Ervaring wasbare billendoekjes: is dat geen enorm gedoe?

Wasbare billendoekjes als alternatief voor de wegwerpvariant? Buiten de ‘groenere kringen’ roept dit anno 2021-2022 nog steeds veel vragen op, merkte ik. Vooroordelen ook. Het zou viezig zijn, onhandig en duur. Maar is het dat ook? Inmiddels gebruiken we nu zelf een tijdje wasbare billendoekjes en vond ik het tijd om onze ervaring te delen. Ook beantwoord ik in dit artikel de meest gestelde vragen.

Waarom wasbare billendoekjes?

Bij onze andere dochters gingen er pakken billendoekjes doorheen. We hadden ‘een online adresje’ waar je heel gemakkelijk een doos kon kopen met ruim twintig pakken voor dertig tot veertig euro. Voelde als een koopje vergeleken met de prijzen die de supermarkt vroeg. Ik grapte weleens tegen Ro dat hij er nog net de schutting niet mee schoonmaakte, maar heel ver van de waarheid lag dat ook weer niet af. Het nadeel van zo’n berg billendoekjes in huis is namelijk dat je ze voor zo’n beetje alles gaat gebruiken: die gemiste spuugvlek op je trui – vlak voor je bij je vriendin binnenstapt, het boenen van de eettafel en het laten glimmen van de kraan. O ja, en de poepbillen van je kind natuurlijk.

Noem het naïef, maar destijds dacht ik er nog niet zo over na dat het allesbehalve duurzaam is. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en een stuk milieubewuster. Hoewel wasbare luiers voor ons nog een brug te ver zijn, leken wasbare billendoekjes me een goed begin. Daarom kocht ik achttien doekjes. Mocht het niets zijn, dan was er geen man overboord en viel de investering mee. Maar als het wel beviel, konden we altijd nog meer halen. En zo geschiedde. Inmiddels zijn alle gewone billendoekjes die er nog lagen op, dus moesten we overstappen. Of het een succes is? Lees vooral verder!

ervaring wasbare billendoekjes billiesbox

Hoe gebruik je wasbare billendoekjes?

Het is onwijs simpel: voor je gaat verschonen maak je het billendoekje nat onder de kraan, daarna veeg je de billen schoon en na afloop gaat het doekje in de hete was, met de handdoeken mee. Meer handelingen hoef je niet te verrichten, kind kan de was doen.

Hoeveel wasbare billendoekjes koop je?

Wij kochten in eerste instantie achttien doekjes: van Billiesbox via Bol.com en nog zes extra losse doekjes. Toen we eenmaal de slag te pakken hadden, merkten we dat dit aantal veel te weinig was en heb ik een aantal losse wasbare billendoekjes besteld bij MooreGreen. Hier haalde ik meteen een paar wasbare zwemluiers voor de babyzwemlessen straks. Op die manier kwam ik meteen boven de € 50,00 en hoefde geen verzendkosten te betalen. In totaal hebben we nu dus achtenveertig wasbare billendoekjes. Daarmee heb je ruim voldoende en hoef je niet elke dag te wassen of in paniek te raken, omdat ze op zijn.

Onze ervaring met wasbare billendoekjes

Je moet even een grens over. Althans, dat zal niet zo zijn als je al heel groen bezig bent – dan maak je wellicht je eigen doekjes gewoon van een paar oude handdoeken – maar voor ons gold toch dat het kiezen voor wasbaar een stapje verder ging. Het idee, de reacties om ons heen en toch ook dat we bang waren dat het een hoop gedoe zou zijn, maakten ons niet direct heel enthousiast toen we moesten starten.

Na de eerste keer was ik echter volledig om! De doekjes zijn heel zacht aan de ene kant en de andere kant is wat ruwer, je gebruikt alleen water (en eventueel wat olie in sprayvorm) en ook het wassen zelf bleek een stuk simpeler dan verwacht. Zo makkelijk! En ik merk dat het verschonen aanzienlijk soepeler verloopt: de doekjes zijn immers niet meer koud en onaangenaam, maar warm en zacht. Vies vind ik het ook niet. De meeste poep haal je weg met de luier, het wasbare billendoekje is meer een soort puntje op de i om alles echt goed schoon te krijgen – wat je met een washand ook zou doen.

Iets meer nadenken

Ro merkte net terecht op dat wasbare billendoekjes wel iets meer voorbereiding vergen dan een pak dat kant-en-klaar op de commode ligt. Als je baby op vaste tijden gevoed wordt, is het slim om vooraf even snel een billendoekje nat te maken en klaar te leggen. Maar goed, we weten allemaal dat baby’s zich niet laten sturen in wanneer ze wakker worden. Alternatief:

  • Neem je kleintje mee naar de badkamer of laat hem in bed liggen en maak het doekje snel nat.
  • Maak een paar billendoekjes nat en neem die mee in een afgesloten bakje – al moet je die dan natuurlijk niet te lang laten zitten, anders gaat het schimmelen. Wanneer je dit doet, is het ook handig tussendoor het bakje goed droog te maken voor je er weer nieuwe doekjes in doet.
  • Vraag een broertje of zusje om even te helpen (mits die zelfstandig genoeg zijn en graag betrokken worden bij het verschonen natuurlijk) en het billendoekje nat te maken.
billiesbox handig in gebruik review

Veelgestelde vragen over de wasbare billendoekjes?

Is het niet vies?

Een doekje vol poep in de was gooien? Hier hebben mensen toch een soort collectieve walging bij, als je ernaar vraagt. ‘Vies gedoe, voor een euro heb je een pakje wegwerpdoekjes.’ Begrijp ik ook. Sterker nog, tot we geen alternatief hadden, voelde ik toch enige aarzeling om de wasbare billendoekjes te gaan gebruiken.

Nu scheelt het dat onze baby borstvoeding krijgt en ik de poep nog niet vies vind (ruiken). Bovendien is het zo vloeibaar dat je het grootste deel makkelijk wegveegt en de rest weghaalt met het doekje. In het begin spoelde ik de wasbare billendoekjes nog braaf onder de kraan om de poep er weer uit te halen, maar in de drukte van ons gezin gooide ik dat goede voornemen al snel overboord. Je wast het er namelijk gewoon uit en na afloop zien ze er weer als nieuw uit.

Kleine kritische noot: vraag me er nog eens naar wanneer onze jongen vaste voeding eet en de poep verandert. Wellicht is mijn enthousiasme dan wel weg.

Van welk materiaal worden de billendoekjes gemaakt?

Je kunt zelf wasbare billendoekjes maken van bijvoorbeeld flanel of een oude hydrofiel luier (hoewel je dan ook gewoon een hydrofiel washandje kunt gebruiken). Maar als je wasbare billendoekjes koopt dan zijn ze doorgaans gemaakt van het zachte bamboe.

Tip: als je ook wasbare snoetenpoetsers koopt, kan je een paar extra doekjes kopen voor jezelf om make-up mee te verwijderen. Kies dan wel voor verschillende kleuren, zodat je niet in de war raakt.

Wat merk je bij je baby?

Gewone billendoekjes vindt hij niks, vermoed vanwege de kou. Een wasbaar billendoekje kan je natuurlijk nat maken met warmer water en dat is een stuk comfortabeler. Daarnaast zitten er geen stoffen in die schadelijk kunnen zijn voor zijn tere huidje, omdat je alleen water gebruikt en eventueel een beetje olie. Wanneer ze tandjes krijgen, schijnt een wasbaar billendoekje bovendien een stuk beter te zijn voor de huid: die blijft beter intact.

Hoeveel wasbare billendoekjes heb je nodig per verschoningsbeurt?

Eentje. In tegenstelling tot wegwerpbillendoekjes, waarvan je er vaak toch minimaal 2-3 nodig hebt, kan je makkelijk met een doekje af. Ook bij poepluiers dus. En later, wanneer er spuitluiers voorbij gaan komen, verwacht ik nog steeds met 1-2 doekjes af te kunnen terwijl je bij wegwerpdoekjes het halve pak er doorheen jast. Althans, ik had voorheen altijd het gevoel dat ik maar bleef pakken en dat het niet weg te krijgen was.

billiesbox wasbare billendoekjes

Waarom gebruik je niet gewoon een washand in plaats van wasbare billendoekjes?

De stof van een washand is net wat ruwer. Op zich kan je best een hydrofiel washandje gebruiken, maar dan zit je misschien weer met het risico dat je die de volgende badbeurt pakt om het gezicht van je kleintje mee te wassen. Om dat te voorkomen en duidelijkheid te scheppen in je kast of luiertas vinden wij het erg handig om wasbare billendoekjes te hebben.

Hoe duur is het? En zijn wegwerp billendoekjes niet goedkoper?

De prijs valt eigenlijk enorm mee. Je doet een grotere investering ineens, maar per saldo ben je echt goedkoper uit – zeker als je de billendoekjes voor elk wissewasje gebruikt. Onze voorraad van 48 wasbare billendoekjes kostte in totaal:

  • € 24,95 voor de Billiesbox met daarin 12 wasbare doekjes en een kamillelotion (Bol.com)
  • € 7,50 voor zes extra losse doekjes (Bol.com)
  • € 36,25 voor dertig extra losse doekjes die we later kochten (MooreGreen)

In totaal hebben we nu € 68,70 uitgegeven aan wasbare billendoekjes. Dat had achteraf iets goedkoper gekund als we alles zouden hebben gehaald bij MooreGreen – ter overweging voor jezelf. Hadden we wegwerpbillendoekjes gekocht, dan zouden we in twee jaar tijd zo’n honderdzestig euro hebben uitgegeven – even een ruwe schatting op basis van vierentwintig pakken per halfjaar. Dus hoe dan ook hebben we minimaal honderd euro bespaard.

Update 2023: hoe gaat het nu met de wasbare billendoekjes?

Inmiddels is onze zoon bijna anderhalf (maart 2023) en we gebruiken de wasbare billendoekjes nog steeds. Ondanks dat hij nu dus al een tijdje vaste voeding krijgt. Toch vind ik het nog steeds niet vies. Je haalt met de luier zelf eigenlijk al het grootste deel van de viezigheid weg, dus zoveel blijft er niet aan zitten. En vervolgens poets je de billen schoon met een wasbaar doekje.

Omdat we zeker om de dag een handdoekenwas doen, worden de doekjes regelmatig gewassen en blijft er dus nooit heel lang iets liggen. Ze zien er nog zo steeds wit uit als in het begin. En of het nu aan de doekjes lag of niet, Sean heeft eigenlijk nooit echt last gekregen van luieruitslag of een andere overgevoelige reactie. Ik denk zelf eerlijk gezegd dat het hierbij toch scheelt dat je billendoekjes gebruikt zonder rotzooi.

Wel zit hier een kleine kanttekening bij: op bepaalde momenten kiezen we wel voor wegwerpdoekjes. Met name wanneer hij naar oma en opa gaat, op vakantie (zoals je hieronder kunt lezen) en als je langere tijd buitenshuis bent en wasbare billendoekjes niet zo heel handig zijn. Met name wanneer je ze langere tijd in de luiertas moet houden. Dat voelt toch niet zo fris.

Wasbare billendoekjes op vakantie?

Ik moet wel eerlijk zeggen dat toen we op vakantie gingen, ik een paar pakken Kruidvat Pure & Soft heb gehaald. Het leek me geen goed idee om vieze billendoekjes zeven dagen lang én tijdens een hittegolf te moeten bewaren voor ze de was ingingen. Deze doekjes zijn in elk geval CO2-neutraal geproduceerd, bevatten 99% ingrediënten van natuurlijke oorsprong en geen alcohol of parfum. Natuurlijk kan het beter, maar het leek me voor nu een redelijke oplossing.

Eerlijk gezegd zou ik het ook niet aanraden om wasbare billendoekjes mee te nemen op vakantie als je geen goede waszak meeneemt, geen wasmachine hebt op vakantie en/of verder geen wasbare luiers gebruikt. Dan maar een weekje wegwerpdoekjes van een ecologisch verantwoord(er) merk. Al moet ik zeggen dat het thuis wel even schakelen was om weer wasbare doekjes te gebruiken, omdat het stiekem toch best makkelijk was met die wegwerpvariant.

wasbare billendoekjes sophie de giraf

Tip! Deze wasbare billendoekjes wil je hebben

Wil je net even iets anders? Dan zijn deze geweldige wasbare billendoekjes (van biologisch katoen) een leuke (cadeau)tip. Ze zijn verkrijgbaar met aan de ene kant een print van Sophie de Giraf, terwijl de andere kant heerlijk zacht is voor de gevoelige babyhuid. Beter voor het milieu en natuurlijk fijn voor je kleintje.

Wasbare billendoekjes: iets voor jou of niet? Als je vragen hebt of je ervaring wil delen, leuk! We lezen je reactie graag onder dit artikel terug.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

2 gedachten over “Ervaring wasbare billendoekjes: is dat geen enorm gedoe?

  1. Leuk artikel! Ik denk dat ik om ben voor de wasbare billendoekjes :-). Ik twijfel nog over wasbare luiers. Wellicht ga ik die ook gebruiken. Ik vraag me alleen af: hoe doe je dat als je op stap bent? Dan wel een pakje wegwerp billendoekjes mee? Of gebruik je dan ook wasbare?

    1. Ja, moet inderdaad zeggen dat ik zelf ook wel twijfel over wasbare luiers. Misschien voor de grotere maten. Maar op stap… Het is nog een beetje zoeken naar de juiste manier, zijn nog weinig op pad geweest. Wat we tot nu toe hebben gedaan, is droge billendoekjes meenemen en die op bestemming natmaken en weer mee terugnemen in het bewaardoosje. En voor onderweg (in de auto) neem ik ze dan wel voor de zekerheid nat mee, maar dan zijn ze natuurlijk koud. Als je meer vragen hebt, stel ze gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven