Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Eten à la Rapley: wat mag je en is het veilig?

Eten volgens de Rapley-methode: vast voedsel geven aan jonge kinderen. Het zou een goede opvolging zijn van borstvoeding. Maar wat mag je dan precies geven aan je baby? En is eten à la Rapley wel veilig?

Wat mag je baby eten volgens de Rapley-methode?

Welke vaste voedingsmiddelen zijn geschikt en wat juist niet?

Een belangrijke stelregel als je start met eten volgens de Rapleymethode is dat je kindje het eten gemakkelijk kan wegkrijgen. Ze moeten erop kunnen sabbelen of stukjes van kunnen bijten. Het mag dus niet te hard zijn of te zacht/glad (zoals een avocado), omdat er dan verstikkingsgevaar kan ontstaan. Ook kleine fruit- en groentensoorten als druif en tomaat zijn niet geschikt om mee te beginnen.

Groenten en fruit die veilig kunnen volgens Rapley

  • Banaan
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Broodkorst
  • Komkommer
  • Meloen (schijfje)
  • Paprika

Let op! Ook eten à la Rapley is een vorm van bijvoeding. Het vervangt dus geen borstvoeding of flesje en is nog geen volwaardige maaltijd voor je baby. De methode is er puur op gericht om je kind rustig te laten wennen aan vaste voeding.

Patricia, moeder van een inmiddels tweejarige dochter, koos ook voor gepureerde hapjes. ‘Na vier maanden kreeg ze eerst vers fruit en later gestoomde groenten. Nooit uit potjes, omdat we haar een zo gezond mogelijke basis willen geven. Overigens stapte ze. zodra ze tandjes kreeg vlot over op grover voedsel, zoals stronkjes bloemkool uit de hand waar ze op kon kauwen.’

Wanneer start je met eten à la Rapley?

Wanneer je start met het geven van bijvoeding, kan je daar al vanaf vier maanden mee beginnen. De Rapley-methode is echter pas geschikt vanaf een halfjaar. Dat heeft te maken met de motorische vaardigheden van je kindje. Voor die leeftijd is het niet verantwoord.

De voordelen van de Rapley-methode?

Over de voordelen van eten à la Rapley is veel geschreven. Zo zou het beter voor je kind zijn, leren kinderen een gezonder eetpatroon aan dan wanneer ze uit een potje krijgen en helpt het de motoriek en spraakontwikkeling. Dit is echter niet in alle gevallen bewezen, aldus de Consumentenbond. Of je kiest voor eten volgens de Rapleymethode hangt dus ook af van jullie voorkeur.

Wendy: ‘Pas bij mijn tweede dochter ontdekte ik de Rapleymethode. Het leek me wel wat: een kind dat gezondere voeding zou verkiezen, die niet te moeilijk zou worden op latere leeftijd. Dus begonnen we vanaf zes maanden met broodkorstjes en broccoli. Nou ja, het duurde nog geen anderhalf jaar voor ze allebei niet meer hoefde. Inmiddels is ze bijna zes en eet ze nog steeds geen stronkje broccoli. Haar zus daarentegen, die Olvarit kreeg vanaf vier maanden is een alleseter. Het zegt dus niet alles.’

Is deze methode wel veilig om gebruiken bij jonge kinderen?

Ja, eten volgens de Rapleymethode is veilig. Wel is het altijd belangrijk dat je erbij blijft en oplet hoe het gaat. Ook is het verstandig om vooraf goed uit te zoeken welke fruit- en groentensoorten geschikt zijn om mee te beginnen.

Kokhalzen

Het kan zijn dat je kind begint te kokhalzen in het begin. Dat ziet er heel akelig uit (en uiteraard moet je altijd goed blijven opletten of hij zich niet verslikt), maar hoort er ook een beetje bij. Kinderen kunnen op deze leeftijd prima herstellen en moeten het vaste voedsel ook leren eten.

Wat moet je doen als je kind zich verslikt?

Let op: snoeptomaat en druiven

Hierboven stonden beide al eens genoemd. Let extra op met het aanbieden van snoeptomaatjes en druiven. Deze kunnen gemakkelijk in de keel blijven steken. Snijd ze daarom vooraf in de lengte door en, als je dat ook niet vertrouwt, in vieren.

Charlotte: ‘We begonnen met Olvarit, ook omdat het consultatiebureau zei dat er eigenlijk geen verschil was met verse voeding. Maar na verloop van tijd kwam natuurlijk toch die eerste broodkorst. Ik vond het doodeng! Hij bleef maar kokhalzen. Ik was bang dat hij zou stikken. En dan kunnen ze wel zeggen dat een baby natuurlijke reflexen heeft, maar zeg dat lekker tegen die broodkorst die eigenwijs klem zit. Bah. Ik heb doorgezet, maar het duurde echt even voor de grotere stukken moeiteloos naar binnen gleden. Inmiddels zijn we over op vast voedsel. Inmiddels gaan een stukje broccoli, soepstengel of brood er wel in.’

Waar komt de Rapleymethode eigenlijk vandaan?

Gill Rapley: onderzoek naar bijvoeding

Rapley onderzocht wanneer kinderen zelfstandig kunnen aangeven wanneer ze toe zijn aan bijvoeding. Dat bleek vrijwel zonder uitzondering met zes maanden te zijn, na een exclusieve borstvoedingsperiode van een halfjaar. Baby’s hoeven daarbij helemaal geen gepureerde hapjes, maar kunnen grovere stukken eten. Ideaal is bijvoorbeeld een stronkje broccoli, broodkorst of een reep appel.

Wie graag een stuk wil lezen van de Nederlander Stefan Kleintjes, klik hier (je moet trouwens wel een beetje door de aanmatigende toon prikken, maar hij deelt zijn informatie uitgebreid en helder)

Zes maanden exclusief borstvoeding, daarna vaste voeding

Het idee achter eten à la Rapley is dat je kindje eerst zes maanden lang exclusief borstvoeding krijgt. Daarna ga je langzaam bijvoeding introduceren om hen te laten wennen aan vaste voeding. Dit zijn geen volwaardige maaltijden, maar is meer bedoeld om je kind te laten proeven. Wil hij alles? Dan mag dat, maar het hoeft zeker niet.

In plaats van potjes of vers gepureerd voedsel kan je kinderen dus ook vast voedsel aanbieden volgens de Rapleymethode. Daarbij is het belangrijk dat de voeding geschikt is, maar het zou volgens sommigen bepaalde voordelen opleveren voor je kindje. Wanneer en waarmee begonnen jullie? Zou eten à la Rapley iets zijn dat bij jouw gezin past? Of liever niet?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids