Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Elfjesbos in de Elzen, Dordrecht: 14 kunstige deurtjes

Afgelopen Hemelvaartweekend gingen we naar het Elfjesbos in de Elzen, Dordrecht: een bospad waar kunstenares Moniek de Koning verschillende elfendeurtjes in de bomen plaatste. Inmiddels is het een ware trekpleister, want er komen veel mensen op het bos af. Waar je de deurtjes precies vindt en waarom het zo’n succes is? Lees snel verder!

Inmiddels is bekend gemaakt dat de elfjes gaan verhuizen, in Papendrecht kan je nog wel elfjes bekijken Verder heb je ook verschillende kabouterpaden in Zuid-Holland die heel leuk zijn om te lopen met jonge kinderen.

Elfendeurtjes zoeken

Klein stukje om

Trouw aan mijn geografische handicap liepen we in eerste instantie de verkeerde kant op. Hoewel Rose daar geen probleem in zag; die wilde het liefst ook meteen door de ‘kraamkamer van de ree’ wandelen – een uitgestrekt natuurgebied waar reeën zouden zitten. Haar vijfjarige zusje May, die helemaal niet zo’n fan is van lopen, protesteerde en ik koos eieren voor mijn geld. Per slot van rekening moesten we nog even. We liepen langs het water, in de hoop dat we de deurtjes zouden vinden.

elfenbos waar zijn huisjes

Online staat namelijk dat je het blauwe bruggetje over moet vanaf de parkeerplaats en dat deden we braaf. Kennelijk zijn er echter twee blauwe bruggetjes en koos ik, als altijd, instinctief de verkeerde. Het voordeel daarvan is dat we meteen een groot rondje Elzen konden doen. En dat is dan weer echt de moeite waard! Mijn advies is dan ook om eerst een stukje door de natuur te wandelen en dan pas naar de elfendeurtjes te gaan, dan heb je meer plezier van je bezoek.

Waar vind je de deurtjes precies?

Wil je de kortste route richting de elfendeurtjes, dan moet je vanaf de parkeerplaats rechtdoor lopen. Hier kom je gelijk terecht in het Speelbos. Daarvandaan ga je eerst naar rechts, en via een blauw bruggetje kom je aan de overkant gelijk bij het Elfenbos terecht. Ga je echter liever eerst een stukje lopen, dan kan je vanaf de parkeerplaats het bruggetje nemen dat je links ziet. Aan de andere kant vind je ook Paviljoen De Viersprong.

Het Elfenbos: wat houdt het precies in?

Het achtergrondverhaal

In dit item van RTV Dordrecht vertelt Moniek over haar ontwerpen en hoe het Elfenbos ontstond. Ook zie je verschillende deurtjes voorbij komen.

Hoe groot is het Elfenbos?

Het pad waaraan je de elfendeurtjes vindt, is niet heel lang. Het is een redelijk recht pad met halverwege een elfenbankje en bos waar je in een wilgenhut kunt spelen. Dat neemt niet weg dat je echt wel een leuke wandeling kunt maken. Zeker met jonge kinderen (en wat oudere die minder dol zijn op wandelen) vermaak je je hier toch makkelijk een ruim uur.

De elfendeurtjes zitten een beetje verstopt. Soms onderaan een boom, een andere keer hoger. Juist de zoektocht en dat het je niet altijd even makkelijk wordt gemaakt, zorgt ervoor dat de kinderen geconcentreerd zoeken en echt even bezig zijn.

Hoeveel elfendeurtjes zijn er?

In de video wordt gesproken over acht huisjes, met elf als doel. Wij vonden er echter veertien. Stuk voor stuk bijzondere kunstwerkjes die overduidelijk met veel zorg en liefde zijn gemaakt. Mooi! Benieuwd naar alle deurtjes in het Elfjesbos (mei 2021)? Klik dan vooral even op de link. Hieronder onze favorieten.

Hoelang ben je bezig in het Elfenbos?

Wij zijn in totaal ruim twee uur in De Elzen geweest, waarvan 30-60 minuten in het Elfenbos. Halverwege hebben de meiden nog even in de hut gespeeld en we namen rustig de tijd om overal eventjes te kijken.

Speelbos

Zoals je misschien al ziet bij aankomst kan je ook naar het Speelbos. Hier staan een aantal redelijk nieuwe toestellen (2020) en kunnen ze door buizen kruipen. Ook kan je op één van de vlonders uitkijken over het water en is er genoeg gelegenheid om je brood op te eten aan een picknicktafel of op een houten bank.

Omdat het nogal een zand- en waterrijke speeltuin is, is een extra set kleding geen overbodige luxe. Voor onze neus viel een jongen in het water die tot aan zijn middel doorweekt naar boven kwam, een ander meisje stond per ongeluk met haar gympen onder water. Geen probleem verder, mits je een alternatief bij je hebt. Om die reden is nette kleding ook af te raden (hoewel dat eigenlijk altijd geldt voor een dagje richting het bos of de natuur).

Buitenspelen in de natuur is hartstikke gezond voor jonge kinderen. Ze leren erdoor vertrouwen op hun eigen kunnen, ontdekken van alles in de natuur en zijn natuurlijk lekker bezig. Speelbossen en natuurspeeltuinen bieden kinderen alle ruimte om hun eigen fantasie te gebruiken en lekker te klimmen en klauteren. In ons overzicht vind je alle natuurspeeltuinen en speelbossen in Zuid-Holland en Zeeland, waaronder ook deze speeltuin bij De Elzen.

Handige tips als je naar de Elzen gaat

  • Doe kaplaarzen aan: het kan best modderig en vies zijn en het is voor de kinderen wel zo leuk als ze lekker kunnen spelen.
  • Schone kleding is geen overbodige luxe, zeker in het Speelbos.
  • Loop eerst een rondje en eindig in het Elfenbos en de speeltuin als je ook graag van de natuur wil genieten en geen wandelaars mee hebt.
  • Neem je fotocamera mee voor prachtige plaatjes.

Parkeren en andere informatie over Het Elfjesbos, De Elzen

Waar kan je parkeren?

Zoek via Google Maps naar de parkeerplaats van De Viersprong, Dordrecht. Je komt dan uit bij een redelijk ruime parkeergelegenheid. Om bij de elfendeurtjes te komen kan je als gezegd vanaf deze plek het best rechtdoor lopen en dan rechtsaf, richting het blauwe bruggetje. Aan de overkant is het Elfenbos.

Sprookjesachtig toch?

Is De Viersprong open?

Van woensdag tot en met zondag is Paviljoen De Viersprong open vanaf 12.00 uur. Neem echter voor de meest actuele informatie even contact op met het eetcafé.

Een kleine aanvulling: we zijn zelf niet naar het Paviljoen geweest, omdat we rond half 1 weer vertrokken, maar online vind je talloze negatieve reviews: het personeel zou onbeschoft zijn, de eigenaar nors. Hoe dit precies zit weet ik niet. Een volgende keer hoop ik hier wel naartoe te gaan, zodat ik mijn eigen mening kan vormen. Mocht jij wel ervaring hebben met een maaltijd of drankje bij Paviljoen De Viersprong, dan lees ik dat graag in de reacties terug.

Paviljoen de Viersprong de elzen

Adresgegevens

Noorderelsweg
Dordrecht

Paviljoen De Viersprong: (078) 616 5746

Ben jij ook al eens in het Elfjesbos geweest in De Elzen? Hoeveel deurtjes hebben jullie gevonden en hoe was jouw ervaring? Deel het vooral in de comments, zodat andere lezers hun ervaring nog leuker kunnen maken!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids