Eigen kledingstijl ontwikkelen? 5 redenen waarom dat goed is

Waar je baby weinig protesteerde over jouw kledingkeus, is dat soms een paar jaar later al compleet anders. Kinderen ontwikkelen namelijk een eigen kledingstijl (en die hoeft niet altijd de jouwe te zijn). Dat roept wellicht vragen bij je op. Want hoe begeleid je dat proces nu precies? Hoe voorkom je dat ze voor gek lopen? Of is dat juist iets waar je je niet druk om hoeft te maken? Lees snel verder waarom het ontwikkelen van je eigen kledingstijl belangrijk is en hoe jij ze daarbij kan helpen (door helemaal niks te doen).

Een eigen kledingstijl ontwikkelen

Ogenschijnlijk vanuit het niets deelt je lieve, maar tikje eigengereide dochter je mee dat ze vanaf vandaag geen broeken meer draagt. Zo ging het hier althans. Onze oudste wilde vanaf haar tweede alleen nog maar jurken aan en dat was dat. Het begin van haar eigen kledingstijl. En het begin van leren loslaten waar je geen vat op hebt.

Het ontwikkelen van een eigen kledingstijl is namelijk een proces dat gedeeltelijk buiten jouw invloed gebeurt. En misschien is dat maar goed ook; uiteindelijk gaan ze op hun veertiende waarschijnlijk zonder jou op pad om te shoppen met kleedgeld. Dan kunnen ze de eclectische glitterfase met paars en oranje knalkleuren nu maar vast gehad hebben.

Waarom is het goed dat kinderen hun eigen stijl ontdekken?

Gemiddeld vanaf de dreumes/peuterleeftijd ontdekken kinderen dat hun eigen persoon losstaat van jou. Dat gaat heel geleidelijk. In het begin merken ze dat nee ook een antwoord is, na verloop van tijd beginnen ze eisen te stellen aan hun kledingkeus. Al schijnt dit vaker voor te komen bij meisjes dan jongens. Dit is namelijk een onderdeel van hun persoonlijkheid en dat laten ze zien middels hun kleding.

Zolang ze een beetje gevoel voor stijl hebben, voel je je waarschijnlijk trots. Maar het gaat niet altijd zo soepel. Soms besluiten ze vanaf vandaag alleen nog maar prinsessenjurken aan te willen. Of kleurencombinaties die pijn doen aan je ogen. Misschien ben je bang voor opmerkingen van buitenaf en pestgedrag in de klas. Een andere keer krijsen ze de buurt bij elkaar omdat zij wél vinden dat shorts prima kunnen als het buiten sneeuwt. Wat dan? Weegt het belang van een eigen kledingstijl zwaarder dan alle mogelijke risico’s?

Hoe ga je als ouders om met oogverblindende combinaties van hysterisch oranje, verkleedkleding en glitters?

Bepaal waar jullie grenzen liggen

Voor de één liggen die al ergens bij een witte driekwartlegging. Een ander zal pas ‘nee’ zeggen als haar kind slippers aantrekt terwijl het ijskoud is. Hierin is geen goed of fout; het is jullie beslissing. Zorg dat die duidelijk is bij je kind. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om je mond te houden over kleurencombinaties, maar de gezondheid of veiligheid van je kind de doorslaggevende factor laten zijn.

Daarbij is het goed om voor ogen te houden dat jouw kledingstijl niet die van je kind hoeft te zijn. En natuurlijk, bij een eigengereide peuter kan je vervolgens nog alle kanten op. Maar een schoolkind van acht weet prima wat ze wil. Dan kan je romantische jurkjes nog zo leuk vinden; als je een kind hebt dat liever in bomen klimt, houdt het op.

Laat je kind soms zelf ontdekken of zijn eigen kledingkeus een slimme beslissing was

Je kunt zo vaak roepen dat het buiten koud is zonder wantjes; als je eigenwijze peuter echt niet wil, dan moeten ze het soms zelf maar ontdekken. Als ze na vijf minuten koude vingertjes hebben, zijn ze ongetwijfeld blij dat je toch handschoenen hebt meegenomen. Ze ontdekken zelf dat het te koud is en zullen een volgende keer de discussie niet zo snel meer voeren. Soms is dat beetje autonomie bij jonge kinderen al voldoende.

Ditzelfde geldt voor pesten. Al is het als moeder heel lastig om dit los te laten (je wil je kind het liefst tegen alles beschermen), maar soms merken ze in de praktijk dat niet iedereen groen en oranje een geslaagde combinatie vindt. En misschien verbaast je zoon of dochter je wel door zijn schouders op te halen. Dat tomeloze zelfvertrouwen valt alleen maar te prijzen, toch? Als zij het maar mooi vinden.

Verstop kleding waar je echt niks mee kan

In elke kledingkast zijn wel een paar rampzalige items te vinden. Meestal razend populair bij je kind. Je kan er best voor kiezen om ze tussen een paar wasbeurten door naar zolder te laten verdwijnen. Levert het complete hysterie op, kan je er altijd nog voor kiezen het weer te ‘vinden’. Maar soms kan je het prima brengen met een logische verklaring: de winter is nu voorbij, dus mutsen en sjaals bergen we op.

Kies je strijd

Is die bijzonder kleurrijke combinatie nu echt zo’n groot probleem? Je kan er ook voor kiezen alleen de strijd aan te gaan waar het verjaardagen betreft of officiëlere gelegenheden als een trouwerij. En voor de rest mag je kind zelf zijn kledingstijl bepalen. Zo hoef je geen ongemakkelijk gevoel te hebben wanneer zoonlief in zijn skipak over de receptie banjert en voelt hij zich prettig op zo’n beetje ieder ander moment.

Vergeet niet dat het een ontwikkeling is

Na verloop van tijd zie je dat kinderen zich steeds verder ontwikkelen. Waar ze in het begin misschien een tikje absurdistische stijl leken te krijgen, ontdekken ze na verloop van tijd beter wat bij hen past. Zo begin je misschien met een strijd om broeken en eindig je met een kind dat het liefst rondloopt in een skinny jeans met topje dat nu in de mode is. Het komt heus wel goed! Daarbij maakt het hen zelfstandiger: in het vormen van een mening, omgaan met kritiek van buitenaf en in de motoriek (het zelf aan- en uitkleden).

Wil je de eigen kledingstijl toch een beetje sturen?

Vind je het toch wel heel erg lastig om jezelf een laissez-faire houding aan te meten en te doen alsof het je allemaal niks kan schelen? Dan zijn er wel een paar trucjes om toch wat invloed te houden, zonder dat ze het merken.

Bied de keuze aan tussen twee of drie shirts

Zodra je kind enigszins vat heeft op de situatie, is hij minder strijdlustig. Dat levert jou meer rust op en een matching outfit.

Koop kleding die bij elkaar past

Het kan bijna niet misgaan als je kleding hebt die je onderling kan uitwisselen. Bijvoorbeeld een neutrale basis met hier en daar wat gekleurde shirts. In de zomer is dit trouwens een stuk makkelijker: als je een paar goede jurken in de kast hebt liggen of kiest voor jeans shorts, dan zit het vaak wel goed.

Praat over wat jullie mooi vinden en leg je eigen kledingstijl uit

Dit kan voor je kind heel interessant zijn en hij kan van je leren. Want waarom kies je bepaalde items uit? Hoe werkt het combineren van verschillende kleren eigenlijk? En wat is jouw smaak? Je kind kan daarop reageren door zijn mening te geven. Het gesprek blijft open en wie weet blijft er toch iets hangen.

Onze grens ligt bijvoorbeeld bij te blote kledingstukken: een minirok en een crop top zijn net te veel van het goede. Zeker als kinderen richting de puberteit gaan. Als je dit uitlegt en vertelt dat je deze keus maakt om hen te beschermen, is daar vaak wel begrip voor. Zo heeft iedereen zijn eigen grenzen. Het is volgens mij belangrijk dat je uitlegt waarom je die hebt en te informeren hoe zij erover denken. Het helpt om enige ruimte voor discussie te bieden (zeker bij oudere kinderen) en oprecht te luisteren naar hun inbreng.

In hoeverre mogen jouw kinderen hun eigen kledingstijl kiezen? Waar liggen jouw grenzen en wanneer trek jij echt een dikke streep?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Igisheva Maria – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

15 gedachten over “Eigen kledingstijl ontwikkelen? 5 redenen waarom dat goed is

  1. hier mogen ze bijna alles dragen op te hoge croptops na, een beetje buik mag je zien maar niet extreem, heb 2 puber meiden en tegenwoordig zijn het meer kuch…objecten dan meiden als je mij begrijpt 😉

  2. Ik gaf ze meestal veel vrijheid, maar sommige teksten op shirts of wel heel erg korte ordinaire rokjes vond ik niet een goed idee. Dus vrijheid, maar het moet wel veilig zijn.

    1. Dat is waar, bij meisjes maak je je bij bepaalde outfits toch sneller zorgen. Helaas leven we niet in een wereld waarin je hun veiligheid dan nog kan garanderen.

  3. Praten is ’the key’. Dat begrijp ik nog. Zelf ontdekken lijkt mij zeker goed. En ik kan mij iets herinneren, dat een kind kwam in zijn Spiderman-pak, maar dat ouders dat maar vreemd vonden. Juist tof. Durf maar te laten zien wat je leuk vindt!

  4. Ik heb geen kinderen, wel zou ik in de toekomst graag kinderen willen. Mijn kinderen zouden dan in principe aan mogen wat ze willen, als het maar netjes is. Hele Korte rokjes, korte broekjes, netpanty etc dat niet. Ik hecht een groot waarde aan nette kleding, modernbedekt.. op feestjes gelden weer andere regels.

  5. Ze mochten aandoen wat ze wilden. De jongens wilden vooral onopvallende kleren dus op zich terwijl dochterlief echt losging, die had al heel jong een eigen (heel erg kleurrijke kuch) stijl maar dat is vanzelf helemaal goedgekomen. Ze is nu 18 en heeft een hele toffe stijl, heel eigen maar wel elegant en stijlvol.

  6. Ik mocht niet altijd kiezen wat ik wilde dragen. Toen ik ouder werd deed ik dat wel en hadden ze niet echt meer iets gezegd. Informatief artikel.

  7. Mijn kinderen zijn al volwassen dus ze dragen wat zij willen. Dat deden ze ook al toen ze nog klein waren. Van shoppen maakten we een feestje en kregen ze veel vrijheid om hun eigen smaak te volgen. Enne, goede smaak doet volgen. Zoonlief is de mode ingegaan en dochterlief overlegt bij elke aankoop ook met mij of ik het wat vindt of niet. Zo leuk!

  8. Ik heb het op een gegeven moment maar losgelaten. Er kwamen geen dodelijke combinaties, dus het was te doen. Inmiddels weet ze wel wat er kan en niet kan. De jongste komt nog wel in bizarre kleurencombinaties , maar dat zien we dan ook maar even niet.. Krijg hem toch niet in wat anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven