Soms zie je, na het lezen van een fantastisch boek, de bijbehorende film of serie. In de beste gevallen maakt die wat je eerder hebt gelezen zo mogelijk nog beter. Of dat ook geldt voor de klassieker De brief voor de koning (of: The Letter for the King op Netflix)? In deze review vergelijk ik het boek met de serie en deel mijn oordeel nadat ik eerst het boek met veel plezier las en daarna de serie bekeek. Is het een aanvulling?
WAARSCHUWING: BEVAT SPOILERS
Het verhaal (De brief voor de koning – het boek)
Voorafgaand aan zijn ridderschap doet Tiuiri, zoals gebruikelijk in die tijd en zijn rijk Dagonaut, mee aan een wake. Hierbij zit hij met andere aspirant-ridders in een kapel waar hij niet mag spreken of bewegen. Maar dan hoort hij geroep om hulp. In eerste instantie wil hij het negeren, uit angst dat het een list is, tot hij beseft dat dit wel heel echt klinkt. Hij kijkt toch en ziet een oude man. Deze vraagt hem om hulp. Tiuri besluit te doen wat hem wordt gevraagd en dat is het begin van een groots avontuur: hij moet een belangrijke brief brengen aan de Zwarte Ridder met het Witte Schild. Wanneer hij de ridder echter gevonden heeft, blijkt deze te zijn aangevallen en stervend. In zijn plaats moet Tiuri de brief brengen aan de koning van de Unauwen – het land verderop. Wat volgt is een tocht vol ontberingen, nieuwe vriendschappen en verraad van verschillende kanten.
Kort gezegd is de clou van het verhaal dat de brief die Tiuri meedraagt belangrijke informatie bevat. De koning van Unauwen heeft twee zoons, waarvan de jongste jaloers was op de kroonprins en vertrok naar Eviellan (een land in het Zuiden). Inmiddels heerst hij daar en doet voorkomen alsof hij vrede wil sluiten met zijn vader en broer. Intussen beraamt hij zich op een aanslag op het leven van de kroonprins, om zo alsnog alle macht te kunnen grijpen.
Oordeel over De brief voor de koning
Wat een fantastisch boek! Ik heb geen idee waarom ik het op jongere leeftijd niet heb gelezen, aangezien ik boeken verslond, maar ben blij dat ik dit laatst alsnog heb kunnen doen. Het boek neemt je mee op reis naar een tijd vol ridders en jonkvrouwen, bevat genoeg spanning en een paar verrassende plottwisten.
De serie: The Letter for the King (op Netflix)
Personages kloppen niet, verhaal is herschreven
Wanneer je het boek weglegt, baal je dat het uit is. Althans, dat gevoel kreeg ik na het lezen. Dus toen ik hoorde dat er een serie op Netflix stond over dit boek, wist ik zeker dat ik hem wilde zien. Misschien zouden bepaalde zaken net wat anders lopen of verkort zijn, maar hoe anders kan je een klassieker maken?
Kennelijk compleet. Will Davies vond niet alleen details, maar ook grote lijnen uit het boek blijkbaar totaal onbelangrijk. Personages kregen daarbij zelfs een compleet andere rol. Zo is de hulp Piak, die Tiuri in het boek door de bergen loodst, nu het broertje van één van de andere ridders die de wake deed. Maar ook Tiuri zelf is plots een wees uit Eviellan – het rijk uit het Zuiden waarmee beide koninkrijken lang in oorlog waren – en zelfs een zoon met sjamanistische voorouders. O, en om het nog surrealistischer te maken: ergens in zijn strijd heeft de tweede zoon van Unauwens koning magische krachten opgedaan.
Kortom, van het origineel blijft op deze manier weinig over.
Is het irritant dat het boek en de serie in de verste verte niet op elkaar lijken?
Kijk, als ik heel eerlijk ben, is de serie spectaculair. De beelden zijn prachtig, er gebeurt van alles en ook hier zijn intriges en plottwisten continu aan de orde. Dat maakt op zich niet zo uit als je alleen de serie kijkt. Heb je het boek gelezen (zeker wanneer dat recent was, zoals ik) dan is het verschrikkelijk irritant. Alleen al het feit dat Tiuri’s vader hem heeft aangenomen als zijn zoon, het vermoorden van ridder Edwinem én ridder Tiuri zelf, en dat bepaalde personages een compleet nieuwe rol krijgen – het slaat simpelweg nergens op. Ik snap gewoon niet dat je als scriptschrijver in deze mate durft te tornen aan een klassieker van dit formaat.
Begrijp ik waarom hij dit deed? Enigszins. Ik snap dat het verhaal naar de eenentwintigste eeuw vertaald moet worden en dat niet alle personages blank en man zijn. Daarbij begrijp ik ook dat bepaalde elementen werden toegevoegd voor meer spektakel of om de wijzigingen enigszins kloppend te maken. Maar waarom enkele personages voortijdig het loodje leggen, terwijl dat in het boek niet zo is, en waarom zijn vrienden uit het oorspronkelijke verhaal nu ineens vijanden zijn – geen idee.
Is de serie The Letter for the King de moeite waard om te kijken?
Ik vind het heel lastig om hier een goed antwoord op te geven. Aan de ene kant zou ik zeggen van wel. De beelden zijn namelijk nog steeds echt prachtig en dat hier en daar een vrouwelijke heldin opduikt blijft verfrissend in een ridderserie. Daarbij geeft het iets meer kleur aan wat je gelezen hebt.
Hier staat tegenover dat de verschillen dermate groot zijn dat het vervelend kan kijken. Zeker als je houdt van een kloppende vertaling van boek naar film of serie, is The Letter for the King geen aanrader. Zelf heb ik hem toch maar uitgekeken omdat ik nu eenmaal begonnen was en het boek fantastisch vond. Ondanks de ergernis over zoveel inconsequentie die hier met enige regelmaat naar boven kwam. Hierbij scheelt het dat ik de klassieker niet van vroeger ken en hem niet tot in den treure heb herlezen; het was mijn eerste keer.
Heb je het boek nog niet gelezen? Dan is de serie de moeite absoluut waard. Het is spannend, neemt je mee naar verloren tijden en heeft alle elementen die de riddertijd tot leven brengt. Wel zou ik je alsnog aanraden het boek alsnog een keer te lezen, puur omdat het gewoon zo goed is.
Algemene informatie: De brief voor de koning, Tonke Dragt
De brief voor de koning
- Titel: De brief voor de koning
- Auteur: Tonke Dragt
- Uitgave: oktober 2015
- ISBN: 9789025868444
Heb jij Een brief voor de koning gelezen of The Letter for the King gezien? Of misschien allebei? Ik ben heel benieuwd naar jullie oordeel over beide en of je je soms ook zo stoort als bepaalde elementen niet consequent worden overgenomen uit het boek. Laat je een reactie achter?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Het is dus maar goed dat ik de serie niet heb gezien. Ik ben dol op dit boek. Het luisterboek is ook een aanrader voor op vakantie. Het wordt namelijk voorgelezen door Willem Nijholt. Heerlijke voorleesstem! Ooit heb ik de kindermusical gezien en die vond ik ook leuk, maar dat is natuurlijk omdat ze wel dichtbij het verhaal bleven. Wist je trouwens dat er ook een vervolg is op Brief voor de Koning? Dat boek heet Geheimen van het Wilde Woud! Zo kun je toch nog even in de rijken van koning Dagonaut en koning Unauwen blijven
Ik durf de serie niet aan.
En @Fleur: dank je voor de tip mbt het vervolg op De brief voor de koning
Nee ik zou het ook maar niet doen; hoogstens als je het verhaal uit het boek vergeten bent. Los van elkaar zijn het een goed boek en prima serie, maar als je verwachtingen koestert uit het boek is het gewoon een enorme tegenvaller. Inconsequent op zo’n beetje ieder vlak. De scenarioschrijver heeft het complete boek herschreven naar een verhaal dat hij graag had gelezen waarschijnlijk.