Press "Enter" to skip to content

Eerste hapjes van je baby: hier begin je mee

Op een gegeven moment is het tijd om naast de fles- of borstvoeding te beginnen met eerste hapjes. Maar welke babyvoeding is nu geschikt vanaf het begin? Lees snel verder om te zien wat voor hapjes je kan proberen, waar je inspiratie opdoet voor recepten en wat je nog meer moet weten. Bovendien vind je verderop waarom potjes babyvoeding (ja, ook die hele dure) eigenlijk helemaal niet zo goed zijn.

Beginnen met bijvoeding voor je baby

Wanneer mag je baby groente en fruit?

Je kunt beginnen met bijvoeding vanaf 4-6 maanden. Deze hapjes vervangen de melk nog niet, maar zijn meer bedoeld om je kindje te laten wennen aan andere smaken en structuren. Wanneer je bewust kiest voor bijvoeding à la Rapley start je vanaf zes maanden met vaste voeding. Tot dat moment krijgt je kindje exclusief de borst (of fles).

Zelf voeding maken of potjes kopen?

De Consumentenbond raadt aan om af en toe te kiezen voor een potje. De meeste potjes babyvoeding bevatten namelijk te weinig vet en energie voor je baby. Daarbij maakt het merk eigenlijk geen verschil. Van de goedkoopste (€ 0,80) tot die van De Kleine Keuken (€ 3,79), allemaal verkopen ze meerdere potjes voeding die niet aan de eisen voldoet.

Uiteraard heb je hier zelf de keus in. Niet alle ouders hebben tijd of de mogelijkheden om elke avond een hapje te pureren.

Eerste hapjes maken

In eerste instantie kauwen baby’s nog niet echt. Vaak hebben ze geen tanden en gaat het nog meer om de beleving van ander voedsel dan (moeder)melk. Begin daarom met zachte fruit- en groentesoorten als banaan en pompoenpuree. Ook appel kan je zachter maken: zet met een laagje water in de magnetron voor 30 seconden en pureer daarna met de staafmixer. Verse appelmoes! Een alternatief is raspen. Als je twijfelt over groentesoorten, kijk dan altijd even op internet wat wel en niet mag. Ook handig: een apparaat dat zowel kan stomen en blenden.

Bijvoeding: waarop moet je letten?

Belangrijk voor de allereerste potjes is dat je kiest voor niet al te uitgesproken smaken en een voedselsoort die gemakkelijk te verteren is. Ui, knoflook en prei kan je dus nog beter even laten staan. Banaan en pompen daarentegen zijn prima.

Geschikte hapjes voor kinderen van 4-6 maanden oud

 • Banaan
 • Perzik
 • Meloen
 • Abrikoos
 • Appel (geraspt)
 • Peer
 • Mango
 • Bietjes
 • Bloemkool
 • Broccoli
 • Wortel
 • Pastinaak
 • Pompoen
 • Doperwtjes
 • Boontjes

Babyvoeding van 6-9 maanden

Je kan er vanaf deze leeftijd voor kiezen om je kindje te laten eten uit het vuistje, of te pureren. In dat laatste geval mag de structuur wel iets dikker zijn en kan je ook nieuwe soorten groenten en fruit toevoegen aan het dieet van je kindje.

Tip! Heb je geen inspiratie? Kijk dan op de potjes babyvoeding in de supermarkt.

Je kan nu bovendien verschillende smaken met elkaar mixen. Wat dacht je van:

 • Venkel met wortel
 • Mango met papaja
 • Bietjes met appel
 • Avocado met peer
 • Spinazie met courgette
 • Appel met peer
 • Bloemkool met broccoli

Hapjes van 9-12 maanden

De voeding mag nu echt een stukje grover zijn. Kijk ook weer naar wat je baby kan hebben en experimenteer een beetje met smaken. Lekkere zachte vis als kabeljauwfilet smaakt goed met spinazie en rijst of pasta, zachte vleessoorten met groente en (zoete) aardappelpuree… Je kan het zo gek niet bedenken. Op internet vind je bovendien genoeg websites met lekkere recepten voor baby’s. Dus kijk vooral even rond!

Lekkere recepten voor je baby

eerste hapje baby groenten fruit moes

Onze 3 favoriete websites voor lekkere babyhapjes.

 1. Allerhande – Mijn favoriet als ik zelf even geen inspiratie heb om iets te maken, maar zeker ook lekker voor de allerkleinsten. Je kan specifiek op leeftijd zoeken en gewoon alle receptjes afgaan. Leuke vind ik dat Allerhande je een beetje out of the box laat denken. Deze ratatouille met couscous zou ik zelf nog lekker vinden!
 2. Nutricia – Prettig wanneer je de basisrecepten zoekt voor de allerkleinsten. Bijvoorbeeld pastinaakpuree, wortelpuree (écht, zoek het op, want zelf proberen levert een boel geklooi op en een oranje keuken) en perenpuree. Voor oudere kindjes vind je veel extra informatie over gezonde eetgewoontes.
 3. Smikkels – Een heel uitgebreide website met allerlei hapjes. Van meloenpuree en mango-banaanmoes voor op de boterham tot de verrassende combinatie avocado/peer.

Hiernaast is De maaltijdplanner voor baby’s en peuters van Annabel Karmel een musthave voor jonge ouders en staat boordevol informatie over koken, de juiste ingrediënten voor je kindje en wanneer je met welke voeding mag beginnen.

Handige tips over babyvoeding

Hygiëne

Zorg dat je hygiënisch te werk gaat. Zeker bij baby’tjes moet je goed oppassen. Goed afwassen met heet water dus of de vaatwasser en natuurlijk je handen wassen voor je begint. 

Invriezen babyhapjes

Als je elke dag een halve gram wortel moet stomen en pureren, ben je natuurlijk eeuwen bezig. Maak dus ineens een grotere hoeveelheid en vries het overschot in ijsblokbakjes. Zodra de hapjes babyvoeding zijn afgekoeld, zet je ze direct in de vriezer. Vergeet ook niet om de data erop te zetten of in elk geval ergens bij te houden wanneer je wat hebt ingevroren (bijvoorbeeld met een lijst die je aan de koelkast hangt).

Let op! Ingevroren hapjes moet je opmaken binnen zes weken.

Babyvoeding opwarmen

Wanneer je de babyvoeding weer moet gaan opwarmen, zorg dan ook dat het heel goed verhit wordt. Zo krijgen bacteriën geen kans. Uiteraard wel goed doorroeren én laten afkoelen voor je het je baby geeft.

Verse fruit- en groentehapjes meenemen onderweg

Het is soms wat lastig om verse babyvoeding mee te nemen onderweg. Gelukkig zijn er ook herbruikbare knijpzakjes te koop, zoals deze van Squiz. Je kunt ze circa 50 keer gebruiken en schoonmaken in de vaatwasser of met een flessenrager.

Fase waarin je baby of dreumes slechter eet

Wanneer je net op gang bent met de hapjes babyvoeding gaat het vaak lekker. De meeste kinderen lusten allerlei smaken en doen niet moeilijk. Maar net als je jezelf rijk rekent, stoppen ze met het eten van groenten en fruit. Het is niet meer lekker, vinden ze. Gelukkig is dit ook een fase en gaan ze vanzelf weer eten. Alleen kan het je behoorlijk wanhopig maken. Zelfs tot op het punt dat je overweegt een boterham te geven na het avondeten. Waar dit laatste niet verstandig is, helpt het wel om te blijven zoeken naar recepten voor lastige eters en er zo het beste van te maken.

Beginnen met vaste bijvoeding is een hele mijlpaal in het leven van je kindje. In dit artikel staan tal van tips en opties om mee te beginnen. Maar we zijn natuurlijk ook benieuwd naar jullie ervaring! Welke smaak heb jij als eerste hapje aan je baby gegeven? Kiezen (of kozen) jullie ook weleens voor potjes babyvoeding? Of ga je liever voor zelf gepureerd (en eventueel gestoomd)?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids