Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Einde van een tijdperk: dit kan je verwachten in groep 8

Van dat eerste, spannende moment waarop je samen naar binnenstapte tot nu – de tijd vliegt voorbij. En dat voel je pas echt wanneer je zoon of dochter naar groep 8 gaat. Want even eerlijk, waren ze niet gister nog dol op Hello Kitty en/of dino’s? In de laatste groep van de basisschool leef je samen toe naar de volgende mijlpaal: het voortgezet onderwijs. Maar voor het zover is, zijn er nog een paar dingen die je kind gaat afronden komend jaar! Lees je mee?

Wat kan je allemaal verwachten in groep 8?

Afscheidsmusical

Zo’n moment waarbij je als moeder waarschijnlijk emotioneler bent over het hele afscheid dan de kinderen zelf. Je sluit met de afscheidsmusical een belangrijke periode af op de basisschool. Hierna vliegen ze echt uit en gaan allemaal een andere kant op. Bovendien is dit zo’n moment waarop echte schaamte nog veel minder een rol speelt. Nog even extra van genieten dus!

Centrale eindtoets in groep 8

Vroeger kenden we alleen de Cito-toets. Inmiddels zijn er een aantal eindtoetsen bijgekomen. Het belangrijkste verschil zit hem in de manier van toetsen. Waar de één vasthoudt aan pen en papier, zijn andere toetsen juist digitaal. Naast de Centrale Eindtoets van Cito zijn er dus een aantal goede alternatieven bijgekomen.

Definitief schooladvies

Misschien wel een van de belangrijkste momenten van het hele jaar. Je kind krijgt namelijk dit jaar het definitieve advies: welke richting op de middelbare school past bij hem? Gaat hij een meer theoretische kant op of juist praktijkonderwijs? Doordat je in groep 7 al een voorlopig advies kreeg, zal dit waarschijnlijk geen enorme verrassing meer zijn. Maar belangrijk? Dat zeker.

EHBO Diploma

Op sommige scholen wordt in groep 8 aandacht besteedt aan EHBO. Hoewel het geen verplichting is in het onderwijs – al maakt een groep artsen zich hard om dit wel te gaan verplichten op het voortgezet – is het natuurlijk handig dat je zoon of dochter kan bijspringen wanneer er iets misgaat thuis.

Kamp

Voor je uiteindelijke afscheid ga je natuurlijk ook nog op kamp in groep 8. Het is een fijne manier om hechter te worden als groep en mooie herinneringen te maken. De ene school kiest ervoor dit aan ht begin van het jaar te doen (omdat het eind vol andere zaken gepland is), de andere gaat juist een paar weken voor de eindmusical.

Open dag op de middelbare school

Misschien zijn jullie vorig jaar al geweest? Anders is groep 8 het uitgelezen moment om een kijkje in de keuken te nemen bij de middelbare school (of scholen) van jullie voorkeur. De open dag geeft een beeld van wat je kan verwachten en maakt het allemaal nog iets concreter.

Kortom, ze staan dit jaar niet stil! In welke groep zitten jouw kinderen? Of heb je misschien al afscheid genomen van de basisschool? We zijn benieuwd naar jullie verhalen!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Rawpixel.com – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids