Eerste keer Spa Francorchamps? Neem deze tips mee

Sinds Max Verstappen meerijdt in de strijd om de Grand Prix (en dit niet onfortuinlijk doet) is Formule 1 een ongekend populaire sport in Nederland. We hebben geluk: zowel het circuit in Zandvoort, dat vorig jaar in gebruik werd genomen, als die in Spa-Francorchamps liggen op afzienbare afstand. Dé plekken om je eerste race van dichtbij mee te maken. Maar waar moet je nu aan denken als je voor het eerst naar Formule 1 gaat in Spa? Ro deelt zijn beste tips met je.

Spa-Francorchamps laatste keer in 2022?

Tot teleurstelling van veel Nederlandse Formule 1 fans is Spa-Francorchamps zeer waarschijnlijk geen onderdeel van de racelijst voor 2023. Zonde, want het circuit is nog recent aangepast en verbeterd. Het idee vanuit de organisatie is ‘om de sport nog mondialer te maken’, zo staat te lezen in het AD van 4 juli 2022. Acht races in Europa, zestien daarbuiten. Omdat zeven circuits al contracten hadden afgesloten (waaronder Zandvoort), bleven Spa, Frankrijk en Monaco over. De achtste plek gaat zeer waarschijnlijk naar de dwergstaat met het iconische stadscircuit en daarmee is komende zondag 28 augustus voor nu even de laatste keer dat we in Spa kunnen genieten.

De eerste keer naar een Formule 1 race

Mijn allereerste keer Spa-Francorchamps

‘Je allereerste race vergeet je nooit,’ zo werd me vooraf verteld. En dat geloofde ik wel. Ik volg Formule 1 al sinds ik een jaar of elf was, inmiddels zesentwintig jaar terug. Waar veel leeftijdsgenoten alleen maar voetbal keken, kreeg ik een fascinatie en grote waardering voor de racesport. De snelle motoren in combinatie met de ongelooflijke fysieke prestaties die de coureurs leveren, elke week opnieuw, en ja, misschien ook een beetje ramptoerisme. De spannendste wedstrijden zijn immers toch die waar iets misgaat en waarbij de topfavoriet er bijvoorbeeld onverwachts uitligt.

Maar behalve alle kwalificaties en races trouw volgen – als ik het niet op televisie kan zien, lees ik de liveblog en kijk na afloop alle hoogtepunten – was ik eigenlijk nog nooit naar een race geweest. Tot mijn zwager, zijn broer en diens zoon me in 2018 uitnodigden althans. Voor mijn verjaardag kreeg ik van het gezin een ticket en overnachting in de buurt, en kon de voorpret beginnen.

Adviezen en over je eerste race?

Als je Formule-1 liefhebbers in je omgeving hebt die al eens op het circuit zijn geweest, krijg je allerlei adviezen en verhalen te horen. Wat ik van hen meekreeg?

 • Veel mensen huilen wanneer ze voor het eerst een race in het echt meemaken
 • Neem regenkleding mee, want het weer in de Ardennen is verraderlijk (en dat is het echt!)
 • Doe comfortabele loopschoenen aan: het hoogteverschil in het landschap is bedrieglijk
 • Boek een hotel of BnB in de buurt, vanwege de enorme drukte (zeker omdat het dichtbij Nederland, Duitsland en Frankrijk ligt)
 • Reken op monsterfiles, dan kan alles meevallen. Of niet, maar dan had je er al op gerekend.
 • Wees bereid vroeg op te staan op zowel de dag van vertrek als wanneer de race begint

Met dat in mijn achterhoofd reden we naar Spa. Ik vond het persoonlijk erg fijn dat ik met mijn zwager en zijn broer ging, omdat die al vier keer eerder waren geweest. Zij kenden de juiste parkeerplekken en fijne staanplaatsen op het terrein zelf. Bovendien konden ze me er van alles laten zien. Toch fijn als je zelf voor de eerste keer naar het circuit gaat.

Mijn eerste Grand Prix ervaring in Spa-Francorchamps

Op 26 augustus 2018 was het zover. Half 12 stonden we op het circuit en ik keek mijn ogen uit. Alles wat je normaal op televisie ziet, is nog indrukwekkender van dichtbij. We liepen rustig rond over het terrein en ik wist toen al dat dit een onbetaalbare herinnering voor de rest van mijn leven werd. Zowel letterlijk als figuurlijk trouwens 😉 De horeca op het circuit is niet goedkoop, maar daar meer over straks.

De eerste keer dat ik een Formule 1 wagen zag

Ongelooflijk! Je ziet heus wel op televisie dat ze een aerodynamische vorm hebben, maar in werkelijkheid is alles nog veel dynamischer. Ze hebben meer weg van een supersonische, bestuurbare raceauto dan een echte auto zeg maar. Het is wat lastig uitleggen, maar dat is een beetje de kern. Als je dan vervolgens ook ziet hoe die mensen in de pitstraat samenwerken. Zo vloeiend als een geoliede machine; van binnen ziet het eruit als een operatiekamer, zo steriel is het.

Hoe snel gaan de wagens?

Zoals televisie je dikker maakt, zo vertraagt het ook enigszins. Wanneer je thuis naar de race kijkt, zie (en weet) je dat de coureurs snel rijden, maar in het echt gaan ze nog veel harder. Ook de safetycar, die op tv bijna lijkt te sukkelen, racet hard voorbij. Een keer knipperen en je hebt ze gemist. En dat is best een bizar idee als je in je achterhoofd houdt dat het hier behoorlijk heuvelachtig is.

Sportieve fans

Tot slot maakte de saamhorigheid onder de fans indruk op me. Of je nu voor Vettel, Hamilton of Verstappen naar Spa-Francorchamps was gereisd, ongeacht je nationaliteit of leeftijd, iedereen heeft die gezamenlijke liefde voor Formule 1 en dat voelde je. Ik ben nog nooit eerder op een (sport)evenement geweest waar het zo goed voelde en mensen elkaar zo vrijblijvend hielpen als dat nodig was.

Om een voorbeeld te geven: we stonden massaal stil op de parkeerplaats na afloop van de race. Waar dat normaalgesproken al reden genoeg is voor opstootjes en irritatie, zat iedereen nu rustig te wachten. En toen zagen we plots een man wandelen. Hij liep van auto naar auto, op zoek naar startkabels. Mijn zwager en zijn broer stapten meteen uit om hem te helpen en dat bleek het startschot voor een massale hulpactie. Uiteindelijk kwam er een jonge Belgische jongen met kabels, die ervan had gehoord. Het kostte behoorlijk wat pogingen, maar we kregen hem aan de praat. Ondanks dat we in totaal tweeënhalf uur hebben moeten wachten tot we konden vertrekken van het terrein, bleef die euforische stemming van het opnieuw starten van de auto hangen. Het was écht gezellig.

Of ik huilen moest?

Nee, eigenlijk vond ik het emotionele aspect tijdens de race zelf wel meevallen. Natuurlijk, ik was onder de indruk van de wagens, het hele circus eromheen en hoe fijn de sfeer was, maar meer ook niet. Maar toen stonden we na afloop van de race toevallig bij de pitstraat. Een stukje verderop konden we de FIA weegbrug zien. Alle auto’s reden één voor één voorbij en vanuit het niets raakte ik overweldigd door emoties. Dat was eigenlijk het moment dat voor het eerst doordrong dat ik écht bij een race aanwezig was. Het is gewoon bijzonder en iets dat je als Formule 1 fan minstens één keer in je leven zou moeten meemaken.

spa francorchamps ervaring en tips

Handige tips als je (voor het eerst) naar Spa-Francorchamps gaat?

 • Boek een overnachting in de buurt – liefst ruim van tevoren, zodat je niet de hoofdprijs betaalt
 • Neem een lichte klapstoel mee als je geen tribuneplaatsen hebt
 • Train vooraf je kuitspieren, dat komt goed van pas als je over het heuvelachtige circuit loopt
 • Wil je graag in beeld komen en zwaaien naar het thuisfront? Ga dan in de buurt zitten van opvallende borden, des te groter is de kans dat de camera je blik vangt. Al was het trouwens niet mijn intentie, maar eenmaal daar kreeg ik allemaal appjes van bekenden die me hadden zien zitten.
 • Breng je eigen eten mee (of een klein kapitaal: de horeca is behoorlijk prijzig op het circuit)
 • Houd rekening met file als je vanaf het terrein wil vertrekken; dit kost behoorlijk wat tijd en verzetten heeft weinig zin. Bij warmte is het wel slim als je dan voldoende drinken in de auto hebt liggen en misschien iets te eten.

Komende editie gaan we weer

Een tijdje geleden besloot ik spontaan met mijn zwager en neefje naar Spa te gaan. Dit keer hebben we geen overnachting in de buurt, maar gaan we gewoon op tijd rijden vanuit Nederland. Ik kijk er enorm naar uit. Afgelopen jaren kwam het er, ondanks de goede voornemens, steeds niet van, maar de wens om nog eens naar Spa-Francorchamps te gaan was er niet minder om. En nu dit mogelijk voorlopig de laatste keer is, wil ik nog meer. Ongeacht de uitslag, het is nu al een iconische race.

Heb jij weleens een Formule 1 race in het echt meegemaakt? Ga je komende editie ook naar Spa-Francorchamps? Of staat het bezoeken van een Grand Prix nog hoog op je wensenlijstje? Ik lees het graag in de reacties onder dit bericht.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeeldingen in dit artikel:
©Jens Mommens – Shutterstock
©Jens Mommens – Shutterstock

Ro

Ik ben Ro (37), vriend van Merel en (stief)vader van June (16), Rose (8), May (7), Nova* en Sean (0). Naast mijn werk als uitvoerder voor een grote energiemaatschappij, steek ik veel tijd en liefde in ons gezin. Op De Mamagids schrijf ik over onze moderne kijk op ouderschap en deel ik hoe het is om te leven in een huis vol vrouwen.

2 gedachten over “Eerste keer Spa Francorchamps? Neem deze tips mee

 1. Afgelopen zaterdag spa francorchamps bezocht. In tegenstelling tot vorig jaar toen het zo regende was het nu beredruk. Alleen maar Mensenmassa’s en nergens plek om iets te kunnen zien.
  130.000 man aanwezig op zaterdag. 50.000 teveel. Nooit meer dus.

  1. Jammer dat het zo onwijs druk was dat je niet eens echt iets hebt kunnen zien! Ik begreep inderdaad dat het vandaag ook enorm druk was en dat ze nog altijd stilstaan op het parkeerterrein om überhaupt weg te kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven