Eerste schoentjes voor baby en dreumes: 5 handige tips

Schoenen zijn al verkrijgbaar vanaf de kleinste maatjes, maar wanneer is het nu eigenlijk slim om je baby of dreumes schoenen aan te trekken? En waar moet je allemaal op letten? In dit artikel geven we handige tips voor de eerste keer dat je babyschoenen gaat kopen voor je kind en wat nu eigenlijk het beste tijdstip is om dat te doen.

Babyschoenen of dreumesschoenen?

Hoe schattig die minischoentjes ook zijn, je baby heeft ze niet direct nodig. Het moment dat je babyschoenen gaat kopen, hangt vooral af van het moment waarop je kleintje loopt. Daarvoor zijn ze niet echt praktisch: voetspieren ontwikkelen zich bij jonge kinderen namelijk het best op blote voeten. Bovendien kunnen ze je baby belemmeren tijdens het kruipen of tijgeren. Gun je kindje daarom, als hij eenmaal aan de wandel gaat, naast goede babyschoenen ook lekker veel ruimte om op blote voetjes rond te lopen. Het klopt overigens dat de voeten van je baby er nog plat uitzien. Dit verandert vanzelf als hij ouder is.

Eerste schoentjes kopen: waarop moet je letten?

Koop speciale babyschoentjes

Misschien heb je weleens in een schoenenzaak gezien hoe de verkoopster een babyschoen helemaal dubbelklapte? Jonge kinderen hebben hele soepele en lichtgewicht schoentjes nodig – bijna alsof ze niets dragen. Tegelijkertijd moeten ze ook voldoende steun bieden. Verder kan je kijken naar stevige randen om de neus en hiel, zodat de schoen niet te makkelijk beschadigt. Natuurlijke en duurzame materialen, zoals je bijvoorbeeld bij het Nederlandse merk Bardossa terugziet, zorgen tot slot voor een goede ademende schoen.

Goedkoop is duurkoop

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Als je het budget hebt, koop dan liever wat duurdere schoentjes voor je kindje van de juiste materialen, die met zorg worden gemaakt. Goedkopere schoenen zijn vaak minder tot niet ademend, hebben een te harde of juist te zachte zool en zijn niet speciaal afgestemd op een goede ontwikkeling van de voeten van je kindje. Ook tweedehands schoenen worden afgeraden.

Laat je goed voorlichten

Als je voor het eerst schoentjes koopt voor je kindje, laat je dan vooral goed voorlichten. Controleer of de schoenen niet te strak zitten, of je kindje genoeg bewegingsruimte heeft en of ze niet te smal om het voetje vallen. Zo voorkom je dat de voetjes in een verkeerde stand groeien of te snel gaan knellen bij je baby of dreumes.

Kies liever schoenen met veters

De reden is vrij simpel: een geveterde schoen is makkelijker aan te passen op de voet van je baby of dreumes.

Blijf controleren of de schoenen nog goed zitten

Dat de tijd hard gaat, is niet voor niets een cliché over het ouderschap. Kinderen groeien razendsnel, zeker in het eerste jaar. De kans dat die schattige eerste schoentjes al snel te klein worden, is dus vrij groot. Houd dit in de gaten door met enige regelmaat te kijken of je vinger nog achter in het schoentje past (tussen de hiel van je kind en de hiel van de schoen). Vervang de schoenen tijdig.

Waarom dit extra belangrijk is? Veel kinderen geven het niet aan als hun schoenen krap zitten, maar vouwen hun teentjes op. Dat is niet goed voor de ontwikkeling van de voet.

Hoe oud was jouw kindje toen hij ging lopen? En heb je toen gelijk zijn eerste babyschoentjes gekocht of nog even gewacht?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Netrun78 – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven