Een kerstcadeau kopen voor jezelf? Dit is waarom

Misschien klinkt het treurig, maar een aanzienlijk deel van de (getrouwde) vrouwen koopt haar eigen kerstcadeaus. Maar los daarvan is het helemaal zo gek nog niet. Je verdient een mooi cadeau, toch? Dus waarom zou je het jezelf niet geven – zeker als niemand anders het doet? Mocht je nog steeds twijfelen over het kopen van een kerstcadeau voor jezelf, lees dan snel verder. In dit artikel geven we namelijk 5 redenen waarom jij dit jaar ook een cadeau voor jezelf op de kerstlijst zou mogen zetten!

Waarom een kerstcadeau voor jezelf kopen?

Er ligt een taboe op het kopen van je eigen kerstcadeau. In ons calvinistische kikkerlandje doen we (voor de buitenwereld) normaal, want dan doen we al gek genoeg. Een kerstcadeau voor jezelf kopen is iets voor zelfingenomen types of hebberige mensen. Echt, je kan waarschijnlijk de veroordelingen al horen terwijl je nog in de winkel staat en koopt misschien zelfs liever helemaal niks. Zonde. Waarom zou je niet gewoon lief voor jezelf mogen zijn en een cadeautje kopen waar je gelukkig van wordt? Daarom zetten we deze kerst alle innerlijke stemmetjes op pauze en is het tijd om onszelf te verwennen met een mooi kerstcadeau.

5 redenen om een kerstcadeau voor jezelf te kopen

Omdat je het hele jaar door geeft

Vaak doen vrouwen (onbewust) van alles voor het gezin – naast de ‘vaste’ bezigheden als opvoeden, werk en huishouden:

  • Je brengt nog snel die vergeten gymtas naar school.
  • Je helpt je (puber)dochter misschien net iets meer dan nodig was bij dat werkstuk, om haar de voldoende te bezorgen die ze keihard nodig heeft.
  • Dankzij jou is iedereen op de juiste sport op het juiste moment – met de spullen die je kind daarbij nodig heeft.
  • Is er iemand jarig, ziek, getrouwd of overleden? Jij stuurt een kaartje.
  • Je luistert naar de woordenstroom van je kind terwijl je eigenlijk doodop bent en het liefst naar bed zou gaan.
  • Jouw armen zijn de veilige haven van je zoon als hij niet lekker in zijn vel zit.
  • Je regelt alle kinderfeestjes, het sociale leven, houdt bij welke activiteiten school organiseert (en wat daarvoor nodig is), springt misschien bij als vrijwilliger op school en verzorgt alle verjaardagen van de kinderen – van catering tot verlanglijstjes.

Je mag best erkennen dat je veel doet voor je gezin en dat jij de vliegende keep bent die continu zorgt dat alles draait. Daar hoef je waarschijnlijk geen eindeloze waardering voor vanuit de buitenwereld, maar je mag best trots zijn op jezelf. Dus waarom zou je dan niet gewoon een keer iets voor jezelf halen wat je écht graag wil hebben, zoals dat ene duurdere parfum, mooie pumps, naar het theater met een vriendin of iets anders. Gun het jezelf!

Omdat ieder huisje zijn kruisje heeft

Het is zinloos om jouw leed met dat van een ander te vergelijken, maar je kan wel stellen dat iedereen zijn eigen portie krijgt. Als je terugblikt op afgelopen jaar heb je ongetwijfeld een bepaald moment (of zelfs een hele periode) stress en verdriet ervaren. Daar mag met kerst zeker iets positiefs tegenover staan, in de vorm van een mooi cadeau voor jezelf.

Omdat als jij het niet doet, niemand het doet

Een van de meest genoemde redenen onder vrouwen die cadeaus voor zichzelf kopen: als zij het niet doen, krijgen ze niks met kerst. Of dat nu onkunde is of onwil, maakt voor je gevoel niet uit. Natuurlijk kan het uiteindelijk wennen en zal je misschien roepen dat het je allemaal niks kan schelen, maar diep van binnen vindt iedereen het toch leuk om iets liefs te krijgen dat echt bij haar past?

Door te accepteren dat je van de rest van je gezin geen cadeau hoeft te verwachten, kan je er in elk geval een bepaalde vrede mee hebben. Zeker als je daarop besluit dat je jezelf iets moois cadeau doet.

En wil je de rest laten ervaren hoe het is als niemand een cadeau voor je haalt? Leg dan eens een jaar niets onder de boom of daag hen uit om ook een cadeau voor zichzelf te kopen deze kerst. Dit zal niet bij iedereen passen, maar soms kan het ook opluchten om te stoppen met iedereen in de watten te leggen als dit andersom niet gebeurt.

Omdat je het verdient

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet – maar het omgekeerde is ook waar. Wat jij een ander geeft, mag je ook aan jezelf geven. Denk maar aan alle keren dat je met liefde het juiste kaartje zocht voor die vriendin die een hart onder de riem nodig had; de momenten dat je vast kleinigheidjes kocht voor de kinderen omdat je ze te leuk vond om te laten liggen en die ene keer dat je met zoveel liefde en zorg het perfecte cadeau voor je partner wist te vinden. Gun jezelf dat ook. Laat het mooi inpakken en leg het onder de boom. Weliswaar geen verrassing meer wat erin zit, maar dat doet niet af aan de blijdschap met je cadeautje, toch?

Omdat… waarom niet?

Even eerlijk, moet je een goed doordacht argument hebben om te kunnen verantwoorden aan jezelf dat je een cadeau voor jezelf koopt? Nee toch? Je doet het omdat je graag iets wil, je zin hebt om te shoppen en omdat je onder de boom een prachtig cadeau verdient. Waarom niet?

Heb jij jezelf weleens een (kerst)cadeau gegeven?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©PH888 – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven