Eerste keer Europa-Park? Mijn beste 9 tips

Na meerdere keren Europa-Park hebben we van alles meegemaakt. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag van volgers of ik nog tips heb voor zo’n eerste keer Europa-Park, dus besloot ik ze te bundelen. Naast het aantrekken van je wandelschoenen en het meenemen van een comfortabele rugzak zijn er nog meer zaken die je wil weten! Ga je dus voor het eerst naar Europa-Park? Neem onderstaande tips dan zeker met je mee op reis. Veel plezier vast!

Voor het eerst naar Europa-Park? Een beleving op zich!

Dit jaar (2024) ging ik voor de vijfde keer naar Europa-Park. Uitgekeken ben ik echter nog lang niet. De magie van Europa-Park zit hem namelijk in het feit dat je een totale beleving krijgt: de detaillering maakt dat je je in andere landen waant, achter bijna elke deur zit wel een attractie verscholen en er is gewoon zoveel te ontdekken. Dat red je niet in een paar dagen. En dat geeft niet, want dan heb je gewoon een goede reden om nog eens terug te gaan.

Als showroom van achtbanen biedt Europa-Park de nieuwste innovaties, met kleine kinderen kan je naar Ierland en de theatershows zijn van hoog niveau. Verder kan je er heerlijk eten, zoals in het award-winnende Eatrenaline en het sterrenrestaurant Ammolite. En je krijgt in ieder opzicht waar voor je geld. De kans is dan ook groot dat je nog eens teruggaat, maar voor nu is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op je eerste keer Europa-Park. Met onderstaande tips kom je alvast een stuk verder!

Handige tips voor de eerste keer Europa-Park

Boek een tussenstop onderweg

Vanaf ons is Europa-Park zo’n 6-7 uur rijden. Door te kiezen voor een tussenstop kan je de volgende ochtend op tijd naar het park toe en optimaal genieten, omdat je minder vermoeid bent.

Zo gaan wij inmiddels al drie jaar op rij naar hotel Aviva in Karlsruhe. Dat ligt redelijk dicht bij de snelweg en heeft een goed ontbijtbuffet. Bovendien zitten er zowel een McDonald’s als een fijne speeltuin naast. Verder vind je een groot winkelcentrum (met o.a. Decathlon en DM Drogisterij) op een kwartiertje afstand. Door de ruime kamers (3-4 personen) kan je als gezin vaak samen slapen. De dag erop rijd je dan in iets meer dan een uur naar Europa-Park.

Houd er rekening mee dat je voor de gehele stad Karlsruhe een groene milieusticker nodig hebt. Die kosten maar (eenmalig) € 12,50 om aan te schaffen en zijn geldig in heel Duitsland. Ook als je dus een andere stad kiest om te overnachten, is het verstandig uit te zoeken of je een sticker moet aanschaffen. Doe je dit niet dan riskeer je een boete van € 80,00.

Ga een paar dagen

Europa-Park is niet in een dag te doen, als je het mij vraagt. Althans, je zou te veel missen van het prachtige park. Dus doe jezelf een plezier en boek meteen een paar dagen – zeker als je niet op doorreis bent, maar puur als liefhebber naar Europa-Park toegaat. Dan kan je uitgebreid genieten en zonder haast het park verkennen.

Misschien willen jullie nog wel een show bezoeken, rustig bijkomen in het Voletarium (Duitsland, meteen na binnenkomst door de hoofdingang – tip!) of in IJsland genieten van een Magnum die je zelf mag versieren met toppings. Dan is daar ook gewoon de tijd voor. Jullie favoriete attracties doe je nog een keer op de laatste dag. Net als die achtbaan waar misschien een te lange rij voor stond op de andere dagen.

Plan je bezoek vooruit

Kijk thuis alvast wat er allemaal te doen is. Dat kan overweldigend zijn, maar helpt je wel optimaal te genieten. Willen jullie vooral in de achtbanen? Kijk dan in alle rust wat de optimale route is en bekijk vast waar en wanneer jullie zouden kunnen lunchen. Zeker de eerste dag is het prettig om een beetje houvast te hebben.

De tweede dag, als je in elk geval alle favorieten hebt gedaan, is het leuk om je te laten verrassen. Loop eens spontaan een andere route, neem je tijd en ontdek wat er achter die ene deur zit. Zo vond ik Snorri Touren, in het Scandinavische dorp, afgelopen jaar een leuke verrassing. Zeker met kinderen. Die had ik nog niet eerder gezien, omdat ik dacht dat er een winkeltje zat. En dat is wel met meer attracties.

Neem een plattegrond mee bij binnenkomst

Wanneer je het park binnenkomt via de hoofdingang, vind je in het midden de plattegronden (Duits, Frans en Engels). Hierop vind je natuurlijk een overzicht van de diverse attracties, restaurants en winkels en hoe je daarnaartoe loopt, maar ook de actuele tijden van verschillende shows. Handige informatie om te hebben!

In de grote achtbanen? Begin van de dag!

Er zijn verschillende achtbanen die zeer bekend zijn onder de liefhebbers: Silver Star (een 72 meter hoog gevaarte), Blue Fire en Voltron, de nieuwste aanwinst in Kroatië. Wil je daar graag in? Zorg dan dat je op tijd in het park bent, de route op je duimpje kent en meteen die kant op kunt rennen. Dat voorkomt dat je in een lange wachtrij terecht komt.

Zo hebben wij een paar jaar geleden een sprintje richting Silver Star getrokken en daardoor maar vijf minuten hoeven wachten. En hoewel de looproute naar elke achtbaan absoluut de moeite waard is, vond ik dit toen wel erg prettig: een paar minuten later stond de wachttijd al op 30. Wil een deel van je gezelschap liever iets rustigers doen? Dan vind je in de buurt van deze geweldige coasters voldoende alternatieven.

Single rider en de baby switch

Misschien ga je met het gezin en wil één van jullie (of om beurten) in een achtbaan? Dan kan je gebruik maken van een single riders rij. Dat scheelt doorgaans aanzienlijk in de tijd. Ook is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de Baby Switch. De ene ouder gaat in de rij staan, de ander staat bij de uitgang met jullie kind(eren) en na de rit kan je wisselen. Zo hoef je niet opnieuw te wachten tot je aan de beurt bent; ideaal!

App downloaden

De app is een aanrader. Niet alleen kan je hiermee voor een aantal attracties in de Virtual Line aansluiten (waaronder de Blue Fire, WODAN, Euro-Mir en Voltron), ook helpt hij je de weg vinden naar bepaalde attracties en heeft handige informatie over alles dat je wil weten.

Doe een VR experience

Ben je weleens in een achtbaan geweest met VR experience? Als koploper op het gebied van achtbanen weet Europa-Park als geen ander een bijzondere ervaring neer te zetten. Het is alsof je in een cartoon bent beland! De achtbaan gaat alle kanten op en dat gevoel wordt versterkt door wat je ziet.

Zowel de Eurosat Can-Can Coaster (Frankrijk, aparte ingang tegenover de Silver Star) als Alpenexpress Coastiality (in Oostenrijk) bieden deze ervaring(*). De eerste biedt nu The Phantom of the Opera aan. Verder is er de YULLBE experience: een compleet avontuur in VR, zowel in spannende varianten als uitdagend en gezellig voor jou en je kinderen. Je vindt YULLBE naast hotel Krønasår (bij Rulantica) en bij de Blue Fire. Een ticket voor de laatste ervaring is slechts € 6,00 per persoon. Deze is geschikt vanaf 8 jaar met begeleiding van een ouder of voogd, 12 jaar zonder of 18 jaar wanneer dit uitdrukkelijk vermeld staat.

(*)Onder andere de Zauberwelt der Diamanten en daarmee een deel van de Alpenexpress in Oostenrijk raakten in juni 2023 beschadigd door een fikse brand. Binnen een jaar zijn beide opgebouwd en kan je weer een ritje maken in de achtbaan. De Coastiality service is medio mei 2024 weer beschikbaar.

Samen met mijn achtjarige dochter koos ik in 2023 voor YULLBE experience Die Jagd nach dem magischen Zepter – een avontuur waarin je met mascottes Ed en Edda op pad gaat om Europa-Park te herstellen. Het is echt zo tof om te doen! Je zit al snel helemaal in het spel en loopt met VR-bril en handsensoren rond in een afgedekt gebied. Op de een of andere manier neemt het je zintuigen (en ratio) volledig over: ik stond bij een afgrond en dacht oprecht dat ik kon vallen als ik verkeerd zou stappen. Zelfs toen ik me realiseerde dat ik op een vlakke vloer liep, bleven mijn bewegingen aarzelend. We hebben na afloop enorm gelachen – het is iets dat ik iedereen zou kunnen aanraden!

Overnachten in of rondom het park

Wil je graag een nachtje (of twee) blijven? Dan zijn er verschillende opties.

  • Op de Europa-Park camping reserveer je tegen een fijn tarief een plek voor je tent, caravan of camper en auto. Het park is op enkele minuten loopafstand of te bereiken met een shuttle service.
  • Glamping op het Camp Resort: rondom een meer vind je blokhutten, tipitenten en huifkarren waar je kunt overnachten. In de Silver Saloon geniet je van een lekker (buffet) ontbijt.
  • Een van de zes Europa-Park hotels, geheel in thema gebouwd en allemaal minimaal vier sterren. Ook hier kan je een ontbijt bijboeken. Bovendien krijg je eerder toegang tot het park: een halfuur eerder mag je al in bepaalde attracties, in de Voltron mag je tien minuten eerder dan de overige bezoekers.
  • Een pension, guesthouse, B&B of hotel in Rust. De hotels van Europa-Park zijn razend populair, dus lukt het je niet om daar te boeken dan kan je in de rest van het dorp ongetwijfeld wel iets vinden. Wij zaten dit jaar in Hotel Gasthof Altes Rathaus, op zo’n vijf minuten loopafstand. Verouderd interieur, maar schoon en heel vriendelijk personeel dat drie talen spreekt.

Zwemmen in Europa-Park?

Toch nog een laatste tip. Als je toch naar Europa-Park gaat, vergeet dan niet om waterpark Rulantica te bezoeken. Sinds 2019 kan je hier zwemmen, maar vooral genieten van allerlei attracties. Je kunt hier met de auto naartoe vanuit Rust (ongeveer 5-10 minuten rijden) of een shuttlebus pakken naast de Spaanse hotels. Ben je op doorreis en wil je alleen het waterpark bezoeken, dan is dat natuurlijk ook mogelijk.

Ik kan je uit ervaring vertellen dat het een belevenis is die zijn weerga niet kent. Het is onvergelijkbaar met wat dan ook. Er zijn niet alleen talloze waterattracties (ook voor de allerkleinsten), de horeca is dik in orde en betaalbaar én aan alles is gedacht. Je kijkt je ogen uit en kan hier gemakkelijk een hele dag verblijven zonder je ook maar een moment te vervelen. Aanrader? De cocktailbar in het water, zowel binnen als buiten!

Ben jij al eens in Europa-Park geweest? Welke attractie staat hoog bovenaan jouw lijstje?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©D. Pfleiderer – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven