Eerste beha shoppen met je dochter? Handige tips

Sneller dan je misschien verwachtte, zal je met je tienerdochter op zoek moeten gaan naar haar eerste bh. Maar hoe pak je dat aan? Welke maat heeft ze eigenlijk en hoe voorkom je dat het hartstikke ongemakkelijk wordt? Antwoorden op deze en andere vragen vind je hier! 

De eerste keer shoppen voor een beha met je dochter

Wanneer je moeder wordt van een dochter weet je één ding zeker: ooit ga je samen op pad voor de eerste beha. Wat ze er niet bij vertellen is dat die allereerste shopsessie sneller komt dan waar je misschien zelf aan toe bent. Om je goed voor te bereiden, helpt het om je goed te laten voorlichten. Want waar moet je op letten? Hoe maak je het iets minder ongemakkelijk voor je dochter (en misschien voor jezelf)? En waar koop je de allereerste bh?

Beha’s shoppen met je tienerdochter

Wanneer koop je de allereerste bh?

Tot het moment dat je dochter ouder wordt en borsten begint te ontwikkelen, kan je prima af met topjes. Maar na verloop van tijd hebben ze gewoon steun nodig. Zeker als je ze door een shirtje begint te zien. Dat is hét moment om naar de winkel te gaan. Houd er wel rekening mee dat meiden op deze leeftijd niet te veel willen opvallen binnen de groep. Hier kan je de vorm op aanpassen: een sporttop als ze juist liever niet laat zien dat ze al een bh draagt. Of andersom, als alle meiden al bh’s dragen, koop hem dan gewoon als zij zich daar ongemakkelijk bij voelt – ook als ze nauwelijks borsten heeft.

Welke cupmaat heeft ze nodig? Hoe meet je dat goed op?

De juiste beha-maat is echt heel belangrijk. Zoek dus vooraf goed uit welke maat je dochter zou kunnen gebruiken. Een ‘ouderwets’ meetlint is prima: bereken het verschil tussen de omtrek onder je borsten en de borstomvang zelf. Die twee vertegenwoordigen het getal en de letter. Bij twijfel kan je dit het best laten doen door een specialist in een lingeriezaak. Hier weten ze precies wat mooi staat en kunnen ze je goed adviseren.

Tip: kijk vooral ook even dit filmpje, waarin je kan zien hoe je de perfecte beha zelf kan bestellen.

Hoe maak je bespreekbaar dat je een beha wil gaan kopen?

Tja, moeders met tienerdochters weten waarschijnlijk als geen ander dat een verkeerde opmerking het hele gesprek kan doen uitgaan als een nachtkaars. Hoe je dit gesprek het best kan vormgeven, weet je waarschijnlijk zelf het beste. Niemand kent je dochter beter dan jij. Een paar algemene tips zijn in elk geval:

 • Voorkom dat het ongemakkelijk wordt (hieronder extra uitleg)
 • Leg eens een foldertje neer van een lingeriezaak of vertel dat je een nieuwe bh hebt gekocht; dat kan ook een ingang zijn voor hét gesprek
 • Geef eerlijk aan dat je vindt dat het tijd is om een eerste bh te gaan kopen (al is deze aanpak heel erg afhankelijk van het karakter van je kind)

Hoe voorkom je dat het gesprek over de eerste beha ongemakkelijk wordt?

 • Behandel het als een normale gang van zaken. Dat is het uiteindelijk ook. Je eerste bh kopen, hoort net als de eerste menstruatie, bij vrouw worden en hoe minder giechelig of ongemakkelijk jij doet, des te soepeler het gesprek loopt.
 • Informeer niet te expliciet naar vriendinnen: ‘Zeg, hebben je vriendinnen er al één?’
 • Gebruik geen verkleinwoorden als behaatje of borstjes (brr!)
 • Ga er niet te diep op in. Als je samen hebt vastgesteld dat de eerste bh-shopsessie binnenkort kan plaatsvinden, laat het daar dan bij.
 • Luister naar haar woorden en wensen: als zij voorlopig liever nog topjes blijft dragen, dwing haar dan niet in een beha als dat nog niet hoeft

Tot slot nog tips voor tijdens het shoppen: roep niet door de zaak dat je een hele leuke hebt gevonden met Snoopy, laat haar zelf iets uit het rek pakken en geef haar ook de tijd om even te snuffelen tussen de verschillende opties. Je hoeft er niet constant bij te staan en uiteindelijk is het ook belangrijk dat ze haar eigen stijl ontwikkelt.

Waar koop je leuke beha’s voor tienermeiden?

Wat onder de noemer ‘leuke beha’s voor tieners’ valt, is voor iedereen verschillend. De één gruwelt bij het idee dat haar dochter binnenkort strings draagt, een ander trekt zonder gêne een rood kanten setje uit het rek. Waar ze in elk geval veel verstand van zaken én een heel leuk aanbod hebben, is Hunkemöller. Ze helpen vriendelijk, nemen de tijd en weten goed wat er in de winkel hangt of op de webshop staat.

Tips voor vaders

Als je als vader meegaat shoppen voor de eerste bh heb je natuurlijk geen eigen ervaring. Daarom hieronder wat aanvullende tips:

 1. Maak nooit (nee, echt nooit) grapjes over (het gebrek aan) borsten – mierentietjes, erwten op een plank of wat dan ook. Niet grappig. Nooit.
 2. Je kleine meisje wordt groot en dat kan heel onwennig voelen. Misschien vind je het zelfs ongemakkelijk om dit soort momenten met haar te delen. Dat kan je best aangeven: “De tijd gaat zo snel, ik moet daar soms best aan wennen.” Houd het kort en maak het niet ongemakkelijk.
 3. Laat haar maten opmeten bij een lingeriezaak, zodat ze in elk geval de juiste maat koopt. Niks is zo slecht voor je als een verkeerde bh. De verkoopster kan precies zien of hij goed valt.

Weet jij de allereerste keer nog dat je een beha kocht? En hoe kijk je ernaar dat je dochter straks hetzelfde gaat doen: vind je het lastig of kijk je er juist naar uit?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Alina Kovalova – Shutterstock

Dit artikel is een samenwerking met Hunkemöller

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven