Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Verzwaringsdeken: is het echt een succes?

Een verzwaringsdeken stond al langer op mijn verlanglijst: een betere nachtrust en verlaging van je stressniveau zijn geen verkeerde beloftes. Maar helpt zo’n verzwaringsdeken ook echt? Van Slaapwijsheid ontving ik de Litollo bamboe en probeerde deze een week uit. In deze review lees je alles over de voordelen (en nadelen) van verzwaringsdekens, maar natuurlijk ook mijn persoonlijke ervaring en in hoeverre het een upgrade is voor mijn nachtrust.

Waarom een verzwaringsdeken?

Als klein meisje logeerde ik graag bij mijn oma. ’s Winters dekte ze me liefdevol toe met een zware wollen deken. Heerlijk vond ik dat, die lag als een extra beschermlaagje over me heen. Om die reden ben ik altijd al nieuwsgierig geweest naar een verzwaringsdekens. Ik vermoedde dat hij me dat vertrouwde gevoel van oma’s wollen deken zou geven.

Dat ik me zo veilig voelde, is niet gek. Een zwaardere deken zorgt namelijk voor een vermindering van het stresshormoon cortisol én stimuleert de aanmaak van dopamine (gelukshormoon) en serotonine. Dat laatste heb je nodig voor een goede nachtrust. Een goede verzwaringsdeken verdeelt het gewicht gelijkmatig en zorgt daarmee voor meer druk op je lijf. Dat kan leiden tot pijnverlichting, betere prikkelverwerking en een veilig, geborgen gevoel waarbij je beter tot rust komt.

Welke verzwaringsdeken kies je?

In deze online verzwaringsdeken test lees je alles over de best geteste dekens. Per deken vind je bovendien informatie over de voor- en nadelen. Verzwaringsdekens komen verder in verschillende gewichten voor volwassenen (6-13 kilo). Je kunt bij het maken van een passende keus het best aanhouden dat jouw deken ongeveer 10% van je eigen gewicht moet zijn. Voor kinderen starten deze dekens vanaf ca. 4 kilo.

Wanneer gebruik je een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens kunnen kinderen en volwassenen in het algemeen een gevoel van bescherming en rust geven. In de behandeling van of het omgaan met ADHD, een autisme spectrum stoornis, HSP, het syndroom van Tourette, PTSS en andere angststoornissen, algemene slaapproblemen, depressie of restless legs syndroom. Handel indien nodig altijd in overleg met je therapeut.

Wanneer geen verzwaringsdeken?

Jonge kinderen (onder de 9 kilo, maar eigenlijk ook onder de twee jaar) kun je beter geen verzwaringsdeken geven. Voor hen zijn er andere oplossingen, zoals het NUNKI lakentje van Fedde&Kees, dat in 2019 een Baby Innovations Award toegekend kreeg. Voor mensen met slaapapneu wordt de deken afgeraden en bij lage bloeddruk, diabetes of rug- en/of nekklachten is het belangrijk om eerst te overleggen met een arts voor je een verzwaringsdeken aanschaft.

Eventuele nadelen van een verzwaringsdeken

Hij is niet geschikt voor iedereen. Zo krijgen sommigen een claustrofobisch of verstikkend gevoel van zo’n zware deken op hun lijf. De kinderen van Inge trapten hem van zich af in hun slaap, dus voor hen bleek het ook onhandig. Al gebruiken ze de verzwaringsdeken daar inmiddels op de bank en werkt dat wel heel fijn. Wanneer je de deken dus niks vindt voor ’s nachts kan dit ook een optie zijn.

Review Litollo bamboe verzwaringsdeken

De Litollo bamboe verzwaringsdeken kwam bij Slaapwijsheid als beste uit de test. Hij scoort met name heel goed op hoge kwaliteit en bruikbaarheid (zomer/winter), heeft een goede gewichtsverdeling, is verkrijgbaar in meerdere maten en zwaartes en is hypoallergeen. Hoewel hij een wat hogere prijs heeft, namelijk € 94,00 op het moment van schrijven (3 november 2022), is hij in elk geval goed. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal, maar

Verwachtingen vooraf

Waar ik tijdens de borstvoedingsperiode nog gemakkelijk in slaap viel, merk ik dat nu de hormonen aanzienlijk minder hard door mijn lijf gieren ik soms echt wel wakker kan liggen. Zeker als ik om drie of vier uur ’s nachts word gewekt. Overdag merk ik dat terug aan een verminderde concentratie, dat ik soms minuten kan peinzen omdat ik niet op een naam of omschrijving kan komen en natuurlijk dat ik gemakkelijk wegsukkel als ik even ga zitten of liggen. Kortom, de verzwaringsdeken is in deze periode extra welkom. Ik hoop vooral makkelijker in slaap te kunnen komen en dat ik dieper slaap.

Hoe bevalt de verzwaringsdeken na een tijdje?

Ik vind het echt even wennen. In eerste instantie, bij het inslapen, vind ik het heerlijk om een zware deken over me heen te hebben. Het voelt geborgen en dwingt me om sneller mijn slaaphouding aan te nemen. Daardoor heb ik het idee dieper te slapen – iets dat momenteel zeker geen overbodige luxe is. Verder voelt hij niet broeierig en ligt het gewicht heel gelijkmatig over me heen.

Aan de andere kant weegt de deken behoorlijk wat. En midden in de nacht, als je ‘even snel’ je deken wat beter over je heen wil trekken, is dat best een loden last zeg maar. Daar moet ik echt nog wel aan wennen. Bovendien merk ik dat hij af en toe van me af glijdt tijdens het draaien; daarna pak je hem minder snel terug, omdat je daar echt een beetje wakker voor moet worden. Tot slot vind ik hem vrij koud aan voelen. Ik kan hem dus niet zo over mijn lijf leggen, maar gebruik hem als ‘bovendeken’.

Deze review zal ik over een tijdje aanvullen met de ervaring van zowel mijn man als oudste dochter. Ook komt hier nog mijn ervaring bij in de lente/zomer, als de temperatuur een stuk hoger ligt dan nu.

Een verbetering van mijn nachtrust?

Hier kan ik kort over zijn: ja. Ik kan me wel goed voorstellen dat niet iedereen weg is van het zware gevoel op je lijf, maar vind het zelf wel prettig. Met name mijn gevoel bij het opstaan, de diepe slaap en het gevoel beter te kunnen rusten zijn erop vooruit gegaan met de komst van deze verzwaringsdeken. Ik hoop dat dit op de lange termijn zo blijft en houd jullie daarvan op de hoogte.

Aan de andere kant vind ik het niet prettig als hij van mijn lijf glijdt en is het niet per se een deken die warmte brengt. Dat is heel fijn voor komende zomer natuurlijk, maar voor nu kan ik hem alleen gebruiken over mijn warme winterdekbed heen. Er zijn dus nog wat haken en ogen, maar in zijn algemeenheid ben ik tevreden.

Over onze verzwaringsdeken

  • Merk Litollo
  • Materiaal Bamboe
  • Gewicht 6, 8, 10, 12 kilo
  • Maat 150×200 cm
  • Bijzonderheden De deken heeft vier verschillende lagen, is geschikt voor zomer en winter en verdeelt de druk gelijkmatig. Hij kwam als best uit de test bij Slaapwijsheid.
  • Prijs € 94,00

De Litollo is wat mij betreft een aanrader. Of dit ook geldt voor andere dekens, weet ik niet. Daarom ben ik heel benieuwd naar jouw ervaring: heb jij een verzwaringsdeken? Waarom wel of niet? En als je eentje hebt aangeschaft, hoe bevalt hij jou? Heb je verder nog vragen over de Litollo, verzwaringsdekens in het algemeen of onze ervaring? Laat zeker even een reactie achter!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

De verzwaringsdeken ontvingen we om te testen.

©fizkes – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids