Het voordeel van talentklassen op de middelbare

Het voortgezet onderwijs is tegenwoordig meer toegespitst op individuele leerlingen. Naast de profielkeuze die je aan het eind van de tweede (vmbo/mavo), derde (havo en vwo) maakt, zijn er ook talentklassen. In dit artikel vind je meer informatie over de talentklassen en lees je wat het voordeel is van zo’n talentklas.

Talentklassen op de middelbare school

Heeft iedere middelbare dezelfde talentklassen?

Nee. Elke middelbare kiest uit welk lesprogramma ze aanbieden en niet overal zitten daar de talentklassen bij. Ook bieden ze niet overal dezelfde talentklassen aan. De één heeft vier vormen, de ander ‘slechts’ twee en een derde misschien acht verschillende. Hoewel sommige scholen nog geen talentklassen aanbieden, zie je wel dat steeds meer middelbare scholen hiervoor kiezen.

Wat houden die talentklassen in?

Een paar uur per week krijg je verdiepend onderwijs binnen het gebied van jouw keuze. Zo is er bij onze oudste dochter op school een kunstklas. Kinderen leren daar niet alleen schildertechnieken, maar ook hoe je moet omgaan met een camera of toneelspelen. Kunst wordt hierdoor in zijn breedste vorm benaderd.

De sportklassen kijken verder dan het gebruikelijke curriculum. Ze gaan bijvoorbeeld snowboarden, suppen of organiseren een triatlon. En de wetenschappelijke talentklas verdiept zich weer in bepaalde technieken en doet mee aan wedstrijden. Kortom, je gaat de diepte in op een manier waarvoor binnen het reguliere onderwijsaanbod geen plek is.

Zijn deze klassen verplicht om te volgen?

Over het algemeen horen de talentklassen tot het normale onderwijsprogramma. Dit houdt in dat je verplicht bent een talentklas te kiezen, maar dit kan per school verschillen. Soms zijn de talentklassen namelijk optioneel en een aanvulling op het reguliere lesprogramma. Controleer daarom voor de zekerheid bij de middelbare school van jullie keuze hoe dit daar geregeld is.

Moet je bovenmatig getalenteerd zijn om een bepaalde talentklas te volgen?

Nee. Het mooie van de talentklassen is dat iedereen welkom is. Je gaat iets doen wat je leuk vindt; plezier staat dus voorop. Een sportklas is er bijvoorbeeld niet op gericht om topsporters af te leveren, maar om een individueel kind te laten groeien. Misschien is kind A hartstikke goed in dansen, maar slecht in duurloop. Door te oefenen kan hij zich ontwikkelen en loopt hij in de vierde klas in één keer, zonder moeite, de Coopertest. Ook is het een leuke manier om nieuwe sporten te ontdekken die je normaliter minder snel zou proberen, zoals zeilen of rugby.

Wat zijn de voordelen van deze talentklassen?

Ze zijn leuker dan de normale lessen

School is in je puberteit doorgaans niet leuk. Hoe hysterisch je moeder ook roept dat het ‘supertof’ is dat je tegenwoordig talentklassen hebt en dat het ‘in haar tijd’ allemaal zo anders was (been there), de meeste kinderen zitten in een fase van hun leven waarin ze school gewoon minder waarderen. Minder dan jij in elk geval.

Dit neemt alleen niet weg dat de talentklassen vaak wel leuk zijn. Zo vindt mijn dochter de meeste vakken niet zo fantastisch, maar kwam ze enthousiast terug van de 5-kilometerloop. En vond ze het geweldig dat ze een keer zijn gaan surfen voor de zomervakantie om het jaar af te sluiten. Bovendien zag ik haar conditie vooruit gaan en had ze echt plezier in het sporten. Zeker omdat beweging extra belangrijk is in de puberteit. Mooie ontwikkeling dus!

Vanaf de derde klas is ze kunst gaan doen, omdat ze in die tijd drie keer per week danste in een selectieteam. De kunstklassen boden haar op een andere manier verbreding waar ze veel van leerde. Als moeder vond ik het mooi om te zien hoe ze zich op meerdere vlakken ontwikkelde. Juist omdat veel schoolvakken meer draaien om cijfers en prestaties, terwijl de talentklassen echt ruimte bieden voor plezier.

Je komt in aanraking met andere sporten of technieken

Het mooie aan zo’n talentklas is dat je veel verder kan gaan dan wat je normaal gesproken zou doen. Ik noemde al even de sporten die ze beoefenen met de sportklas. De groep gaat soms een dag weg, maar er komen ook topsporters om een clinic te doen. De kinderen krijgen meer discipline, leren een doel te bereiken en zichzelf uit te dagen – vaardigheden die hen in de rest van hun leven goed van pas zal komen. In de kunstklassen oefenen ze met theater, video’s opnemen en monteren en diverse technieken. En zo heeft elke talentklas zijn eigen aanvulling.

Je leert zoveel meer

Je leert niet alleen een nieuw vak, maar ook samenwerken. Het mooie aan de talentklassen op de middelbare school van onze oudste is dat ze schoolbreed worden aangeboden. Je gaat dus op pad met kinderen die mavo doen, maar ook gymnasium en alles wat daartussen zit. Dat is niet alleen gezellig, het maakt je ook minder beperkt tot je eigen leerniveau.

Andere zaken noemde ik hierboven al even: discipline, doelen bereiken, jezelf uitdagen. En wat dacht je van angsten overwinnen? Brainstormen? Ontdekken wie je bent en wat je echt leuk vindt?

Je leert focussen op je eigen vooruitgang

Waar het huidige schoolsysteem naar mijn mening te veel geënt is op gemiddelden is ieder kind anders. Binnen de talentklassen vind ik dat daar meer ruimte voor is. Als je bijvoorbeeld in de kunstklas een tentoonstelling wil neerzetten, heb je daarbij verschillende eigenschappen nodig. De één kan goed organiseren, een ander presenteert en een derde heeft oog voor hoe alles moet staan. Samen zet je iets neer en daarbij ontdek je waar jij goed in bent. Een waardevolle les voor de rest van je leven!

Wist jij van het bestaan van deze talentklassen? En had jou het niet leuk geleken om die te kunnen volgen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Monkey Business Images – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven