De 13 grootste ergernissen tijdens een playdate

Los van het feit dat de ene moeder meer plezier beleeft aan een speelafspraakje dan de ander, zijn er 13 ergernissen waar niemand van houdt tijdens een playdate!

Speelafspraakjes?

Meestal wel leuk…

De meeste kinderen die na schooltijd komen spelen, zijn wel leuk. De een is iets drukker, de ander huilt wat sneller, maar over het algemeen zijn die paar uurtjes gezellig genoeg om nog eens te herhalen.

…maar niet altijd

En dan gaat het niet om die ene moeder die jouw achtjarige een onverantwoord blikje Red Bull toestopt tijdens een playdate. Of die ene curlingmoeder die haar eigen teleurstelling over het afspraakje dat niet doorgaat bij je kind neerlegt. Nee. Onderstaande 13 voorbeelden zijn de kinderen waarna je de conclusie trekt dat het hem in de toekomst gewoon niet meer gaat worden. Nooit.

De 13 grootste ergernissen tijdens een speelafspraakje

Ouders die hun kind te laat ophalen

Een beetje te laat is trouwens helemaal niet erg; kan gebeuren. Zeker als je het eventjes laat weten. Maar wanneer je vooraf zelf al aangeeft dat je plannen hebt (of dat nu koken is of de zwemles) en de andere ouder komt onaangekondigd een (half)uur later, dan is dat niet oké. Als er onverhoopt iets tussenkomt, laat het dan gewoon even weten!

Saskia: ‘Vooral het te laten komen vind ik heel irritant. Je merkt dat de speeldate klaar is maar dan moet je nog wachten tot het kind wordt opgehaald. Ik merk dan echt dan de rek eruit is.”

Ouders die te lang blijven plakken tijdens het spelen zelf

Misschien kan het een keer (in overleg) gebeuren wanneer jullie kinderen nog bij de kleuters zitten. Of als het onderling superleuk klikt. Maar verder? Als kinderen nog niet toe zijn aan zelfstandig spelen bij een ander, zijn ze er gewoon nog niet klaar voor. Wacht dan liever een paar weken of maanden en probeer het dan nog eens. Niet iedereen vindt het fijn om kind én moeder cadeau te krijgen na schooltijd.

Kinderen die er een gigantische bende van maken en dan vertrekken

Natuurlijk ligt dit gedeeltelijk bij de ouders die hun kind niet vertellen dat ze nog even moeten opruimen. Of bij jezelf, omdat je er te laat aan denkt ze aan het werk te zetten. Maar toch: het is een kwestie van fatsoen om in elk geval te helpen.

Als de playdate in kwestie helemaal niks lust…

…en er vooral heel hard over zeurt. ‘Mijn moeder koopt altijd chips voor na school’, ‘wij hebben thuis gewoon echte hagelslag, deze lust ik niet’ of ‘mijn vader zegt dat chocopasta ook gezond beleg is’. Echt, ga lekker thuis eten dan.

Wanneer het kindje dat komt spelen alleen maar op jouw telefoon of laptop wil

Misschien doen ze dat thuis ook – prima, ieder zijn eigen opvoeding. Maar het is handig als de ouders in kwestie meteen even meegeven dat het niet overal gebruikelijk is. De discussie aangaan over jouw spullen? Nee, dat doe je dan ook maar bij je eigen ouders.

Als je speeldate de discussie met je aangaat

Over wat je aan speelgoed in de kast hebt liggen. Waarom ze geen popcorn of koekjes mogen maken. Hoe het eigenlijk zit met Spongebob en waarom je het niet goed vindt dat die televisie überhaupt aangaat…

Gillende kinderen (waarna jouw kind het gegil overneemt)

Gillen is vervelend. Voor zowel de ouders als het kind zelf wellicht. Al zou je denken dat ze er dan wel mee ophouden. Maar wat nog vervelender is, is een klasgenoot die komt spelen die op schelle toon krijst. Helemaal als hij vertrekt en jouw kinderen na afloop nog even door tetteren. In dat geval rest maar een oplossing: pas weer afspreken als het harde gillen voorbij is.

Fleur: ‘Ik denk dat ik fluisteren wel het allerergste vind. Helemaal omdat het vaak iets is waar ik al nee op gezegd heb en mijn kind wel weet dat nee dan ook nee is’

Fluisteren

Ook niet leuk. Waar het gillen hoofdpijn veroorzaakt, is fluisteren vooral stiekem. Zeker wanneer jullie gast allerlei plannen heeft waar jij het niet mee eens bent. ‘Als je zand eet, krijg je een snoepje’ of ‘zullen we stiekem slijm gaan maken op je kamer?’ Gebeurt het? Dan heb je in principe drie opties – tenzij je er geen problemen mee hebt:

 • Uitspreken tegen het kind dat je er niet van gediend bent; gebeurt het nog een keer dan is het einde playdates
 • De ouders erop aanspreken (wat sowieso wel handig is in zo’n geval)
 • Per direct het speelafspraakje afbreken en ze nooit meer met elkaar laten afspreken (maar is wel wat drastisch..)

Je eigen kind dat zich volop uitslooft

Hoort er wel een beetje bij. Maar betekent natuurlijk niet dat je er altijd zin in hebt of begrip voor wil opbrengen.

Kinderen die niks leuk vinden om te doen

Op jonge leeftijd is het niet erg om kinderen een beetje te begeleiden. Maar overal bovenop zitten? Daar heeft toch niemand zin in of tijd voor? Laat staan als het kind in kwestie werkelijk nergens enthousiast van wordt.

 • Kleien?
 • Wil ik niet.
 • LEGO?
 • Vind ik stom?
 • Anders gaan jullie buitenspelen?
 • Ik vind het buiten te warm/koud
 • Wil je tekenen?
 • Hou ik niet van

In dat geval houdt het op. Dan zitten ze de tijd maar uit tot ze weer worden opgehaald of kan je hun ouders bellen.

Als je playdate de halve inboedel sloopt

Leuk, een kind met temperament! Iets minder gezellig is het als je boven komt en hij heeft het bedlampje van je kind gesloopt, tekeningen doorgescheurd, op de muur gekrast met pen… Nee, dan is het gewoon tot nooit meer ziens! Of in elk geval tot ze zich wel kunnen gedragen.

Kimberley: ‘Ik had een kindje dat ineens zomaar met eten in haar handen liep. Dat had ze gewoon zelf gepakt! Hallo: eerst even netjes vragen ja! Vervolgens sprong ze op mijn bank en had overal een weerwoord op. Ze mag van mij ook niet meer komen spelen.’

Nieuwsgierige kinderen die je kasten spontaan opentrekken en persoonlijke spullen lezen

Hoewel je deze kinderen natuurlijk niet meteen hoeft te weren na zo’n middag, is het wel slim er iets van te zeggen. Voor je het weet lopen ze met iets te eten rond. Persoonlijke spullen zijn ook een no go om in te neuzen. Dat doen ze dan maar lekker bij de salarisstrook van hun eigen ouders.

Dat de chocola op is na zo’n playdate from hell 😉

We hebben allemaal weleens een kind over de vloer waarbij je na vijf minuten al begint af te tellen tot de eindtijd. Of nog erger, bij wie je al snel als een razende begint te peinzen welke smoes legitiem is om ze eerder thuis te brengen. Wanneer ze weg zijn, voel je je vaak helemaal leeggezogen en wil je niets anders dan een glaasje wijn of iets lekkers eten. En als dan de wijn/chocola op is of je alle leuke Netflix series al gezien hebt, is er maar één remedie: vol zelfmedelijden in bed ploffen en hopen dat morgen beter is 😉

Wat is de ergste playdate die jij ooit hebt meegemaakt?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, J. Paulson – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven