Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Eerste keer Europa-Park? Mijn beste 9 tips

Na meerdere keren Europa-Park hebben we van alles meegemaakt. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag van volgers of ik nog tips heb voor zo’n eerste keer Europa-Park, dus besloot ik ze te bundelen. Naast het aantrekken van je wandelschoenen en het meenemen van een comfortabele rugzak zijn er nog meer zaken die je wil weten! Ga je dus voor het eerst naar Europa-Park? Neem onderstaande tips dan zeker met je mee op reis. Veel plezier vast!

Voor het eerst naar Europa-Park? Een beleving op zich!

2023 is het vierde jaar dat ik Europa-Park bezocht. En toch blijf ik ieder jaar weer nieuwe dingen ontdekken. Of het nu dat ene verborgen speeltuintje is, Ierland (het gedeelte dat echt speciaal voor jongere kinderen is) of misschien zelfs een theatershow; naast geweldige achtbanen heeft het park eindeloos veel te bieden. Drie dagen klinkt misschien lang, maar is in de praktijk zelfs nog te kort. Je raakt namelijk niet uitgekeken.

Handige tips voor de eerste keer Europa-Park

Tussenstop onderweg

Zeker als je alleen naar het park zelf gaat, is een tussenstop geen overbodige luxe. Zelf vind ik het fijn om te overnachten in Karlsruhe: dat is alsnog een behoorlijke rit, maar zelfs in mijn eentje prima te doen. Doordat je de dag erop nog maar een uurtje hoeft te rijden, kan je allemaal fris en fruitig genieten van alles dat Europa-Park te bieden heeft.

Wij gingen vorig jaar en dit jaar naar hotel Aviva. De McDonald’s is echt op honderd meter afstand, dus je kan gelijk aanschuiven. Het hotel is prima voor een nachtje en heeft een heel fijn ontbijtbuffet.

Ga een paar dagen

Honderden kilometers rijden voor een dagje? Nee, dat is echt zonde. Als je dan toch gaat, maak er het liefst twee of drie dagen van. Dan kan je uitgebreid genieten van alles dat het park te bieden heeft. Misschien willen jullie nog wel een show bezoeken, rustig bijkomen in het Voletarium (Duitsland – tip!) of in IJsland genieten van een Magnum die je zelf mag versieren met toppings. Dan is daar ook gewoon de tijd voor. Jullie favoriete attracties doe je nog een keer op de laatste dag. Net als die achtbaan waar misschien net een te lange rij voor stond.

Plan vooruit

Kijk thuis alvast wat er allemaal te doen is. Dat kan overweldigend zijn, maar helpt je wel optimaal te genieten. Willen jullie vooral in de achtbanen? Kijk dan in alle rust wat de optimale route is en bekijk vast waar en wanneer jullie zouden kunnen lunchen. Een tweede dag kan het ook prima zijn om de boel lekker op je af te laten komen overigens, maar de allereerste dag is het prettig een beetje houvast te hebben, vond ik zelf.

Neem een plattegrond mee bij binnenkomst

Bij binnenkomst via de hoofdingang kan je meteen een plattegrond meepakken. Hierop staat aan de ene kant hoe je bij welke attractie kunt komen. Bovendien vind je hier de meest actuele tijden voor de shows die op dit moment spelen. Mocht je dus willen afwisselen, is dit heel handige informatie om te hebben.

In de Silver Star? Begin van de dag!

Een van de meest gewilde achtbanen (onder liefhebbers althans, iets minder geschikt voor wie hoogtevrees heeft) is de Silver Star in Frankrijk. Hij is maar liefst 72 meter hoog op het allerhoogste punt en mede daarom eigenlijk iets dat je een keer geprobeerd moet hebben. Om te voorkomen dat je lang in de rij staat, is het slim meteen aan het begin van de dag richting Italië te lopen en van daaruit zo snel mogelijk richting het Franse themagebied. De Eurosat (Can-Can) is daarnaast echt een geweldige darkride voor wie het minder op hoogtes heeft.

Single rider en de baby switch

Misschien ga je met het gezin en wil één van jullie (of om beurten) in een achtbaan? Dan kan je gebruik maken van een single riders rij. Dat scheelt aanzienlijk in de tijd. Ook is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de Baby Switch. De ene ouder gaat in de rij staan, de ander staat bij de uitgang met jullie kind(eren) en na de rit kan je wisselen. Zo hoef je niet opnieuw te wachten tot je aan de beurt bent; ideaal!

App downloaden

De app is een aanrader. Niet alleen kan je hiermee voor een aantal attracties in de Virtual Line aansluiten, ook helpt hij je de weg vinden naar bepaalde attracties en heeft handige informatie over alles dat je wil weten.

VR experience

Ben je weleens in een achtbaan geweest met VR experience? Als koploper op het gebied van achtbanen weet Europa-Park als geen ander een bijzondere ervaring neer te zetten. Het is alsof je in een cartoon bent beland! De achtbaan gaat alle kanten op en dat gevoel wordt versterkt door wat je ziet. Heel bijzonder; zowel de Can-Can (Frankrijk, aparte ingang tegenover de Silver Star) als Alpenexpress Coastiality (in Oostenrijk). Verder is er de YULLBE experience: een compleet avontuur in VR, zowel in spannende varianten als uitdagend en gezellig voor jou en je kinderen. Je vindt YULLBE naast Krønasår en bij de Blue Fire. Een ticket voor de laatste ervaring is slechts € 6,00 per persoon. Deze is geschikt vanaf 8 jaar met begeleiding van een ouder of voogd, 12 jaar zonder of 18 jaar wanneer dit uitdrukkelijk vermeld staat.

Samen met mijn achtjarige dochter koos ik voor Die Jagd nach dem magischen Zepter – een avontuur waarin je met mascottes Ed en Edda op pad gaat om Europa-Park te herstellen. Het is echt zo tof om te doen! Je zit al snel helemaal in het spel en loopt met VR-bril en handsensoren rond in een afgedekt gebied. Op de een of andere manier neemt het je zintuigen (en ratio) volledig over: ik stond bij een afgrond en dacht oprecht dat ik kon vallen als ik verkeerd zou stappen. Zelfs toen ik me realiseerde dat ik op een vlakke vloer liep, bleven mijn bewegingen aarzelend. We hebben na afloop enorm gelachen – het is iets dat ik iedereen zou kunnen aanraden!

Overnachten in of rondom het park

Wil je graag een nachtje (of twee) blijven? Er zijn verschillende opties. Denk aan de camping, waar je tegen een heel fijn tarief kunt staan met je tent, caravan of camper en auto. Het park is op enkele minuten loopafstand. Dan is er nog het Camp Resort: blokhutten, tipitenten en huifkarren waar je kunt overnachten. Iets meer luxe én je kan heerlijk ontbijten in de naastgelegen Cantina Amigo. Tot slot zijn er de hotels die absoluut de moeite waard zijn. Luxe, van alle gemakken voorzien en de perfecte plek om na afloop van een intensieve dag bij te komen.

Zwemmen in Europa-Park?

Alsof het park niet genoeg is, kan je sinds 2019 ook heerlijk zwemmen in Rulantica – het waterpark van Europa-Park. Dit ligt op ongeveer een kwartiertje rijden. Regelmatig gaan er shuttlebussen tussen het Spaanse gebied en het waterpark, maar je kan ook met eigen vervoer gaan. Ook is het mogelijk om alleen naar het waterpark te gaan (tip voor wie op doorreis is).

Ik kan je uit ervaring vertellen dat het een belevenis is die zijn weerga niet kent. Het is onvergelijkbaar met wat dan ook. Er zijn niet alleen talloze waterattracties (ook voor de allerkleinsten), de horeca is dik in orde en betaalbaar en aan alles is gedacht. Je kijkt je ogen uit en kan hier gemakkelijk vier à vijf uur verblijven. Aanrader? De cocktailbar in het water! Als je er dan toch bent…

Ben jij al eens in Europa-Park geweest? Welke attractie staat hoog bovenaan jouw lijstje?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©D. Pfleiderer – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids