Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De 9 grootste ergernissen tijdens de zwangerschap

Vol hormonen zit je vaak ook vol ergernissen. Dankzij de buurman die om half 8 de buxus begint te snoeien, kinderen die verderop schreeuwen tijdens je middagdutje of als je zomaar wordt aangeraakt. Tijdens je zwangerschap kan je behoorlijk last hebben van al die irritaties! De 9 vervelendste op een rij…

De 9 grootste ergernissen tijdens de zwangerschap

Mensen die spontaan je buik aanraken

NEE. HET. MAG. NIET!

Oké, mensen die dichtbij staan, zijn anders. Maar buitenstaanders die je nauwelijks kent? Ieder zijn eigen gebruiken en normen natuurlijk, maar de meeste zwangeren ervaren het als heel vervelend wanneer mensen zomaar aan je zitten. Zeker als ze het vragen en vervolgens niet eens op je antwoord wachten.

‘Idioten’ in het verkeer

Gooi het op de hormonen, maar achter het stuur lijkt iedereen daar te rijden om jou dwars te zitten. De één gaat te langzaam, een ander rijdt onnodig links en een derde haalt je op gevaarlijke wijze in. En met dank aan je zwangerschapsbubbel ben je soms een tikje afwezig waardoor je iets niet meekrijgt en vervolgens keihard schrikt.

Mensen die niet voor je opstaan in het OV

Het is geen verplichting natuurlijk, maar wel een kwestie van goed fatsoen. Zeker zo richting het derde trimester, wanneer alles echt zwaar begint te worden en zolang stilstaan pijnlijk is. In de spits lijkt iedereen gefocust op zijn mobieltje en is extra geïnteresseerd zodra het risico bestaat dat ze moeten opstaan. De enige oplossing? Vragen of iemand zijn plekje zou willen afstaan, omdat je te veel pijn ervaart.

Een beetje in het kader van ‘opstaan voor iemand, misstaat niemand’ – zoals vroeger altijd in de bus hing.

De moedermaffia

Wie beweert dat deze niet bestaat, heeft het mis. Er is daadwerkelijk een groepje vrouwen (of zeg gerust: groep) die meent het veel beter te weten dan een ander. Niet in stilte, zoals we waarschijnlijk allemaal weleens oordelen, maar hardop en met veel bombarie. Want jij zou je kind vergiftigen met dat flesje melk. Je bent idioot als je vaccinaties neemt (of juist andersom) en begin al helemaal niet over kleding van Primark.

De veroordeling druipt van hun gezichten, de nuance is volledig zoek. Vriendelijk gevraagd advies geven zit er niet bij. Je krijgt alles maar in je schoot geworpen onder het mom van ‘goed bedoelde raad’. Deze moeders lijken vergeten te zijn dat zij ook op een bepaald moment heel onzeker waren en het zelf moesten ontdekken. En dat geen karakter hetzelfde is dus opvoedingen ook mogen verschillen. Dit soort ergernissen komen net even wat harder binnen wanneer je in verwachting bent.  

Afschuwelijke bevallingsverhalen

Niemand wil horen dat jouw tante Betje is opengescheurd tot aan haar ruggengraat. Dit geldt in niet-zwangere staat ook trouwens, maar helemaal als je nog moet. Of dat de gynaecoloog met zijn volle gewicht op je buik moest duwen om de baby te redden. Waarom zou je zo’n horrorverhaal vertellen over de bevalling aan een vrouw die nog moet bevallen? Geef liever het vertrouwen dat het allemaal goedkomt, net zoals het die andere 7 miljard keer goedkwam.

Mensen die voordringen bij de kassa

Misschien beter gezegd: ouderen die voordringen bij de kassa. Dat je aan komt wandelen of waggelen met je dikke buik van 37 weken ver en die ene bejaarde verderop ineens een sprintje neemt. Met volle kar. Alles om maar voor te kunnen dringen bij de kassa, zodat jij nog vijftien minuten extra staat te wachten. Aangezien ze hun portemonnee nog moeten zoeken, de tas pas inruimen als ze hebben betaald en nog even willen bijkletsen met de caissière.

Buitenstaanders met commentaar

  • Je ziet er wel slecht uit hè?
  • Weet je zeker dat het geen tweeling is?
  • Heb je wel een baby in je buik? Je bent zo dun!
  • O serieus? Moet je nog 16 weken? Ik dacht dat je er al was.
  • Zou je dat nog wel doen?
  • Toen ik zwanger was, maakte dat allemaal nog niet uit. En mijn kinderen zijn ook groot geworden hoor haha!

Dat de hele wereld vraagt ‘wat het wordt’

Na de twintig weken echo – die best een beetje spannend is: uiteindelijk draait het vooral om de gezondheid van jullie kleintje – wordt er doorgaans maar één vraag gesteld. ‘Wat wordt het?’ Het is de moeite waard om met een glimlach te antwoorden: ‘Een gezond kindje, voor zover de echoscopiste dat kon zien’ en door te lopen.

Sommige mensen kunnen niks goed doen

Er is een oud Surinaams bijgeloof dat wanneer je je enorm stoort aan iemand, je baby op deze persoon zal gaan lijken. Niet te hopen natuurlijk, want wat kunnen sommige mensen het bloed onder je nagels vandaan halen! Terecht? Nee, absoluut niet. Maar hormonen maken het soms lastig om de realiteit te blijven zien. De enige remedie is tijdelijk wat afstand nemen.

Waaraan ergerde jij je het meest tijdens de zwangerschap?

Afbeelding, Cookie Studio – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids