Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Eerste babykleding: deze items mag je niet missen

De eerste kleertjes voor je kindje zijn zo leuk om te shoppen! Alles is schattig, mini en je ziet al helemaal voor je hoe het straks na de geboorte zal staan. Maar wat heb je, naast het eerste pakje, nu écht nodig? In dit lijstje vind je een handige checklist voor de eerste garderobe van je baby. Van babyjurkjes tot zachte mutsjes en nog veel meer.

Babykleding: wat heb je nodig voor de eerste garderobe?

Babymutsjes

Na de geboorte heeft je kindje meerdere babymutsjes nodig. In de lente en herfst let je extra op de dikte, zodat je kunt wisselen afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar ook in de zomer en winter heb je zeker meerdere mutsjes nodig. Net als handen en voeten verlaat lichaamswarmte je kindje het snelst via het hoofdje. Aangezien baby’s zich nog niet goed op temperatuur kunnen houden kan jij hen hierbij een handje helpen. Een lekker katoenen mutsje is zacht en ademend.

Rompertjes

Laat de soort rompers afhangen van het weer waarmee je te maken krijgt na de geboorte. Bij wisselende weersomstandigheden kies je voor lange en korte mouw, in de zomer ga je voor een pasgeboren baby voor korte mouwen. Hier overheen kan dan vaak nog een shirt met lange mouwen – afhankelijk van hoe heet het is. Blijf je kindje vooral veel temperaturen en/of voel even met je wijsvinger in het nekje om te controleren hoe warm of koud hij is.

Jurkjes, broekpakken en wikkelvestjes

Bij een klein kindje wil je het liefst zo min en zo kort mogelijk priegelen. Ook is het fijn als je het hoofdje kunt ontzien met aan- en uitkleden. Daarom zijn babyjurkjes, broekpakken en setjes, bestaande uit een legging en shirt van comfortabel materiaal, ideaal. Jurkjes hebben vaak drukknoopjes op de schouders, zodat je ze in een beweging aan en uit kan doen, broekpakken idem en een wikkelsysteem leg je als het ware om het lijfje heen.

Sokjes

In het allereerste begin kunnen sokbroekjes erg handig zijn; hierbij zit de sok als het ware vast aan de broek. Bij erg koud weer kan je hier nog een extra paar sokken overheen aantrekken. Verder zijn sokken natuurlijk heel handig om de voeten lekker warm te houden. Handen en voeten koelen immers, na het hoofd, het eerst af.

Tip! Als de nagels van je kleintje groeien en hij krast ermee in zijn gezicht, doe dan babysokjes over de handen om je baby te beschermen.

Jasjes en vesten

Jonge kinderen kleed je het liefst in laagje. Zeker omdat ze hun temperatuur nog niet goed kunnen reguleren. In de basis betekent dit vaak een extra laagje ten opzichte van jezelf. Merk je dat je kleintje toch wat oververhit of onderkoeld raakt, dan kan er altijd iets bij of af. Jasjes en vestjes zijn dan ook altijd handig om te hebben. In de winter een lekker dik wollen jasje, in de zomer liever een katoenen vestje.

Welke maat koop je voor de eerste kleertjes?

Maat 44 is bedoeld voor premature kindjes. Dus tenzij je kindje mogelijk te vroeg geboren wordt en je daar nu al rekening mee moet houden, is dat niet nodig om te kopen. In geval van nood kan dit immers altijd nog.

Baby’s hebben gemiddeld maat 50-56 na de geboorte, maar er zijn ook kinderen die meteen starten in maat 62. Dit alles hangt een beetje af van de genen en de termijn waarmee je kleintje geboren wordt. Echo’s in het laatste trimester kunnen je een indicatie geven, maar kloppen niet altijd. Koop daarom, als eerder gezegd, niet te enthousiast in. Je kunt uitgaan van maat 50-56 en bijkopen als je kindje groter of kleiner blijkt.

Tip! Neem voor de bevalling een extra setje mee in maat 62. Dat is dan in elk geval lekker gewassen en naar jouw smaak. Dat voelt wellicht fijner dan iets dat je even snel moet laten halen door een ander.

Waarop moet je letten als je de eerste babykleertjes koopt?

  • Wees niet te enthousiast Babykleertjes zijn superschattig, waardoor je misschien de neiging hebt om veel in maat 50/56 te kopen. Maar kleintjes groeien razendsnel. Zeker de eerste maat vliegt er doorheen. Haal dus niet te veel voor de geboorte, koop liever bij als je kindje er is.
  • De eerste dagen zal je vaak kleding wisselen Jonge baby’s geven vaak een mondje terug. Met andere woorden: ze spugen regelmatig.
  • Was de babykleding met een neutraal wasmiddel Alle spulletjes die je kleintje zal dragen of aanraken (hydrofiele doeken, wasbare luiers en -billendoekjes, dekens etc.) was je voor gebruik. Er kunnen stoffen in zitten die de huid van je kleintje kunnen irriteren. Bovendien is het wel zo fris!
  • Koop een eerste pakje Een eerste pakje is bijzonder om te kunnen bewaren, maar is ook het allereerste dat je kleintje zal dragen. Nadat je het gekocht en gewassen hebt, stop je het in je vluchtkoffer.

Hoe zag het allereerste pakje voor jouw kindje eruit? En welke kleding mocht er echt niet ontbreken in de eerste garderobe voor je baby?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Igisheva Maria – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids