De 11 grootste ergernissen op (en rond) het schoolplein

Dat eerste moment dat je zoon of dochter de basisschool in wandelt… Je zou ze het liefst in een doosje willen stoppen, toch? Met dat specifieke moment ga je een compleet nieuwe fase in. Een prachtige, bijzondere, maar soms ook ergerlijke. Wij verzamelden de 11 grootste ergernissen op en rond het schoolplein voor je! Welke vind jij het vervelendst?

Ergernissen op de basisschool

De grote-mond-fase van je kind

Denk je net relaxed te zijn begonnen aan de basisschool, staat de eerste bijzondere fase voor je neus. Kinderen doen in de eerste weken namelijk een bijzonder brede nieuwe woordenschat op. Geen boom, roos of vis, maar scheldwoorden en opstandige uitspraken. Allemaal gezien bij klasgenootjes, die nu even thuis worden uitgeprobeerd. Kijken of jij ze ook zo leuk vindt. Gelukkig is deze periode weer van voorbijgaande aard, maar dat neemt niet weg dat het flink irritant kan zijn.

Het verloren vriendenboekje

Natuurlijk, Emma kan er ook niets aan doen dat het vriendenboekje van je dochter ergens in haar kast is zoekgeraakt. Maar vervelend is het wel! Zeker als het bijna vol zat en je nu alles kwijt bent. Dat je in het vervolg nooit meer een vriendenboekje meegeeft aan Emma, mag duidelijk zijn. Dat neemt echter niet weg dat je komende tijd, met wat oprispingen hier en daar, bezig bent met het drogen van de tranen van je eigen kind.

Al helpt het om je vooraf voor te bereiden op verloren vriendenboekjes met deze tips.

De overdaad aan tekeningen en knutselwerkjes

Elke tekening gaat mee naar huis, net als alle verplichte knutsels die ze in de klas maken. Gelukkig neemt de hoeveelheid af naarmate kinderen in een hogere groep komen, maar tot die tijd zal je een strikt regime moeten hanteren. Anders eindig je straks in een aflevering van Mijn huis in puin, omdat je om sentimentele redenen veel te veel hebt bewaard.

Irritante klasgenootjes

Je kan er echt donder op zeggen. Heb jij het liefst dat ze speelt met Amir, dat ene lieve, zachte jongetje van verderop, dan heeft je kind een uitgesproken voorkeur voor Milou. Zo’n ogenschijnlijk engelachtig meisje dat verandert in een helse, rondcommanderende draak zodra ze denkt dat niemand haar hoort. Als je niet uitkijkt zit je minimaal een dag per week met haar opgescheept of thuis met zorgen, omdat ze daar speelt en je bang bent dat jouw kind straks net zo opstandig thuiskomt.

Echt, vriendschappen sturen mag!

De groepsapp van school

Op zich een handig middel. Je kan nog eens vragen wie jullie vriendenboekje heeft en de klassenouder heeft de mogelijkheden om te informeren naar hulpouders. Maar verder?

  • Als er een vraag wordt gesteld en je weet het antwoord niet, hoef je niet te reageren met: ‘Geen idee!’ Dat voorkomt dertig dezelfde berichtjes waar niemand iets mee opschiet.
  • Maak je geld over voor het afscheidscadeau van de juf? Dat ziet degene die het inzamelt op zijn bankrekening. Vinkjes of soortgelijke boodschappen in de groepsapp zijn heus niet nodig.
  • Wanneer iemand een voorstel doet, probeer daar dan geen eindeloze discussie van te maken die minimaal duizend gemiste berichten oplevert.
  • Reageer alleen als je iets inhoudelijks te melden hebt dat voor iedereen van belang is. Stuur anders een privébericht.

Kortom, gebruik de groepsapp zuinig en functioneel.

Nathalie: ‘Als ik mijn eigen grootste ergernis moet kiezen, dan zijn het wat mij betreft toch de luizen! Die wil ik hier echt niet in huis, haha!’

Lichamelijke ongemakken (van hoofdluis tot de zoveelste griepgolf)

De zoveelste buikgriepgolf of luizenplaag kan ons echt gestolen worden!

Alles is gericht op moeders

Of er iemand luizenmoeder wil worden? Of klassenmoeder? En waarom zijn het ook doorgaans alleen moeders die deelnemen aan de klassenapp? Uiteindelijk zou het waarschijnlijk een stuk efficiënter verlopen als de vaders dit voor hun rekening namen. Dit mag best een upgrade krijgen naar de 21e eeuw.

Ouders die hun kind niet komen halen

Ken je dat? Heb je een speelafspraakje (en in het ergste geval met die Milou, die je eigenlijk al het liefst om half 4 had willen laten ophalen), komen haar ouders niet op de afgesproken tijd. Het vervelende is dat je zelf misschien ook andere dingen te doen hebt. Of gewoon wel even klaar bent met die hele playdate. Zonder tegenbericht later verschijnen, is echt een no go. Tenzij je elkaar echt goed kent.

Overdadige traktaties, surprises en kerstdinerhapjes

Waar vroeger een simpele dropveter met Nibbits voldeed als traktatie, zeulen moeders nu hele bouwwerken mee. Alsof ze dit jaar meedingen naar de prijs voor De Opvallendste Traktatie. Ditzelfde gebeurt bij het kerstdiner. Voor wie doen we dit eigenlijk? Waarom is die hele wedloop nodig? Het gaat kinderen toch echt nog altijd om de smaak! Want het kan hen echt geen bal schelen of die ijsjes zorgvuldig zijn uitgehakt tot kleine Minions, zolang ze maar lekker zijn.

Mandy: ‘Ik vind eigenlijk dat een zoete traktatie soms best moet kunnen. Het moet ook leuk blijven. Maar nadat mijn zoon de laatste week voor de zomervakantie vijf keer ijs kreeg, vond ik het eigenlijk ook wel mooi geweest. En nee, geen raketjes, maar ijsbakjes met roomijs, slagroom en snoep of Magnums. Even serieus, het kind is zes! Waarom zoveel?’

De ‘nee-hoor-mijn-kind-doet-dat-niet’-ouders

Ja hoor. Dat doet jouw kind wel.

Ouders die denken dat ze een engel hebben gebaard, zijn meestal niet de meest realistische. Waar zij zelfs na een live misstap nog met droge ogen beweren dat Caitlynn dat normaal nooit doet en het zeker heeft overgenomen van een ander kindje – waarbij ze jou met een beetje pech nadrukkelijk aankijken – weet de rest van de school dat Caitlynn dat altijd doet. Vermoeiend!

De hysterie rondom feestdagen

Natuurlijk, het is leuk dat Sinterklaas aankomt. En kerst moet gevierd, net als Pasen en alle andere feestdagen waar ze bij jullie op school waarde aan hechten. Maar:

  • Elke dag het Sinterklaasjournaal kijken, is niet per se nodig
  • Elke dag themaknutsels en -tekeningen maken ook niet
  • De school op 6 december al volledig in het kerstgroen hullen evenmin

Geef kinderen, zeker in december, een beetje de ruimte om bij te komen van alle hysterie. Het is overal – niet zo gek dat de meesten knettergek worden en alle kanten op stuiteren. Waarom niet wat meer rust? Alleen knutselen in de laatste week voor Sinterklaas op school komt. En kort voor de kerst- of paasdagen? Dan kunnen de rest van de dagen weer gewoon lekker normaal zijn!

Wat zijn jouw grootste ergernissen op (en rond) de basisschool? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, A3pfamily – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven