Verzwaringsdeken: is het echt een succes?

Een verzwaringsdeken stond al langer op mijn verlanglijst: een betere nachtrust en verlaging van je stressniveau zijn geen verkeerde beloftes. Maar helpt zo’n verzwaringsdeken ook echt? Van Slaapwijsheid ontving ik de Litollo bamboe en probeerde deze uit. Inmiddels is hij naar mijn oudste dochter verhuisd. In deze, geüpdatete, review lees je alles over de voordelen (en nadelen) van verzwaringsdekens, onze persoonlijke ervaring en in hoeverre het een upgrade is voor de nachtrust.

Waarom een verzwaringsdeken?

Als klein meisje logeerde ik graag bij mijn oma. ’s Winters dekte ze me liefdevol toe met een zware wollen deken. Heerlijk vond ik dat, die lag als een extra beschermlaagje over me heen. Om die reden ben ik altijd al nieuwsgierig geweest naar een verzwaringsdekens. Ik vermoedde dat hij me dat vertrouwde gevoel van oma’s wollen deken zou geven.

Dat ik me zo veilig voelde, is niet gek. Een zwaardere deken zorgt namelijk voor een vermindering van het stresshormoon cortisol én stimuleert de aanmaak van dopamine (gelukshormoon) en serotonine. Dat laatste heb je nodig voor een goede nachtrust. Een goede verzwaringsdeken verdeelt het gewicht gelijkmatig en zorgt daarmee voor meer druk op je lijf. Dat kan leiden tot pijnverlichting, betere prikkelverwerking en een veilig, geborgen gevoel waarbij je beter tot rust komt.

Alles over de aankoop van je verzwaringsdeken

Welke verzwaringsdeken kies je?

In deze online verzwaringsdeken test lees je alles over de best geteste dekens. Per deken vind je bovendien informatie over de voor- en nadelen. Verzwaringsdekens komen verder in verschillende gewichten voor volwassenen (6-13 kilo). Je kunt bij het maken van een passende keus het best aanhouden dat jouw deken ongeveer 10% van je eigen gewicht moet zijn. Voor kinderen starten deze dekens vanaf ca. 4 kilo.

Wanneer gebruik je een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens kunnen kinderen en volwassenen in het algemeen een gevoel van bescherming en rust geven. In de behandeling van of het omgaan met ADHD, een autisme spectrum stoornis, HSP, het syndroom van Tourette, PTSS en andere angststoornissen, algemene slaapproblemen, depressie of restless legs syndroom. Handel indien nodig altijd in overleg met je therapeut.

Wanneer geen verzwaringsdeken?

Jonge kinderen (onder de 9 kilo, maar eigenlijk ook onder de twee jaar) kun je beter geen verzwaringsdeken geven. Voor hen zijn er andere oplossingen, zoals het NUNKI lakentje van Fedde&Kees, dat in 2019 een Baby Innovations Award toegekend kreeg. Voor mensen met slaapapneu wordt de deken afgeraden en bij lage bloeddruk, diabetes of rug- en/of nekklachten is het belangrijk om eerst te overleggen met een arts voor je een verzwaringsdeken aanschaft.

Eventuele nadelen van een verzwaringsdeken

Hij is niet geschikt voor iedereen. Zo krijgen sommigen een claustrofobisch of verstikkend gevoel van zo’n zware deken op hun lijf. De kinderen van Inge trapten hem van zich af in hun slaap, dus voor hen bleek het ook onhandig. Al gebruiken ze de verzwaringsdeken daar inmiddels op de bank en werkt dat wel heel fijn. Wanneer je de deken dus niks vindt voor ’s nachts kan dit ook een optie zijn.

Review Litollo bamboe verzwaringsdeken

De Litollo bamboe verzwaringsdeken kwam bij Slaapwijsheid als beste uit de test. Hij scoort met name heel goed op hoge kwaliteit en bruikbaarheid (zomer/winter), heeft een goede gewichtsverdeling, is verkrijgbaar in meerdere maten en zwaartes en is hypoallergeen. Tijdens het schrijven van de oorspronkelijke review kostte hij € 94,00 voor een eenpersoonsverzwaringsdeken van 8 kilo. Inmiddels kost hij op Bol.com € 52,50.

Verwachtingen vooraf

November 2022

Tijdens de borstvoedingsperiode viel ik nog gemakkelijk in slaap. Maar sinds de hormonen minder nadrukkelijk aanwezig zijn, kan ik soms echt uren wakker liggen. Zeker aangezien ons zoontje nog weleens wakker wordt rond 03.00 uur ’s nachts. Daarom is de verzwaringsdeken enorm welkom: ik hoop dat het me helpt sneller in slaap te vallen en dat ik dieper slaap.

Review verzwaringsdeken (Merel)

Positieve punten

Ik vond het echt even wennen. In eerste instantie, bij het inslapen, vind ik het heerlijk om een zware deken over me heen te hebben. Het voelt geborgen en dwingt me om sneller mijn slaaphouding aan te nemen. Daardoor heb ik het idee dieper te slapen – iets dat momenteel zeker geen overbodige luxe is. Verder voelt hij niet broeierig en ligt het gewicht heel gelijkmatig over me heen.

Minder prettig aan de verzwaringsdeken

Hij weegt behoorlijk wat. Daardoor vond ik hem uiteindelijk toch geen groot succes. Hij gleed namelijk een paar keer een beetje van me af tijdens het draaien, waarna ik hem terug wilde leggen. Acht kilo is echter behoorlijk zwaar als je nog half slaperig bent. Ondanks dat ik daadwerkelijk beter sliep, gaven deze nadelen toch de doorslag. Na verloop van tijd besloot ik hem daarom door te geven aan mijn dochter.

Review van mijn dochter

Eind november vroeg mijn dochter of zij een keer onder de verzwaringsdeken mocht. Sindsdien heeft ze, hier thuis, nooit meer zonder geslapen. De grootste voordelen?

  • Hij geeft een geborgen gevoel, waardoor ze beter en dieper slaapt.
  • Bij haar glijdt hij niet zomaar van haar af.

Kortom, zij ervaart echt de voordelen. Het is dat hij te zwaar is om even mee te nemen wanneer ze gaat logeren bij vriendinnen, anders zou ze dat zo doen.

Over onze verzwaringsdeken

  • Merk Litollo
  • Materiaal Bamboe
  • Gewicht 6, 8, 10, 12 kilo
  • Maat 150×200 cm
  • Bijzonderheden De deken heeft vier verschillende lagen, is geschikt voor zomer en winter en verdeelt de druk gelijkmatig. Hij kwam als best uit de test bij Slaapwijsheid.
  • Prijs € 94,00

De Litollo is wat mijn dochter betreft in elk geval een aanrader. Of dit ook geldt voor andere dekens, weten we niet. Daarom ben ik heel benieuwd naar jouw ervaring: heb jij een verzwaringsdeken? Waarom wel of niet? En als je eentje hebt aangeschaft, hoe bevalt hij jou? Heb je verder nog vragen over de Litollo, verzwaringsdekens in het algemeen of onze ervaring? Laat zeker even een reactie achter!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

De verzwaringsdeken ontvingen we om te testen.

©fizkes – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven