeft het een officiële naam. Een everything shower is niets anders dan een goede douchebeurt – maar dan met een heleboel extraatjes.
Gen Z deelt online hun doucheroutine, waarbij ze alles uit de kast trekken om helemaal zen weer uit de badkamer te stappen. Bedenk het zo gek niet (geurkaarsen of wierook, rustgevende muziek, talloze crèmes voor de ultieme skincare en opgewarmde handdoeken) of het hoort erbij. Sommigen starten zelfs met een bepaalde intentie en gaan zo heel mindful hun douchebeurt in.
Waarom ook wij niet zonder everything shower kunnen?
Misschien vind je het allemaal overdreven, maar laten we even eerlijk zijn: wie knapt er niet op van een goede everything shower, eens per week? Het is de ultieme vorm van zelfzorg, waarbij je even helemaal bij jezelf komt, je lijf weldadig vertroetelt en lief bent voor je huid en haar. En nee, je hoeft nu niet meteen een handdoekenverwarmer te kopen of kaarsen neer te zetten – uiteindelijk wil je niet dat je kind binnenloopt en je badkamer per ongeluk in de hens steekt – maar even diep ademhalen en tot rust komen, is vast geen overbodige luxe!
Wat heb je nodig voor de ultieme everything shower?
Je kan het zo gek maken als je zelf wil natuurlijk. Voor inspiratie kan je kijken op TikTok of Instagram, waarbij de #everythingshower talloze doucheroutines tevoorschijn tovert. Bereid je voor op veel ASMR, maar ook talloze handige tips waar we vroeger geen weet van hadden. Hoe je bijvoorbeeld je hoofdhuid moet exfoliëren, je porieën minimaliseert en een berg serums waar je portemonnee bleek van wegtrekt. Schrikt de eindeloze hoeveelheid tips je af? Kijk dan gewoon naar het lijstje hieronder. Het volgende vormt de basis voor een heerlijke ontspannende douchesessie.
De juiste volgorde
- Preshower
- Haar wassen
- Masker
- Douchegel
- Scrubben
- Scheren
- Hydraterende crème
- Body olie
Ontspannende muziek
De setting is belangrijk. Misschien heb je geen tijd om eucalyptusbladeren in de badkamer op te hangen en hoeven die geurkaarsen of wierook van jou ook niet, maar ontspannende muziek kan nooit kwaad. Denk aan dromerige Caribische zouk of jazz. Adem een paar keer diep in en uit, en je voelt de rust al in je lijf zakken.
Preshower
Ja. Er bestaat inderdaad zoiets als een preshower: het ritueel dat vooraf gaat aan de douche zelf. Waar je daarbij aan kunt denken?
- Het droogborstelen van je huid met een body brush om de dode huidcellen te verwijderen.
- Je hoofdhuid inmasseren met rozemarijnolie (te koop, maar ook makkelijk zelf te maken) en je vingertoppen of eventueel een shampoo brush.
- Je haar borstelen (bij glad haar; met krullen doe je dat uiteraard pas als je haar goed nat is).
- Gezichtshuid schoonmaken met een goede make-up remover en een cleanser.
- Gezicht scrubben – altijd met een scrub die speciaal geschikt is voor de gevoelige huid van je gezicht.
- Je voeten weken in een voetbadje. Je kan eventueel speciale lotion toevoegen aan het water of wat magnesiumvlokken. Dit kan je doen terwijl je hoofdhuid geniet van de rozemarijnolie.
Inmiddels is er zelfs de trend waarbij vrouwen een pre-shower make-up routine delen. Ja, je leest het goed: make-up voor je onder de douche gaat. Dat klinkt misschien belachelijk, maar het idee erachter is dan wel heel speels. Voor je gaat douchen kan je namelijk lekker experimenteren met make-up, omdat het er toch weer af gaat. Dat zou je tussen de bedrijven door misschien niet doen, maar nu ontdek je wellicht iets dat heel goed bij je past.
Pas wanneer jij er klaar voor bent, kan je onder de douche. Gebruik je rozemarijnolie, dan is het belangrijk die eerst uit te spoelen voor je verder gaat.
Haarverzorging
Je start je everything shower met je haarroutine. Daarbij was je het haar grondig, gebruik je eventueel een haarmasker en sluit je af met conditioner. Heb je krullen? Dan is dit ook het moment om je haar goed door te kammen en je hoofdhuid goed te masseren.
Gezichtsmasker
Het gezichtsmasker kan je combineren met je haarmasker. Wanneer dat intrekt, gebruik je een reinigend masker of hydraterend op je gezicht. Kies een masker dat past bij de behoeften van jouw huid (heb je bijvoorbeeld een jongere of oudere huid; is hij vet, droog of gecombineerd etc.). Vind je dit lastig te bepalen? Dan vind je hier meer uitleg. Terwijl dat inwerkt, kan je eventueel verder met andere stappen. Aan het eind spoel je je masker met lauwwarm water af.
Douchen
Je zou bijna vergeten dat je ook nog moet douchen met ouderwetse zeep. Al hoort bij een everything shower eigenlijk een weldadige douchegel of foam. Kies er bij voorkeur eentje uit die je dat heerlijke, luxe gevoel geeft. Zelf gebruik ik graag Dove, omdat je die ook kunt gebruiken voor een scheerbeurt. Maar een fijne foam van Rituals of juist een zachtere formule zoals Loveli is net zo goed perfect.
Scrubben
Nu ik wat ouder ben, verandert mijn huid. Zo heb ik na het scheren makkelijker last van ingegroeide haartjes dan vroeger. Gelukkig ben ik niet de enige en staat Instagram vol vrouwen, ook jonger, die last hebben van dezelfde vervelende bultjes. Hoe je dit oplost? Door goed te scrubben. Je kunt hiervoor een scrubhandschoen gebruiken, maar ook een bodyscrub of badspons van jute. Let erop dat je niet te veel druk uitoefent op je huid.
Verder kunnen je voeten vaak wel wat extra liefde gebruiken. Deze kan je goed scrubben en gladder maken met puimsteen. Doordat je voeten in een badje hebben gezeten, is de huid zachter en kan je de dode huidcellen gemakkelijk verwijderen.
Scheerbeurt
Gebruik tijdens je scheerbeurt altijd scheergel, scheerzeep of een douchefoam die geschikt is. Vervolgens laat je het schone scheermes zijn werk doen (druk niet te hard), scheer je met de haargroei mee. Spoel tussendoor je mesje regelmatig af. Na afloop spoel je af met koud water. Daardoor sluiten de poriën zich.
Lotion en crème
Als je helemaal klaar bent met douchen, is het tijd voor het afdrogen en insmeren. Met name je gezichtshuid verdient een zachte behandeling: deppen dus, in plaats van wrijven. Je haar wikkel je in een microveze handdoek. Je huid heeft na deze douchebeurt voeding nodig. Kies daarbij het liefst voor natuurlijke producten, zoals shea butter of andere ongeparfumeerde lotion. Zeker de geschoren huid heeft nu rust nodig. Sommige dames gebruiken op dit moment eerst nog een extra maskertje ter verkoeling, zoals een sheetmask. Je gezicht smeer je in met je favoriete crème en/of serum. Je sluit af met een fijne olie en een goede crème voor je voeten.
Finishing touch
Om het af te maken kan je nu de puntjes op de i zetten:
- Knip, vijl en lak je nagels (voeten en handen), eventueel met een mooie gellak zodat je de komende weken voorzien bent van verzorgde nagels. Gebruik een nagelriemolie om die terug te duwen met een bokkenpootje, maak het af met een verzorgende olie.
- Gebruik een handcrème.
- Epileer je wenkbrauwen en eventueel je bovenlip.
- Voed je haar eventueel met leave in conditioner.
- Gebruik een goede stylingborstel als je krullen hebt. Föhn je haar droog met de diffuser. Bij steil haar andersom: eerst drogen, dan borstelen.
En als het kan is dit natuurlijk hét moment om verder te ontspannen met een goed boek of fijne serie.
Had jij al gehoord van de everything shower? Is het iets dat je wekelijks zou willen doen of vind je het te veel gedoe? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Lyubov Levitskaya – Shutterstock