Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

In Europa-Park | Wat kan je doen in Nederland?

In de serie ‘In Europa-Park‘ neem ik je mee langs alle themagebieden. Ik vertel welke attracties de moeite zeker waard zijn, maar ook welke bijzondere plekjes hier te vinden zijn.

Nederland

Het voelt toch een beetje als thuiskomen in de stereotypes. Wie Nederland zegt, denkt aan tulpen, klompen en poffertjes. Je vindt het hier allemaal! Ik hou ervan! Maar naast de bekende, nostalgische iconen van onze cultuur is er meer. Dingen waarvan je eigenlijk minder besefte dat het typisch Hollands is tot je ermee geconfronteerd wordt: de draaiende, Delfts blauwe theekopjes, botsauto’s en een speelhal.

Ballenbak

Zijn de kinderen een beetje moe van alle prikkels? Dan vinden ze het vast geen straf om even bij te komen in de ballenbak. Al heb ik sowieso het idee dat je soms kapitalen kunt neerleggen voor een leuk pretpark en kinderen alsnog het liefst richting een gewone speeltuin rennen, maar dat terzijde. De jongste kinderen uit ons gezelschap vonden het heel fijn dat ze hier even konden bijkomen. Geslaagde attractie dus!

De ballenbak is geschikt voor kinderen tot 1.20 meter.

Koffiekopjes

Wanneer je het Nederlandse themagebied inloopt, vallen de Delfts blauwe Koffiekopjes direct op. Het concept is op zich natuurlijk wel bekend, maar de uitvoering is erg mooi. Persoonlijk sloeg ik ze wel over (zelfde reden als alle andere attracties die snel ronddraaien: ik word er tegenwoordig zo misselijk van), maar de kinderen waren wel enthousiast en zijn er een paar keer ingegaan.

De Koffiekopjes zijn geschikt vanaf 4 jaar en 1.00 meter

Mini Scooters

Oftewel: botsautootjes. Deze botsauto’s zijn speciaal geschikt voor kleinere kinderen en passen goed bij de andere attracties in Nederland die zich – op Piraten in Batavia – vooral richten op hen.

Mini Scooters zijn geschikt vanaf 3 jaar

Piraten van Batavia

Eigenlijk was het slechts per toeval dat we die dag terechtkwamen in de darkride Piraten van Batavia. De toegang viel niet heel erg op, maar toen zagen we een bord en na al het achtbanengeweld besloten we iets rustigs te gaan doen. Dat was het ook. Je nam plaats in een bootje en voer door een compleet andere wereld vol piraten, rook geuren zoals je die voorstelt bij het oude Indië en hoorde geluiden die daarbij hoorden.

Het deed enigszins denken aan Fata Morgana in de Efteling, maar dan groter geloof ik en gedetailleerder. Hoewel het kolonialisme geen fraai stuk van onze geschiedenis is, vond ik de attractie wel echt mooi attractie. Je werd meegenomen naar de tijd van de piraten.

Brand

Eind mei 2018 app’te Lisette me dat er brand was in Europa-Park. Een maand nadat wij er rondliepen, bleek een groot deel van Nederland en Scandinavië onherstelbaar beschadigd. We schrokken, vooral omdat we nog geen maand daarvoor zelf in de bootjes hadden gezeten. Gelukkig vielen er geen slachtoffers.

Wat ik heel mooi vind, is hoe goed Europa-Park hiermee omging. Niet alleen tijdens die rampzalige brand, maar vooral ook na afloop: schouders eronder en weer door. Ze bouwden en renoveerden waar nodig en zetten binnen anderhalf jaar een compleet nieuwe attractie neer. Daar kan je toch niet anders dan diepe bewondering voor hebben?

Nieuwe darkride: Piraten van Batavia (heropening in 2020)

Europa-Park liefhebbers kijken er al maanden naar uit, maar het duurt niet lang meer voor de bekende darkride in zijn nieuwe jasje zal openen. Wil je een voorproefje krijgen? Dan moet je zeker even naar de Schatkamer (te vinden in de Duitse Allee), waar je vast wordt ondergedompeld in het exotische Batavia. En je kunt natuurlijk ook vast de trailer bekijken!

Rode Baron

Een attractie die me eigenlijk helemaal is ontgaan in Europa-Park zelf, is de Rode Baron – een zelfde soort als de Vliegende Hollanders, maar dan in de vorm van vliegtuigen. Kinderen vliegen omhoog en omlaag. Hij ligt ook meer richting Luxemburg dan in Nederland zelf.

De attractie De Rode Baron is genoemd naar Manfred von Richthofen – een Duitse commandant uit de Eerste Wereldoorlog die (helaas) erg goed was in zijn werk. Hij haalde minimaal tachtig vijandelijke vliegtuigen neer, zoals je in deze biografie kunt lezen.

De Rode Baron is geschikt voor kinderen tot 1.40 meter

Vliegende Hollanders

Tegenover de Koffiekopjes zit de attractie Vliegende Hollanders. Haalt het natuurlijk bij lange na niet bij de achtbanen, maar is naar het uitgesproken oordeel van onze tieners wel leuk. Je neemt plaats in een klein piratenbootje dat rondgaat. Enige advies dat mijn oudste meegeeft: niet in gaan als je net hebt gegeten 😉 Dus eerst draaien en dan poffertjes!

De Vliegende Hollanders is geschikt vanaf 4 jaar en 1.00 meter

Eten en drinken

De grote favoriet van mijn dochter was een portie poffertjes met kaneelsuiker van het Molencafé. Daar tegenover kan je ook een flinke portie friet halen bij het Friethuys. Je hebt bovendien de keus uit drie sauzen: mayonaise, ketchup en een soort kaassaus. Ook zijn hier echte bitterballen te vinden.

Persoonlijk vond ik het echt leuk om te zien dat het park net dat beetje extra moeite steekt in het eten. De poffertjes worden op authentieke wijze gemaakt en de patat smaakt prima. Ook de bitterballen zagen eruit zoals het hoort.

Hoewel Nederland misschien niet het meest spectaculaire deel is van Europa-Park, zijn de attracties zeker de moeite waard en het eten ook. Zou jij gaan voor de poffertjes of de patat?

We bezochten Europa-Park op uitnodiging

Ook leuk om te lezen

Eén reactie

  1. Tessa Tessa 28/07/2020

    Wat leuk dat elke land zijn eigen deel heeft. Ik zou voor poffertjes gaan, die vind ik altijd zo lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids