Voor het eerst op wintersport? Dit heb je nodig!

Wanneer je voor het eerst op wintersport gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Anders dan bij andere vakanties heb je namelijk nogal wat extra zaken nodig. In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje.

Voor het eerst op wintersport

Gezien de huidige omstandigheden is het nu wat lastiger om op wintersportvakantie te gaan, maar het is de moeite waard om eens te doen. En dan kan je maar beter alvast goed voorbereid zijn! Ga vooraf ook zeker eens oefenen op een indoor helling in Nederland om de kneepjes van het vak te leren. Skiën of snowboarden is een intensieve sport en vergt wat oefening.

Vergeet niet om te zoeken naar een wintersportbestemming die prima geschikt is voor beginners en dus beschikt over minimaal één blauwe piste. Je hoeft daarbij trouwens niet per se ver te reizen: in het Duitse Winterberg (op een paar uur rijden) kan je ook terecht voor een middagje op de piste of een hele week.

Wat heb je nodig voor je wintersportvakantie?

Auto: winterbanden en een dakdrager

Het is heel belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. De auto moet dus helemaal winterklaar zijn. Dat betekent: winterbanden eronder, sneeuwkettingen mee en dakdragers (die vind je onder andere bij Rameder) voor de dakbox. Ook als je zelf geen ski’s of snowboard meeneemt, kan die extra ruimte namelijk ontzettend handig zijn.

Passende kleding en materiaal

Heb je zelf geen snowboard of ski’s en/of passende kleding? Tweedehands kan je vaak prima spullen op de kop tikken. Dat is handig en nog duurzaam ook! Zeker wanneer je nog niet zolang bezig bent, scheelt het aanzienlijk in de kosten. Het loont daarnaast ook de moeite om rond te vragen in je omgeving of iemand materiaal te leen heeft. Wat de kleding betreft, heb je nodig:

 • Waterdichte jas
 • Waterdichte en gevoerde broek (waarin je gemakkelijk kunt bewegen)
 • Waterdichte handschoenen
 • Skisokken
 • Sjaal
 • Skihelm

Heb je het snel koud? Dan kan het niet onverstandig zijn om ook een thermobroek en -shirt aan te schaffen voor wat extra warmte. Verder zal je speciale snowboard- of skischoenen moeten dragen, maar die kan je eventueel ook ter plaatse huren.

Bescherming tegen de zon

Vergeet niet dat de witte sneeuw fungeert als een soort spiegel voor de zon. Daarom is het zeker tijdens de wintersport heel belangrijk dat je je gezicht en ogen goed beschermt. Gebruik een zonnebrandcrème met hoge factor en draag een goede skibril. Vergis je niet: het weer kan in de bergen snel omslaan. Dus ook als je vertrekt met bewolking moet je je goed insmeren!

Kosten op wintersport

Kosten waar je rekening mee moet houden:

 • Skipas
 • Huren van het materiaal, als je zelf geen ski’s hebt of snowboard
 • De juiste reisverzekering (let erop dat deze de juiste kosten dekt, dus niet alleen de eventuele behandeling ter plaatse, maar ook repatriëring en off-piste sporten)
 • Eten in een restaurant – als je geen appartement of all-in hotel boekt
 • Aprèsski
 • Vervoer: houd rekening met de eventuele tolwegen in Frankrijk, benzinekosten, of een bus-, trein- of vliegreis

Het scheelt als je buiten het seizoen op vakantie kunt. Dit is niet altijd mogelijk met (kleine) kinderen, maar de moeite waard om naar te kijken wanneer je die optie wel hebt.

Ben jij weleens op wintersportvakantie geweest?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Ipatov – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven