Een tijdje geleden mailde Fieke me met de vraag of ze een artikel kon schrijven over haar gebrek aan kinderwens. Ik vond het een mooie reden om hier meteen een hele week aan te wijden, aangezien kinderloosheid in zoveel vormen voorkomt (gewenst, ongewenst etc.). Ik vind het belangrijk hier een podium aan te bieden en bepaalde taboes te doorbreken. Het is namelijk niet egoïstisch als je geen kinderen krijgt, omdat je die behoefte niet voelt. Sterker nog, inmiddels kiest 1 op de 5 vrouwen hier bewust voor (bron). Ik ben benieuwd hoe jullie hierin staan en of je haar verhaal herkent, of juist al wél op jonge leeftijd een kindje hoopte te krijgen.
“Wacht maar tot je ouder bent, het komt vanzelf wel.” Wat kreeg ik die opmerking vaak te horen wanneer ik me uitsprak over het ontbreken van een kinderwens. Waar vriendinnetjes zich op jonge leeftijd bekommerden om hun poppen, deed dat me niks. Die natuurlijk drang tot voortplanten ontbrak toen al. En nog steeds. Ik ben inmiddels eind dertig, alleenstaand zonder kinderen en voel op geen enkele manier de zin om daar verandering in te brengen.
Waar sommige kennissen van mij het milieu aanvoeren als argument om er niet aan te beginnen, ben ik misschien iets minder nobel. Mijn voornaamste reden om geen kinderen te willen, is dat ik geen zin heb om mijn leven op te geven zoals het nu is. Wil ik op reis? Dan hoef ik niet te wachten tot de schoolvakanties beginnen. Vlieg ik naar de andere kant van de wereld, dan hoef ik me niet druk te maken om een baby die dat misschien niet trekt of het feit dat een gezinsvakantie tegenwoordig ongeveer zoveel kost als een mooie tweedehands auto.
Ik heb een rijk sociaal leven. Ik ga graag naar concerten, de bioscoop of lekker uit eten met vriendinnen. Verder heb ik zo nu en dan een leuke man. En dat is prima zoals het is. Ik zie bij genoeg mensen om me heen hoe groot de impact is van het krijgen van kinderen. En hoewel ik het prachtig vind voor hen en zie hoe zij daar van genieten, merk ik ook dat het gewoon niet voor mij is weggelegd. Anders dan een deel van de maatschappij heb ik daar zelf volkomen vrede mee.
Toch vind ik het jammer dat het soms stomme opmerkingen oproept of irritante vragen. “Wat nu als je later oud bent en alleen?” of “Stel dat je ooit spijt krijgt, dan kan je niet meer terug.” Alsof ik daar zelf nooit bij heb stilgestaan. Tegelijkertijd denk ik dan ook: het feit dat je kinderen mocht krijgen, betekent niet dat ze je automatisch opzoeken in een verzorgingshuis. Wie weet woon ik tegen die tijd wel samen met mijn beste vriendin. En spijt? Aangezien ik werkelijk nooit zoiets als een kinderwens heb ervaren, kan ik me daar helemaal niks bij voorstellen.
Gelukkig kom ik nu ook op een leeftijd dat daten een stukje makkelijker wordt. Mannen verliezen vaak hun kinderwens met de jaren of hebben al een gezin gehad. Die hoeven geen tweede leg. En dat komt mooi uit, want ik zoek dat ook niet. Wel sta ik open voor eventuele bonuskinderen – maar toch ook wel met in mijn achterhoofd dat ik daar geen moeder voor hoef te zijn, want die hebben ze al. Ik hoef geen plek in te nemen en kan, net als bij mijn nichtjes en neefjes, een liefdevolle rol op enige afstand vervullen.
De reden dat ik dit stuk schrijf, is dat ik het belangrijk vind om ook eens deze kant te laten horen. Je hoeft geen kinderen te krijgen om toch een rijk leven te ervaren. Je bent niet pas compleet als je zorgt voor de volgende generatie. Juist op een planeet waar overbevolking een probleem is, hebben we ook mensen nodig die hier geen behoefte aan hebben. Het zorgt voor een beetje balans, en daar is volgens mij nooit iets mis mee.
Hoe denk jij erover als anderen geen kinderwens hebben? Had jij wel vanaf jonge leeftijd het gevoel kinderen te willen of kwam dat later pas? (Of niet, net zoals bij Fieke?)
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©dodotone – Shutterstock